10 obiective turistice de vazut la Budapesta

10 obiective de vizitat la Budapesta

Budapesta, capitala Ungariei, este unul dintre cele mai atractive orașe din Europa din punct de vedere turistic, iar acest lucru se datorează în principal arhitecturii, istoriei, dar și peisajului minunat pe care fluviul Dunărea îl oferă. Mai mult decât atât, Budapesta se află pe primul loc în clasamentul European Best Destinations 2019, iar acest lucru arată potențialul turistic al acestui oraș din vreme ce se află în fața unor orașe precum Florența, Malaga sau Metz.

Budapesta noaptea

De ceva timp Budapesta era pe lista de locuri de văzut, iar acum am profitat de faptul că zilele libere de Paști erau „legate” cu ziua de 1 Mai. Prin urmare, am ales ca destinație Budapesta pentru aceste zile. Fiind un oraș foarte mare și cu multe obiective de vizitat, 4 zile la Budapesta nu înseamnă foarte mult timp pentru a vizita toate atracțiile turistice. Dar 4 zile au fost suficiente pentru a vizita o parte dintre cele mai importante obiective turistice din Budapesta, iar când spun cele mai importante o spun din perspectivă personală pentru că sunt cu siguranță alte obiective care merită a fi vizitate.

Iată mai jos cele mai importante 10 obiective turistice din Budapesta pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în capitala Ungariei.

Palatul Parlamentului

Această clădire este de departe simbolul orașului Budapesta și una dintre clădirile ce atrage cei mai mulți turiști. Clădirea este cu adevărat impozantă și absolut fantastică, iar poziționarea ei pe malul Dunării îi oferă și mai multă atractivitate. Palatul Parlamentului poate fi vizitat și în interior, după un anumit program, iar biletul costă 3500 HUF pentru adulți, adică aproximativ 11,5 euro. Pentru că ideea de a sta la coadă câteva zeci de minute și a vizita o clădire nu era foarte atractivă, am optat pentru a vizita cât mai mult din oraș și cu viitoarea vizită la Budapesta să descoperim și Palatul Parlamentului în interior.

Castelul Buda

Castelul Buda se află pe malul opus al Dunării față de Palatul Parlamentului și este parte a patrimoniului UNESCO, la fel cum o foarte mare parte din zona centrală și clădirile istorice ale capitalei Ungariei sunt parte a patrimoniului UNESCO. Castelul Buda adăpostește numeroase muzee, dar acesta este atractiv prin prisma istoriei sale, a arhitecturii fantastice și a locației ce oferă o perspectivă foarte bună asupra orașului. Mai mult decât atât, seara te poți bucura de o panoramă cu adevărat fantastică. Am avut și șansa de a prinde schimbarea gărzii la Castelul Buda. Trebuie spus că poți petrece timp în incinta Castelului Buda până la ora 24.

Castelul Buda.jpg

Biserica Matyas

Poate una dintre cele mai frumoase clădiri din Budapesta este Biserica Matyas. Aceasta este ridicată în imediata apropiere a Castelului Buda. Inițial a fost ridicată în stil romanic, dar clădirea actuală este în stilul gotic și este una dintre cele mai reprezentative clădiri gotice din Budapesta. Această biserică este importantă și prin prisma faptului că aici a avut loc nunta lui Matia Corvin. Pentru cei care doresc să viziteze această biserică, programul este până la ora 17:00.

Bastionul Pescarilor

Imediat lângă Biserica Matyas este Bastionul Pescarilor, acesta fiind un alt simbol al Budapestei. Acesta reprezintă de fapt o terasă cu o serie de turnuri de diferite dimensiuni și este ridicat în stil neogotic și neoromanic.

Castelul Vajdahunyad

Acest castel se află situat în Parcul Orașului Budapesta, chiar vis-a-vis de Piața Eroilor din Budapesta și este un loc pe care cu siguranță nu trebuie să îl ratezi. Castelul Vajdahunyad cuprinde mai multe pavilioane, iar unul dintre acestea este construit în stil gotic și este o copie fidelă a Castelului Huniazilor de la Hunedoara. Pe lângă pavilionul în stil gotic, mai sunt alte pavilioane construite în stilurile baroc, renascentist și romanic. Întreg castelul este înconjurat de un mic lac ce oferă și mai mult spectaculozitate.

Castelul Vajdahunyad

Piața Eroilor

În imediata apropiere a Castelului Vajdahunyad se află Piața Eroilor din Budapesta, aceasta fiind o piață foarte întinsă ce are în prim-plan monumentul care simbolizează 1000 de ani de la stabilirea maghiarilor în Câmpia Panonică, și anume Monumentul Mileniului. Piața Eroilor din Budapesta este de asemenea parte a patrimoniului Mondial UNESCO.

Monumentul Mileniului - Piata Eroilor.jpg

Piața Mare din Budapesta

Fără a fi printre cele mai interesante obiective puse pe harta Budapestei, Piața Mare din Budapesta este un loc ce trebuie vizitat cel puțin o dată atunci când te afli într-un periplu prin capitala Ungariei. Clădirea în sine este foarte interesantă, iar în interior vei regăsi produse tradiționale, legume și fructe proaspete, dar și posibilitatea de a gusta mâncare tradițională la ultimul nivel al clădirii.

Bazilica Sf. Ștefan

Un alt simbol al Budapestei este Bazilica Sf. Ștefan, aceasta fiind cea mai mare biserică din Budapesta și a treia ca mărime din Ungaria. Este impozantă prin mărimea sa, atât la exterior, cât și la interior, iar întreaga arhitectură, detaliile din interior și orga fac din acest obiectiv unul de pus pe lista celor care nu trebuie ratate atunci când ajungi ca și turist în Budapesta.

Citadella

Un alt punct de belvedere minunat, în afară de zona Castelului Buda, este Citadella, acesta fiind poate locul cel mai înalt din apropierea falezei Dunării. Pentru a urca pe dealul Gellert care adăpostește fortăreața ce poartă denumirea Citadella se poate veni dinspre Castelul Buda sau dinspre Hotelul Gellert. Această fortăreață a fost ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea de autoritățile austriece. Pentru a ajunge la Citadella este nevoie de puțin efort, dar cu siguranță merită priveliștea Budapestei. Desigur, se poate ajunge și cu mașina sau cu autobuzele turistice, dar priveliștea este diferită din diverse puncte ale traseului pedestru spre fortăreață. Sus lângă fortăreață există numeroase bănci și spații verzi, întreg Dealul Gellert fiind sub forma unui parc pentru petrecerea timpului în aer liber.

Insula Margareta

Această insulă pe Dunăre se află în imediata apropiere a Palatului Parlamentului și este o oază de verdeață a Budapestei. Accesul pentru mașini nu este permis pe insulă și astfel se asigură un spațiu ideal pentru cei care doresc să practice diferite sporturi. Întreaga insulă este amenajată sub forma unui parc și astfel această parte a Budapestei este mereu o atracție pentru cei care iubesc să petreacă timpul în aer liber. Din fericire, am avut cazarea la Budapesta chiar pe Insula Margareta, la Island Hostel Budapest, și astfel am avut șansa de profita de tot ceea ce această insulă pe Dunăre a avut de oferit. Vremea a fost cam răcoroasă și prin urmare nu a fost chiar cea mai propice pentru a sta prea mult pe băncile din parcuri sau pe iarbă. Dar am avut șansa de a admira fântâna muzicală ce se află la intrarea pe insulă de pe Podul Margareta.

Cu siguranță că ar mai fi multe de vizitat în Budapesta, precum Singoga, Grădina Zoologică și Botanică, numeroasele băi termale sau numeroasele muzee din oraș. Dar un oraș cu atâtea obiective de văzut necesită cu siguranță mai multe de 4 zile și prin urmare nu rămâne decât să revenim la Budapesta cu prima ocazie pentru a aloca mai mult timp și muzeelor și celorlalte obiective pe care nu le-am vizitat acum. Mai jos sunt inca o serie de fotografii din Budapesta.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dacă vrei să descoperi cât mai bine Budapesta, recomandarea mea este să iei la pas zona centrală (care de altfel este destul de întinsă). A te plimba prin fața Parlamentului, pe faleza Dunării și ulterior să traversezi podurile Budapestei, care de asemenea sunt obiective turistice, pentru a ajunge la Citadella sau la Castelul Buda reprezintă cea mai bună alegere. Există desigur și varianta unui autobuz turistic descoperit, dar astfel vei avea doar șansa de a „alerga” printre obiective și prea puțin le vei putea descoperi. Iar atunci când te plimbi mai mult prin oraș, poți descoperi și simți mai bine atmosfera orașului și oamenii locului.

Reclame
Reclame

2 comentarii la “10 obiective turistice de vazut la Budapesta

  1. Pingback: Atractii turistice in subteranul orasului Budapesta | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: