7 motive pentru care sa dormim la cort

A merge cu cortul în mijlocul naturii este unul dintre cele mai relaxante și plăcute lucruri. Cel puțin pentru o parte dintre pasionații de drumeții și de natură. Deși foarte multă lume vede doar riscuri și probleme în a merge cu cortul, dar mai ales în a dormi la cort, trebuie spus că beneficiile sunt foarte multe, de la beneficii privind sănătatea mentală și fizică, până la beneficii privind atitudinea asupra provocărilor din viața cotidiană.
Deși prima mea experiență cu cortul nu a fost neapărat pe o vreme excelentă, dimpotrivă, am avut parte de o vreme foarte ploioasă și cu vânt puternic, pe o vale din Munții Poiana Ruscă, nu am încetat să merg cu cortul. Mai mult decât atât, după acea experiență am început să merg mult mai des și să îmi iau propriul cort. Există mai multe motive pentru care merită să dormim la cort, iar pentru mine cele mai importante 7 astfel de motive sunt următoarele:
1. Scăpăm de rutină
De cele mai multe ori, viața poate să fie o rutină care să ne lasă fără energie și vitalitate. Ei bine, să dormim la cort poate fi o excelentă idee pentru a scăpa de rutina zilnică, chiar de rutina de a dormi constant în aceeași cameră și în același pat. Gândește-te că poți să dormi la cort în fiecare weekend cu vreme bună într-un alt loc. A face constant lucruri noi reprezintă o metodă foarte bună de a scăpa de rutină și de a fi mai fericiți.
2. Dormim sub cerul liber
De multe ori admirăm cerul înstelat și acele poze în care vedem case care au vedere spre cer în dormitor. Ei bine, dacă dormim la cort, este ca și cum ai dormi afară. Desigur, cortul are rolul de a te proteja puțin de vânt, de insecte sau de ploaie atunci când dormi, dar te vei simți ca și cum ai dormi sub cerul liber. Atât doar că nu ai posibilitatea să vezi cerul, dar cu siguranță poți simți senzația foarte plăcută de a dormi în aer liber, ascultând greierii sau păsările dimineața încă înainte să răsară soarele. Iar atunci când te trezești, peisajul din jurul tău este unul fantastic, în care chiar merită să te trezești.
3. Uităm de insomnie
Viața modernă înseamnă de foarte multe ori o oboseală cronică ce duce foarte adesea la probleme cu somnul. De foarte multe ori auzim de persoane care suferă de insomnie. Dormitul la cort este cu siguranță o „terapie” foarte eficientă pentru a uita de insomnie. Aerul puternic ionizat din zonele cu pădure și cu izvoare, râuri sau cascade reprezintă un variantă foarte bună pentru a te ajuta să dormi foarte profund și să te odihnești peste noapte. Mai mult decât atât, faptul de a fi departe de sursele de lumină artificială și de a te bucura doar de ciclul natural al trecerii de la zi la noapte ajută ceasul biologic să îți ofere un somn mai profund. De asemenea, dormitul la cort atunci când plouă ușor și nu se aude altceva decât ploaia căzând pe foaia de cort este extrem de favorabil unui somn foarte profund. Prin urmare, dacă ai probleme cu insomnia, ia un cort sau un împrumută unul și încearcă să dormi cât mai des ai ocazia cu cortul în mijlocul naturii.
4. Uităm de stres
Stresul este numită boala secolului nostru, iar mai toată lumea caută să scape de stres apelând la diferite metode. Unii caută să rezolve problema stresului luând diferite pastile, alții se uită la un film sau ies în oraș cu prietenii. Poate că și aceste metode funcționează, dar dacă până acum nu ai încercat să te relaxezi și să lași la o parte stresul din viața ta mergând și dormind la cort, atunci este timpul să încerci această metodă. Te asigur că este o metodă foarte eficientă de a uita chiar și de cele mai stresante situații din viață. Să petreci timp în aer liber, sub cerul înstelat sau chiar și atunci când plouă, să stai lângă un foc de tabără fără nicio sursă de distracție pe o rază de câțiva zeci de kilometri este o metodă foarte eficientă de a te deconecta de la toate sursele de stres din viața ta. Este dovedit faptul că dormitul la cort reduce depresia și stările de anxietate.
5. Facem mișcare
Când alegem să mergem cu cortul, cel mai adesea mergem în zone în care nu tot timpul se poate ajunge cu mașina sau cu trenul. Prin urmare, ne luăm rucsacul în spate și o luăm la pas spre locul de campare. Iar acest lucru ne ajută să facem mișcare, să ne punem în mișcare majoritatea grupelor de mușchi, să ne antrenăm plămânii pentru a primii mai mult oxigen și eliminăm toxinele acumulate prin activitățile sedentare tot mai frecvente în zilele noastre. De asemenea, de cele mai multe ori atunci când suntem cu cortul facem drumeții în zonele unde campăm.
6. Favorizează socializarea sau izolarea
Dormitul la cort înseamnă adesea petrecerea timpului în acele zone unde semnalul GSM sau internetul lipsesc. Iar acest lucru este foarte benefic pentru oricare dintre noi. Deși nu suntem tot timpul conștienți de faptul că a ne deconecta este foarte sănătos, a trăi câteva zile fără să stăm cu ochii în telefon sau în computer este benefic. Pentru că socializarea și comunicarea cu cei dintre noi a devenit tot mai „digitalizată” în această epocă, mersul cu cortul și dormitul la cort favorizează cu siguranță socializarea. Să montăm cortul alături de cei cu care mergem, să strângem lemne pentru focul de tabără, să stăm în jurul focului de tabără și să mâncăm ce am adus în rucsac vor face ca socializarea să fie extrem de autentică și de plăcută, iar aceste momente vor rămâne amintiri de neuitat. Iar dacă vrem să ne „izolăm” de tot ce este în jurul nostru și de toate persoanele din jur, dormitul la cort este o variantă excelentă. Mergând singur cu cortul ai posibilitatea de a petrece timp doar cu tine, de a te deconecta complet de la orice influență exterioară, iar uneori este bine să facem acest lucru pentru a ne regăsi pe noi înșine. Chiar dacă pentru mulți pare înfricoșător să mergi cu cortul de unul singur, trebuie să îți spun că este chiar plăcut.
7. Experiente noi
Dormitul la cort te pune în fața unor noi provocări. Indiferent de câte ori ai făcut asta, de fiecare dată pot să apară situații noi. Fie că vine furtuna și plouă în cort, fie că nu reușești să aprinzi focul din cauza lemnelor ude sau ajungi pe întuneric la locul de campare și trebuie să cauți la lumina lanternei cel mai bun loc de cort, a dormi la cort te va învăța de fiecare dată câte ceva. Iar acest lucru înseamnă experiență și te stimulează să te bucuri mai intens de fiecare moment.
Acestea sunt doar câteva motive pentru care merită să dormim la cort. Dacă până acum nu ai avut șansa sau ai ezitat să îți petreci nopțile într-un cort, nu mai pierde timpul și de îndată ce primăvara vine cu vreme bună și mai caldă alege să încerci această experiență. Îți garantez faptul că merită. Iar dacă prima experiență poate nu este chiar cea mai plăcută, nu renunța din prima și mai încearcă cel puțin o dată. Dormitul la cort și timpul petrecut în jurul focului de tabără sau în cort atunci când afară plouă ușor sunt amintiri plăcute care îți vor rămâne pentru toată viața.
Dacă ai și alte motive pentru care dormitul la cort este o alegere cu adevărat inspirată, te invit să îmi lași un comentariu la acest articol.
Pingback: Ponturi pentru rutina în turele pe munte la cort | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 lucruri pe care sa le ai in vedere cand cumperi un cort | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 motive pentru care merita sa campezi la Lacul Bucura (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan
Pingback: Beneficiile timpului petrecut in natura asupra sistemului imunitar | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 motive pentru care sa facem voluntariat montan | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 lucruri pe care sa le ai in vedere cand cumperi un cort | Laurentiu Artugyan
Daca cineva/careva cauta CAZARE de „anumite” STELE, varianta ideala este cortul. Din cort poti auzii cum VIATA NATURII este in jurul tau. Chiar montatul/demontalul cortului devine o placere, dupa un lung drum sau cand stii ca te asteapta o noua destinatie. Rasariturile sau apusurile de luna/soare privite din „usa” cortului au un farmec aparte. Rapaitul ploii, nu al unei furtuni, parte te spala de toate greutatiile si grijile zilei de maine… Sunt multe spus de ce CU CORTUL insa ele TREBUIE TRAITE.
ApreciazăApreciază
Perfect de acord, pentru a putea sa apreciezi oricare dintre experientele cu cortul, ele trebuie intr-adevar traite.
ApreciazăApreciază
Foarte util si motivant articolul! Felicitari pentru descriere!
ApreciazăApreciază
Multumesc!
ApreciazăApreciază