Marcare traseu catre Varful Gugu (Muntii Godeanu)

Ultimul weekend din luna iulie 2019 a adus un nou traseu montan marcat pe lista traseelor turistice din România, și anume traseul marcat cu cruce roșie care pornește de la Barajul Gura Apelor și ajunge până pe Vârful Gugu (2291 de metri altitudine), cel mai înalt vârf din Munții Godeanu.
Acțiunea de marcare a acestui traseu s-a desfășurat de joi până duminică pe teritoriului Parcului Național Retezat în cadrul unei acțiuni de voluntariat montan. Pentru că era vorba despre o acțiune de marcare ce implica și transportul stâlpilor folosiți pentru marcaj în golul alpin, dar și a materialelor necesare pentru a monta stâlpii, o parte dintre cei implicați în acțiune au ajuns la Barajul Gura Apelor încă de joi după-amiază.
Vineri: Barajul Gura Apelor – Refugiul Branu
Vineri dimineața cei care au ajuns de joi după-amiază sau seara au urcat către Refugiul Branu, acolo unde era tabăra de altitudine pentru această acțiune de voluntariat montan ce implică marcarea unui traseu montan. Având în vedere faptul că fiecare avea rucsacul cu toate cele necesare pentru dormit la refugiu sau cort, a fost nevoie să se facă două drumuri de la baraj la refugiu pentru a transporta toate materialele necesare pentru montarea stâlpilor și realizarea marcajelor.
Prin urmare, dimineața toți cei care urmau să doarmă în zona refugiului am pornit de la intrarea în traseu de pe malul lacului. Odată ajunși la refugiu, am făcut o pauză binemeritată, iar băieții au coborât din nou la intrarea în poteca marcată pentru a transporta materialele rămase: adeziv, pensule, vopsea, perii, diluant etc.
Dacă primul drum până sus a părut destul de dificil, al doilea în doar câteva ore și cu cel puțin 15 kg de materiale în spate a părut cu siguranță mult mai lung și mai obositor. Dar în jurul orei 19 toată lumea era în zona refugiului.


Sâmbătă: Refugiul Branu – Vârful Gugu – Refugiul Branu
Ziua de sâmbătă a fost ziua de marcare propriu-zisă. Cei care au ajuns vineri după-amiază sau seara în zona barajului au marcat sau remarcat traseul pe porțiunea de drum din jurul barajului, dar și pe porțiunea de la intrarea în potecă până la refugiu. Această porțiune de traseu a fost marcată parțial de către Salvamont Hunedoara în urmă cu ceva timp. Grupul de voluntari care au urcat de vineri la refugiu au mai avut de transportat stâlpii și adezivul până la altitudinea de cca. 2000 de metri.




Cei care s-au ocupat de realizarea marcajelor pe pietre au avansat puțin mai repede cu treaba, iar ceilalți au transportat fiecare câte un stâlp sau adeziv până în punctele unde urmau să fie montați respectivii stâlpi. Apoi s-a trecut la treabă: aplicarea marcajului pe stâncă și montarea stâlpilor cu marcajul cruce roșie.







Dacă în tura de recunoaștere făcută în Muntii Godeanu la sfârșit de iunie nu am reușit să ajung pe Vf. Gugu datorită faptului că ne-a prins furtuna aproape de creastă, de data acesta am ajuns și pe vârf odată ce treaba pentru care am urcat în Masivul Godeanu a fost finalizată, și anume acțiunea de marcare a unui traseu montan până pe Vf. Gugu.




Duminică: Refugiul Branu – Barajul Gura Apelor
Duminică, celor „cazați” la Refugiul Branu nu ne mai rămânea decât să coborâm. Astfel, în jurul orei 10:00 am pornit spre locul de întâlnire cu cei de la Salvamont pentru a ne transporta până la mașinile personale. In jurul orei 13:00 toți cei care am rămas înainte cu o noapte la refugiu eram în mașinile celor de la Salvamont și de la Parcul Național Retezat. După ce am împărțit câteva impresii despre întreaga acțiune, fiecare ne-am îndreptat spre orașele de unde am venit pentru a participa la acțiunea de voluntariat montan din Munții Godeanu.


Alege traseele montane marcate și omologate!
Cu toate că există numeroase surse de informare care indică marcajul roz către Refugiul Branu, trebuie subliniat faptul că acest traseu nu este omologat de către cei de la Salvamont datorită faptului că este considerat nesigur. Prin urmare, de acum înainte te vei putea orienta mult mai ușor pe traseul către Vf. Gugu și nu trebuie să mai alegi un traseu care este „marcat” necorespunzător și cu un simbol inexistent în legislația privind marcajele turistice.
Traseul montan Barajul Gura Apelor – Refugiul Branu – Vf. Gugu (2291 m) este de acum complet marcat, în zona golului alpin existând stâlpi de orientare. Peisajul de pe Vf. Gugu este superb: poți surprinde cu privirea Munții Țarcu cu Vf. Țarcu, dar și Munții Retezat. Sperăm ca pe noile hărți editate pentru Masivul Godeanu sau pentru Parcul Național Retezat să se regăsească cât de curând și acest nou traseu montan marcat.




