Tururi Laur GeoTours

În ceea ce urmează vei descoperi mai multe detalii despre tururile și geoitinerariile propuse de Laur GeoTours. Pe lângă toate aceste tururi și geoitinerarii propuse, Laur GeoTours îți oferă posibilitatea de a beneficia de ghidaj și în alte tururi sau geoitinerarii personalizate. 


Descoperă superlativele Banatului Montan!

Dacă nu ai fost până acum în Banatul Montan, atunci este momentul să descoperi acest colț de rai din România. Laur Geotours te invită să descoperi superlativele Banatului Montan. Poate suna a laudă, însă aici vei putea descoperi cel mai lung râu subteran din Banat – Buhui, cea mai dezvoltată cavitate subterană din Banat – Peștera Comarnic, cel mai lung sector de chei în carst din România – Cheile Nerei, printre cele mai sălbatice chei în carst din România – Cheile Gârliștei și Cheile Carașului, primul lac de acumulare pe carst – Lacul Buhui, primul lac subteran de pe actualul teritoriu al României – Lacul de la Grota Buhui, primul lac de agrement din România – Lacul Mărghitaș, prima cale ferată montană din România – Calea ferată Anina – Oravița, dar și cea mai frumoasă cascadă din lume conform World Geographic – Cascada Bigăr.

Fie că ai la dispoziție 3 zile, fie că ai la dispoziție o săptămână sau chiar mai mult, cu siguranță nu vei avea cum să nu rămâi fascinat(ă) de frumusețea acestor locuri din Banatul Montan. Rezervă cât mai curând un tur pentru a descoperi toate superlativele Banatului Montan sau o parte dintre acestea, în funcție de timpul avut la dispoziție pentru un geoitinerariu alături de Laur Geotours! Majoritatea acestor atracții geoturistice pot fi vizitate în orice perioadă a anului. Pentru cele care pot pune dificultăți în anumite perioade ale anului se discută la momentul rezervării turului dacă sunt accesibile sau nu în momentul respectiv.


Din Cheile Carașului la Peștera Comarnic

Carașova – Poiana Prolaz – Peștera Comarnic – Canton Padina Seacă – Iabalcea

Cheile Carașului și Peștera Comarnic reprezintă două atracții turistice emblematice pentru Banat. Ambele sunt situate în bazinul hidrografic al Carașului, unul dintre râurile importante din Banat. Laur GeoTours te invită să descoperi cele două atracții turistice într-un itinerariu pitoresc și plin de aventură. Cheile Carașului sunt străbătute din amonte în aval pornind din Carașova, localitate ce este centrul croat din România, și se parcurge poteca situată pe malul stâng al Carașului până în Poiana Prolaz pe o distanță de aproximativ 4 km. Durata – aproximativ 2 ore.

Din Poiana Prolaz (care în croată înseamnă deschidere) vom continua traseul spre Peștera Comarnic. Dacă până aici traseul a fost lin, din Poiana Prolaz vom avea de urcat câteva sute de metri până ce vom întâlni traseul care vine din satul Iabalcea și ne va conduce în Poiana Comarnic și apoi la Peștera Comarnic. Urmează vizitarea Peșterii Comarnic și apoi ne vom întoarce pe un alt traseu în satul Iabalcea, un alt sat cu numeroși locuitori de origine croată. Aici vom avea posibilitatea de a observa și de a înțelege cum prezența reliefului carstic influențează viața comunității.

Traseu nerecomandat iarna.

Perioada optimă pentru traseu: aprilie – mai și septembrie – noiembrie*Traseul poate fi parcurs fără dificultate vara, însă în aceste condiții este nevoie de atenție sporită prin prisma prezenței viperelor cu corn


Geoitinerariul cascadelor

Cascada Cârșa – Cascada Bigăr – Cascada Moceriș – Cascada Șușara – Cascada Văioaga – Cascadele Beușniței

Carstul bănățean este recunoscut pentru numeroasele cascade pe tuf calcaros ce oferă un peisaj extrem de spectaculos. Pentru a te bucura cu adevărat de unele dintre cele mai frumoase cascade din sud-vestul țării, Laur GeoTours te invită la un itinerariu geoturistic de excepție. Fie că alegem un geoitinerariu de 1 zi, fie că alegem să ne bucurăm de un weekend complet admirând frumusețile carstului bănățean, acest geoitinerariu al cascadelor este o oportunitate de a descoperi cascadele de pe Valea Minișului, Cârșa și Bigăr, dar și cascadele Moceriș, Șușara, Văioaga, Beușnița.

Aceste obiective pot fi vizitate tot timpul anului. Atenție însă! Pentru a surprinde cascadele cu apă este recomandat să fie vizitate în perioada martie-mai. Uneori și în iunie mai este apă pe cascade, dar în general începând din luna iunie și până în octombrie sau chiar noiembrie cascadele nu au apă. Este absolut normal acest lucru ținând cont de faptul că vorbim despre relief carstic, unde apa circula foarte mult în subteran. Iarna peisajul oferă de asemenea imagini absolut minunate prin cascadele înghețate. Descoperă cascadele din carstul bănățean cu Laur GeoTours!

Traseu accesibil tot timpul anului

Perioadă optimă pentru traseu: martie-iunie


1 zi în Cheile Carașului

Carașova – Cheile Carașului – Poiana Prolaz – Cetatea Carașului (Cetatea Turcului) – Iabalcea

Cheile Carașului sunt printre cele mai atractive din sud-vestul țării prin pitorescul pe care îl oferă în orice anotimp, dar cu atât mai mult primăvara când înflorește liliacul sălbatic sau toamna când peisajul este de o cromatică excepțională.

Laur Geotours te invită la o drumeție de 1 zi în Cheile Carașului. Pornim din Carașova, centrul comunității croate din România și urmăm cursul râului Caraș în amonte până în Poiana Prolaz. Poiana Prolaz este un loc unde râul care a săpat aceste chei în relief carstic a luat o pauză în eroziunea rocii, permițând reliefului să se formeze o poiană perfectă pentru viața oamenilor. Și același lucru îl vom face și noi, bucurându-ne de un picnic pe malul Carașului.

Din Poiana Prolaz vom urca apoi pe la poalele martorilor de eroziune calcaroși până la Cetatea Carașului sau Cetatea Turcului, cum mai este denumită. De aici perspectiva asupra Cheilor Carașului este fantastică și asupra întregului platou carstic al Iabalcei.

Traseu accesibil tot timpul anului. Perioade optime pentru traseu: martie-iunie; septembrie-octombrie


Valea Beiului și Valea Beușniței

Podul Bei – Cascada La Văioaga – Canton Valea Beiului – Lacul Ochiu Bei – Poiana Beușnița – Cascada Beușnița

Printre cele mai cunoscute și vizitate locuri din Banatul Montan sunt văile Bei și Beușnița. Aceste frumuseți ale Banatului Montan fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, iar dacă până acum nu ai ajuns să vezi cu ochii tăi frumusețea acestor zone și să simți aerul puternic ionizat negativ, atunci te invit la o tură pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Banat.

Traseu accesibil tot timpul anului. Perioada optimă de vizitare: martie-mai sau octombrie-noiembrie (dacă au fost precipitații abundente în toamnă).


Geoitinerariul platourilor carstice suspendate din Banat

Banatul se află situat în zona cu cea mai compactă și întinsă suprafață de roci calcaroase din țara noastră. Din acest punct de vedere Banatul Montan are ca și specific prezența reliefului carstic și toate caracteristicile care derivă de aici: numeroase peșteri și cavități subterane verticale, areale întinse fără apă de suprafețe, cascade pe tuf calcaros și trepte de travertin sau întinse suprafețe care nu pot fi folosite pentru terenuri agricole sau livezi.

Un alt aspect caracteristic reliefului carstic din Banat este reprezentat de platourile carstice suspendate. Aceste forme de relief sunt descrise ca fiind suprafețe întinse și considerabile cu un aspect plan (de aici și termenul de platou carstic) și cu forme carstice depresionare specifice precum doline, polii, văi de doline, văi seci, văi oarbe sau ponoare. Sunt numite platouri carstice suspendate datorită faptului că sunt delimitate de văi adânci în aspect de chei carstice (cum sunt Cheile Carașului, Cheile Nerei, Cheile Buhuiului etc.) și diferența dintre altitudinea platourilor și altitudinea albiei râului este foarte mare.

Printre platourile pe care le poți descoperi în acest geoitinerariu propus de Laur Geotours se numără platoul carstic Iabalcea în zona Cheile Carașului și al Peșterii Comarnic, platoul carstic Ravniștea Mare în regiunea stațiunii Mărghitaș și a Cheilor Buhuiului, platoul carstic Colonovăț în zona Maial și a Peșterii Buhui, dar și platoul carstic Brădet în zona cartierului omonim al orașului Anina.

Traseu accesibil tot timpul anului

Perioada optimă de vizitare: aprilie-iunie și octombrie-noiembrie


1 zi în Cheile Nerei la Lacul Dracului

Cărbunari – Ogașul Porcului – Lacul Dracului și retur

Unul dintre simbolurile Banatului Montan este fără niciun dubiu Lacul Dracului. Deși numele acestui lac nu este foarte atrăgător, cu siguranță frumusețea lui te va surprinde odată ce te vei afla înaintea apei de un turcoaz minunat. Pentru a ajunge la Lacul Dracului se poate urma poteca prin Cheile Nerei, dar există și o variantă mai scurtă pe care Laur Geotours o propune celor care doresc să ajungă aici

Se pornește din satul Cărbunari, un sat cu o panoramă superbă aflat la altitudine și se urmează traseul marcat pe ceea ce local este Ogașul Porcului. Străbatem o pădure deasă de amestec și unde primăvara putem descoperi flori superbe, iar după aproximativ 3 ore de la plecarea din satul Cărbunari ajungem la Lacul Dracului, chiar pe malul stâng al râului Nera.

Traseul nu pune mari dificultăți, însă există o porțiune de coborâre mai accentuată prin pădure, dar care este accesibilă pentru toate categoriile de turiști în condițiile în care este coborâtă și urcată cu grijă.

Traseu recomandat în intervalul martie-noiembrie

Perioada optima de vizitare: martie-mai și septembrie-noiembrie


Peștera Comarnic – bijuteria subterană a carstului bănățean

Iabalcea – Canton Padina Seacă – Peștera Comarnic

Din punct de vedere al reliefului în Banatul Montan relieful carstic format pe roci calcaroase este specific acestei zone. Prin urmare, numărul foarte mare și densitatea ridicată de cavități subterane sub forma peșterilor și avenelor este specifică Banatului Montan. Dintre acestea Peștera Comarnic poate fi numită fără doar și poate bijuteria subterană a carstului bănățean.

Peștera Comarnic are cea mai mare dezvoltare din Banat și adăpostește galerii subterane pe trei nivele: fosil, subfosil și activ. Fiind formată și în continuare străbătută pe anumite sectoare de pârâul Ponicova, Peștera Comarnic poate să fie o atracție pentru privirea oricărui turist dornic să descopere superbe forme subterane.

Laur GeoTours te invită să descoperi bijuteria subterană a carstului bănățean într-o incursiune în adâncul pământului de circa 3-4 ore pentru a descoperi frumusețea pe care apa a sculptat-o de secole și care a rămas protejată în subteran. Peștera Comarnic are foarte multe formațiuni spectaculoase precum Orga Mare, o formațiune care surprinde atât prin aspectul impresionant, cât și prin sunetele pe care le scoate atunci când este atinsă de mâna omului, dar și oase de urs de cavernă descoperite în interiorul peșterii. Dincolo de formele specifice carstului pe care le vom descoperi împreună în această incursiune în subteranul carstului bănățean, în Peștera Comarnic vei avea oportunitatea de a fi un speolog amator, această peșteră fiind inclusă în circuitul turistic, dar nu are amenajări turistice altele decât clasicele corzi de susținere în anumite porțiuni. Prin urmare, Laur GeoTours te va conduce la o tură de speologie într-una dintre cele mai frumoase și spectaculoase peșteri din România – Peștera Comarnic.

Peștera poate fi vizitată tot timpului anului, cu excepția perioadelor cu inundații sau cu ploi foarte abundente în perioada de primăvară. Perioada optimă pentru vizitarea peșterii: martie-mai (pentru a surprinde formațiuni cu apă și pentru o mai mare spectaculozitate). Dacă preferi o peșteră mai uscată și mai ușor de parcurs, atunci perioada iunie-octombrie poate fi alegerea ideală.


Weekend în satele din Munții Cernei: Ineleț, Scărișoara

Vrei să evadezi din stresul și aglomerația orașelor? Îți dorești să te simți una cu natura și să te bucuri de locuri parcă uitate de timp? Ei bine, Laur Geotours are destinația ideală: cătunele izolate din Munții Cernei. Ineleț și Scărișoare sunt două sate izolate în Munții Cernei unde se ajunge urcând pe scări din lemn amplasate pe pereți de stâncă și unde oamenii trăiesc izolați și răsfirați pe kilometri întregi.

Aici parcă timpul s-a oprit în loc și poți să redescoperi frumusețea naturii unde omul încă se bucură de liniște, timp din belșug și sănătatea aerului nepoluat. Laur Geotours te invită să petreci un weekend în satele din Munții Cernei.

Traseu accesibil tot timpul anului. Traseu recomandat în lunile martie-mai (iunie) și octombrie-noiembrie


Geoitinerariu în carstul Munților Mehedinți

Cheile Țăsnei, Poiana Belentina, Crovuri, Cheile Tâmnei

Munții Mehedinți nu au înălțimi foarte mari, dar sunt spectaculoși datorită faptului că s-au format pe calcare. Unul dintre traseele emblematice din Munții Mehedinți ne poartă pașii în unele dintre cele mai mari forme depresionare din România și unele aflate la cea mai mare altitudinea, și anume în Crovurile Munților Mehedinți.

Traseul pornește de la Pensiunea Dumbrava și urmează spectaculoasele Chei ale Țăsnei. Apoi se urmează marcajul spre Vf. Pietrele Albe și aici suntem fascinați de ceea ce vedem: cât putem surprinde cu vedere pereți stâncoși ce mărginesc forme depresionare carstice de dimensiuni impresionante. Coborâm în Crovurile Munților Mehedinți pe care le străbatem pentru a ajunge la intrarea în Cheile Tâmnei și pentru a ajunge ulterior la drumul național ce leagă Băile Herculane de Baia de Aramă.

Traseul este unul de dificultate medie și este recomandat persoanelor cu o formă fizică bună. Este un traseu de cca. 8-10 ore cu pauze pentru masă și pentru fotografii, desigur. Traseul se poate face și în sens invers pentru a vizita Crovurile urcând din Cheile Tâmnei, în acest caz fiind un traseu încadrat în categoria ușor și care dus-întors durează cca. 5-6 ore.

Traseu nerecomandat iarna. Traseu recomandat în perioada – aprilie-mai (iunie) și septembrie-noiembrie


Excursie de 1 zi la Izbucul Carașului

Unul dintre cele mai sălbatice locuri din Banatul Montan și unde poți descoperi natura în toată splendoare este Izbucul Carașului. Sau în alte cuvinte locul de unde izvorăște râul Caraș. Izbuc este numele dat izvorului atunci când aceste este în zone carstice. Izbucul Carașului se află situat la baza unui platou carstic de unde își adună apele și pentru a ajunge la acesta trebuie să coborâm pe o potecă prin pădure cca. 90 de minute. Poteca este de foarte multe ori acoperită de vegetație sau de arbori căzuți și cu cât ne afundăm mai adânc în pădure, cu atât ne simțim mai aproape de natură. La un moment dat auzim apa curgând și realizăm că am ajuns la un pârâu, iar apoi cotim dreapta pentru a ajunge la izbuc. Aici vom descoperi trepte de travertin spectaculoase și Izbucul Carașului.

Pornim din Anina cu mașinile până la Lacul Buhui. De aici pe joc cca. 4 km până la Cantonul Cârneală, iar de aici încă cca. 15 minute pe potecă până la intrarea în traseul spre Izbucul Carașului.

Traseu accesibil tot timpul anului

Perioada optima de vizitare: martie-mai (pentru a găsi izbucul cu apă)


Weekend în Cazanele Dunării

Defileul Dunării sau Cazanele Dunării este zona unde fluviul Dunărea are cea mai mică lățime. Aici Dunărea a erodat roca și a format un peisaj superb ce poate fi descoperit atât de pe uscat, cât și de pe apă. Prin urmare, nu rata oportunitatea de a te bucura de un weekend de neuitat în zona Cazanele Dunării.

Laur GeoTours îți lansează o invitație de a urca împreună pe Vf. Ciucare Mare pentru a admira o priveliște panoramică a Cazanelor Dunării de la zeci de metri diferență de nivel. Este un circuit de 1-2 ore care ne oferă priveliși superbe asupra Cazanelor Dunării, asupra Golfului Dubova și Mănăstirii Mraconia. După o zi de drumeție ne vom bucura de o croazieră pe Dunăre și vom admira Cazanele Dunării din mijlocul apei având și câteva puncte de oprire: Peștera Veternailor, Peștera Ponicova, Chipul lui Decebal și Tabula Traiana.

Tură accesibilă tot timpul anului. Totuși, datorită numărului mare de vipere în zona Ciucaru Mare, perioadele optime pentru această tură sunt martie-mai și septembrie-octombrie.


2 parcuri naționale într-o săptămână

Dacă natura este locul unde te simți cel mai bine și îți dorești să petreci cât mai mult timp în mijlocul naturii, atunci Laur Geotours te invită să descoperi două parcuri naționale într-o singură săptămână: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița.

Vom petrece zile prin păduri și prin văi de o sălbăticie aparte, ne vom bucura de pâraie repezi și de cascade superbe, dar și de liniștea și frumusețea naturii aproape neatinse de om. Vom petrece nopți sub clar de lună la cort și ne vom încarcă de energia focului de tabără. Vom descoperi o parte dintre nestematele Banatului Montan: Ochiu Bei, Cascada Beușnița, Peștera Buhui, Lacul Buhui, Peștera Comarnic, Chiele Carașului sau Cheile Buhui.

Iată mai jos propunerea de geoitinerariu pe care Laur GeoTours o face pentru toți cei care doresc să descopere 2 parcuri naționale într-o săptămână.

Ziua 1: Potoc – Valea Beiului – Ochiul Beiului – Valea Beușnița

Ziua 2: Valea Beiului – Ochiul Beiului – Valea Beului Sec – Crivina – Peștera Plopa – Lacul Buhui

Ziua 3: Lacul Buhui – Valea Buhui – Peștera Buhui – Peștera Cuptoare – Orașul Nou – Cheile Buhuiului – Peștera Mărghitaș – Lacul Mărghitaș – Motel Mărghitaș

Ziua 4: Zi de odihnă în zona Mărghitaș

Ziua 5: Motel Mărghitaș – Peșterile de la Haldină – Cheile Buhuiului – Podul Mediureca – Peștera Comarnic

Ziua 6: Peștera Comarnic – Vila Klaus

Ziua 7: Vila Klaus – Crivaia – Vf. Gozna – Reșița


1 zi pe Vârful Retezat (Munții Retezat)

Munții Retezat sunt printre cei mai spectaculoși și frumoși munți din România. Prin faptul că aici este fondat primul parc național din România acești munți și-au păstrat într-o foarte mare proporție sălbăticia și frumusețea naturală. Vârful Retezat este unul dintre cele mai atractive vârfuri montane din Carpații Românești și dincolo de peisaj și de frumusețea traseelor până pe acest vârf, numeroase legende sunt legate de vârful care dă numele acestui masiv montan.

Dacă vrei să te bucuri de o zi de neuitat în Munții Retezat, Laur GeoTours te invită să te alături unei drumeții de 1 zi pe Vf. Retezat. Pentru a ajunge pe vârf există mai multe variante de trasee turistice marcate. Acestea diferă fiecare prin dificultate, durată și specificul peisajelor. Astfel, există varianta de traseu care pornește din stațiunea Râușor pe Valea Ștevia. Un alt traseu tot din Râușor ne duce pașii pe Vârful Retezat prin Culmea Lolaia și Șaua Lolaia, unde se interseactează cu traseul care urcă din Valea Ștevia. Tot din stațiunea Râușor putem urca pe Vf. Retezat prin Valea Valereasca. Un alt punct de pornire spre  Vf. Retezat pentru o drumeție de 1 zi este zona Cabanei Pietrele. De aici există două variante: traseul ce urmează Culmea Lolaia și se intersectează în Șaua Ciurila cu traseul ce pornește din zona Râușor și traseul care urmează Valea Stânișoara prin Șaua Retezat. Traseele acestea pot fi parcurse dus-întors pe aceeași rută sau se poate opta pentru un itinerariu de tip circuit în care se urcă pe un traseu spre vârf și se coboară pe o altă rută.

Oricare dintre aceste trasee pot fi opțiunea pentru un traseu de 1 zi pe Vf. Retezat. Alegerea traseului depinde de experiența în turele montane, de starea vremii în ziua respectivă și de preferințele turistului.

Laur GeoTours organizează drumeția de 1 zi pe Vârful Retezat în intervalul mai-noiembrie. Perioada optimă pentru oricare dintre aceste trasee: iunie-octombrie.


De pe Muntele Mic pe Vf. Țarcu

Laur Geotours îți propune o tură din Muntele Mic pe Vf. Țarcu. Pornim din zona stațiunii Muntele Mic și urcăm pe vârf, iar apoi coborâm spre Șaua Jigoriei pentru a urma traseul spre Vf. Țarcu, cel mai înalt din Munții Țarcu. De pe Vf. Țarcu ne bucurăm de o priveliște absolut fantastică către Munții Retezat și Munții Godeanu.

Fie că optezi pentru acest itinerariu pentru o tură de munte de 1 zi, fie că preferi să te bucuri de 2-3 zile pe munte, Laur GeoTours este ghidul tău pentru a descoperi zona Muntele Mic și Munții Țarcu.

1 zi pe Vârful Țarcu

Dacă vrei să evadezi din jungla urbană pentru 1 zi, Laur Geotours te invită la o tură scurtă pe munte pe Vf.Țarcu din munții cu același nume. Cel mai înalt vârf din Munții Țarcu propune un traseu de cca. 7-8 ore dus-întors pornind din Șaua Jigoriei. Este un traseu accesibil pentru toate grupele de vârstă.

Traseul este accesibil tot timpul anului, cu condiția ca iarna să fie în siguranță prin prisma căderilor masive de zăpadă.


Weekend în Munții Parâng până pe Vârful Parângul Mare

Munții Parâng sunt extrem de accesibili și foarte pitorești în orice anotimp. Dacă ești pasionat(ă) de natură și de drumeții, Laur GeoTours te invită la un weekend în Munții Parâng. Urcăm în zona telescaunului pentru a ne caza sau pentru a dormi la cort, în funcție de preferințe. Dimineața pornim spre cel mai înalt vârf din Munții Parâng, Vf. Parângul Mare (2519 metri) și al patrulea ca altitudine din Carpații Românești.

Este un traseu cu dificultate medie, însă este necesită o formă fizică bună. Perioada optimă pentru acest traseu este cuprinsă între iunie și octombrie. Dacă vrei să ajungi pe creasta Munților Parâng până pe cel mai înalt vârf din acești munți, Laur GeoTours este pregătit să te însoțească și să organizeze un weekend minunat în Munții Parâng.


1 zi în Munții Godeanu până pe Vf. Gugu

Vf. Gugu este cel mai înalt vârf din Munții Godeanu cu 2291 de metri altitudine. Laur GeoTours este ghidul tău către acest vârf și te invită la o drumeție de 1 zi în Munții Godeanu. Pentru această drumeție vom ajunge în zona Barajului Gura Apelor și vom urma marcajul ce pornește de pe malul barajului prin pădure spre Refugiul Gugu.

Traseul durează aproximativ 10 ore dus-întors, incluzând aici pauzele de masă și binemeritatele pauze pentru fotografii. Este un traseu recomandat persoanelor cu o pregătire fizică bună. Această tură pe munte este organizată de Laur GeoTours în intervalul iunie-octombrie.


Weekend pe muntele sacru al dacilor – Vf.Gugu

Munții Godeanu sunt considerați ca fiind locașul zeităților dacice, iar Zamolxe își are aici grota unde își doarme somnul. Dacă vrei să descoperi frumusețea Munților Godeanu, Laur GeoTours te invită la un weekend pe Vf. Gugu, muntele sacru al dacilor. Vom dormi la cort în zona refugiului Gugu sau în refugiu și ne vom bucura de frumusețea peisajelor Munților Godeanu.

Vom avea bucuria de a avea priveliști absolut minunate asupra Munților Retezat și Munților Țarcu, iar sălbăticia Munților Godeanu va face din această tură una cu adevărat excepțională. Această tură pe munte este organizată de Laur GeoTours în intervalul iunie-octombrie.


Să vizităm Retezatul Mic și Piatra Iorgovanului

Retezatul Mic este „fratele” calcaros al Munților Retezat, fiind situat în imediata vecinătate a Munților Retezat. Pentru a descoperi Retezatul Mic cea mai bună alegere o reprezintă Vf. Piatra Iorgovanului. Aici vom descoperi un relief calcaros aparte, modelat de perioada glaciară și complet diferit de relieful calcaros din Munții Banatului sau Munții Apuseni.

Traseul este unul accesibil oricărui turist cu o formă fizică medie și se adresează chiar și persoanelor de vârsta a treia sau copiilor. Traseul durează dus-întors între 6 și 9 ore, în funcție de forma fizică a grupului și în funcție de ritmul de mers, dar și de timpul petrecut pentru a admira peisajele de o frumusețe răpitoare. Perioada ideală pentru această tură în Retezatul Mic pe Piatra Iorgovanului începe din mai și ține până la 1 decembrie de cele mai multe ori, dacă toamna nu are foarte multe precipitații. Cu toate acestea, trebuie reținut că începând din iunie și până în august există posibilitatea de a te întâlni pe traseu cu vipere, prin urmare este nevoie de atenție sporită.


Vacanță activă în primul parc național din România

Parcul Național Retezat este primul parc național declarat în România. Și atunci când ajungi să îi descoperi frumusețile vei înțelege foarte bine de ce acesta este printre cele mai vizitate locuri naturale din România de către turiștii străini pasionați de natură și de munte.

Laur GeoTours dorește să îți facă cunoștință cu muntele lui de suflet – Retezatul – și te invită la o vacanță activă în Parcul Național Retezat. Vom petrece aici zile superbe sub clar de lună și sub soarele de altitudine. Traseele propuse sunt de la trasee accesibile oricărui turist cu o formă fizică medie și bună, până la trasee foarte solicitate și de anduranță. Este alegerea ta ce trasee îți dorești, dar eu spun când ne oprim și dacă este momentul să ne întoarcem.

Printre obiectivele pe care le vom vizita în această tură de vacanță activă în Parcul Național Retezat includem Vf. Retezat, Vf. Peleaga și Vf. Păpușa (cele mai înalte din Retezat exact în această ordine), Vf. Custura Bucurei, dar și cele mai mari lacuri glaciare din România, Lacul Bucura și Lacul Zănoaga. Tot în categoria lacurilor glaciare vom descoperi alte lacuri superbe precum Galeșul, Tăul dintre Brazi, Stânișoara, Pietrele sau Peleaga. Iar văile pe care vom urca și vom coborî din creastă sunt de o frumusețe ce nu poate fi descrisă în cuvinte…poate doar în fotografii. Ce mai aștepți pentru a te bucura de cea mai frumoasă vacanță activă? Laur GeoTours este ghidul tău pentru o vacanță activă în primul parc național din România.

Laur GeoTours organizează această vacanță activă în intervalul iunie-octombrie.

Perioada optimă pentru oricare dintre aceste trasee: august-septembrie.


Izbucul Bigăr și Cascada Bigăr – bijuteriile carstice din Cheile Minișului

Aproape că nu ai cum să nu fii auzit de Cascada Bigăr și să fii văzut poze cu această cascadă aflată în Cheile Minișului. Fiind formată pe tuf calcaros la vărsarea pârâului Bigăr în râul Miniș, Cascada Bigăr a devenit printre cele mai cunoscute din România și chiar din lume în ultimii ani. Dincolo de frumusețea cascadei, Laur Geotours te invită să descoperi frumusețea și unicitatea unui izvor carstic aparte – Izbucul Bigăr. Amplasat la baza unui perete stâncos de zeci de metri, Izbucul Bigăr își adună apele de pe întreg platoul calcaros situat pe versantul drept al râului Miniș, un platou calcaros suspendat la zeci de metri diferență de nivel față de râul Miniș.

Deși este o vizită de 1-2 ore la Izbucul și Cascada Bigăr, ai posibilitatea ca dincolo de a admira frumusețea acestor bijuterii carstice din Cheile Minișului să înțelegi modul în care acționează apa asupra reliefului carstic, modul în care se formează aceste cascade pe tuf calcaros și modul în care relieful carstic „funcționează”. Toate acestea alături de un ghid de geoturism – Laur Geotours.


Din Valea Beiului până la Lacul Buhui prin Cheile Minișului

Laur GeoTours te invită la un traseu de anduranță prin pădurile Banatului Montan. Pornim de la cantonul Valea Beiului și ajunge la Cabana Buhui pe malul Lacului Buhui. Sunt peste 25 de kilometri prin păduri sălbatice și prin văi carstice. Este un traseu pentru toți cei care vor o plimbare mai lungă și un traseu prea puțin umblat…ca să nu spunem că mai deloc.

Traseul urmează traseul european de lungă distanță E3. Astfel, după ce am vizitat frumusețile din Valea Beiului, Cascada La Văioaga, Lacul Ochiu Bei, dar și splendida Vale a Beușniței cu superbele cascade pe trepte de travertin și tuf calcaros, ne îndreptăm spre Lacul Buhui. Dar până acolo vom avea de străbătut mulți kilometri prin pădure sălbatică și prin Cheile Minișului.

Pornim chiar de lângă Ochiul Bei și urmăm valea Beului Sec, un pârâu care are apă doar primăvara sau după multe zile de ploi abundente. Traseul este accesibil la început, însă devine tot mai anevoios pe măsură ce ne depărtăm de Valea Beiului. Ajungem la ceea ce a rămas din cantonul Beu Sec, iar de aici intrăm pe drumuri forestiere care ne conduc până la zona Mândrișag, locul de unde izvorăște Minișul, râul care formează Cheile Minișului. Apoi intrăm în primul sector al cheilor și trecem prin numeroase tunele săpate în stâncă…pe aici treceau cândva vagoanele transportând lemnul din pădurile Banatului.

Astăzi este un drum forestier ce ne conduce la Peștera Plopa, una dintre cele mai spectuloase peșteri din Banat și unde au fost descoperit cele mai vechi oseminte din România. Admirăm intrarea peșterii, iar apoi revenim la drumul forestier pentru a ajunge la Cantonul Crivina. De aici urmăm marcajul ce ne conduce la drumul național 57B Anina-Bozovici și imediat intrăm pe poteca spre Lacul Buhui. Traversăm în continuare păduri seculare și după cca. 9 ore de când am pornit de la Lacul Ochiu Bei ne aflăm pe malul superbului Lac Buhui. Aici…campăm sau avem deja o rezervare la Cabana Buhui.

Vom fi foarte bucuroși de tot acest itinerariu și chiar dacă vom simți picioarele obosite după aproximativ 25 de kilometri la pas prin păduri, vom simți bucuria de a ne fi bucurat de liniștea pădurii, de aerul puternic ionizat negativ și de faptul că am petrecut timp prețios în păduri cum greu mai găsești în alte colțuri ale Europei.


Din Băile Herculane până pe Vf. Domogled și înapoi

Băile Herculane este o stațiune balneoclimaterică cunoscută încă de pe vremea romanilor. Chiar dacă peisajul stațiunii nu este foarte atractiv, pentru un pasionat de natură și drumeții peisajul oferit de Valea Cernei și de Vârful Domogled este cu siguranță o adevărată atracție. Prin urmare, Laur Geotours te invită să descoperi frumusețea naturii din jurul stațiunii Băile Herculane, o frumusețe care nu este afectată de trecerea timpului.

Laur Geotours te invită la o excursie de 1 zi pornind din Băile Herculane până pe Vf. Domogled și înapoi. Pornim de la drumul național care leagă Băile Herculane de Baia de Aramă și urmăm traseul spre Crucea Albă. Aici avem o panoramă fantastică asupra stațiunii. De aici traseul urcă tot mai abrupt până cei intrăm pe cea mai interesantă parte – Poteca Pisicii. Este o potecă pe stânci calcaroase unde este necesară puțină atenție. Însă nu este deloc dificilă poteca aceasta. Apoi ajungem în zona pinului negru de Banat și imediat sunte sus, pe Domogled. Atenție, vârful nu este chiar la urcarea din traseu, ci mai trebuie urmată o potecă de cca. 30 de minute. Pe vârf nu este stâlp cu vârful, dar este marcat cu vopsea pe o piatră.

De aici vom coborî spre Cheile Feregari. Astfel vom putea să ne bucurăm de spectaculozitatea acestor chei și vom ieși tot la drumul național, dar în cealalaltă parte a stațiunii Băile Herculane, aproape de zona nouă a orașului.

Traseu recomandat în lunile de primăvară și cele de toamnă târzie

Este un traseu ce poate fi parcurs și vara, dar prezența viperelor în această perioadă trebuie avută în vedere. Perioada optimă pentru traseu: martie-mai și octombrie-noiembrie


Geoitinerariu în cheile în carst de pe Valea Cernei (Munții Cernei și Munții Mehedinți)

Una dintre formele specifice reliefului carstic este reprezentată de sectoarele de chei formate prin eroziunea masivului calcaros de către apele curgătoare care și-au croit drum prin rocă de-a lungul secolelor de evoluție geologică. Aceste forme sunt foarte des întâlnite în întreg Banatul, iar Valea Cernei este una dintre zonele cu foarte multe astfel de sectoare de chei.

Laur GeoTours te invită să descoperi chei spectaculoase și sălbatice într-un geoitinerariu în Munții Cernei și Munții Mehedinți. Acest geoitinerariu în cheile formate în carst de pe Valea Cernei vom păși în Cheile Țăsnei și Cheile Tâmnei din Munții Mehedinți, în Cheile Prisăcinei și Cheile Pecinișcăi din Munții Cernei, dar și în Cheile Feregari și Cheile Jelerăului din Muntele Domogled.

Ca turist în acest geoitinerariu vei înțelege mai bine modul în care aceste formațiuni carstice s-au format și vei descoperi modul în care relieful carstic „funcționează”. De asemenea, te vei bucura de elemente de vegetație specifice reliefului calcaros și de influențele sub-mediteraneene prezente în această zonă a Banatului.

Trasee accesibile tot timpul anului

Perioada optimă de vizitare: martie-mai; septembrie-noiembrie*Traseele pot fi parcurse fără dificultate pe timpul verii, iunie-august, cu mențiunea că atunci spectaculozitatea nu este la fel de mare prin prisma lipsei de apă de pe văi și cu sublinierea faptului că atunci este nevoie de atenție sporită prin prisma prezenței viperelor în aceste zone


Cheile Gârliștei – Morile de apă din Gârliștei

Platoul Cheilor Gârliște – Cheile Gârliște – Morile de apă din Gârliște Pentru o excursie de o jumătate de zi Laur Geotours te invită să descoperi spectaculoasele chei formate pe râul Gârliște și apoi morile de apă din satul Gârliște. Cheile Gârliște sunt printre cele mai sălbatice din România și se întind pe o distanță de 9 km, între orașul Anina și satul Gârliște. Datorită faptului că traseul prin chei propune o serie de sectoare foarte expuse și neamenajate corespunzător, pentru acest itinerariu se va porni de pe platoul carstic suspendat deasupra de Cheile Gârliștei. De aici se poate admira o vedere panoramică asupra Cheilor Gârliște. Se urmează marcajul cruce galbenă până la intrarea în chei, iar de aici se urmează în aval râul Gârliște pe marcaj punct roșu. După cca 2 ore se ajunge la capătul satului Gârliște, aici unde sunt amplasate câteva mori de apă refăcute după stilul vechilor mori de apă existente pe această vale din Banat. Se poate opta pentru a ne reîntoarce înapoi pe același traseu sau să fim așteptați de mașină/autocar în satul Gârliște pentru a vizita ulterior și Carașova – centrul croat din România.


1 zi cu Semmeringul Bănățean

Prezența austriacă și germană în Banat este vizibilă în foarte multe comunități și prin foarte multe elemente, însă dintre toate Semmering-ul Bănățean este cel care atrage cel mai mult. Semmering-ul Bănățean este prima cale ferată montană de pe actualul teritoriu al României și este o adevărată operă de artă în domeniul infrastructurii pentru mijlocul secolului al XIX-lea. Cele 14 tuneluri și 10 viaducte construite la acele timpuri sunt fascinante pentru orice călător, iar peisajul prin care traversăm Munții Aninei și Dealurile Oraviței contribuie la o excursie cu adevărat de neuitat și pe care o vei dori să o repeți.

