În Banatul Montan regăsim cea mai compactă suprafață de relief carstic din România. Aceasta se întinde de la nord de municipiul Reșița până la Dunăre, în zona cunoscută drept Cazanele sau Clisura Dunării.

Relieful carstic este reprezentat de acel relief alcătuit din calcare, dolomite și marne, roci care sunt ușor dizolvabile în contactul cu apa. Prin urmare relieful carstic propune o serie de forme de relief spectaculoase și foarte interesante pentru iubitorii de natură și pentru turiștii care doresc să descopere frumusețea naturii.

Cheile formate în relief carstic

În rândul formelor de relief specifice reliefului carstic se regăsesc și cheile. Aceste forme de relief iau naștere în urma acțiunii unui curs de râu care a „săpat” de-a lungul secolelor în masivul calcaros pe care l-a întâlnit în drumul său înspre vărsarea într-un alt râu sau într-un fluviu. În Banatul Montan există foarte multe sectoare de chei formate ca urmare a acțiunii apei în masivele calcaroase. Anumite sectoare de chei formate în relief carstic au și astăzi activ cursul de apă care a dus la formarea lor, pe când alte chei sunt fără un curs de apă activ.

Principalele sectoare de chei din Banatul Montan

În ceea ce urmează sunt amintite unele dintre cele mai vizitate chei formate în relief carstic din zona Banatului Montan. Aceste forme de relief pot fi oricând o atracție turistică pentru cei care ajung în zonă și doresc să descopere frumusețile create de natură.

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt fără doar și poate cele mai cunoscute chei din Banat și printre cele mai cunoscute chei din România. De multe ori sunt considerate ca fiind cel mai lung sector de chei din țara noastră datorită celor 22 de km pe care se întind începând de la Șopotu Nou și până la Sasca Română.

Cheile Nerei sunt extrem de spectaculoase datorită faptului că oferă un peisaj foarte variat. De la poieni foarte largi unde se pot admira cleanțurile calcaroase (cum sunt numite porțiunile înalte și stâncoase de roci calcaroase), la porțiuni foarte înguste de pereți verticali și abrupți și până la porțiuni unde poteca turistică este săpată în stâncă sau unde poteca trece prin tuneluri săpate în stâncă, toate acestea pot fi descoperite atunci când ajungi în Cheile Nerei.

Fie că alegi să parcurgi la pas traseul turistic ce străbate cheile de la un capăt la altul, fie că alegi să parcurgi doar o porțiune a cheilor, fie că vrei să descoperi frumusețea cheilor din barcă atunci când faci rafting pe râul Nera, fără doar și poate că privirea se va bucura de frumusețea pe care natura a creat-o pe cursul acestui râu din Banat.

Cheile Carașului

Cheile Carașului sunt la fel de cunoscute ca și Cheile Nerei pentru turiștii care ajung în Banatul de munte. Situate la ieșirea din localitatea Carașova, Cheile Carașului au un sector de chei de 4 km care poate fi parcurs pe un traseu marcat până în Poiana Prolaz și un sector de chei sălbatice.

Acesta din urmă are în primele sute de metri o potecă, după care poteca turistică nu mai există și parcurgerea cheilor presupune uneori chiar trecerea prin apele Carașului și prin zone unde apa atinge câțiva metri. Cheile Carașului sunt formate de râul Caraș, râu care își are izvoarele în punctul numit Izbucul Carașului.

Sunt chei spectaculoase datorită faptului că oferă pereți verticali calcaroși, dar și datorită faptului că de-a lungul cheilor există numeroase grote și peșteri. Există mai multe trasee în Cheile Carașului prin care acest sector de chei poate fi descoperit și admirat atât de la nivelul albiei râului, cât și de deasupera cheilor, mai exact de la Cetatea Carașului.

Cheile Gârliștei

Cheile Gârliștei sunt considerate unul dintre cele mai sălbatice sectoare de chei din România. Formate de râul Gârliște începând de la ieșirea din orașul Anina și până la intrarea în satul Gârliște, Cheile Gârliștei propun 9 km de natură sălbatică și de peisaje extrem de spectaculoase. Cu toate că există un traseu marcat punct roșu, aceste chei sunt foarte puțin parcurse de turiști.

Uneori este nevoie să străbați marmite formate de apa care a dizolvat calcarele, iar alteori este nevoie să urci pe versanții abrupți ai cheilor pentru a evita porțiunile inundate de apele râului. Dincolo de faptul că pot fi parcurse de la un capăt la altul, Cheile Gârliștei pot fi admirate și de pe platourile carstice situate deasupra sectorului de chei, platouri carstice pe care se poate ajunge fie de pe DN58, fie pe traseul marcat spre morile de apă din satul Gârliște.

Cheile Buhuiului

Cheile Buhuiului sunt formate de râul omonim, râu care este afluent al Carașului și care înainte de a se vărsa în Caraș formează un sector de chei foarte spectaculoase și destul de sălbatice. Chiar dacă sunt marcate cu un traseu turistic și chiar dacă pe anumite porțiuni Cheile Buhuiului sunt străbătute de un drum de căruță, pentru a le străbate de la un capăt la altul este nevoie ca uneori să traversezi râul.

De-a lungul cheilor pot fi admirate diferite cavități carstice de tipul grotelor și al peșterilor, printre cea mai cunoscută fiind Peștera Mărghitaș. Cheile Buhuiului pot fi parcurse fie de la Grota Buhui, acolo unde râul Buhui iese la suprafață după ce a străbătut Peștera Buhui, fiind cel mai lung curs subteran din Banat, fie din apropierea cartierului numit Orașul Nou din Anina, de unde începe un traseu marcat ce coboară spre valea râului Buhui.

Cheile Minișului

Cheile Minișului sunt vizitate și străbătute de foarte mulți turiști. Acest lucru se datorează faptului că în Cheile Minișului se află una dintre cele mai mari atracții din România, și anume Cascada Bigăr și Izbucul Bigăr. Pentru a ajunge la această atracție a naturii sunt străbătute Cheile Minișului pe o porțiune destul de lungă. Aceste chei spectaculoase sunt formate de râul Miniș.

Pereți stâncoși abrupți și extrem de înalți pot fi admirați atunci când străbați DN57B înspre Bozovici, trecând prin Cheile Minișului. Există inclusiv un sector ale Cheilor Minișului care nu se află pe acest drum național, sector de chei care poate fi străbătut la pas sau pe bicicletă atunci când se parcurge traseul european de lungă distanță E3 de la Ochiul Bei spre Lacul Buhui.

Cheile Șușarei

Cheile Șușarei reprezintă un sector scurt de chei formate în masive calcaroase din zona Cheile Nerei. Mai exact vorbim despre un sector de chei formate de râul Șușara. Pentru a ajunge în aceste chei este nevoie să ajungi la ieșirea din Sasca Montană înspre localitatea Cărbunari și la un moment dat se face o bifurcație spre stânga.

Cheile sunt scurte, dar spectaculoase și presupun trecerea prin albia râului Șușara. La capătul cheilor privirea celor care ajung aici este răsplătită de apele Cascadei Șușara, o cascadă spectaculoasă în lunile în care există apă pe cascadă.

Cheile Rudăriei

Cheile Rudăriei sunt alt punct de atracție foarte vizitat de către turiștii care ajung în Banatul Montan. Acest lucru se datorează faptului că aici sunt morile de apă de la Rudăria, din localitatea Eftimie Murgu din Depresiunea Almăjului. Aici sunt păstrate foarte bine într-un complex mulinologic peste 22 de mori de apă.

În amonte de sectorul râului unde sunt amplasate morile de apă încep Cheile Rudăriei. Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase precum Cheile Nerei, Cheile Carașului sau Cheile Minișului, Cheile Rudăriei merită a fi vizitate mai ales dacă ajungi în zonă pentru a admira morile de apă de la Rudăria.

Cheile Țăsnei

Cheile Țăsnei reprezintă un sector de chei care încep din imediata apropiere a Pensiunii Dumbrava, la granița dintre județele Caraș-Severin și Mehedinți. Vorbim despre un sector de chei extrem de spectaculos. Fiind situate la o altitudine suficient de mare, odată ce se ajunge la intrarea propriu-zisă în Cheile Țăsnei se poate admira Valea Cernei, dar și Munții Cernei.

De asemenea, pinul negru de Banat este prezent pe pereții stâncoși din Cheile Țăsnei, fapt ce face ca acest sector de chei să fie unul foarte vizitat din Valea Cernei. Parcurgerea cheilor nu presupune dificultăți majore. Spre deosebire de alte chei din Munții Mehedinți, precum Cheile Tâmnei sau Cheile Feregari, Cheile Țăsnei au un curs de apă care le traversează în majoritatea perioadă a anului.

Cheile Țăsnei pot fi vizitate ca atracție turistică în sine sau pot fi parcurse în traseul spre Vf. Pietrele Albe. La capătul acestui sector de chei se găsește o veche moară, numită Moara Dracului.

Cheile Tâmnei

Cheile Tâmnei sunt un sector foarte scurt de chei, dar în același timp sunt foarte spectaculoase. Situate la urcarea către Crovurile Munților Mehedinți (sau la coborâre dacă se vine dinspre Vf. lui Stan sau dinspre Vf. Pietrele Albe), Cheile Tâmnei pot fi descrise prin prezența unor pereți calcaroși foarte abrupți și stâncoși, fără vegetație. Spre deosebire de sectoarele de chei anterior amintite, Cheile Tâmnei sunt fără un curs de apă activ.

Cheile Feregari

Cheile Feregari sunt situate tot în Munții Mehedinți, mai exact în Masivul Domogled și sunt străbătute pe traseul spre Vf. Colariu. La fel ca și în cazul Cheilor Tâmnei, Cheile Feregari sunt fără un curs activ de apă, doar în lunile de primăvară existând posibilitatea de a întâlni un mic firicel de apă care să curgă prin partea superioară a cheilor.

Spre Vf Colariu prin Cheile Feregari

Pereții foarte stâncoși și abrupți, străpunși în anumite porțiuni de grote, oferă o imagine spectaculoasă asupra masivului calcaros și asupra eroziunii care a avut loc în masivul calcaros pentru ca de-a lungul veacurilor să se formeze relieful actual.

Cheile Jelerăului

Cheile Jelerăului reprezintă un alt sector de chei din Munții Mehedinți care pot fi străbătute pentru a urca sau pentru a coborî Vf. Domogled, dar și pentru a parcurge traseul spre Vf. Șușcu. Cheile Jelerăului nu au un curs activ de apă în prima parte, doar în ultima porțiune se întâlnește un curs de apă.

Spre deosebire de Cheile Feregari sau de Cheile Tâmnei, aici regăsim o prezență mai mare a vegetației. Chiar dacă pereții stâncoși sunt prezenți, vegetația este mult mai abundentă și se poate remarca la parcurgerea cheilor modul în care vegetația crește în pereții calcaroși ai Cheilor Jelerăului. Fiind un sector de chei relativ scurt, este ușor de parcurs și se poate ajunge în aceste chei urcând din Băile Herculane spre Crucea Albă.

Să tragem linie!

Acestea sunt principalele sectoare de chei formate în relief carstic în Banatul Montan. Mai există și alte sectoare de chei, precum Cheile Prisăcinei sau Cheile Pecinișcă din Munții Cernei. Dacă până acum nu ai străbătut aceste chei, poți să ai în vedere ca în următoarele vizite în această regiune din sud-vestul României să descoperi peisajele și specificul acestor forme de relief caracteristice reliefului carstic.

Este suficient un gând, un mesaj sau un citat pentru a trezi în noi scânteia care să ne facă să conștientizăm că am rătăcit calea sau că stagnăm. Tocmai de aceea îmi doresc ca odată ce ai ajuns la această postare, să găsești în citatele de mai jos acel mesaj sau acele mesaje de care ai nevoie chiar ACUM, în acest moment al vieții tale.

Citeşte mai mult

Cel mai înalt vârf din Munții Retezat, Vf. Peleaga (2509 m) este fără doar și poate unul dintre atracțiile principale pentru pasionații de drumeții montane și pentru iubitorii de natură care ajung în Parcul Național Retezat. Pentru a urca pe Vf. Peleaga există mai multe variante de trasee turistice marcate.

Chiar dacă cele mai accesibile trasee pentru a urca pe Vârful Peleaga sunt cele cu plecare din Poiana Pelegii sau de la Lacul Bucura, dacă ai ca punct de pornire pe traseul spre cel mai înalt vârf din Masivul Retezat Cabana Pietrele, poți alege să urci spre Lacul Galeș, să treci Culmea Valea Rea și apoi să urci înspre Vf. Peleaga.

Citeşte mai mult

Cum ar fi dacă am primi periodic indicii cu privire la direcția pe care trebuie să o urmăm în viață? Cum ar fi dacă am găsi răspunsurile la întrebările profunde pe care fiecare dintre noi ni le adresăm? Ei bine, atunci când începem să conștientizăm că astfel de răspunsuri sunt mereu la îndemână, avem posibilitatea de a „naviga” în viață înspre o direcție clară. Încetăm să mai fim în derivă.

Cărțile de citit sunt o sursă foarte importantă de mesaje și de indicii pentru călătoria numită Viață. Te invit în ceea ce urmează să descoperi câteva citate și gânduri care pot oricând să fie mesajele de care ai nevoie pentru această perioadă a vieții tale.

Citeşte mai mult

Râpa Roșie este o rezervație geologică de interes național cu o suprafață totală de 10 ha. Situată la aproximativ 4 km de orașul Sebeș, în județul Alba, această rezervație este alcătuită din formațiuni geologice rezultate în urma proceselor de eroziune și de șiroire.

Citeşte mai mult

Atunci când îndrăznim să renunțăm la viața pe pilot automat putem observa cum suntem ghidați în direcția atingerii potențialului nostru. Dincolo de oamenii pe care îi întâlnim în călătoria numită Viață, cărțile pe care le citim pot deveni adevărate „ghiduri” în diferite perioade ale vieții noastre. Te invit în ceea ce urmează să parcurgi cu atenție și deschidere câteva citate și mesaje „adunate” din cărțile citite în ultimii ani.

Citeşte mai mult

Mi-a fost frică de Viață….mulți ani de zile mi-a fost frică să trăiesc. Și asta pentru că am fost învățat de mic cum să nu mor, cum să nu sufăr și cum să mă protejez…

Citeşte mai mult

Cel mai adesea suntem tentați să căutăm răspunsuri și indicii cu privire la alegerile pe care trebuie să le facem și cu privire la direcția pe care să o urmăm. Dacă în schimb am renunța la ideea de a controla fiecare aspect al vieții noastre și am privi cu atenție în jurul nostru, am observa faptul că suntem ghidați, călăuziți și îndrumați fără să fie nevoie să căutăm indiciile de care avem nevoie. Tot ceea ce ne lipsește este atenția și urmarea intuiției. Dacă ai ajuns să citești aceste rânduri, cu siguranță că ai ajuns la un mesaj de care aveai atâta nevoie în acest ACUM pe care îl trăiești în călătoria vieții tale.

Dacă vrei să fii liber, trebuie să ai curajul de a fi tu însuţi, chiar şi atunci când ceilalţi te judecă sau nu sunt de acord cu tine. Şi trebuie să respecţi dreptul celorlalţi de a fi cinstiţi cu ei înşişi, chiar şi atunci când ei te provoacă. Nu poţi fi liber dacă permiţi altcuiva să-ţi impună ceva, sau dacă încerci să fii o persoană autoritară pentru altcineva.

Paul Ferrini

E greu de crezut că trăim într-o lume în care majoritatea oamenilor sunt mai preocupaţi să fie în rând cu lumea și să facă ceea ce fac toţi ceilalţi decât să-și trăiască visurile.

Robin Sharma

Atunci când mă etichetezi, mă anulezi.

Soren Kierkegaard

Oricât v-ar fi de ușor sau de greu să aveţi încredere în voi înșivă, nu uitaţi că, dacă vă ascultaţi înţelepciunea interioară, dacă aveţi încredere în propriile instincte și dacă vă bazaţi pe voi înșivă pentru a lua decizii în viaţă, acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă elibera de temerile și tensiunile inutile și pentru a deţine controlul în tot ceea ce înseamnă viaţa voastră.

Mike Robbins

Orice prost poate să critice, să condamne şi să se plângă, dar e nevoie de tărie de caracter şi de autocontrol ca să înţelegi şi să ierţi.

Dale Carnegie

Cel care se dă după cum bate vântul, ca să facă pe placul tuturor, va înceta să existe.

Raymond Hull

Te-ai născut original. Nu muri o copie.

John Mason

Simplitatea, lipsa de opţiuni, necesitatea de a te descurca cu ce ai, asta e fericirea. Uită-te în jurul nostru. Oamenii își petrec viaţa făcându-și griji pentru decizii mărunte, insignifiante. Decizii fără rost care chiar nu contează, asta îi face pe oameni nefericiţi.

Levison Wood

Nu ceda în faţa temerilor. Dacă vei face acest lucru, nu vei mai putea vorbi cu inima ta.

Paulo Coelho

Cu cât e mai mare faţada, cu atât mai mare e și spatele.

Aforism zen

Copacul care le smulge unora lacrimi de bucurie este, în ochii altora, doar un lucru verde care le stă în drum. Unii văd în natură doar Ridicolul și Diformul…iar alţii nu văd natura deloc. Dar, în ochii Omului cu Imaginaţie, Natura este Imaginaţie pură.

William Blake

Îndrăznește să fii idealul la care visezi și pe care-l dorești. Rămâi atent la această stare imaginată, iar atunci când îţi vei închipui fără reţineri că tu ești acest ideal, el va începe să se manifeste în realitate.

Neville

Tot disconfortul, anxietatea, durerea şi nefericirea pe care le trăieşti ori de câte ori te agăţi de scuzele tale sunt cauzate de eforturile tale de a-ţi construi o identitate falsă şi o viaţă temătoare, o viaţă care nu are nici scop şi nici sens, o viaţă construită pe frică şi îndoială, şi nu pe iubire şi încredere.

Luminiţa D. Saviuc

Am învăţat că pacea interioară este cheia fericirii. Cele mai mari piedici în calea păcii interioare sunt emoţiile tulburătoare precum mânia, ataşamentul bolnăvicios, teama şi suspiciunea, în timp ce dragostea şi compasiunea şi sentimentul responsabilităţii universale sunt sursele păcii şi fericirii.

Dalai Lama

Nu irosiţi timp și bani împingându-i pe copii în direcţii în care nu vor să meargă. În loc de asta, descoperiţi ciudăţeniile în care excelează și încurajaţi-i să le cultive. Apoi daţi-vă deoparte.

Seth Godin

Cartea Zonele tale eronate de Wayne Dyer este foarte utilă pentru a rezolva unele dintre cele mai importante aspecte care ne pot ține pe loc în viață și care pot să fie cele mai mari piedici în atingerea potențialului maxim – comportamentele distructive și credințele limitative.

Citeşte mai mult

În fiecare zi la noi ajung diferite cuvinte, gânduri, vorbe și mesaje. Fie că sunt oamenii pe care îi întâlnim, fie că sunt cărțile pe care le citim, fie că sunt diferite surse online „intermediarii” care ne aduc mesajele de care avem nevoie pentru a găsi îndrumare și inspirație, atâta timp cât trăim cu atenție și conștientizare, vom putea să primi aceste mesaje. În ceea ce urmează te invit să descoperi câteva gânduri de prin cărți adunate, gânduri care să te însoțească în această etapă a  călătoriei tale.

Imaginaţia este acel tărâm vast, fără graniţe, la care ai acces tu și numai tu. Nimeni nu poate pătrunde acolo nici pentru a pune idei, nici pentru a extrage idei. Imaginaţia ta este propriul tău teren fertil, pe care poţi cultiva orice fel de plantă vrei. Această regulă te sfătuiește cu tărie să nu accepţi ideile nimănui cu privire la ce este posibil și imposibil, cu privire la ce ar trebui să gândești sau să faci.

Wayne Dyer

Ai tendinţa mai degrabă să te întorci la ceea ce cunoști decât să înfrunţi aparenta nesiguranţă și aparentul disconfort pe care le implică necunoscutul. Ai prefera să fii prizonier decât să-ţi redobândești libertatea. E ilogic, dar așa ne comportăm mai toţi.

Robin Sharma

Fie că ştii, fie că nu ştii, singura persoană pe care o poţi ataca eşti tu însuţi. Se poate să crezi că ataci pe altcineva, dar aceasta este doar o iluzie. Tot ceea ce încerci să proiectezi asupra celorlalţi, se întoarce înapoi la tine. Gândul este un bumerang perfect. El se întoarce întotdeauna la persoana care l-a trimis.

Paul Ferrini

Mi-a luat foarte mult timp să înţeleg în cele din urmă că este imposibil să te temi şi în acelaşi timp să aştepţi să fii iubit. Este imposibil să te temi şi să fii fericit. Este imposibil să te temi şi în acelaşi timp să te aştepţi să primeşti numeroasele daruri pe care viaţa le are de oferit.

Luminiţa D. Saviuc

Omul raţional se adaptează la lume; cel iraţional încearcă să adapteze lumea la el însuși. De aceea întregul progres depinde de omul iraţional.

George Bernard Show

Lumea este o carte măreaţă, iar cei care nu se clintesc niciodată de acasă citesc din ea doar o pagină.

Sfântul Augustin

Viaţa se restrânge sau se extinde direct proporţional cu curajul tău.

Anais Nin

În general, ne este frică să devenim ceva ce întrezărim în clipele noastre de graţie.

Abraham Maslow

Dacă vrei să realizezi puţin, trebuie să sacrifici puţin, dacă vrei să realizezi mult, trebuie să sacrifici mult, dacă vrei să atingi un ideal măreţ, trebuie să sacrifici extrem de mult.

James Allen

Dacă se închide o ușă, se deschide o alta. Însă, de multe ori noi ne uităm atât de lung și cu regret la acea ușă închisă încât nu mai vedem ușa care s-a deschis pentru noi.

Graham Bell

Nenorocirea e diamantul cu care Cerul își lustruiește bijuteriile sale.

Leighton

Dacă nu trăiești în conformitate cu crezurile tale înseamnă că nu crezi cu adevărat.

Thomas Fuller

Fii recunoscător pentru lucrurile rele din viaţă. Fiindcă ele îţi deschid ochii la lucrurile bune cărora nu le dădeai atenţie înainte.

Autor anonim

Îi spusesem că nu îmi plăceau regulile și stăpânii și că la oraș mă simţeam închis în cușcă: dacă pentru a trăi așa cum voiam trebuia să stau singur în creierii munţilor, ei bine, acceptam singurătatea în schimbul libertăţii pe care mi-o dădea.

Paolo Cognetti

Am găsit ideea care m-a eliberat. N-am căutat-o în mod conștient, dar am dat peste o frază în cartea pe care o citeam, care a fost atât de revelatoare încât am închis cartea și am început să meditez la acea idee. Când am deschis din nou cartea, eram altă persoană.

Dorothea Brande