Trăgând linie…
Per total a fost o acțiune foarte reușită, având în vedere că în două zile de acțiune de voluntariat montan s-a reușit marcarea completă a traseului propus. Am avut parte și de o vreme foarte bună, fără ploi, astfel încât ne-am putut concentra pe ceea ce am avut de făcut. Chiar dacă a fost depus un efort considerabil pentru a transporta toate materialele la altitudine, chiar dacă picioarele și spatele au resimțit poate efortul, bucuria de a marca un traseu este cu siguranță mult mai mare.
Satisfacția de a încuraja turismul montan și de a contribui la creșterea siguranței pe munte pentru cei care doresc să ajungă pe Vf. Gugu sunt de asemenea mult mai importante. Iar oamenii pe care i-am cunoscut sau i-am reîntâlnit în această acțiune de marcare traseu montan reprezintă de asemenea un mare câștig.
Întreaga acțiune de marcare a acestui traseu montan catre Vf. Gugu a fost organizată de către Serviciul de Voluntariat Montan în colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, Administrația Parcului Național Retezat și Asociația de Turism Retezat. Materialele necesare pentru realizarea marcajului au fost suportate în cadrul proiectului Descoperă Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, acest proiect fiind finanțat de către Romanian – American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.
Dacă vrei să descoperi frumusețea Munților Godeanu și ai nevoie de un ghid pentru o tură de munte pe Vf. Gugu, nu ezita să îmi lași un mesaj pe pagina de contact.
Pingback: Care este numarul optim de persoane pentru o drumetie sau tura pe munte? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Actiune de reamenajare traseu marcat intre Statia meteorologica Cuntu si Varful Tarcu (Muntii Tarcu) | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Baraj Gura Apelor – Refugiu Gugu (Branu) – Vf. Gugu (Muntii Godeanu) | Laurentiu Artugyan
Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 motive pentru care sa facem voluntariat montan | Laurentiu Artugyan
Pingback: Remarcare traseu Borlova – Muntele Mic – Saua Jigoriei – Statia meteo Cuntu | Laurentiu Artugyan
Bravo voua tututor si multumim pentru efortul vostru, zilele rapite pentru a face ceva util iubitorilor de munte. Sper sa ma pot revansa in alt mod, pentru ce ati facut. Chiar daca sunt aproape de acesti munti, inca nu mi-a fost dat sa le strabat cararile, potecile, crestele
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumim si noi pentru apreciere! Muntele este mereu acolo si cu siguranta vei ajunge sa le strabati potecile si sa ajungi pe crestele Muntilor Godeanu.
ApreciazăApreciază
Felicitări! De la barajul Gura Apelor, unde începe traseul marcat spre refugiu??…. mulțumesc!!!
ApreciazăApreciază
Multumim! Da, traseul marcat incepe de la Barajul Gura Apelor si continua in jurul lacului cca. 8 km pana la trecerea peste Lapusnicul Mic. Momentan drumul este inchis, dar se lucreaza la el si se preconizeaza ca in cca. 2-3 saptamani sa fie redeschis. Dupa trecerea prin vad a Lapusnicului Mic se mai merge cca. 1-1.5 km pe drum, iar apoi urmeaza intrarea in traseu prin padure, pe poteca.
ApreciazăApreciază
Felicitari! Este extraordinar ce ati facut! Mulțumim!
ApreciazăApreciază
Multumim si noi! Cred ca fiecare traseu marcat/remarcat este un castig pentru toti cei care iubesc muntele si timpul petrecut in natura.
ApreciazăApreciază
Felicitari! Si multumim pentru tot ceea ce realizati (intreaga echipa) pe carari de munte!
ApreciazăApreciază
Multumim! Transmit intregii echipe :).
ApreciazăApreciază
Felicitări! De la barajul Gura Apelor, unde începe traseul marcat spre refugiu??…. mulțumesc!!!
ApreciazăApreciază
Felicitări, super acolo! Merita sa faci acesti traseu! 👍🙂
ApreciazăApreciază
Multumim! Da, chiar merita, ofera niste perspective superbe! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te-ai pus serios pe treaba! 😊
Felicitari pentru reusita! 👍
ApreciazăApreciază
Da, este treaba serioasa, mai ales cu stalpii :). Multumesc Bogdan, in numele tuturor celor care au pus umerii, spatele si picioarele la actiune!
ApreciazăApreciat de 1 persoană