Ce este geoturismul?

Laur GeoTours Piule Piatra Iorgovanului

Cu siguranță că majoritatea dintre noi am fost plecați într-o vacanță, cel puțin de câteva ori în viață. Turismul nu mai este demult timp un domeniu necunoscut. Mai toată lumea a auzit vorbindu-se despre turism și mai toată lumea practică diferite forme de turism. Fie că este vorba despre agroturism, atunci când partea de agricultură este integrată cu partea de recreere, fie că vorbim despre turism balnear, atunci când tratamentul balnear este scopul principal al vacanței, sau ecoturismul, atunci când vorbim despre turismul ecologic ca și formă principală de relaxare, există foarte multe astfel de forme de turism.

Ei bine, în acest articol vreau să discut pe scurt despre ce este geoturismul ca și formă de turism. Majoritatea formelor de turism sunt foarte bine cunoscute, foarte promovate și chiar foarte „vândute” de prestatorii de servicii din turism. În schimb, geoturismul este o formă de turism foarte puțin cunoscută în România sau poate chiar deloc cunoscută la nivelul publicului general.

Despre geoturism în câteva cuvinte

Când ne referim la geoturism, vorbim despre acea formă de turism care are ca și atracții turistice acele forme de relief cu o mare importanță din punct de vedere geologic și geomorfologic. Altfel spus, geoturismul are în vedere acele forme de relief care prin modul lor de formare și prin evoluția lor de-a lungul timpului sunt reprezentative pentru anumite regiuni și pot genera o atracție foarte mare asupra turiștilor la nivel local, regional, național sau chiar la nivel internațional.

Acele forme de relief care sunt avute în vedere pentru a fi valorificate și promovate pentru geoturism sunt numite geosituri sau geomorfosituri. Mai mult decât atât, geoturismul privește turismul din perspectiva caracteristicilor geografice ale unei zone, și anume mediul natural, estetica peisajului, cultura zonei respective, tradițiile prezente în acele zone, dar și situația economică a localnicilor. Pentru a putea vorbi de geoturism, trebuie să existe două aspecte esențiale de oferit turiștilor, și anume latura estetică, de atractivitate la nivel vizual, și latura cognitivă, prin care turiștii învață lucruri noi sau aprofundează ceea ce deja cunoșteau cu privire la un anumit sit de importanță geologică și geomorfologică majoră dintr-o anumită regiune.

Dacă atunci când vorbim despre alte forme de turism principalul aspect care este luat în considerare pentru a vorbi despre un obiectiv turistic îl reprezintă posibilitatea de recreere și relaxare oferită potențialilor turiști, în ceea ce privește geoturismul principalul aspect luat în considerare ca și element de atractivitate este importanța științifică și reprezentativitatea pentru evoluția geografică a unei anumite regiuni.

Pe lângă factorul științific, geoturismul are în vedere și alți factori, precum accesibilitatea la obiectivele de importanță geoturistică, integrarea unui obiectiv din punct de vedere socio-cultural în plan local și regional, valorificarea economică a geositului, dar și unicitatea unui anume geomorfosit pentru regiunea analizată. Toate acestea la un loc sunt avute în vedere atunci când sunt analizate diferite forme de relief pentru a fi considerate și promovate ca geosituri și ca destinații pentru geoturism. Un geomorfosit poate fi perceput diferit de fiecare turist în parte, în funcție de cunoștințele pe care le deține fiecare astfel de turist.

Importanța și rolul geoturismului

Odată ce am clarificat ce înseamnă geoturismul, vreau să subliniez importanța acestui tip de turism, mai ales pentru promovarea unor zone turistice cu mare potențial, dar foarte puțin valorificate din perspectivă turistică. Principalul atu al geoturismului îl reprezintă faptul că această formă de turism poate îngloba diverse alte forme de turism, precum ecoturismul, turismul de aventură sau chiar agroturismul. Și spun acest lucru având în vedere că geoturismul se desfășoară cu precădere în mijlocul naturii, de foarte multe ori în arii protejate sau în zone rurale.

Un alt mare atu al geoturismului îl reprezintă rolul pe care această formă de turism îl poate avea la nivelul educației, iar când vorbesc despre rolul educativ mă gândesc la copii cu vârste școlare, la liceeni, studenți și chiar la adulți. Geoturismul poate oricând reprezenta o activitate complementară pentru educația în școli la orice nivel, pentru educație ecologică și explicarea modului în care anumite forme de relief au căpătat aspectul din prezent. Tot la fel de bine, și adulții pot descoperi o mulțime de lucruri noi și interesante despre evoluția anumitor regiuni sau anumitor forme de relief reprezentative sau spectaculoase. Mai mult decât atât, geoturismul poate fi oricând văzut din perspectiva unei forme de turism prin care publicul general, cu puține cunoștințe în latura științifică, să înțeleagă mult mai bine modul în care toți factorii naturali ajung să conlucreze pentru a crea relieful și formele de relief așa cum le vedem noi astăzi.

Geoturismul este mai puțin cunoscut publicului larg și datorită faptului că are o componentă științifică destul de importantă, iar din această perspectivă este într-un fel sau altul o formă de turism despre care publicul general deține mai puține informații. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere este bine ca o astfel de formă de turism să fie promovată și în România, pentru că avem foarte multe forme de relief care pot fi considerate ca fiind geosituri, iar unele dintre aceste forme de relief chiar sunt geomorfosituri. Câteva exemple de geomorfosituri pot include Sfinxul și Babele din Munții Bucegi, Cascadele Beușniței din Munții Aninei, Peștera Urșilor din Munții Apuseni, Căciula Dorobanțului din Munții Ceahlău sau Pietrele Doamnei din Masivul Rarău.

Remarci finale

Consider că o astfel de formă de turism precum geoturismul poate aduce multe beneficii în planurile de învățământ de la diverse niveluri de educație, iar pentru turiști în general, geoturismul poate fi o foarte bună opțiune pentru a se relaxa, a aprofunda cunoștințele geografice asupra unor regiuni și a înțelege mai bine anumite aspecte legate de natură în general și de modul în care elemente ale reliefului pot reprezenta piloni de bază în dezvoltarea și creșterea economică a unei zone, prin promovarea geomorfositurilor și a geoturismului.

Dacă ai vreo întrebare referitoare la geoturism, nu ezita să îmi lași un comentariu și dacă pot să te ajut, o voi face cu cea mai mare plăcere 🙂 . Iar dacă îți dorești să te bucuri de astfel de itinerarii geoturistice, te invit să alegi unul dintre cele disponibile aici.

Reclame

4 comentarii la “Ce este geoturismul?

  1. Pingback: Geoturism – Principii si caracteristici care descriu geoturismul | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Geoturismul – o forma de turism pentru perioada post pandemie | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Chestionar geoturism Muntii Aninei | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Geoturismul – un potential urias in Banatul Montan | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: