Actiunea – „ingredientul” care transforma visele in realitate

„Aș fi vrut” nu este echivalentul cu „am încercat”. Fiecare am auzit ani de zile povești ale oamenilor care și-ar fi dorit, ar fi vrut, au visat, au sperat și care nici măcar nu au încercat…sau dacă au făcut-o, la primul obstacol major, la primul eșec, au renunțat și au spus că iată dovada faptului că nu se poate, că mediul lor și capacitățile lor sunt limitate. Și cumva era și povestea pe care eu însumi mi-o spuneam mulți ani la rând pentru a găsi scuzele care să argumenteze faptul că nu trăiam viața pe care mi-o doream.
Odată ce am început să las în urmă aceste scuze, gânduri limitative și medii care nu îmi permiteau să îmi urmez visele și cumva mă țineau pe loc sau chiar mă trăgeau înapoi ori de câte ori încercam să mă ridic mai sus, am avut oportunitatea să întâlnesc oameni care au reușit să își atingă visele, chiar dacă mediul din care au plecat și mediul în care au crescut a fost unul care nu le dădea nici măcar o speranță.
Prin urmare, este la alegerea fiecăruia dintre noi cât de mult investește și cât de mult încearcă să își atingă visele. Iar când spun investit nu mă refer neapărat la investiții financiare. Deși acest aspect arată cât interes manifești spre o anumită latură. Mă refer în primul rând la timpul investit. Dacă în loc să stai la televizor sau la o cafea într-un pub ori să stai pe bancă în parc și să comentezi cu vecinii despre oamenii care plimbă câinele alegi să citești cărți, să mergi la cursuri sau să urmezi cursuri online, atunci cu siguranță vei vedea și rezultate. În timp, desigur. Nu poți planta o sămânță azi și mâine să recoltezi roadele, nici măcar folosind pesticide sau alte astfel de elemente chimice. În dezvoltarea și creșterea personală pesticidele nu există, oricât de repede ți-ai dori să ajungi la recoltă. Aici totul este ecologic! Atunci când începi să recoltezi sămânța plantată în domeniul evoluției personale vei recolta doar lucruri sănătoase și care te vor ajuta în toate planurile vieții tale.
„Acţiunile au consecinţe și, ca să culegi roadele la care visezi, trebuie să semeni seminţele. Aceasta este o altă lege a naturii.” – Robin Sharma
De foarte multe ori aud „păreri” care afirmă că dezvoltarea personală este o poveste…este doar marketing și că de fapt nu te ajută cu nimic în viață, indiferent de latura vieții unde ai nevoie de îmbunătățiri. Ei bine, da! Atâta timp cât doar acumulezi informație și o ai undeva acolo, în minte, în cărți sau în notițele de la cursurile la care ai participat, rămâne doar o poveste. Însă atunci când începi să folosești acea informație, să o aplici în viața de zi cu zi și să o transformi în acțiuni repetate, care devin obiceiuri și apoi se transformă în comportamente, atunci lucrurile încep să se miște…apar schimbările pe care le dorești. Și ceea ce părea doar o poveste, doar reclamă, se simte în viața ta, fie că vorbim despre viața personală, fie că ne referim la viața profesională.
E ca atunci când citești cărți de bucate, bloguri în domeniul culinar sau urmărești emisiuni pe posturi TV dedicate domeniului culinar. Și ai informația necesară pentru a pregăti rețetele respective. Ba mai mult, ai și ingredientele necesare. Dar te oprești acolo. Nu treci la acțiune. Ai informațiile despre rețete și ingredientele. Ai acumulat informația necesară și poți să treci la acțiune pentru a face rețetele pentru care te-ai pregătit, dar spui că mai bine pregătești rețete pe care le știi de atâta timp și pe care le-ai încercat. De ce ai risca să faci altceva care nu știi dacă îți va ieși așa cum trebuie și dacă va fi suficient de gustos? Se prea poate să nu îți iasă, mai ales că orice rețetă nouă poate să fie un eșec prima, a doua sau chiar a treia oară?!
La fel este și în viață. Deși de multe ori știi că rețetele spre viața la care visezi dintotdeauna sunt la îndemână, poate chiar le-ai citit sau le-ai descoperit, totuși preferi să nu riști „siguranța” unui prezent cunoscut pentru ceva ce nu știi cum va ieși în cele din urmă. De foarte multe ori ne oprim de teamă că am putea pierde și ceea ce avem deja, chiar dacă ceea ce avem nu ne împlinește, nu ne satisface și nu ne motivează. Însă măcar este ceva cunoscut, ceva cu care știm cum să trăim și ceva cu care ne-am obișnuit. Însă dacă am avea curajul de a face primul pas și de începe să respectăm acele „rețete” pe care de multe ori le-am citit și auzit, atunci cu siguranță am putea să începem evoluția spre acea destinație unde ne-am dori să ajungem.
Fie că ai auzit numeroase seminarii dezvoltare personală, fie că ai citit zeci de cărți în acest domeniu sau chiar ai luat parte la cursuri dezvoltare personală, a știi care este rețeta și care sunt ingredientele pentru creșterea în plan personal și profesional nu este suficient. Mai este nevoie de ceva. De acțiune. Să pui la un loc toate ingredientele și să îți schimbi „meniul” zilnic. Schimbă acel „meniu” de gânduri negative, obiceiuri care te țin pe loc sau te trag înapoi, informații negative și care încurajează frica și temerile, comportamente împrumutate și repetitive, oameni care îți consumă energia și oameni care îți spun „nu poți”. Schimbă acest meniu! Este alegerea ta până la urmă ce consumi zilnic! Și vei vedea că odată ce vei înlocui toate aceste „feluri” din „meniul” tău zilnic, vei avea o altă energie și viața ta se va îmbunătăți considerabil.
„Dacă nu poți să gândești pozitiv, nu poți să trăiești pozitiv. Dacă gândești că ești nefericit, așa trăiești, așa acționezi, așa te simți. Realitatea nu este într-un fel anume, ci poți alege unghiul din care să o percepi.” – Andy Hertz
Cu siguranță este dificil să schimbi obiceiuri și comportamente pe care le-ai trăit ani de zile în fiecare zi. Însă nu este imposibil. Și este chiar o călătorie foarte antrenantă, frumoasă și vei găsi motivație de îndată ce primele „rețete” se vor dovedi a fi un real succes. Cu fiecare nouă atitudine, cu fiecare nou gând pozitiv și cu fiecare pas pe care îl faci în direcția vieții pe care ți-o dorești, cu fiecare dintre acestea vei fi tot mai motivat(ă) să urmezi acest drum și în scurt timp vei înțelege că teama era doar o iluzie. Profund în fiecare dintre noi stă o doză uriașă de curaj pe care însă am acoperit-o cu toate temerile și fricile care ne-au fost insuflate de societate.
„Ai încredere în intuiţiile tale şi acţionează conform lor. Eşti ghidat în fiecare moment.” – Alan Cohen
Te invit să renunți la „aș fi vrut” și să spui „încerc” și „am încercat”. Și vei vedea că rezultatele vor veni și chiar dacă nu întotdeauna vei avea succesul dorit sau așteptat, eșecul înseamnă o lecție despre cum să nu faci un lucru sau despre cum să îmbunătățești un alt lucru. Și reține faptul că orice succes este de fapt urcușul pe un munte de eșecuri. De cele mai multe ori succesul este chiar dincolo de acel obstacol care pare a-ți sta înainte și care nu te lasă să îți atingi obiectivul, țelul. Însă acel obstacol este exact lecția de care ai nevoie pentru a trece mai departe, pentru a urca la un nivel următor.
„Acționează ca și cum ar fi imposibil să eșuezi!” – Uell S. Andersen
Învață „rețetele” creșterii personale și include aceste rețete în „meniul” zilnic. Elimină din viața ta și din cotidian toate acele lucruri, gânduri, atitudini, comportamente și toți acei oameni care te țin pe loc sau te trag în jos. Și apoi urmează drumul spre visul tău! Este alegerea ta și este responsabilitatea ta să-ți trăiești visul și cât mai repede! Pentru a trăi acest vis acțiunea este „ingredientul” care nu trebuie să lipsească din nicio „rețetă” și din „meniul” zilnic al creșterii personale.
„Cum ar fi dacă ai încerca să te transformi într-o persoană mai fericită și să îți oferi tu însuți ce aștepți de la ceilalți? De ajuns cu dacă. Treci la acțiune!” – Simina Cernat
Pingback: 4 Ore – Saptamana de lucru – Timothy Ferriss | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cum navigam in incertitudine? Cum acceptam Viata fara a opune rezistenta? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Siguranta – „ancora” ce te tine in „porturile” cunoscute si nu iti permite sa te aventurezi in calatoria vietii tale | Laurentiu Artugyan
Pingback: Care sunt avantajele de a te muta dintr-o chirie in alta? | Laurentiu Artugyan
Pingback: O carte de citit ideala pentru inceputul de an: Anul schimbarii – Meredith Atwood | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cum citim o carte de dezvoltare personala? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Descopera care sunt etapele in dezvoltarea personala | Laurentiu Artugyan
Pingback: Calatoria si dezvoltarea personala. Rolul calatoriei in cresterea personala | Laurentiu Artugyan
Pingback: 4 Ore – Saptamana de lucru – Timothy Ferriss | Laurentiu Artugyan