Fascinatia carstului

Relief carstic Muntii Mehedinti

Povestea mea cu relieful carstic a început acum ceva vreme… prin clasa a IV-a. Atunci am vizitat Peștera Urșilor și am rămas uimit de ce frumuseți se ascund și în subteran. Apoi, la terminarea liceului, a trebuit sa realizam o lucrare de atestat în domeniul turismului fiind elev la Colegiul Economic ‘Emanuil Gojdu” din Hunedoara. Atunci când toți colegii se gândeau la destinații turistice exotice cum ar fi Maroc, Egipt eu am zis ca ar fi interesant de studiat potențialul speoturistic al României. Si tot citind, căutând sa ma documentez am dat de asociațiile speologice din Timișoara, la care am început să activez încă din primul an de facultate, devenind membru al clubului Speotimis după parcurgerea unui curs de inițiere în speologie.

Astfel, în anii ciclului de licență din cadrul Departamentului de Geografie a Facultății de Chimie-Biologie-Geografie al Universității de Vest din Timișoara am continuat cu studiul carstului, aici practic începând cunoașterea din punct de vedere științific a carstului, sub îndrumarea lui Mircea Ardelean. In anii de masterat am continuat ceea ce am început la nivelul de licența sub îndrumarea aceluiași cadru didactic, iar ulterior a urmat un studiu detaliat al carstului în cadrul unei lucrări de doctorat sub îndrumarea dl. Petru Urdea.

Povestea cu zona carstica Anina a început in anul I, la prima ieșire cu cei de la Speotimis. Participând la cursul de inițiere în speologie, am parcurs Peștera Buhui. O peșteră superba, dar dificila pentru o prima tura de speologie. Probabil ca dificultatea și frumusețea acestei peșteri m-a făcut să continui și să îmi pun întrebări la care să caut răspuns. Astfel am început studiul reliefului carstic din Munții Aninei în cei 5 ani de facultate, iar în prezent atenția este orientata spre carstul din zona centrală a Munților Aninei.

Pornind de aici, de la aceasta mică zonă carstică a României, am ales ca destinații pentru relaxare de obicei zone carstice, dar si pentru bursele de studiu de care am avut șansă să beneficiez în anii de studenție. Acest lucru a venit ca urmare a fascinației avute de rezultatul dintre apa și calcar, atât la suprafață, cat și în subteran. Astfel am vizitat zone precum Cheile Carasului, Cheile Nerei, Lacurile Plitvice din Croația, Cascadele Krka din Croația, Peștera Comarnic, Moneasa, Munții Durmitor din Muntenegru, regiuni carstice din Bosnia si Hertegovina sau regiuni carstice din Statele Unite ale Americii în cadrul Sinkhole Conference din Minnesota, în anul 2015.

Reclame
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: