De ce este utila o harta in drumetiile montane?

Bogatia calatoriei

Atunci când vorbim de drumetii montane orientarea în teren este esențială. Fie că deja cunoaștem traseul pe care urmează să îl parcurgem, fie că ne informăm în prealabil cu privire la acest traseu sau ne orientăm la fața locului, o harta poate sa ne fie de mare ajutor. Tehnica modernă a ajuns să fie tot mai folosită și în ceea ce înseamnă aceste drumetii montane. Astăzi folosim frecvent GPS-ul, fie că vorbim de un dispozitiv dedicat pentru localizarea GPS, fie că vorbim de funcția de localizare a unui telefon inteligent. Cu toate avantajele pe care un astfel de dispozitiv modern le oferă, trebuie spus că o hartă este foarte utilă în astfel de drumetii montane, uneori chiar mai utilă decât un dispozitiv modern de localizare. Te invit să descoperim împreună care sunt argumentele care fac dintr-o hartă un instrument foarte util în oricare dintre drumețiilor montane.

adventure-beautiful-bright-243597.jpg

Poate fi folosită și în condiții de vreme rea

Există situații în care GPS-ul nu poate fi folosit la un nivel optim atunci când vorbim de vreme rea, mai ales în condiții de ceață. Ei bine, o hartă poate fi folosită cu încredere pe orice vreme, nefiind sensibilă la condițiile meteorologice. Totuși, trebuie avut grijă să nu se deterioreze din cauza umidității sau a ploii. Prin urmare, pentru a proteja harta pe timpul drumeției este indicat ca aceasta să fie ținută într-o folie de plastic.

Nu are nevoie de baterie sau conexiune satelit

Pentru o hartă nu vei avea nevoie de o baterie, astfel că o vei putea folosi ori de câte ori vrei și îți va fi de folos pe toată durata drumeției. Mai ales dacă folosești GPS-ul de pe telefon, bateria se poate descărca foarte repede. De asemenea, o hartă nu depinde de conexiunea la sateliți și astfel o vei putea folosi în orice moment vei simți că ai nevoie de un „sfat” cu privire la orientarea pe traseu.

Oferă mai multe informații

O hartă indică foarte multe informații din teren, de la cele mai generale, până la detalii foarte specifice și la scară detaliată. Prin urmare, atunci când ești în teren cu ajutorul unei hărți te poți orienta foarte bine și vei putea folosi diverse puncte de reper ce apar pe hartă.

Harta Tarcu

Are o greutate mică

Dacă vorbim de drumețiile montane cu rucsacul în spate orice gram înseamnă o greutate în plus de cărat. Iar un aparat GPS înseamnă cu siguranță o greutate în plus, comparativ cu harta care este mult mai ușoară. Dacă este folosită funcția GPS de pe telefon, atunci foarte probabil vei avea nevoie de o baterie externă pentru a te asigura că nu vei rămâne fără baterie la telefon, mai ales în drumețiile de mai multe zile. Dacă vrei un rucsac pentru turele de munte cât mai ușor, atunci o hartă pentru orientarea în teren este alegerea ideală.

Nu indică erori

Harta este foarte precisă și nu indică erori, decât dacă este foarte veche. Alegând o hartă cât mai actuală vei beneficia de un instrument de orientare în teren foarte precis. Dacă un GPS poate indica erori mai mici sau mai mari în funcție de vreme sau de hărțile încărcate pe GPS, cu o hartă vei elimina acest risc.

Nu depinde de relief

Tot referitor la erori, un GPS poate indica erori mai mari sau mai mici în funcție de gradul de fragmentare al reliefului. Mai ales dacă te afli într-o zonă de chei sau canioane, riscul ca GPS-ul să indice erori este mai mare. Ei bine, o hartă nu este influențată de relieful din teren pentru a te ajuta să te orientezi la fața locului.

In concluzie …

Toate aceste aspecte arată cât de utilă poate să fie o hartă în drumețiile montane chiar și în ziua de astăzi în care gadget-urile digitale sunt tot mai folosite în orice domeniu, iar drumețiile montane nu fac excepție. Personal îmi place mai mult să folosesc harta atunci când merg într-o drumeție. Iar acest lucru vine ca urmare a pasiunii pentru hărți, dar și pentru aspectele punctate mai sus, aspecte ce evidențiază utilitatea și avantajele unui astfel de „instrument” în orientarea în teren atunci când ne aflăm într-o drumeție.

 

Dacă până acum nu te-ai gândit la utilitatea unei hărți tipărite atunci când te afli într-o drumeție montană, poate că acest articol te va ajuta să ai în vedere să completezi sursele de orientare în teren și cu o astfel de hartă. Până la urmă o hartă poate reprezenta o sursă importantă de informații pentru orientarea pe traseele ce urmează să le parcurgi, mai ales dacă GPS-ul nu funcționează corespunzător sau dacă ai rămas fără baterie.

 

În final îți urez drumeții cât mai plăcute, poteci cu vreme bună și ture fără evenimente! Și dacă ai nevoie să te orientezi, scoate harta din rucsac.

Reclame

3 comentarii la “De ce este utila o harta in drumetiile montane?

  1. Pingback: Review GPS Garmin GPSMAP 65s | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Harti turistice montane si aplicatii pentru drumetii si trasee montane | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Cum „citim” o harta? | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: