Concertul din Pestera Romanesti – 2013

Concert Pestera Romanesti

Luna octombrie a anului 2013 a însemnat organizarea celei de-a XXIX-a ediții a Concertului din Peștera Românești. Acest concert de muzica simfonica organizat anual de către Filarmonica Banatul din Timișoara și de către Asociația Speologica „Speotimiș” din Timișoara a strâns și la ediția din acest an câteva sute sau chiar mii de oameni. Profitând de o zi de duminica superbă de toamnă, o mulțime de iubitori ai naturii, iubitori ai muzicii clasice sau de pasionați de speologie au urcat la Peștera Românești.

In timpul concertului

Peștera Românești este situată în județul Timiș, în Munții Poiana Ruscă, și este denumită după localitatea omonima, și anume satul Românești. Având o dezvoltare de aproximativ 1,5 km, aceasta peștera formata pe trei nivele. Pe lângă sala ce urmează imediat după intrarea larga a peșterii, Sala Liliecilor este cea mai spectaculoasa atât prin formațiunile acesteia, cat și prin colonia permanenta de lilieci care se adăpostește permanent aici.

Accesul la intrarea peșterii se poate face în doua moduri: prima varianta din satul Românești pe drumul parțial accesibil pentru autoturisme și ulterior pe o poteca marcata cruce galbena, iar a doua varianta este o urcare destul de susținută de la Valea Fărășești, urcare ce pornește din zona unui sector al văii având aspect de chei.

Concertul din Peștera Românești a început să fie organizat din anul 1984. De atunci an de an acustica deosebita data de interiorul Peșterii Românești a făcut ca în luna octombrie să fie organizate concerte la care au luat parte chiar nume importante precum Cargo, Celelalte Cuvinte, Filarmonica Banatul sau Zdob și Zdub.

Multimea

Final de concert

La fel ca în fiecare an, și la ediția din 2013 a concertului oficialitățile locale s-au străduit să “ajusteze” drumul pentru a facilita cât mai mult accesul la peșteră atât pentru organizatori, cât mai ales pentru vizitatorii din ziua concertului. In poienița de lângă peșteră localnicii au încercat să fie ospitalieri cu nelipsitele grătare și mititei. 🙂

Inainte si dupa concert la o gustare....

Dar, trecând de acest aspect, concertul a fost din nou o reușită, amenajarea peșterii pentru concert fiind făcută de membrii clubului de speologie SPEOTIMIŞ, ca în fiecare an. Pe lângă cei care au umplut prima sală a peșterii până la refuz, la gura peșterii au mai rămas multă lume care nu a mai avut loc. Dar, probabil că nu au regretat ieșirea de duminică într-o zi foarte frumoasă de toamnă.

Zi frumoasa de toamna

Concertul din Peștera de la Românești oferă o experienta minunata și cadrul deosebit pentru concerte ale Filarmonicii de la Timișoara.

In asteptarea concertului

Reclame
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: