“Copilul si spiritualitatea” de Lisa Miller. O carte pentru parintii de azi si pentru cei de maine!

Se spune că oricât de multe cărți ai citi și oricât de mult te-ai pregăti pentru momentul când ajungi în postura de părinte, atunci când vine acel moment îți dai seama că lucrurile sunt cu totul altfel. Teoria este departe de a fi ușor de pus în practică. Și foarte probabil așa și este, ca de altfel în multe alte aspecte ale vieții. Însă cu toate acestea vreau să aduc în atenția părinților de azi și a părinților de mâine o carte de citit căreia recent i-am închis ultima pagină, și anume cartea „Copilul și spiritualitatea” având ca și autor pe Lisa Miller.
Două cuvinte despre carte și autor
Titlul complet al cărții este „Copilul și spiritualitatea. Noua știință a parentajului pentru o viață împlinită și sănătoasă” și are drept autor pe Lisa Miller, profesor, cercetător și psiholog cu numeroase articole și publicații în domeniul psihologiei și al spiritualității. Da, chiar dacă parte de greu de crezut, în ultimele decenii tot mai multe cercetări au ca și subiect legătura dintre spiritualitate și psihologie sau dintre spiritualitate și o viață împlinită. Iar Lisa Miller este unul dintre acei cercetători care au depus eforturi masive în ultimele decenii pentru a integra spiritualitatea în cercetarea stării de bine și a sănătății mentale.
Această carte vine să puncteze importanța pe care spiritualitatea o are în creșterea sănătoasă a copiilor, în prevenirea depresiei la copii, la adolescenți și chiar la copiii deveniți adulți, în evitarea comportamentelor de risc precum consumul de alcool sau droguri sau în crearea unei atmosfere armonioase în familie și în comunitate.
Cartea „Copilul și spiritualitatea” vine cu o mulțime de explicații științifice care au la bază cercetări pe termen lung, dar și cu foarte multe povești ale mamelor, taților, copiilor sau ale copiilor deveniți adulți care au purtat discuții cu autorul cărții sau care au fost parte a cercetărilor acestuia.
Chiar dacă anumite fragmente din carte pot părea greu de înțeles pentru cineva care nu este în temă cu o mulțime de materiale din domeniul psihologiei și al spiritualității, trebuie spus că limbajul este unul la îndemâna oricărui cititor. Altfel spus odată ce parcurgi paginile acestei cărți de citit vei putea înțelege mult mai bine o mulțime de aspecte cu privire la importanța spiritualității în creșterea copiilor și chiar în armonia familiei sau a comunității.
Ce înseamnă de fapt spiritualitatea?
Cu toate că în ultimii ani tot mai des auzim și citim despre spiritualitate, prea puțin ni se spune ce înseamnă de fapt spiritualitatea. Multă lume confundă spiritualitatea cu religia, pe când alte persoane consideră spiritualitatea ca fiind doar diferite practici de meditație. Ei bine, pentru a clarifica acest lucru Lisa Miller ne oferă definiția spiritualității așa cum este acceptată inclusiv în mediul științific:
„Spiritualitatea este senzația interioară a relației cu o putere mai înaltă, care iubește și călăuzește. Denumirea pe care o putem aplica unei astfel de puteri poate fi Dumnezeu, natura, spiritul, universul, creatorul sau alți termeni care numesc o prezență divină. Însă chestiunea esențială e că spiritualitatea cuprinde relația și dialogul cu această prezență superioară.” – Lisa Miller
Cu alte cuvinte, spiritualitatea poate avea legătură cu religia, dar nu este obligatoriu ca pentru a discuta despre spiritualitate sau a trăi conform unor principii spirituale să te regăsești într-o anumită religie. Spiritualitatea s-ar putea traduce ca acea conexiune cu o forță superioară nouă care „mișcă” lucrurile, iar esența spiritualității după cum afirmă autorul cărții „Copilul și spiritualitatea” este relația sau dialogul cu acea forță superioară, indiferent de cum am numi această forță.
Diferența dintre spiritualitate și religie este evidentă în acest context. Dacă religia este declarată indiferent de dacă este practicată sau nu, spiritualitatea înseamnă exact acest lucru – practicarea unei relații, a unui dialog cu … Universul, Natura, Dumnezeu, Spiritul, Creatorul etc.
„Spiritualitatea naturală e sentimentul că asculți direct pulsul universului, că ești una cu lumea văzută și cea nevăzută, deschis și confortabil cu această legătură.” – Lisa Miller
Argumente care recomandă cartea „Copilul și spiritualitatea”
Acum că am înțeles în linii mari ideea spiritualității merită subliniate argumentele pentru care cartea „Copilul și spiritualitatea” este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit cu privire la educație. Atenție, nu mă refer la educația clasică despre acumularea de cunoștințe, ci la susținerea dezvoltării copiilor prin care permitem acestora să fie … naturali, spirituali și autentici. Exact așa cum afirmă Lisa Miller, „spiritualitatea este o înzestrare a copiilor noștri”, înzestrare cu care au venit pe această lume.
Această carte de citit are menirea de a încuraja părinții, tutorii, profesorii și toți cei implicați în dezvoltarea și creșterea copiilor, indiferent de vârsta copiilor, să înțeleagă modul în care spiritualitatea poate contribui la o dezvoltare sănătoasă a celor mici – dezvoltare fizică, mentală și emoțională.
Într-un sistem educațional care pune accent doar pe „mobilarea” minții cu informații, Lisa Miller atrage atenția asupra unui aspect înnăscut pentru fiecare dintre noi – spiritualitatea – și importanța acestui element în viața noastră de la vârste mici și până la momentul în care devenim adulți.
„Copiii posedă o spiritualitate înnăscută, care e cea mai importantă sursă de rezistență a ființelor omenești, iar ca părinți putem sprijini dezvoltarea spirituală a copiilor. Opțiunile pe care le avem atunci când ne creștem copiii, pe parcursul primelor două decenii de viață, le afectează fundamental dezvoltarea spirituală în moduri care durează toată viața. Ba chiar spiritualitatea naturală pare să fie cel mai important factor ce afectează sănătatea copiilor și capacitatea lor de a ajunge la o stare de bine.” – Lisa Miller
Într-o lume tot mai grăbită să alerge după lucrurile materiale, lucruri care de multe ori sunt considerate a fi cele care oferă fericirea unui copil, cartea „Copilul și spiritualitatea” vine să îți spună că pentru copii cel mai importantă este prezența alături de ei, să simtă că ești pe deplin prezent cu ei și pentru ei.
Este fascinant să înțelegi din paginile acestei cărți de citit faptul că inclusiv atunci când copiii adresează întrebări la care părinții nu au un răspuns „corect”, uneori cei mici nu caută neapărat un răspuns. Iar părinții pot învăța alături de cei mici o mulțime de lucruri în domeniul spiritualității.
„Lumea noastră predominant materialistă și saturată douăzeci și patru de ore pe zi și șapte zile pe săptămână de mass-media nu este construită pentru gândirea introspectivă implicată în reflecția spirituală. Suntem presați să umplem orice moment liber cu o activitate productivă și adesea ne simțim obligați să ne umplem orice moment de liniște cu distracții. Așa trăim și așa le dăm exemplu copiilor.” – Lisa Miller
„Copiii au așteptări de la noi, dar nu neapărat ca să le oferim răspunsuri. Ni se cere să fim prezenți. Trebuie să fim prezenți, dar nu și să avem toate răspunsurile.” – Lisa Miller
Lisa Miller plasează spiritualitatea inclusiv în contextul legăturii dintre natură și copii, copiii fiind întotdeauna fascinați de orice vietate și de orice element viu din mediul natural. Iar acest aspect este esențial pentru dezvoltarea spiritualității de la cele mai fragede vârste și până la vârsta adultă. Pentru că de foarte multe ori natura este cel mai bun profesor în a învăța cum stă treaba cu spiritualitatea. Trebuie doar să o privim atent și deconectați de la alergarea noastră zilnică.
„Copiii sunt fermecați de natură. Ei iubesc minuscula omidă și stejarul uriaș. […] Copiii întâmpină natura acolo unde o găsesc. […] Copilul mic are din naștere presupoziția acestei relații cu întreaga natură, de la bobocii de gâscă la galaxii. […] Pentru copii, natura este comunitatea spirituală originară, cea mai fundamentală și stabilă.” – Lisa Miller
Un alt aspect pe care îl consider un mare plus prezentat în paginile acestei cărți se referă la îndrumarea de a experimenta diferitele forme de spiritualitate sau de a cunoaște diferite religii alături de copii. Este esențial pentru fiecare să își găsească locul din acest punct de vedere, iar pentru un copil să descopere diversitatea spirituală existentă în lume este ca și cum ar înțelege că există o mulțime de limbi vorbite pe glob.
Este alegerea lui până la urmă ce „limbă” învață să vorbească dincolo de limba familiei în care se naște și crește. Important pentru orice copil în procesul de dezvoltare și evoluție este să își găsească propria spiritualitate. Iar pentru acest lucru descoperirea diversității spirituale este un pas esențial.
„Copilul dumneavoastră e pregătit să înțeleagă alte credințe, tradiții și culturi. Vorbiți-le cu interes despre alte religii, împărtășiți-le ce știți, învățați mai departe împreună și vedeți în ce alte tradiții religioase vi s-ar putea exprima spiritualitatea naturală.” – Lisa Miller
Pune pe lista cărților de citit această carte…
Dacă până acum nu ai parcurs rezultatele cercetărilor realizate de Lisa Miller și redate în cartea „Copilul și spiritualitatea”, îți recomand cu mare căldură această carte de citit. Pentru că după cum punctează și autorul acestei cărți, cea mai mare temere cu privire la copii nu este aceea că aceștia „nu vor păși pe calea reușitei, ci că odată ajunși acolo nu o să știe ce să facă cu ea”.
Iar într-o societate în care competitivitatea și materialismul ating cote fără precedent, spiritualitatea la copii poate fi unul dintre elementele care să asigure dezvoltarea și creșterea armonioasă pentru copii, adolescenți și pentru viitorii adulți – o dezvoltare în care să există echilibrul între planurile material, emoțional și spiritual.
Indiferent dacă te găsești în postura de părinte a unui copil de câțiva anișori, a unui copil de vârstă școlară sau a unui adolescent, ori dacă ești în postura unui viitor părinte, această carte este extrem de utilă pentru a înțelege beneficiile pe care spiritualitatea le poate avea în creșterea și dezvoltarea unui copil.
Această carte de citit este foarte utilă inclusiv pentru profesori, educatori, tutori sau cei care se ocupă de îngrijirea copiilor în diferite medii prin faptul că oferă direcții prin care dincolo de a susține spiritualitatea ne învață cum să nu distrugem această spiritualitate înnăscută. În cazul în care ți-am stârnit curiozitatea poți găsi cartea „Copilul și spiritualitatea” la un preț foarte bun aici.
Pingback: Soul – un film de vazut deopotriva de adulti si de cei mici | Laurentiu Artugyan