Fascinatia carstului


Povestea mea cu frumusetile oferite de relieful carstic a inceput acum ceva vreme… prin clasa a IV-a. Atunci am vizitat Pestera Ursilor si am ramas uimit de ce frumuseti se ascund si in subteran. Apoi, la terminarea liceului, a trebuit sa realizam o lucrare de atestat in domeniul turismului si atunci, cand toti colegii se gandeau la destinatii turistice exotice cum ar fi Maroc, Egipt eu am zis ca ar fi interesant de studiat potentialul speoturistic al Romaniei. Si tot citind, cautand sa ma documentez am dat de asociatiile speologice din Timisoara, la care am inceput sa activez inca din primul an de facultate.

 

pestera comarnic- interior

Pestera Comarnic

 

Astfel, in anii de licenta am continuat cu studiul carstului, aici practic incepand cunoasterea din punct de vedere stiintific a carstului, sub indrumuarea lui Mircea Ardelean.In anii de masterat am continuat ceea ce am inceput la nivelul de licenta tot sub indrumarea lui Mircea Ardelean, iar acum incerc un studiu detaliat al carstului in cadrul unui doctorat sub indrumarea dl. Petru Urdea.

Povestea cu zona carstica Anina a inceput in anul I, la prima iesire cu cei de la Speotimis. Participand la cursul de initiere in speologie, am intrat in Pestera Buhui. O pestera superba, dar dificila pentru o prima tura de speologie. Probabil ca dificultatea si frumusetea acestei pesteri m-a facut sa continui si sa imi pun intrebari la care sa caut raspuns. Astfel am inceput studiul reliefului carstic din Muntii Aninei in cei 5 ani de facultate, iar in prezent atentia este orientata spre carstul din zona miniera Anina.

Pornind de aici, de la aceasta mica zona carstica a Romaniei, am ales ca destinatii pentru relaxare de obicei zone carstice, fiind tot timpul fascinat de rezultatul dintre apa si calcar, atat la suprafata, cat si in subteran. Astfel am vizitat zone precum Cheile Carasului, Cheile Nerei, Lacurile Plitvice, Krka (Croatia), Pestera Comarnic, Moneasa s.a.

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: