Iesire in zona Platoului Marghitas (Muntii Aninei) – 26-27 octombrie 2013
Profitând de vremea superbă de sfârșit de octombrie am zis că merită să mai ies o tură pe teren pentru niște măsurători specifice pentru lucrarea de doctorat. Şi pentru că în zona Mărghitaș aveam mai puține date strânse din teren am optat pentru zona Platoului Mărghitaș. La ora 7:30 eram la Reșița. Neavând transport spre Anina, am stat la “ia-mă nene” și pe la ora 9:00 m-a luat un domn care m-a lăsat în cartierul Celnic, iar de acolo am pornit spre Mărghitaș. La ora 10:30 eram la dolinele pe care vream să le măsor, iar la 11:00 am început treaba.

Dimineata in Cartierul Celnic
Până la 14:30 am “rezolvat” 2 doline, iar apoi am strâns și am pornit mai departe pentru a căuta alte doline. Peisajul era superb, culorile toamnei dând platoului carstic un aspect minunat. Deși trebuia să îmi continui treaba, am luat o pauză scurtă pentru a admira peisajul și a face poze.

Una dintre dolinele masurate

Peisaj de toamna pe Platoul Marghitas

Lapiez
Apoi, am găsit o dolină extrem de frumoasă și interesantă, în care am decis să fac măsurători. Pe la 15:30 am început treaba, iar în jurul orei 18:00 am terminat. Exact la timp pentru că începea să apună Soarele și trebuia să îmi montez cortul. Așa că am coborât de pe platou la pârâul Buhui.

Platoul Marghitas la apus
Am luat apă de la Pensiunea de lângă Lacul Mărghitaș, apoi am montat cortul și am strâns lemne de foc. Seara urma să fie lungă, pentru că la ora 19:30 era deja întuneric. Am mâncat, am aranjat lucrurile în cort, iar apoi am pornit focul. Am stat la foc până în jur de ora 12:00, iar apoi am intrat în cort și m-am pus la somn.
A doua zi m-am trezit devreme, la 6:30, pentru că se schimba-se ora în noapte precedentă și la ora 7:00 era lumină. Am mâncat, m-am echipat de drum, am strâns cortul și pe la 8:30 am pornit spre Anina.

Locul de campare dimineața devreme
În drumul de întoarcere am intrat în pădure pentru a mai măsura alte 3 doline. Pe la ora 14:30 am terminat și am pornit spre Anina pentru a ajunge la timp la gară și a luat trenul până la Oravița de unde urma să merg la Timișoara. Iar la ora 22:20 eram în gară la Timișoara.

Peisaj de dimineață

Una dintre dolinele măsurate în pădure

Cu trenul de la Anina la Oravița
A fost o tură mai sportivă, cu un ritm ceva mai alert, dar am profitat de vremea frumoasă pentru a face treabă. Şi m-am bucurat de peisajele superbe pe care le-am găsit pe platourile carstice din zona Mărghitaș și pe cele de pădure într-un sfârșit de octombrie cu o vreme excelentă, chiar și pentru dormitul la cort :).
Să sperăm că o să mai avem așa vreme pentru a ieși cu cortul și în luna noiembrie. Mai jos am mai postat câteva fotografii din tură.
Pingback: Retrospectiva turelor din zona carstica Anina in anul 2013 | Laurentiu Artugyan
Pingback: Iesire in zona centrala a Muntilor Aninei (Maial si Saua Cuptoare) 2-3 noiembrie 2013 | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 motive pentru care sa mergi singur intr-o drumetie | Laurentiu Artugyan
Pingback: Retrospectiva turelor din zona carstică Anina în anul 2013 | Laurentiu Artugyan