Cititor calator

Cititor calator Laurentiu Artugyan

Știi ce face un pasionat de călătorii și de citit? Citește și călătorește. Absolut firesc, nu? Știi care este avantajul unui pasionat de citit și de călătorii? Faptul că poate să călătorească de două ori: atunci când se află la drum, în călătoria sa, și atunci când citește, descoperind călătoria fiecărui autor.

În ultimele postări am scris despre numeroasele călătorii, despre drumeții și ture de munte, iar despre cărți, mai puțin. Și au fost ture… în Munții Godeanu, zile de august în Munții Retezat și ture la început de septembrie în Parcul Național Durmitor… și implicit și multe drumuri, fie că am călătorit cu trenul, cu autocarul sau pe jos.

Cititor calator Robin Sharma

Ai putea spune că fiind vremea bună și perioada vacanțelor este normal să călătorești, iar odată cu venirea toamnei și mai ales iarna, să citești. Poate fi o perspectivă foarte rezonabilă, desigur. Dar de ce nu poți să călătorești și să citești în același timp? Pasiunea pentru citit o am de mic copil, la fel ca și cea pentru călătorii.

Doar că odată cu trecerea anilor am început să citesc tot mai mult atunci când călătoream. Iar în ultimii ani pot spune că nu pornesc la drum niciodată fără a avea cel puțin o carte cu mine, fie că urmează un drum de 3 ore, fie că urmează un drum de 20 de ore. „Pentru mine, cărțile sunt neprețuite” așa cum spunea și Robin Sharma, unul dintre autorii preferați.

Reclame

La ultima comandă plasată pe Libris.ro pentru câteva cărți (cu fiecare ocazie abia aștept să comand cărți noi) am primit un semn de carte pe care scria „Cititor calator”. Oau! Ce tare! Ce fain! Ce coincidență aș fi spus acum câțiva ani! (Adică ce întâmplare, ce hazard). Și acum spun „Ce coincidență!” înțelegând astăzi că de fapt primirea acestui semn de carte s-a potrivit și se potrivește exact cu felul meu de a fi…calator cititor sau cititor calator.

Altfel spus, primirea semnului de carte coincide cu stilul meu de viață, pentru că așa cum spunea Wayne Dyer „în matematică se spune că două unghiuri coincid atunci când se potrivesc perfect. Cuvântul coincidenţă nu descrie norocul sau greşelile. El descrie ceea ce se potriveşte perfect.”.

Carte pe terasa

Și da, în toate aceste călătorii am citit câteva cărți foarte bune, care au fost alegeri excelente pentru călătoriile făcute și pentru kilometri parcurși. Fie că am fost în tren, pe autocar, în cort, pe o bancă pe malul unui lac glaciar, pe terasa pensiunii unde am fost cazat, pe plajă sau în camera bungalow-ului din camping, am citit. Te întrebi ce cărți am mai citit?

Urmează să îți povestesc și despre aceste cărți pe care le-am parcurs fiind un cititor calator, dar într-o postare viitoare pentru a avea mai mult „timp” și spațiu să descriu puțin cărțile respective și să te fac curios să le citești și tu la rândul tău.

Până la urmă orice cititor pasionat abia așteaptă să găsească noi cărți unde să găsească mesaje puternice, care să îl ajute să crească, să evolueze și să descopere noi drumuri în viața sa. Iar acestea sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care merită să citim.

Carte in padure
Reclame
Cititor calator in padure

Prin urmare, stai aproape pentru o viitoare postare despre cărțile care „m-au însoțit” în aceste călătorii. Sunt convins că vei descoperi titluri fascinante și extrem de utile pe care să le pui pe lista cărților de citit. Iar dacă până acum în călătoriile și drumurile tale prin țară, prin lume sau pe munte nu te gândeai să iei cu tine și o carte, te invit și pe tine să devii un cititor călător.

Desigur, nu este suficient doar să ai o carte cu tine, ci este indicat să o și citești. Este foarte plăcut să descoperi în același timp locuri noi, oameni noi și să citești poveștile unor autori care te vor inspira în aventura vieții. Drumuri bune, călătorii pline de aventuri și desigur… lectură plăcută!

„Cititul este una dintre cele mai bune discipline pe care le cunosc pentru a „rămâne în priză” și la parametri optimi. Atunci când citești o carte foarte bună, porți de fapt o conversație cu autorul. […] Și atunci când citești o carte scrisă de o persoană pe care o respecți, asimilezi o parte din geniul său. Mâna care lasă jos o carte minunată nu va mai fi niciodată la fel.” – Robin Sharma

2 comentarii la “Cititor calator

  1. Pingback: Sfaturi pentru a te bucura de fiecare calatorie | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Pagini pentru calatorie | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: