Descopera calea ferata Anina – Oravita

În această perioadă toată lumea vorbește și se gândește la vacanță și la locuri minunate pe care să le viziteze. Dacă îți propui să vizitezi zona Banatului, atunci cu siguranță că nu trebuie să ratezi o călătorie pe ruta Anina – Oravița. Calea ferata Anina – Oravita este de departe un simbol pentru Banatul Montan și dacă ajungi în această zonă în perioada vacanței, atunci îți recomand să îți faci timp pentru o călătorie cu trenul Anina – Oravița.
Câteva date despre calea ferata Anina – Oravita
Această cale ferată este supranumită și Semmering-ul Bănățean prin prisma asemănărilor existente între acest tronson de cale ferată și adevărata cale ferată numită Semmering din Austria. Dacă Semmering-ul original a fost construit între anii 1848 și 1854, Semmeringul Bănățean a fost construit între anii 1861 și 1863, fiind prima cale ferată montană din România. Chiar dacă poate ai crede că asemănările dintre Semmering-ul austriac și calea ferata Anina – Oravița sunt exagerate, trebuie spus că nu este nici pe departe așa. Astfel, cifrele Semmering-ului austriac sunt următoarele: 41 de km distanță, 14 tuneluri, 16 viaducte, diferență de nivel de 459 de metri și cel mai înalt punct are o altitudine de 898 de metri. De cealaltă parte, Semmering-ul Bănățean are următoarele cifre: 33,4 km distanță, 340 metri diferență de nivel, 14 tuneluri, 10 viaducte, iar cel mai înalt punct are altitudinea de 560 de metri. Iată deci că renumele de Semmering-ul Bănățean este cât se poate de potrivit.
Argumente pentru o călătorie pe calea ferata Anina – Oravița
Dacă te întrebi care sunt motivele pentru chiar merită să optezi pentru o călătorie pe calea ferata Anina – Oravița, atunci trebuie să știi că există suficient de multe argumente. În primul rând vorbim despre peisajul absolut superb care ți se dezvăluie înaintea ochilor, indiferent dacă călătorești pe timpul verii, toamna, iarna sau primăvara. Un al doilea argument pentru care recomand o călătorie cu trenul Anina – Oravița se referă la realizarea tehnică de excepție pe întreg sectorul de cale ferată.
Faptul că trenul circulă cu o viteză maximă de 30 de km/h reprezintă un alt argument pentru care merită să faci această călătorie, viteza redusă oferindu-ți posibilitatea de a admira atât peisajul, cat și viaductele, tunelurile și pasajele săpate în stâncă prin care trece trenul. Gările Anina și Oravița reprezintă de asemenea atracții care sunt incluse atunci când optezi pentru o călătorie pe ruta Anina – Oravița, ambele gări fiind monumente istorice, gara Oravița fiind prima gară de pe teritoriul României. Atmosfera din tren reprezintă un alt motiv pentru care merită să faci această călătorie pe prima cale ferată montană din România, iar acest lucru se datorează faptului că vagoanele păstrează mobilierul vechi, iar încălzirea vagoanelor pe timp de iarnă se realizează cu ajutorul unei sobe care funcționează pe cărbuni.
Ponturi pentru o călătorie reușită pe Semmering-ul Bănățean
Dacă prima dată când am călătorit cu trenul Anina – Oravița a fost în anul 2008 erau trei garnituri pe sens, astăzi mai este doar una singură. Acum acest tren este considerat ca fiind un tren turistic și prin urmare are tarife speciale. Prețul unui bilet este de 10 lei de persoană fără rezervarea locului. Conform CFR Călători, rezervarea locului pentru sezonul estival este obligatorie. Datorită faptului că în ultimii ani a devenit tot mai promovat, în sezonul estival, dar și în weekend-uri trenul este aglomerat sau foarte aglomerat. Tocmai de aceea, un pont util poate fi achiziționarea biletelor din timp, acest lucru fiind posibil și online. Dacă vrei să te bucuri de o călătorie cât mai reușită, atunci un alt pont ar fi acela de a organiza o excursie pe această rută în afara perioadelor foarte aglomerate. Astfel, pot să îți recomand perioada 15 septembrie – 15 octombrie, atunci când vremea este foarte plăcută în Banatul Montan, iar culorile toamnei dau un peisaj fantastic pădurilor străbătute de tren sau perioada primăverii, atunci când întreaga natură reînvie.
Chiar și iarna, în afara perioadei vacanței de iarnă, poate fi o alegere foarte bună pentru a simți care este atmosfera într-un tren care se încălzește pe sobă pe cărbune. Un alt pont este acela de a ocupa locul din spatele ultimului vagon. De obicei ușa se poate deschide și astfel poți avea o poziție foarte bună pentru fotografii minunate. Trenul circulă cu viteză redusă, dar chiar și așa trebuie avut grijă să te asiguri atunci când ești în dreptul ușii. Cu siguranță, copiii nesupravegheați nu trebuie lăsați în dreptul ușilor în timp ce trenul circulă. Încă un pont este de a a încerca să ocupi loc pe partea stângă a vagonului atunci când mergi de la Oravița la Anina sau pe partea dreaptă a vagonului atunci când mergi în sens invers, astfel având o perspectivă mai largă asupra peisajului. Îmi doresc ca aceste ponturi să îți fie utile pentru a te bucura de o călătorie cât mai reușită pe calea ferata Anina – Oravița.
Trebuie spus că pe lângă Semmering-ul Bănățean, Banatul Montan îți oferă multe alte atracții turistice pe care le poți vizita și care pot reprezenta destinații foarte bune pentru o vacanță. Prin urmare poți petrece mai multe zile de vacanță în Banatul Montan și cu siguranță vei avea ce să admiri și vei găsi numeroase modalități prin care să te relaxezi. Daca vrei sa descoperi aceasta cale ferata unica în România și sa beneficiezi de cunoștințele unui ghid de turism, nu ezita să te bucuri de 1 zi cu Semmering-ul Bănățean.
Pingback: Starea transportului public – un impediment major in dezvoltarea turismului din Romania | Laurentiu Artugyan
Pingback: Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina | Laurentiu Artugyan
Pingback: Superlative turistice in Muntii Aninei | Laurentiu Artugyan