O vizita la Pestera Comarnic (Muntii Banatului)

Apa la lucru in subteran

Peștera Comarnic este cea mai mare peșteră din Munții Banatului ca și dezvoltare a galeriilor. Este localizată în Munții Aninei, pe raza unității administrativ teritoriale a satului Iabalcea. Peștera este dispusă pe trei etaje, și anume etajul fosil, etajul semi-activ unde mai putem întâlni apa în anumite perioade după ploi abundente și etajul activ, acesta fiind străbătut de pârâul Ponicova, cel care este și „creatorul” peșterii.

Speleoteme-Comarnic-3

Peștera Comarnic este singura din Banat care este oficial deschisă turiștilor și care este puțin amenajată pentru vizitare. De ce spun acest „puțin”? Pentru că spre deosebire de peșteri amenajate precum Peștera Urșilor, la Comarnic amenajările turistice înseamnă o poartă la intrarea în peșteră și o serie de corzi prinse în pereții peșterii sau în blocurile de piatră. Din perspectiva protejării peșterii faptul că această cavitate carstică nu este luminată artificial și nu permite accesul unui mare număr de turiști este un lucru pozitiv. În plus, atunci când vizitezi o astfel de peșteră ai sentimentul de a explora o peștera naturală, fără alte amenajări turistice. Tocmai de aceea, atunci când vrei sa vizitezi Peștera Comarnic din Munții Banatului este bine să știi la ce te înhami. Pentru că dacă vrei să vii încălțat în adidași și îmbrăcat în cele mai bune haine, atunci trebuie să te mai gândești puțin.

Vizitarea peșterii se face cu rangeri de la Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Pe perioada verii aceștia sunt la peșteră în weekend, iar dacă vrei o tură în timpul săptămânii este bine să anunți în prealabil pentru a te asigura că este cineva care să permită accesul în peșteră. Biletul de intrare costă 10 lei de persoană. Este indicat să întrebi și despre echipamentul pe care cei de la parc îl oferă, pentru a știi ce mai trebuie să aduci cu tine atunci când urmează să vizitezi peștera.

Deși am vizitat peștera de mai multe ori, în prima parte a lunii mai am avut șansa de a face o nouă vizită. Și nu am ratat această șansă pentru că în luna aprilie și începutul lunii mai precipitațiile au fost foarte bogate în zonă și tocmai de aceea și în peșteră era multă apă. Iar pentru spectaculozitatea peisajului subteran apa este un element extrem de important. Vizita la peșteră a fost ocazionată de prima zi din practica de specialitate a Departamentului de Geografie de la Universitatea de Vest din Timișoara. Fiind organizata de colegi si prieteni, am decis că este o bună oportunitate de a ne revedea, dar și de a surprinde din nou peisajul subteran al uneia dintre cele mai frumoase peșteri din Munții Banatului.

Plecarea în traseu a fost din satul Iabalcea urmând marcajul triunghiu albastru prin numeroase livezi și printre lapiezuri specifice reliefului carstic. Tocmai datorită acestui tip de relief și a condițiilor climatice, Munții Banatului sunt recunoscuți ca fiind un areal favorit al viperelor comune și al viperelor cu corn. Și în această tură chiar am avut o întâlnire cu un pui de viperă cu corn care ne-a trecut prin față pe drumul forestier, imediat după plecarea din sat. Desigur, acesta fugea din calea noastră, dar este foarte important ca în astfel de zone să fim foarte atenți unde călcăm.

Vizitarea peșterii a durat cca. 2 ore, timp în care am admirat numeroasele speleoteme de o rară frumusețe. Traseul de întoarcere a fost pe drumul forestier ce trece prin Poiana Sumbrac spre Cantonul Padina Seacă. La întoarcere, pe Valea Toplița, pârâul care se varsă în pârâul Comarnic aval de peșteră, am remarcat o frumoasă cascadă pe travertin, foarte asemănătoare cu cele de pe Valea Beușniței.

Cascada travertin

Dacă până acum nu ai vizitat Peștera Comarnic, atunci chiar îți recomand să nu ratezi acest obiectiv turistic major atunci când ajungi în Munții Banatului. Efortul de a merge printr-o peșteră neamenajată și unele dintre cele mai spectaculoase speleoteme din carstul bănățean reprezintă cu siguranță argumente suficient de solide pentru a avea ca și obiectiv o vizită la Peștera Comarnic. Pentru a ajunge la Peștera Comarnic sunt mai multe variante, dar traseul cel mai scurt pornește din Iabalcea urmând marcajul triunghi albastru.

Reclame

5 comentarii la “O vizita la Pestera Comarnic (Muntii Banatului)

  1. Pingback: Atractii turistice in subteranul orasului Budapesta | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Descopera Pestera Cuptoare din Muntii Aninei, Banatul Montan | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Superlative turistice in Muntii Aninei | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Trasee turistice in Cheile Carasului | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: