Traseu Pietrele – Culmea Lolaia – Vf. Retezat –Valea Stanisoara – Pietrele

Munții Retezat sunt destinația preferată atunci când vine vorba de o tură de câteva zile pe munte datorită peisajelor, liniștii întâlnite aici, numeroaselor râuri de munte, dar și numeroaselor lacuri glaciare. Iar Vf. Retezat este nelipsit de pe lista traseelor montane an de an atunci când vine vorba de o tura pe munte.
În prima zi de trasee din cele câteva zile petrecute la mijlocul lunii august în Muntii Retezat am ales ca și obiectiv vârful care dă numele acestui masiv montan, și anume Vf. Retezat (2482 metri). Dacă anul trecut urcam pe Vf. Retezat pornind de la Râușor și coborând pe Valea Valereasca, anul acesta pornind de la Cabana Pietrele am urmat un alt traseu, și anume Cabana Pietrele – Șaua Ciurila – Culmea Lolaia – Vf. Retezat – Șaua Retezat – Lacul Stânișoara – Valea Stânișoara – Pietrele.

Marcaj, dificultate și durată traseu la urcare
Pentru a ajunge pe Vf. Retezat nu există niciun traseu extrem de ușor, dar oricare traseu este accesibil pentru cei cu puțină experiență pe munte. Sau poate chiar și celui fără experiență, dar care are o condiție fizică bună. Traseul mai sus amintit pornește pe marcaj comun cruce albastră (marcaj Pietrele – Șaua Ciurila – Râușor) și triunghiu albastru (marcaj Pietrele – Valea Stânișoara – Vf. Retezat).
Până la bifurcația spre Șaua Ciurila se urmează firul Văii Stânișoara prin pădure și durează cca. 30-45 de minute. De aici până în Șaua Ciurila se continuă încă aproximativ 15 minute pe marcaj cruce albastră, iar în Șaua Ciurila ajungem la zona subalpină și la marcajul bandă galbenă, marcaj ce trebuie urmat pe Culmea Lolaia.
Conform indicatoarelor, din Șaua Ciurila până pe Vf. Retezat timpul estimat este de cca. 3-3½ ore, dar acest timp poate varia în funcție de câte pauze faci pe traseu, dacă stai să faci poze etc.


Pentru această tura pe munte, din Șaua Ciurila până în Șaua Lolaia am făcut aproximativ 150 de minute. Marcajul bandă galbenă de pe Culmea Lolaia este cel mai des întâlnit pe pietre, iar uneori poți avea surpriza de a nu-l găsi foarte ușor, fiind destul de șters pe alocuri și putând fi confundat cu lichenii de pe pietre.
Odată ajuns în Șaua Lolaia întâlnești marcajul bandă roșie care vine de la Râușor pe Valea Ștevia. Dacă până în Șaua Lolaia urcușul a fost constant, dar fără mari diferențe de nivel, din această șa începe un urcuș tot mai abrupt către Vf. Retezat (2482 metri).
Durata urcușului din Șaua Lolaia până pe Vf. Retezat este de cca. 45-60 de minute. Dacă până în Șaua Lolaia dificultatea traseului nu a fost deloc ridicată, trebuie spus că această porțiune necesită puțină atenție, datorită înclinării terenului, dar și datorită faptului că este o zonă cu pietre care pot oricând să plece. Astfel, în condițiile unei zile foarte călduroase și fără a grăbi prea mult pasul, durata la urcare pe porțiunea Pietrele – Șaua Ciurila – Culmea Lolaia – Șaua Lolaia – Vf. Retezat a fost de cca. 4½-5 ore.




Marcaj, dificultate și durată traseu la coborâre
După o pauză de aproximativ 1 oră pe Vf. Retezat, pentru pauza de masă si pentru multe poze, am pornit spre Valea Stânișoara. Chiar dacă se poate reveni în zona Pietrele tot pe același traseu pe care am urcat, pentru această tura pe munte la coborâre am ales traseul pe Valea Stânișoara.
Traseul este comun bandă galbenă (marcajul care vine de pe Culmea Lolaia), triunghiu albastru (de pe Valea Stânișoara) și bandă roșie (marcaj culmea principală a Munților Retezat care merge spre Bucura) până în Șaua Retezat. De aici, am coborât pe marcaj triunghiu albastru către Valea Stânișoara, acest marcaj fiind cel care merge până la Cabana Pietrele.
Porțiunea de pe Vf. Retezat până în șa este destul de facilă aș spune și doar din șa până la Lacul Stânișoara porțiunea de coborâre este mai abruptă și pe pietre, pietre care uneori nu sunt foarte stabile. Această porțiune este asemănătoare cu urcușul către vârf dinspre Lolaia.



Odată trecută coborârea din șa până aproape de Lacul Stânișoara, traseul devine mult mai ușor și practic se transformă într-o plimbare foarte plăcută, mai întâi printre jnepeni, iar ulterior printre brazi, odată ce intri în zona de pădure. De pe Vf. Retezat până în șa traseul durează cca. 30 de minute, iar din șa până la Lacul Stânișoara cca. alte 20-30 de minute.
Mai departe, de la Lacul Stânișoara și până la Cabana Pietrele să tot fie vreo 2-2½ ore. Dar oricum, timpii aceștia sunt estimativi prin prisma faptului că fiecare alege cât timp petrece admirând natura și relaxându-se într-un peisaj de poveste. Prin urmare, la coborâre am făcut ceva mai puțin, cca. 3½-4 ore.


Să tragem linie!
Traseul prezentat mai sus poate fi parcurs și în sens invers, cu urcare pe Valea Stânișoara (marcaj triunghiu albastru) și coborâre pe marcaj bandă galbenă pe Culmea Lolaia. Pentru a ajunge pe Vf. Retezat există mai multe trasee montane, în funcție de punctul de pornire în traseu.
Traseul pe care l-am ales în această tura pe munte pe Vf. Retezat îl încadrez la dificultate medie, poate ridicată doar pentru cei care ar fi pentru prima dată pe un traseu montan. Desigur, grija trebuie să fie prezentă la orice pas pe munte, și mai ales în acele porțiuni cu pietre care nu sunt foarte stabile și unde panta este destul de abruptă.
În speranța că acest articol este util pentru cei care doresc să parcurgă acest traseu către Vf. Retezat, doresc drumuri bune și poteci cu vreme bună tuturor celor care bat la pas potecile munților. Vrei sa parcurgi acest traseu cu un ghid de turism? Nu ezita să mă contactezi aici și poate face o tură în Retezat împreună!
Pingback: Traseu Cabana Pietrele – Lacul Gales – Vf. Mare – Lacul Gales – Cabana Pietrele (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Pietrele – Valea Rea – Varful Papusa – Varful Peleaga – Lacul Bucura – Valea Pietrele – Pietrele | Laurentiu Artugyan
Pingback: Lacuri glaciare din ROMANIA pe care trebuie sa le vezi cu ochii tai! | Laurentiu Artugyan
Pingback: La mijloc de august in Parcul National Retezat | Laurentiu Artugyan
Pingback: Variante de trasee montane marcate catre Vf. Retezat | Laurentiu Artugyan
Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Pietrele – Valea Rea – Varful Papusa – Varful Peleaga – Lacul Bucura – Valea Pietrele – Pietrele | Laurentiu Artugyan
Este un traseu embelmatic din muntii Retezat, insa… coborarea sau urcarea spre/dinspre varful Retezat prin culmea Lolaia pentru mine este catalogata drept „alta data nu mai meg pe acolo”, nu din cauza dificultatii, ci a lungimii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intr-adevar, traseul prin Culmea Lolaia, indiferent daca alegi sa cobori sau sa urci Vf. Retezat este destul de lung, dar eu zic ca merita :), desigur pentru cei care isi doresc trasee mai „sportive” :).
ApreciazăApreciază