Inceput de primavara in Muntii Banatului

Covor de ghiocei Valea Buhui

La început de primăvară întreaga natură prinde viață. Oriunde am privi, tot ceea ce ne înconjoară își „manifestă” bucuria de a fi trecut cu bine peste iarnă, iar în mijlocul naturii acest lucru este cel mai evident prin numeroasele flori de primăvară și insecte care încep să își facă apariția sub căldura Soarelui. Pentru că cel mai bine mă regăsesc în mijlocul naturii, de fiecare dată când am ocazia aleg să „evadez” și să mă bucur de tot ceea ce natura ne poate oferi.

Ghiocei.jpg

Luna martie a acestui an a început cu vreme foarte caldă pentru această perioadă a anului și cu multe zile senine. Mai mult decât atât, de câteva săptămâni nu mai ieșisem să petrec timp în natură și de aceea mi-am propus ca în weekend-ul primei săptămâni din luna martie să ies puțin și să mă bucur de aer curat, de liniște, de vânt, de Soare…într-un cuvânt de NATURĂ.

Valea Buhui – Munții Aninei

Prin urmare, vineri am ieșit într-o tură „la cules” de ghiocei (în fotografii) pe Valea Buhuiului, în Munții Aninei, subunitate geografică din Munții Banatului. În apropiere de fosta stațiune Mărghitaș, pe Valea Buhuiului este un izbuc carstic, iar acolo în fiecare an în luna februarie sau martie îmi fac timp să ajung pentru a admira primele semne ale primăverii, și anume ghioceii și fluturii, printre care și Fluturele ochi de păun de zi. Și în acest an zona era plină de ghiocei de diferite mărimi și chiar de „buchete” de ghiocei.

Reclame

Pentru că ziua de vineri, 8 martie, a fost foarte călduroasă, am profitat și am stat la soare, ascultând liniștea pădurii, apa cum curge și păsările care se bucurau de faptul că iarna este pe trecute. După aproximativ 3 ore petrecute pe malul pârâului Buhui am pornit înapoi spre Anina trecând pe la Cantonul Mărghitaș și prin cartierul Orașul Nou, iar ulterior am revenit la Reșița. A fost o zi foarte frumoasă, petrecută în mijlocul naturii și în care mi-am „încărcat” bateriile admirând întreaga natură la început de primăvară.

Reclame
Lacul Dracului din Cheile Nerei

A doua zi, sâmbătă, 9 martie, am petrecut o zi întreagă în zona Cheilor Nerei din Munții Aninei și Munții Locvei, două subunități geografice din Muntii Banatului, iar destinația era cel mai mare lac carstic din țară, și anume Lacul Dracului. Pentru a ajunge la Lacul Dracului am pornit din Cărbunari, de unde se termină drumul de asfalt am mers spre Poiana Logor urmând marcajul bandă albastră.

După câteva sute de metri de la Poiana Logor am ajuns la o bifurcație unde marcajul bandă albastră părăsea drumul principal, și anume drumul care face legătura între localitățile Cărbunari și Șopotu Nou, și am urmat poteca ce urma Ogașul Porcului. Pe acest drum am mers aproximativ 1 oră și 20 de minute până ce ma ajuns la o altă bifurcație unde era un indicator cu „Lacul Dracului” ce indica poteca trasată prin pădure.

Dacă până aici drumul a fost foarte lejer, imediat după acest indicator poteca se îngusta foarte mult și devenea mai abruptă, iar după cca. 15 minute coborârea era pe o potecă având o pantă foarte de abruptă. Am coborât așa alte 15 minute și am ajuns la o intersecție cu traseul ce venea dinspre Șopotu Nou prin Cheile Nerei și traseul ce venea dinspre Cantonul Damian tot prin chei.

Reclame

Aici o săgeată indica faptul că mai sunt 20 de minute până la Lacul Dracului și poteca era trasată printre diferite specii de arbuști, dar și printre foarte mulți ghiocei și alte specii de flori de primăvară precum viorele, Cornișorul, Crucea voinicului sau Măseaua ciutei.

Era un peisaj minunat să vezi ghiocei și Măseaua ciutei prin pădure. După aproximativ 2 ore și 30 minute de când am plecat din Cărbunari am ajuns la Lacul Dracului, un lac superb, cu ape turcoaz, situat pe malul stâng al râului Nera, râu care formează cel mai lung sector de chei din România.

Am făcut popas mai lung aici și am făcut poze, iar după aproximativ o oră am pornit înapoi pe același traseu spre Cărbunari. La întors durata traseului a fost de aproximativ 3 ore și astfel în jurul orei 17:00 am pornit înapoi spre casă. Și ziua de sâmbătă a fost extrem de frumoasă…o temperatură foarte plăcută, puțin vânt și mult soare pentru un început de primăvară foarte frumos în Munții Banatului.

Reclame
Citește și Superlative turistice in Muntii Aninei

Au fost două zile în care în Munții Banatului „adia” a început de primăvară și întreaga natură parcă stătea să „erupă” la viață. Cele două zile petrecute în mijlocul naturii m-au ajutat să mă relaxez, să respir aer curat și să îmi „reîncarc” bateriile.

Iar dacă ghioceii au „anunțat” acest debut al primăverii, de acum înainte nu ne rămâne decât să ne petrecem cât mai mult timp în aer liber și în natură. A petrece cât mai mult timp în natură este cea mai bună metodă de a elimina oboseala, stresul, rutina și de a ne regăsi starea de bine.

Alege să petreci cât mai mult timp în natură și vei vedea câte beneficii îți poate aduce acest timp pentru întreg organismul!

3 comentarii la “Inceput de primavara in Muntii Banatului

  1. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.