Practica de specialitate – Anina – Cabana Buhui


Departamentul de Geografie – Univ. de Vest din Timișoara

Perioada 14 – 18 octombrie 2013

În toamna anului universitar 2013-2014 am reușit organizarea unei practici de specialitate în zona carstică Anina împreună cu dl. prof. Petru URDEA. Tematica principală a acestor zile de aplicații de teren a fost geomorfologia carstică. Dar, într-un areal carstic așa cum este cel din zona centrală a Munților Aninei, studiul carstului presupunea integrarea în analiză și a elementelor de vegetație, pedologice, hidrologice și chiar antropice. Cazarea a fost la Cabana Buhui, pe malul Lacului Buhui.

Imagine

Cabana Buhui

Vremea a fost destul de instabilă, dar în primele două zile a fost cald și vreme foarte bună pentru ceea ce ne-am propus. În celelalte trei zile a fost o vreme foarte închisă și a plouat mult, dar cu toate astea am reușit ca și în zilele de miercuri și joi să facem puțină treabă.

Luni, după ce am ajuns la cabană, ne-am cazat și am mâncat. Iar apoi am hotărât să mergem la Izbucul Carașului. Vremea era frumoasă, dar după ce am trecut de Cantonul Cârneală a început să plouă puțin. Din fericire ploaia nu a durat mult și am reușit să ajungem la izbuc. Acolo am făcut poze și câteva măsurători de caracteristici ale apei, după care ne-am întors la cabană.

Imagine

Cateva cuvinte de inceput…

 

Imagine

Izbucul Carasului

 

Imagine

Poze de grup la Izbucul Carasului

 

Imagine

Poza de grup in Pestera de la Izbucul Carasului

Ziua următoare, deși a început cu o ploaie zdravănă, a fost una foarte frumoasă, cu mult soare și călduroasă. Obiectivele zilei au fost cele 3 intrări ale Peșterii Buhui, măsurători de potențial spontan în zona Orașului Nou și de conductivitate la Grota Buhui și Izbucul Certej.

Imagine

Poza de grup la Intrarea Certej a Pesterii Buhui

Miercuri vremea era foarte închisă de dimineață, dar totuși am pornit spre Maial pentru măsurători de potențial spontan și proprietăți ale solului. Imediat cum am terminat măsurătorile a și început o ploaie ușoară. Dar cu toate astea împreună cu câțiva colegi am pornit în explorare pe drumul ce face legătura între Maial și Şaua Cuptoare. După ce ne-am întors la cabană am decis împreună cu cei care doresc să viziteze Peștera Cuptoare să mergem chiar dacă între timp a început să plouă foarte tare. Până la peșteră ne-a udat bine de tot, dar pentru cei care au intrat pentru prima dată în peșteră a meritat. La întoarcerea la cabană eram uzi complet, dar un duș cald și un ceai ne-au încălzit. Şi chiar dacă pentru majoritatea vremea aceea era de stat la cabană, pentru cei care au intrat în peșteră a meritat efortul.

Imagine

Efort spre frumusetiile pesterii

 

Imagine

Poza de grup in Pestera Cuptoare

Ultima zi cu aplicații de teren era joi. O nouă zi cu vreme mohorâtă, cu ceață. Şi am pornit spre Peștera Cârneală. Drumul până la peșteră a decurs fără probleme și am ajuns cu bine la peșteră ghidați de dl. Nicu, cabanierul de la Cabana Buhui. Acolo am făcut câteva măsurători de conductivitate de apă, iar apoi am pornit spre Cantonul Cârneală. Lângă canton, conduși de dl. Nicu am pornit spre o dolină interesantă în care apa se pierde într-un sorb, la baza unui abrupt care formează o vale în fund de sac. Acolo am făcut măsurători de conductivitate, iar apoi am pornit pe drumul de întoarcere.

Imagine

Apa la lucru…

 

Imagine

Peisaj în ceata

La cabană am mai făcut ceva măsurători de conductivitate și proprietăți ale apei din pârâiele din jurul lacului, apoi am dat un tur de lac. Acestea au fost aplicațiile de teren din cadrul practicii, completate cu informații privind biogeografia locului și importanța acesteia în dezvoltarea carstului din zona Anina.

Imagine

Cabana Buhui in ceata…

Ziua de vineri a fost destinată întoarcerii către casă. După ce am făcut curățenia în cabană, am strâns bagajele, iar în jurul orei 10:00 am pornit spre Timișoara.

Pentru mulți dintre studenții care s-au aflat pentru prima dată în zonă a fost o experiență plăcută, descoperind că o zonă puțin cunoscută și care totuși poate oferi o mulțime de frumuseți, atât din punct de vedere turistic, cât mai ales din punct de vedere științific. În speranța că pentru toți cei ce au luat parte la această practică de specialitate, vom încerca repetarea acestei practici și anul următor. 🙂

Mulțumiri d-lui profesor Petru Urdea pentru sprijin în organizarea practicii și de asemenea studenților care au ajutat la efectuarea măsurătorilor și la buna desfășurare a practicii.

Laurențiu ARTUGYAN

Imagine

Harta cu zona unde s-a desfasurat practica

Reclame
Reclame

7 comentarii la “Practica de specialitate – Anina – Cabana Buhui

  1. Pingback: Descopera Pestera Cuptoare din Muntii Aninei, Banatul Montan | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Retrospectiva turelor din zona carstica Anina in anul 2013 | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Perspectivele unui student la Facultatea de Geografie | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Motive pentru care sa alegi Facultatea de Geografie | Laurentiu Artugyan

  6. Pingback: Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina | Laurentiu Artugyan

  7. Pingback: Retrospectiva turelor din zona carstică Anina în anul 2013 | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: