Geoturismul – un potential urias in Banatul Montan

Banatul Montan este o zonă cu un cadru natural deosebit, care atrage foarte mulți turiști prin peisajele existente, pitorescul regiunii și prin numeroasele forme de relief reprezentative pentru această zonă. Banatul Montan se suprapune peste unitatea geografică a Munților Banatului. Datorită numeroaselor atracții turistice, Banatul Montan poate fi una din regiunile cu cea mai mare dezvoltare economică în anii următori prin prisma dezvoltării turismului și a domeniilor conexe acestei ramuri economice.
Aspecte ale turismului în Banatul Montan
Este adevărat ca în ultimii ani această regiune geografică a Munților Banatului a cunoscut o ușoară creștere în ceea ce înseamnă numărul de turiști, iar acest lucru s-a datorat unei promovări mai intense, mai ales în mediul online. Faptul că numărul de turiști a crescut este evidențiat și prin creșterea numărului de pensiuni în Banatul Montan. Cu toate acestea, majoritatea turiștilor care ajung în zonă sunt turiști în tranzit, care de obicei petrec 1 singură zi aici, sau cel mult 2-3 zile pentru a vizita întreaga regiune. Totuși, trebuie menționat faptul că o suprafața atât de întinsă și cu atât de multe atracții turistice ar putea fi vizitată și în câteva săptămâni pentru a descoperi întreaga regiune.
Cel mai des turiștii „aleargă” de la un obiectiv la altul, fie că merg cu mașina proprie, fie că se află într-un autocar cu un grup organizat. Astfel ajung într-o singură zi sau în două zile să viziteze Cheile Minișului și Cascada Bigăr, Cheile Rudăriei și morile de apă, Lacul Ochiu Beiului, Cascadele Beușniței, Cascada Văioaga, iar ulterior se îndreaptă fie spre Defileul Dunării, fie spre Valea Cernei pentru a vizita Cheile Țăsnei sau Cheile Prisăcinei și Băile Herculane. Mulți turiști ajung în Munții Banatului citind despre Cheile Nerei, Cheile Carașului și Cheile Gârliștei fără ca măcar să le viziteze. Iar acest lucru se datorează faptului că accesul se face la pas și a vizita aceste zone de chei necesită mult mai mult timp.
Descoperă Munții Banatului prin geoturism
Pentru a descoperi cu adevărat frumusețile Munților Banatului, un mare potențial îl reprezintă geoturismul. Am vorbit într-un articol anterior despre geoturism, despre ce înseamnă această forma de turism relativ nouă în România. Atunci când discutăm despre geoturism, discutăm despre acea forma de turism în care latura recreativă se îmbină perfect cu latura educativă. Astfel, orice turist poate să se bucure de o vizită relaxantă într-o anumită regiune și în același timp să învețe multe lucruri noi cu privire la geografia regiunii respective, mai ales cu privire la geologia și geomorfologia reliefului din zonele vizitate.
Munții Banatului reprezintă o zonă în care geoturismul poate fi implementat foarte bine ca urmare a cadrului natural deosebit, în care pot fi admirate o mulțime de tipuri și forme de relief. O vizită în Peștera Comarnic, cea mai mare peșteră din Banatul Montan, sau în Cheile Nerei, sectorul cel mai lung de chei formate în relief carstic din România, poate reprezenta atât o variantă foarte bună pentru recreere, relaxare și ieșire din cotidian, cât și o alegere foarte inspirată pentru a descoperi modul în care s-au format astfel de forme de relief carstic, cum au evoluat de-a lungul secolelor pentru a ajunge la aspectul actual și care sunt factorii naturali care au dus la crearea acestor forme. Geoturismul ca și forma de turism aduce un mare plus tocmai prin aceste informații cu privire la evoluția geomorfologică și geologică a unei regiuni astfel încât turiștii să fie mai bine informați și turismul să devină și o metodă de a acumula cunoștințe în domeniul Științelor Naturale.
Pentru că este cunoscut faptul că turismul poate reprezenta o pârghie foarte importantă pentru dezvoltarea socio-economică a unei regiuni, geoturismul are în vedere și modul în care formele de relief reprezentative ale unei zone sunt integrate din punct de vedere uman prin tradițiile, activitățile culturale sau importanța istorică a unor astfel de forme de relief pentru o anumită regiune, dar și modul în care aceste forme de relief sunt valorificate prin obținerea de venituri care să contribuie la dezvoltarea economică a unei regiuni.
Datorită cadrului natural și a numeroaselor forme de relief reprezentative pentru zona Banatului Montan, dar chiar și pentru întreaga țară, Munții Banatului pot fi foarte bine puși în valoare prin promovarea geoturismului. Faptul că majoritatea traseelor turistice marcate sunt accesibile unui public foarte variat, puține trasee fiind cu adevărat de dificultate ridicată, dar și faptul că cele mai multe dintre obiectivele care pot fi incluse în oferta de geoturism prezintă un grad ridicat de accesibilitate, sunt doar cele mai importante argumente pentru care geoturismul ca și forma de turism are un potențial uriaș în Munții Banatului.
Promovarea geoturismului în Banatul Montan
Geoturismul este o forma de turism relativ „tânără” chiar la nivel internațional, iar în România este cu atât mai puțin cunoscută sau promovată. Având la bază cunoștințele geografice acumulate în cei 8 ani petrecuți în cadrul Departamentului de Geografie, majoritatea dintre ei petrecuți în teren prin Munții Banatului pentru studierea geomorfologiei zonelor carstice din acest areal, dar și numeroasele forme de relief care pot fi integrate într-o mulțime de itinerarii geoturistice, am găsit motivația de a promova geoturismul ca forma de turism de nișă în țara noastră pe majoritatea traseelor existente în Banatul Montan și Munții Banatului.
Am citit tot mai mult și m-am documentat tot mai bine cu privire la modul în care geoturismul poate deveni un pilon important în dezvoltarea turistică a unei regiuni și promovarea unor obiective naturale pentru atragerea unui număr tot mai mare de turiști. Și consider că această forma de turism se pretează foarte bine atât cadrului natural existent în Munții Banatului, cât și elementelor de istorie, tradiție, cultură și obiceiuri prezente în comunitățile locale din această regiune din Banatul Montan, foarte multe dintre atracțiile naturale de interes geoturistic având un loc important în istoria și cultura locului prin foarte multe legende. Prin urmare, atunci când un turist ar ajunge să viziteze aceste atracții geoturistice din Banatul Montan, ar descoperi nu doar natura absolut minunată, ci și multe aspecte din viața și evoluția de-a lungul veacurilor a comunităților locale prezente în aceste regiuni.
Pingback: Geoturism – Principii si caracteristici care descriu geoturismul | Laurentiu Artugyan
Pingback: Arealul fosilifer Tâlva Zânei din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan
Pingback: Geoturismul – o forma de turism pentru perioada post pandemie | Laurentiu Artugyan
Pingback: Chestionar geoturism Muntii Aninei | Laurentiu Artugyan