Incaltaminte pentru o tura de munte. Ghete sau semighete de munte?

Ghete de munte semighete de munte

Încălțămintea este una dintre cele mai importante piese din echipamentul montan atunci când urmează să pornești într-o tură de munte. Indiferent dacă vorbim despre o tura pe munte de 1 zi sau dacă urmează să petreci mai multe zile la cort pe munte, încălțămintea trebuie aleasă cu mare grijă și trebuie să îndeplinească anumite criterii.

Puncte importante în alegerea de încălțăminte pentru munte

Atunci când dorim să pornim într-o tura de munte și vrem să ne alegem perechea de încălțăminte este important să ne aplecăm asupra unor aspecte. Primul aspect se referă la tipul de încălțăminte, și anume putem alege între ghete de munte (sau bocanci de munte), semighete de munte sau chiar și încălțăminte sport de tip adidas pentru munte. Un al doilea criteriu este confortul pe care trebuie să îl ofere încălțămintea de munte. Este foarte important să te simți confortabil atunci când petreci multe ore încălțat(ă) și când faci în fiecare zi câțiva kilometri.

Trasee montane marcate Vf_Retezat

Un al treilea criteriu este cel al aderenței. Acesta este un criteriu obligatoriu pentru a beneficia de o siguranță cât mai ridicată atunci când ești pe poteci de munte. Aderența îți oferă siguranța că riscul de a aluneca pe pietre ude sau umede, pe lemnele umede din pădure sau pe frunze ori în zonele de grohotiș este cât se poate de redus. Însă nu este complet eliminat și de aceea trebuie atenție mai ales în condiții de teren ud sau umed.

Un alt criteriu este impermeabilitatea. Este un mare disconfort să parcurgi potecile de munte fiind ud la picioare, mai ales dacă este destul de rece afară sau dacă nu se întrevede ca Soarele să se arate prea curând. Tocmai de aceea este foarte important să optezi pentru încălțăminte de munte impermeabilă, mai ales pentru acele ture de munte lungi sau care sunt organizate în perioadele cu instabilitate atmosferică mai ridicată.

Sursa foto: www.nootka.ro
Reclame

Calitatea este un alt aspect important în alegerea unei perechi de încălțăminte pentru munte. Este recomandat să investești într-o pereche de încălțăminte care să fie durabilă și rezistentă pentru mai mulți ani de zile și care să reziste în condițiile dure la care urmează a fi supusă pe munte. În funcție de calitate, de brand și ținând cont dacă încălțămintea de munte este impermeabilă sau nu ajungem și la discuția despre preț.

Astăzi putem găsi o sumedenie de brand-uri și de modele de încălțăminte de munte pentru toate buzunarele și pentru toate categoriile de montaniarzi. Ține cont de aceste criterii în alegerea unei perechi de încălțăminte pentru munte și cu siguranță te vei putea bucura de fiecare tura de munte.

Culmea Lolaia Muntii Retezat
Ghete de munte vs. Semighete de munte

Una dintre discuțiile care se fac în jurul tipului de încălțăminte pentru care să optezi pentru o tura pe munte este aceea dacă să alegem ghete de munte sau semighete. Ghetele de munte sau bocancii pentru munte, cum mai sunt numiți, sunt acea încălțăminte care vin peste gleznă. În schimb semighetele de munte reprezintă acel model de încălțăminte destinat turelor montane pe teren accidentat care nu acoperă glezna.

În oferta producătorilor de echipament de munte poți găsi foarte multe modele din ambele categorii. Tot la fel și în oferta magazinelor de echipament montan vei putea găsi foarte multe brand-uri și modele atât de ghete de munte, cât și pentru semighete. Există foarte multe păreri care recomandă ca pentru o tura de munte să încalți bocanci sau ghete. Pe de altă parte, în ultimii ani tot mai mulți montaniarzi aleg să încalțe semighete de munte. Ambele tipuri de încălțăminte de munte oferă avantaje.

Beneficii ghete de munte

În cazul ghetelor de munte principalele avantaje se referă la siguranța mai mare la nivelul gleznei, dar și protecția în această zonă a piciorului. Atunci când încalți ghete de munte riscul de a te lovi în zona gleznei este considerabil mai mic, iar riscul de a-ți fugi piciorul și de a risca entorse este mult mai redus.

Reclame

De asemenea, o pereche de ghete de munte înseamnă și o protecție mai bună în privința pietrelor, frunzelor sau altor elemente care pot să ajungă în interior și care pot să creeze disconfort sau chiar bătături. Fiind mai înalte, ghetele de munte înseamnă o protecție mai bună și din acest punct de vedere. Un alt plus adus de bocancii de munte este rezistența mai bună în cazul umidității sau chiar a ploii. Dacă pornești în traseu printr-o iarbă înaltă sau pe o ploaie ușoară, ghetele de munte te vor proteja mai bine împotriva apei care poate să ajungă la șosete.

Beneficii semighete de munte

De cealaltă parte, semighetele de munte au alte avantaje comparativ cu ghetele de munte. Primul avantaj este confortul mai mare prin faptul că glezna este liberă și te simți aproape ca și cum ai încălța o pereche de încălțăminte de oraș. Desigur, diferența este dată de talpa aderentă și de greutate. Tot referitor la greutate, trebuie spus că o pereche de semighete de munte este mai ușoară decât o pereche de bocanci de munte. Acest lucru este un plus pentru fiecare potecă parcursă.

Mobilitatea mai mare la nivelul gleznei este un alt avantaj pe care semighetele îl oferă. Și nu în ultimul rând costurile mai mici cu achiziția unor semighete de munte este un aspect care merită a fi menționat ca și atu al acestui tip de încălțăminte pentru munte. Vorbim despre tarife atunci când comparăm semighete și ghete ce pot fi plasate în aceleași categorii din perspectiva calității și a brand-ului.

Să tragem linie

Nu am amintit la avantaje nimic despre aderență sau impermeabilitate pentru că modelele existente pe piață atât în cazul ghetelor, cât și în cazul semighetelor, oferă atât talpă aderentă pe diferite tipuri de teren, cât și impermeabilitate. Având în vedere aceste avantaje ale fiecărui tip de încălțăminte poți opta pentru ghete de munte sau pentru semighete de munte.

Semighete Garmont Dragontail
Reclame

Personal în lunile fără zăpadă pe munte sau cu zăpadă foarte mică am ales să încalț semighete de munte Garmont Dragontail MNT GTX. Acestea îmi oferă aderența de care am nevoie, dar și un confort foarte bun atunci când sunt pe munte în lunile de vară. În schimb pentru lunile de iarnă sau chiar și perioadele în care turele de munte au loc pe vreme cu umezeală ridicată optez pentru ghete de munte înalte, care să acopere glezna.

Până la urmă alegerea este a fiecăruia dintre noi atunci când pornim într-o tura pe munte. Important este să fim în siguranță și să ne bucurăm de confortul dorit atunci când vorbim despre ceea ce încălțăm pentru a urca spre creste și a coborî ulterior. Există și persoane care urcă pe munte încălțând încălțăminte de alergare montană. Și aceasta este o opțiune. Cel puțin până acum nu am încercat această variantă. Însă pentru turele de munte pe grohotiș sau cu multă piatră continui să cred că o talpă mai dură și mai rigidă este mai confortabilă decât talpa unei perechi de încălțăminte pentru alergare montană.

Indiferent de tipul de încălțăminte pentru care optezi, îți doresc ture de munte însorite și care să te încarce cu energia pozitivă a naturii. Apropo, tu ce tip de încălțăminte alegi pentru turele pe munte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: