Zile de august in Muntii Retezat

Profitând de vremea bună de la mijlocul lunii august, am ales o vacanță activă zona centrală a Munților Retezat, în Parcul Național Retezat. Duminică, 11 august, am urcat în zona Pietrele, unde am și campat pentru 5 nopți, iar de aici în fiecare zi a fost o zi de trasee pe văile și pe culmile Munților Retezat.
Ziua 1 – Cabana Pietrele – Șaua Ciurila – Culmea Lolaia – Vf. Retezat – Șaua Retezat – Valea Stânișoara – Cabana Pietrele
Ziua de luni a avut ca și obiectiv Vârful Retezat. Dimineața cerul era perfect senin, semn că urma o zi cu un cer limpede și foarte călduroasă pe creastă. Traseul pe care l-am ales a pornit pe marcaj comun triunghi albastru și cruce albastră din zona Cabanei Pietrele până la intersecția către Râușor, unde marcajul pe potecă este cruce albastră până în Șaua Ciurila. De aici traseul către Vf. Retezat este banda galbenă și urmează Culmea Lolaia. În jurul prânzului eram deja pe Vf. Retezat, unde am petrecut cca. 1 oră pentru pauza de masă, pentru relaxare și pentru poze. Poate că pauza s-ar fi prelungit, dar era extrem de cald. Prin urmare, am pornit spre Șaua Retezat, urmând ca la întoarcere spre Cabana Pietrele să urmăm Valea Stânișoara pe marcaj triunghiu albastru. Dacă în tura din anul 2018 de pe Vârful Retezat pornind de la Râușor a fost destul de înnorat, de această dată cerul perfect senin ne-a oferit posibilitatea de a admira toate crestele montane din jur.
Ziua 2 – Cabana Pietrele – Valea Rea – Șaua Pelegii – Vf. Păpușa – Șaua Pelegii – Vf. Peleaga – Lacul Bucura – Șaua Bucurei – Valea Pietrele – Cabana Gențiana – Cabana Pietrele
După ce în prima zi am urcat pe Vf. Retezat, în ziua de marți obiectivele erau vârfurile Păpușa și Peleaga, primele două ca și altitudine din Masivul Retezat. Pentru că era o tură mai lungă și cu o diferență de nivel mai mare, am pornit în jurul orei 8:00 de la cort urmând traseul marcat cu triunghi galben pe Valea Rea până în Șaua Pelegii. La ora 11 eram deja în Șaua Pelegii, iar de aici am urcat pe Vf. Păpușa (2508 metri). După pozele de vârf și o scurtă pauză, am coborât din nou în șa pentru a urca din nou, de această dată pe Vf. Peleaga (2509 metri). Am petrecut și aici câteva minute pentru poze, iar pe la ora 15:00 coboram spre Lacul Bucura pe marcaj cruce galbenă. În jurul orei 17:00, după o scurtă pauză în apropiere de Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din România, am pornit spre Șaua Bucurei, iar următoarea pauză a fost la Tăul Pietrele (1990 metri altitudine). De aici, am urmat Valea Pietrele până în zona de camping de la Pietrele, unde am ajuns în jurul orei 21:00.
Ziua 3 – Cabana Pietrele – Valea Galeșului – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Valea Galeșului – Cabana Pietrele
După două zile pe creste și prin văi, cu diferențe de nivel serioase, ziua a 3-a a fost una mai relaxantă, iar acest lucru și datorită faptului că era anunțată schimbarea vremii. Astfel, obiectivul zilei era Lacul Galeșu, un lac glaciar superb. Pe la ora 10:00 am pornit pe marcaj triunghi roșu spre lac, iar la ora 13:00 eram deja pe malul lacului, unde am petrecut aproape 90 de minute pentru relaxare și masa de prânz. Apoi, observând că se adună norii, am coborât, în drum spre locul de camping făcând și un popas la Tăul dintre Brazi, un lac superb în mijlocul pădurii. Deja norii erau pe creste și au coborât ușor-ușor și în pădure. Pe la ora 18:00 eram la Cabana Pietrele, unde deja peisajul era schimbat – nori joși și ceață ușoară. Dar pe la ora 21:00 era o negură în zona Cabanei Pietrele, încât abia se vedea la 10 metri.
Ziua 4 – Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Cabana Pietrele
Dimineața zilei de joi anunța că vremea se va însenina din nou, dar pe la ora 12:00 s-a lăsat o ceață foarte densă și o burniță destul de insistentă. Prin urmare, traseul pentru această zi a fost unul de relaxare doar, până la Cabana Gențiana, unde am băut un ceai de plante și am schimbat câteva vorbe cu turiștii prezenți acolo. Apoi am făcut cale întoarsă la Cabana Pietrele, unde am ajuns pe la ora 15:00 și am petrecut timpul cu cei cazați la cabană sau în camping la Pietrele. Burnița și ceața au persistat până la ora 22:00, când pe cer au apărut primele stele, iar noaptea ce a urmat a fost destul de răcoroasă.
A urmat ziua de vineri și plecare spre casă. Astfel, dupa ce am strâns cortul și am pregătit rucsacii, în jurul orei 11:00 am pornit spre Cârnic. Am coborât pentru câteva poze la Cascada Lolaia, unde începea să se simtă weekend-ul extrem de aglomerat ce avea să urmeze. Prin urmare, am făcut câteva poze și apoi am continuat drumul către Nucșoara. Au fost câteva zile absolut minunate în Munții Retezat, cu o vreme foarte frumoasă, chiar dacă a fost extrem de cald uneori. Am străbătut poteci deloc aglomerate, ceea ce a contribuit la liniștea pe care o cauți mereu în munți, dar am și întâlnit montaniarzi fascinați de frumusețea Retezatului.
Deși abia am coborât din Retezat, abia aștept să revin aici, cu prima ocazie. Voi reveni cu descrierea mai detaliată a fiecărei ture din aceste zile de august petrecute în Munții Retezat și cu mai multe poze în articole viitoare. Dacă până acum nu ai ajuns în Munții Retezat, alocă timp pentru o tură de câteva zile în acești munți. Cu siguranță vei rămâne fascinat de frumusețea Retezatului, indiferent de anotimp.
Pingback: Traseu Cabana Pietrele – Lacul Gales – Vf. Mare – Lacul Gales – Cabana Pietrele (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan
Pingback: Incaltaminte pentru o tura de munte. Ghete sau semighete de munte? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cititor calator | Laurentiu Artugyan
Pingback: 5 motive pentru care merita sa campezi la Lacul Bucura (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Lacul Bucura – Saua Judele – Lacul Zanoaga | Laurentiu Artugyan
Pingback: La mijloc de august in Parcul National Retezat | Laurentiu Artugyan
Pingback: Incaltamintea pentru o tura de munte. Ghete sau semighete de munte? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Variante de trasee montane marcate catre Vf. Retezat | Laurentiu Artugyan
Pingback: Beneficiile timpului petrecut in natura asupra sistemului imunitar | Laurentiu Artugyan
Pingback: Printre vai si printre creste in anul 2019 | Laurentiu Artugyan
Pingback: Review Rucsac Pinguin Explorer 60 | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cititor calator | Laurentiu Artugyan
Pingback: Semighete Garmont Dragontail MNT GTX – Prima impresie | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Pietrele – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Pietrele | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Pietrele – Valea Rea – Varful Papusa – Varful Peleaga – Lacul Bucura – Valea Pietrele – Pietrele | Laurentiu Artugyan
Ce ti-ai putea dorii mai mult sa faci prin muntii Retezat? Poate doar daca pasii te porta prin Retezatul Mic.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pornind de la Pietrele, cam astea sunt cele mai importante si reprezentative obiective din Retezat. Poate doar Vf. Mare a ramas, dar muntele ramane tot acolo pentru turele urmatoare. Desigur, Retezatul Mic are farmecul sau si este o varianta in care se poate „combina” cu o tura in Retezat in zona Buta-Lacul Bucura.
ApreciazăApreciază
Pingback: Traseu Pietrele – Culmea Lolaia – Vf. Retezat –Valea Stanisoara – Pietrele | Laurentiu Artugyan