Cum „citim” o harta?

Cum citim o harta

În diverse situații am remarcat faptul că deși aplicațiile de tip Google Maps, Google Earth sau GPS sunt tot mai utilizate în ziua de astăzi, sunt destul de mulți cei care atunci când aruncă o privire pe o hartă tipărită nu reușesc să găsească „sensul” acelei „imagini” reprezentând o anumită zonă a suprafeței terestre. Vorba aceea care spune că „o imagine valorează cât 1000 de cuvinte” este cu atât mai reală în cazul unei hărți.

Harta este acea reprezentare simplificată, generalizată și redusă la scară a suprafeței terestre. În ceea ce urmează vreau să te ajut să descoperi modul în care poți „citi” o hartă astfel încât să îți fie utilă atunci când urmează să pleci într-o drumeție, atunci când deja te afli pe un traseu turistic sau atunci când vrei să descoperi un oraș prin prisma turistului.

Elementele unei hărți

Orice hartă trebuie să conțină o serie de elemente. În primul rând vorbim despre titlul hărții din care să rezulte arealul reprezentat pe harta respectivă, dar și scopul hărții (hartă de localizare, hartă rutieră, hartă turistică, etc.).

Reclame

În al doilea rând, o hartă trebuie să aibă o legendă prin care simbolurile și metodele de reprezentare ale hărții sunt explicate. Mergem mai departe și ajungem la scara hărții, aceasta fiind elementul care te ajută să te edifici cu privire la distanțele de pe hartă. Altfel spus, scara este elementul prin care poți să îți dai seama care este valoarea unei distanțe de pe hartă în teren.

Denumirea unor obiective este de asemenea un element prezent pe hartă. Orientarea către nord a hărții trebuie de asemenea să existe pe hartă, orientarea hărții fiind de obicei îndreptată în plan vertical, către partea de sus a hărții. Orientarea este un element folosit pe hărțile moderne, editate în anii recenți și nu apare de obicei pe hărțile vechi. Alte elemente ale hărții se referă la autorul care a întocmit harta respectivă, anul în care a fost editată și eventuale informații de tip text plasate în diverse casete sau pe verso-ul hărții.

Harta Anina.jpg
Harta Parcul National Retezat Foto.jpg
Să înțelegem mai bine legenda și scara unei hărți

Acum că am văzut care sunt elementele hărții, poate că ar trebui să detaliem puțin anumite aspecte pentru cele mai importante elemente ale hărții. Legenda este poate cel mai important element pentru a „citi” o hartă. Legenda conține toate simbolurile prezente pe hartă, toate culorile sau metodele de reprezentare a terenului.

Astfel, atunci când arunci o privire asupra legendei trebuie să te gândești la acest element al hărții ca și cum acesta ar „traduce” harta respectivă. Fiecare linie, punct sau culoare prezente pe hartă sunt explicate în cadrul legendei astfel încât fiecare utilizator al hărții să înțeleagă ce reprezintă respectivele simboluri sau culori. Altfel spus, legenda este cheia care te ajută să „citești” harta. Dacă te uiți la hartă și nu te uiți pe legendă, poți foarte bine să spui că nu înțelegi mare lucru.

Harta legenda
Reclame

Mergem mai departe și ajungem la scara hărții sau elementul care îți spune cum poți calcula distanța de pe hartă în teren. Scara unei hărți poate fi numerică sau grafică. Scara numerică este de tipul 1:25000, iar cea numerică este de forma unei linii drepte împărțite în segmente egale unde o unitate reprezintă distanța cuprinsă între valoarea zero și limita primului segment.

Referitor la scară, în cazul exemplului cu 1:25000, modul în care aceasta se „citește” este următorul: 1 cm pe hartă înseamnă 25000 de cm în teren, adică 1 cm reprezintă 250 de metri pe teren. Iată mai jos cum arată scările care pot fi regăsite pe diferite hărți.

Remarci finale

Acest articol vine să explice modul în care o hartă poate fi „citită” cât mai simplu pentru aceia care nu au folosit până acum prea des harta pentru orientarea în teren, fie că vorbim despre orientarea într-o drumeție montană sau atunci când vizitezi un oraș cu harta în mână.

Cu siguranță că cei care deja au ceva experiență în folosirea hărților s-au familiarizat cu aceste reprezentări ale spațiului și că harta nu mai are secrete pentru aceștia. Dar poate mai sunt și persoane aflate la început în acest domeniu și consider că un astfel de demers poate fi util în înțelegerea modului în care o hartă poate fi înțeleasă și utilizată.

Cu toate că aplicațiile pentru telefonul mobil sunt tot mai numeroase și mai intens folosite, din perspectivă personală a avea în orice drumeție o hartă tipărită în rucsac este un element de siguranță, iar avantajele de a folosi o hartă tipărită pentru drumețiile montane sunt numeroase. Există numeroase hărți tipărite în librării, în magazinele cu echipamente montane sau în centrele de informare turistică.

În speranța că acest articol este util pentru aceia care nu au experiență în „citirea” unei hărți, îți doresc drumuri bune și călătorii în care să descoperi oameni minunați și locuri fantastice. Și nu uita – cea mai mare bogăție o reprezintă locurile vizitate și oamenii întâlniți în fiecare călătorie.

2 comentarii la “Cum „citim” o harta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: