The Shift (Schimbarea). Un film documentar pe care trebuie sa il vezi!

Recent am revăzut filmul Schimbarea, sau The Shift, prima dată vizionând acest film documentar acum aproximativ 5 ani de zile. Iar de atunci l-am revăzut de câteva ori, de fiecare dată având senzația că mesajul transmis este la fel de puternic. De fapt, în limba engleză acest film documentar se intitulează Ambition to Meaning – Finding Your Life’s Purpose, în limba română fiind De la ambiție la sens – Descoperind scopul vieții tale. Iar în centrul acțiunii filmului, dacă se poate spune așa, este Wayne Dyer, unul dintre cei mai mari autori în domeniul dezvoltării personale.
În 120 de minute cât are filmul Schimbarea, întreg firul poveștii se învârte în jurul celor mai importante lecții pe care Wayne Dyer le are de împărtășit și pe care le prezintă detaliat în numeroasele lui cărți, multe dintre ele fiind bestseller-uri internaționale. Pentru un plus de impact, acest film surprinde aspecte din viețile diferitelor categorii de oameni, de la familii obișnuite cu copii ai căror părinți nu mai reușesc să se bucure de timp pentru ei și pentru pasiunile lor, până la familii din ceea ce se numește „înalta societate”, dar care pun mereu pe primul plan cum să își crească veniturile uitând de lucrurile cu adevărat importante în viață. Încă de la primele secvențe ale filmului vei simți cum într-un fel sau altul te regăsești în anumite aspecte evidențiate acolo și cum acest film te-ar putea ajuta să conștientizezi cum ai putea să îți schimbi viața de zi cu zi în bine. Și astfel să înțelegi că singurul scop al vieții este de a fi fericit și să te bucuri cu adevărat de viață.
Îți recomand și Poți să-ți vindeci viata – Louise L. Hay (FILM)
Iar pentru a ajunge acolo, în viziunea lui Wayne Dyer, este esențial să renunțăm la a ne lupta pentru a obține diverse lucruri. Chiar dacă pare total contrar cu principiile societății moderne în care trăim, societate care ne învață mereu să luptăm pentru posesiuni sau poziție socială, viziunea pe care o vei regăsi în acest film documentar cu Wayne Dyer te va învăța că de fapt lucrurile oricum se aranjează perfect și că tot ceea ce rămâne de făcut este să ne bucurăm de viață așa cum este ea.
Am fost permanent învățați să încercăm să controlăm aspectele vieții, să ne luptăm atunci când ceva nu este așa cum ne dorim și chiar dacă Viața ne arată că nu pe acolo este drumul, să continuăm să luptăm punând în joc energie și timp, iar ulterior să realizăm că rezultatul nu ne satisface. Ei bine, Wayne Dyer ne învață că de fapt putem să ne bucurăm de viață prin acceptare și prin credința că tot ceea ce avem nevoie pentru a fi fericiți este să ne regăsim propria natură.
„Ceea ce este al tău va veni la tine, atunci când nu încerci să forțezi curgerea lucrurilor. Probabil ai fost încurajat să fii activ, să controlezi totul și să-ți urmărești împlinirea dorințelor toată viața… acum este timpul să ai încredere în înțelepciunea veșnică ce curge prin tine.” – Wayne Dyer
Prin propria natură a fiecăruia dintre noi, Wayne Dyer se referă la faptul că atunci când ne naștem suntem perfecți și tot ceea ce avem nevoie pentru o viață perfectă este în noi – personalitatea, talentul, felul de a fi al fiecăruia dintre noi. Dar odată ce societatea și mediul în care trăim intervin, apare ambiția – ambiția de a deveni cineva și de a fi ceva în societate. Trăim într-o cultură în care „mai mult” este permanent în viața noastră și mereu suntem încurajați să muncim „mai mult”, să avem „mai mult”, să câștigăm „mai mult”, să progresăm „mai mult”, să cheltuim „mai mult”, să alergăm „mai mult” etc. Astfel, ajungem să devenim altceva decât suntem de fapt și de acolo încep să apară frustrările, nemulțumirile și dispare bucuria de a trăi pentru că începem să trăim o viață care nu este „a noastră”. Altfel spus, trăim o viață împotriva a ceea ce suntem noi de fapt, trăim o viață în minciună.
„Ţi-ai petrecut, foarte probabil, o mare parte din viaţă fiind prudent faţă de pasiunea ta, pentru că ai fost programat încă din copilărie să urmezi ideea altcuiva despre ceea ce ar trebui să faci. Familia ta, cultura, cercul de prieteni, mediul – toate conspiră pentru a-ţi stabili calea în viaţă. Când ai ignorat aceste influenţe şi ai dat curs entuziasmului tău interior, ai înflorit, probabil în modul cel mai plin de satisfacţie şi bucurie, chiar şi atunci când ai fost criticat şi etichetat ca fiind egoist.” – Wayne Dyer
„Lasă-i pe ceilalți să se consume cu goana lor nebună, dacă așa vor, în timp ce tu înveți să te relaxezi. Decât să te concentrezi pe exterior, mai bine întoarce-te în sinea ta. Cultivă stările de fascinație și de apreciere ca fundamente interne, iar nu hotărârea exterioară de a căuta mai multă faimă, adulare din partea celorlalți și acumulări de orice tip.” – Wayne Dyer
Și cred că foarte mulți dintre noi am simțit în diverse momente din viața noastră faptul că viața pe care o trăim este departe de a ne face cu adevărat fericiți. Eu unul am experimentat acest lucru în multe situații în care am crezut că „țintele” vieții așa cum erau ele influențate de către mediul cultural și social în care am crescut și am trăit mă vor face fericit. Și cu cât mă luptam să ating tot mai mult aceste „scopuri”, cu atât erau mai mari frustrările și eram mai nemulțumit de ceea ce trăiam zi de zi.
Pentru că acel mod de viață deja știam ce îmi „oferă”, cu câțiva ani în urmă am ales să o las mai moale cu acel „mai mult” constant în societatea de azi și să las lucrurile să „curgă” de la sine. Iar la câteva luni de când am început să las lucrurile să „curgă” am văzut și acest film documentar cu Wayen Dyer, care m-a încurajat să continui. Atunci am început să văd cum de fapt Viața se întâmplă și apar acele „coincidențe” și cum lucrurile se sincronizau perfect. Iar când mă uitam înapoi, realizam că astfel de „coincidențe” și sincronicități s-au întâmplat și înainte în viața mea, doar că eram prea grăbit și prea ocupat cu acel „mai mult” constant.
„În matematică se spune că două unghiuri coincid atunci când se potrivesc perfect. Cuvântul ‚coincidenţă‛ nu descrie norocul sau greşelile. El descrie ceea ce se potriveşte perfect.” – Wayne Dyer
În momentul în care te simți împlinit, competiția cu cei din jur dispare și realizezi faptul că tot ceea ce ai nevoie este și a fost mereu la dispoziția ta, doar că nu aveai timp să conștientizezi acest lucru fiind „foarte prins” să te lupți cu ceilalți pentru ceea ce credeai (doar credeai) că este cu adevărat important pentru tine. Astfel, ambiția de a fi cineva, de a avea cât mai mult se transformă în ambiția de a avea o viață fericită, de a te bucura de fiecare zi și de a trăi o viață care să corespundă cu „natura ta”. Doar trăind conform cu ceea ce te împlinește cu adevărat poți să fii util și celor din jurul tău.
Pentru Wayne Dyer, succesul este departe de a fi definit prin prisma banilor, poziției sociale, bogăției sau aprecierii celorlalți. Povestea lui Wayne Dyer cu privire la modul în care a renunțat la a continua scrie cărțile de psihologie pe care le-a scris la începutul carierei, Wayne fiind Doctor în Psihologie, și a ales să scrie despre ceea ce trăia el în anumite momente ale vieții mi se pare extrem de puternică pentru a ne exemplifica curajul să renunțăm la a face ceea ce nu ne împlinește și să mergem pe acel drum care simțim că ne umple de bucurie. Mai mult decât atât, cărțile și prelegerile lui au ajutat milioane de oameni din întreaga lume să își schimbe modul de a trăi. Chiar dacă la început poate să apară teama, după primul pas lucrurile se vor aranja și drumul va începe să se contureze. Și spun acest lucru pentru că am experimentat astfel de renunțări care părea a oferi siguranță în defavoarea unui drum nesigur, dar care mă atrăgea mai mult.
„Nu ştiam cum avea să iasă, dar am urmat cunoaşterea lăuntrică şi n-am regretat niciodată! Poate credeţi că e prea riscant să renunţaţi la un salariu, la o pensie, la siguranţa unei slujbe sau la mediul familiar din cauza unei luminiţe pâlpâitoare din minte care vă incită să vedeţi de ce e aprinsă. Eu spun că nu există niciun risc dacă daţi atenţie luminiţe, care este cunoaşterea dumneavoastră lăuntrică.” – Wayne Dyer
Acestea sunt doar câteva dintre ideile abordate de către Wayne Dyer în The Shift sau Schimbarea. Te invit să descoperi toate lecțiile oferite de către „părintele motivației”, așa cum este numit Wayne Dyer, vizionând întreg filmul AICI. Filmul documentar Schimbarea sau The Shift este despre fiecare dintre noi. Poate fi un film documentar despre scopul vieții oricăruia dintre noi și despre cum putem să ne îndreptăm spre scopul vieții în fiecare zi. Dacă până acum nu ai văzut acest film documentar cu Wayne Dyer, te încurajez să îți faci timp și vei vedea că sunt poate unele dintre cele mai bine investite ore din ultimii ani. Este un film care te va ține atent în fiecare minut și cu siguranță în timp vei dori să îl revezi. Nu uita să îl recomanzi și celor apropiați!
Îți doresc vizionare plăcută și te invit să îmi spui într-un comentariu care este părerea ta cu privire la acest film documentar cu Wayne Dyer.
„Am ajuns să ştiu, dintr-o perspectivă mult mai clară, că nu există drumuri greşite către nicăieri. Continui să privesc cu admiraţie şi uimire la perfecţiunea tuturor lucrurilor.” – Wayne Dyer
Pingback: O carte pentru evolutia ta – Zonele tale eronate de Wayne Dyer | Laurentiu Artugyan
Pingback: Descopera care sunt etapele in dezvoltarea personala | Laurentiu Artugyan
Pingback: Filme si documentare de vazut atunci cand #stamacasa | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cand totul se schimba, schimba totul – Neale Donald Walsch | Laurentiu Artugyan
Pingback: Nu rata Hay House Summit 2019! | Laurentiu Artugyan
Dyer e superb în toate :
conferințe, cărți, Audio Books.
Il asculti/citești și nu te saturi.
Susțin din toată inima titlul/indemnul! 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intr-adevar, Dyer are un fel unic de a te motiva sa te bucuri de viata. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană