Minimalismul – Un documentar ce merita vazut!

Cât de des ne punem întrebări cu privire la utilitatea spațiului în care locuim, a lucrurilor care ocupă spațiul respectiv și a tuturor bunurilor materiale pe care le deținem? Cât de conștienți suntem de faptul că de foarte multe ori cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie doar pentru că ne sunt aduse în atenția noastră prin numeroasele reclame din mass-media, pe rețelele de socializare sau pentru că anturajul nostru este cel care impune un anumit standard în îmbrăcăminte, în gadget-uri sau în cele mai noi modele de electrocasnice, mașini sau obiecte de mobilier?
„Alegeți-vă cu grijă prietenii, muzica, lecturile… În zilele noastre, am devenit prea pasivi și acceptăm prea ușor tot ce ne impun radioul, televiziunea, presa scrisă și moda.” – Dominique Loreau
Poate că suntem prea ocupați cu treburile noastre zilnice, dar dacă ne uităm atent la viața noastră putem observa cum acordăm o grijă enormă tuturor bunurilor noastre, de la telefonul mobil, la mașină sau la casă. Așa cum zicea Alan Cohen, toţi avem bunuri şi vrem să le păstrăm, dar întrebarea este: tu deţii bunurile acelea sau ele te deţin pe tine? Dacă îţi aduc bucurie, bunurile tale îşi îndeplinesc menirea. Dacă îţi provoacă griji, ai ratat luna de pe cer. Nimeni nu posedă luna de pe cer…şi totuşi fiecare în parte o are. Este un dar de care se poate bucura oricine. Dacă îţi faci griji pentru iPhone-ul tău, pentru maşină sau casă, opreşte-te un moment şi priveşte în sus. Nimeni nu poate să-ţi ia ceea ce ţi-a dat Dumnezeu.
Tocmai în acest registru, zilele trecute am urmărit un documentar extrem de interesant și foarte util despre un alt stil de viață – acela de a trăi cu cât mai puțin și de a renunța la acumularea constantă de bunuri materiale, dar și consumerismul care descrie societatea umană în zilele noastre, iar acest documentar se numește Minimalismul. Prima dată când am descoperit ideea de minimalism a fost când am citit cărțile Arta simplității și Arta esenței de Dominique Loreau. Atunci am citit prima dată despre cum viața poate fi îmbunătățită constant prin renunțarea la lucrurile care nu îți aduc nici un beneficiu, la acele lucruri care nu creează valoare în viața ta.
Documentarul Minimalismul vorbește tocmai despre acest lucru, despre cum poți să devii mai fericit, mai liniștit, mai sănătos și despre cum te poți bucura cu adevărat de viață renunțând la toate acele lucruri și obiceiuri care nu aduc valoare în viața ta, dar care în schimb îți consumă energie, timp și creează stres constant. A trăi minimalist nu înseamnă să renunți la confort și la condiții decente de trai. Dimpotrivă aș spune, a trăi minimalist înseamnă un plus de confort, și anume confortul de a te bucura cu adevărat de ceea ce ai mai de preț în viața ta, iar aici vorbesc de timpul pentru a face ceea ce îți place, de sănătate și de posibilitatea de a petrece timp cu cei dragi. Altfel spus, „Mai puțin înseamnă mai mult” ca să-l citez pe Robert Browning.
Uitându-mă la documentar am realizat că încă mai am în jurul meu obiecte de care nu am neapărată nevoie și care nu aduc un plus de valoare în viața mea, chiar dacă acum 3 ani când am citit cărțile mai sus amintite am început să implementez în viața mea ideea de minimalism și atunci am început să arunc lucrurile care erau inutile sau să donez lucrurile care erau funcționale și pe care eu nu le foloseam. Este un sentiment extraordinar să faci curățenie în jurul tău, să vezi că spațiul în care locuiești este mult mai aerisit și că o grămadă de obiecte erau adunate acolo fără a avea de fapt nevoie de ele. Atunci, după ce am citit acele două cărți timp de câteva luni am tot făcut ordine în jurul meu și am eliberat mult spațiu.
„Locuința nu ar trebui să fie o sursă de griji, de muncă suplimentară, o greutate în plus sau o povară. Ar trebui, din contră, să ne redea energia.” – Dominique Loreau
Acest documentar vine cu o serie de povești a unor oameni care au realizat faptul că un loc de muncă care îți aduce doar un venit lunar pe care îl cheltui pe o groază de lucruri de care de fapt nu ai nevoie și care oricum nu te fac fericit nu este ceea ce ai nevoie cu adevărat în viața ta. De fapt, ai nevoie tocmai de acel timp pe care îl irosești pentru a munci ca să ai banii necesari pentru a cumpăra lucruri care nu sunt indispensabile vieții tale. Iar persoanele oferite ca și exemplu în acest documentar sunt din domenii foarte diverse, persoane foarte diferite ca stil de viață și care au optat să se bucure la maxim de fiecare zi și să renunțe la siguranța oferită de un loc de muncă stabil, dar care nu le oferea plăcere, satisfacție și împlinire.
Au renunțat la irosirea timpului pentru a câștiga mai mult și a cumpăra mai mult în favoarea unui timp petrecut în conformitate cu pasiunile lor și cu visele pe care fiecare le avea. De la oameni care lucrau în corporații, până la antreprenori de succes, toți cei pe care îi vei întâlni în acest documentar sunt exemple că viața noastră este oglinda alegerilor noastre. Și că dacă vrem să ne bucurăm cu adevărat de viață, trebuie să alegem tocmai acele lucruri care ne fac fericiți, lucruri care de obicei sunt foarte simple și foarte puține la număr.
„Dacă stăm să ne gândim, obiectele pe care le avem ne costă mult mai mult decât prețul plătit la cumpărarea lor, nu doar din punct de vedere financiar, ci și emoțional, psihologic și mental. Ca să nu mai spunem că, fără ele, am avea mai mulți bani în bancă, mai mult timp să mergem la picnicuri, în parc, să visăm cu ochii deschiși relaxându-ne la soare sau pe balcon.” – Dominique Loreau
Acest film documentar este realizat în mare parte cu exemple din societatea din Statele Unite ale Americii, dar cred că și tu și eu suntem conștienți de faptul că acest model de a trăi este extrem de bine implementat în Europa și implicit și în România. Doar creșterile vânzărilor de Black Friday, creșterea exponențială a mall-urilor și rata de creștere pentru comerțul online sunt exemple foarte evidente care indică faptul că și în România consumul este la cele mai mari cote.
Ceea ce mi-a plăcut la acest documentar este tocmai faptul că nu se oferă „rețete” despre cum să implementezi un stil de viață minimalist, ci au fost oferite exemple de persoane și de familii care s-au îndreptat spre minimalism din convingere și fiecare și-a stabilit ceea ce înseamnă acest minimalism pentru el. Astfel, fiecare dintre cei care vizionează filmul documentar poate să înceapă cu pași mărunți să abordeze principiile promovate de minimalism și poate să simtă beneficiile care vin odată cu abordarea acestor principii.
Dacă nu ai văzut filmul documentar Minimalismul, îți recomand să vizionezi acest documentar când ai la dispoziție aproximativ 80 de minute și poți găsi documentarul AICI. Vizionare plăcută!
Te invit să îmi lași un comentariu cu alte filme sau documentare care au ca temă centrală principii promovate de minimalism. De asemenea, te invit să îmi spui și părerea ta după ce ai vizionat documentarul Minimalismul.
Pingback: Care sunt avantajele de a te muta dintr-o chirie in alta? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Filme si documentare de vazut atunci cand #stamacasa | Laurentiu Artugyan
Pingback: Pagini pentru calatorie | Laurentiu Artugyan