Laur GeoTours te invită la o excursie cu trenul de la Anina la Oravița pe prima cale ferată montană din România! Vei avea ocazia să ajungi în prima gară cu lift din România, gara Oravița, tot aici fiind deschisă și prima farmacie montană din România, dar și primul teatru din România. De asemenea, pe parcursul călătoriei cu trenul vei putea descoperi specificul reliefului carstic din Munții Aninei parcurgând porțiuni din Cheile Gârliștei și Cheile Jitinului.

Această excursie poate fi o variantă ideală în orice perioadă a anului. Iarna te poți bucura de peisajul înzăpezit și de lipsa vegetației pentru a admira cât vezi cu ochii sălbăticia Munților Aninei. Tot pe timp de iarnă vei avea bucuria de a simți cum este să călătorești cu un tren unde încălzirea continuă să fie realizată cu ajutorul unei sobe pe cărbune. Primăvara copacii înfloriți și pădurile pline de flori de primăvară dau o mireasmă specială călătoriei cu trenul pe ruta Anina-Oravița. Vara înseamnă o călătorie printr-un adevărat paradis verde atunci când Munții Aninei înseamnă o adevărată oază de răcoare la adăpostul sutelor de hectare de pădure virgină. Iar toamna călătoria cu trenul Anina – Oravița înseamnă un adevărat pastel de culori de toamnă printre copacii frumoși colorați și printre covoarele de frunze colorate așternute de-o parte și de alta a căii ferate.

Dacă nu ești convins că merită, cu siguranță câteva fotografii cu ruta Anina – Oravița te vor convinge să îți rezervi o excursie pe această cale ferată – prima cale ferată montană din România. Vei afla informații inedite despre construcția acestei căi ferate și despre importanța sa, dar în același timp vei descoperi și specificul reliefului carstic al Munților Aninei, toate acestea alături de ghidul tău – Laur GeoTours.


Morile de apă de la Eftimie Murgu și Cheile Rudăriei

Banatul Montan adăpostește și astăzi foarte multe mori de apă pe numeroasele văi. Acestea sunt dovada vie a activităților desfășurate aici de secole și modul în care comunitățile trăiau acum sute de ani, atunci când la nivelul comunității oamenii își asigurau cele mai multe dintre cele necesare traiului de zi cu zi.

Dintre sutele de mori de apă prezente pe văile și râurile din Banat, cele mai bine s-au păstrat morile de apă de la Eftimie Murgu. Această localitate situată în Depresiunea Bozovici are foarte multe astfel de mori de apă ce se întind de-a lungul localității până la ieșirea spre Cheile Rudăriei. Prin urmare, dacă vrei să descoperi parte din istoria Banatului Montan, Laur GeoTours te invită la Valea Rudăriei pentru a vizita morile de apă de la Eftimie Murgu. Vom urca de-a lungul văii prin sat pentru a admira aceste mori de apă și ulterior vom continua cu o plimbare prin Cheile Rudăriei, un colț de natură foarte spectaculos și care completează peisajul idilic al localității Eftimie Murgu.

Traseu accesibil tot timpului anului


Weekend în Parcul Național Piatra Craiului

Munții Piatra Craiului sunt o grupă de munți aparte în Carpații Românești. Alcătuiți predominant din calcare, aceștia au aspectul unei lame de cuțit separate în două și sunt cu adevărat o destinație montană extraordinară. Laur GeoTours are onoarea de a te însoți pe potecile din Parcul Național Piatra Craiului și te invită la un weekend absolut fantastic în una dintre perlele Carpaților Românești.

Fie că vrei să te bucuri de natura superbă, fie că îți dorești trasee de dificultate medie, fie că vrei să ajungi pe cel mai înalt vârf din Piatra Craiului, Vf. La Om, un weekend în Parcul Național Piatra Craiului este alegerea ideală. Chiar dacă nu vom întâlni lacuri glaciare, vom descoperi garofița Pietrei Craiului, o specie endemică ce poate fi văzută doar aici. Iar relieful calcaros modelat de acțiunea ghețarilor din perioada glaciară este de-a dreptul impresionant. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, vino să vezi cu ochii tăi frumusețea acestor munți.

Putem alege să dormim la cabană sau pensiuni, dar putem opta și pentru cort sau pentru un refugiu chiar în creastă. Alegerea îți aparține, iar decizia…este la mine. Și spun asta pentru că întotdeauna țin cont de condițiile meteo și de forma fizică a celor cu care merg pe munte. Primul obiectiv este să ne întoarcem cu bine jos, la baza muntelui și apoi acasă, iar al doilea obiectiv este să ajungem în creastă sau pe vârf.

Laur GeoTours organizează tura de weekend în Parcul Național Piatra Craiuluit în intervalul iunie-octombrie, când este și perioada optimă pentru oricare dintre trasee.


Pentru mai multe informații referitoare la oricare dintre aceste geoitinerarii sau pentru a organiza tururi în locațiile pe care îți dorești să le descoperi, nu ezita să mă contactezi prin formularul de mai jos sau aici. De asemenea, pentru rezervarea unui geoitinerariu folosește formularul de mai jos. Laur GeoTours te ajută să descoperi lumea care te înconjoară! Călătorește dincolo de limite!%d blogeri au apreciat: