Traseu Pietrele – Valea Rea – Varful Papusa – Varful Peleaga – Lacul Bucura – Valea Pietrele – Pietrele

Vârfurile cele mai înalte din Muntii Retezat sunt Vf. Peleaga, cu 2509 metri, și Vf. Păpușa, cu 2508 metri. Cele două vârfuri motane sunt „vecine” și sunt despărțite de Șaua Pelegii. Prin urmare, dacă vrei să ajungi pe cele două într-o singură zi, acest lucru este fără doar și poate posibil, dar totul depinde de unde pornești în traseu. Cea mai scurtă variantă este atunci când campezi la Lacul Bucura. Însă dacă nu te sperie o tura de munte sportivă și un traseu montan de o zi întreagă, poți să faci cele două vârfuri într-o singură zi pornind de la camping-ul din zona Pietrele.
Astfel, traseul ales pentru a doua zi din ieșirea în Muntii Retezat la mijloc de august a fost Cabana Pietrele – Valea Rea – Tăurile din Valea Rea – Șaua Pelegii – Vf. Păpușa – Șaua Pelegii – Vf. Peleaga – Lacul Bucura – Șaua Bucurei – Tăul Pietrele – Valea Pietrele – Cabana Pietrele.
Prin Valea Rea spre Vf. Păpușa (2508 m)
Fiind o tura de munte mai lungă și cu o diferență de nivel mai importantă, pe la ora 8:00 am pornit în traseu. Pornind din zona Cabanei Pietrele, pentru a intra pe traseul pe Valea Rea se urmează marcajul triunghi galben, acesta fiind comun pentru o porțiune de traseu cu marcajul bandă albastră ce merge pe Valea Pietrele. După cca. 20 de minute de la plecarea de la Pietrele se ajunge la un indicator ce indică „Tăurile din Valea Rea – Șaua Pelegii”, timp estimat 3-3½ ore. Marcajul este recent făcut și este ușor de urmat prin Valea Rea, iar peisajul este superb. Mai întâi prin pădure, apoi pe malul unui pârâu „plin de viață”, ulterior printre jnepeni, ajungi în zona Tăurilor din Valea Rea. Acestea, o salbă de lacuri glaciare, pot fi zărite cum urci tot mai sus, până spre Șaua Pelegii, iar odată ajuns în șa poți admira de sus toate aceste lacuri glaciare.
În jurul orei 11:30 eram deja în Șaua Pelegii, unde am făcut o pauză de 10 minute pentru o mică gustare, înainte de porni spre Vf. Păpușa (2508 metri). Apoi, pe marcaj cruce galbenă am pornit urcușul spre vârf, iar în jurul orei 12:15 ajungeam pe al doilea vârf din Muntii Retezat. Aici am admirat peisajul superb spre Godeanu, Țarcu, Retezatul Mic, Munții Vâlcan, Parâng și crestele Retezatului, apoi am făcut pozele de vârf și am început coborârea spre Șaua Pelegii.
De pe Vf. Păpușa la Lacul Bucura
Coborârea până în șa durează cca. 30 de minute, iar apoi trebuie să te pregătești pentru un nou urcuș destul de serios, spre Vf. Peleaga. La aproximativ 90 de minute de când am plecat de pe Vf. Păpușa am ajuns pe cel mai înalt vârf din Muntii Retezat, Vf. Peleaga (2509 metri). Deși este plăcut să petreci timp pe vârf, datorită vremii caniculare după 30 de minute în care am făcut poze și am admirat peisajul am pornit spre Lacul Bucura urmând tot traseul marcat cu cruce galbenă. Dacă nu vrei neapărat să cobori la Lacul Bucura, atunci de pe Vf. Peleaga poți urma traseul bandă roșie ce duce direct în Șaua Bucurei pe sub Vf. Custura Bucurei, reducând astfel atât timpul de parcurgere, cât și diferența de altitudine parcursă pentru această porțiune de traseu.
Dar pentru că nu am mai fost la Lacul Bucura de 3 ani, am optat pentru traseul marcat cu cruce galbenă. Prin urmare, după alte aproximativ 2 ore, timp în care am avut și o pauză de masă la umbra unei stânci, am ajuns în zona de camping de la Lacul Bucura. Peisajul aici este superb, iar vara este foarte multă lume. Ciobanii sunt și ei prezenți, iar turmele de oi și măgărușii fac parte din peisajul de vară din zona Lacului Bucura, cel mai întins lac glaciar din România.
De la Lacul Bucura spre Cabana Pietrele prin Valea Pietrele
Deși este mereu plăcut să stai pe malul lacului, până la Pietrele mai aveam de mers câteva ore și de aceea în jurul orei 17:30 am pornit pe marcaj bandă albastră spre Șaua Bucurei. Acest ultim urcuș pentru această tura de munte din această zi resimțea puțin kilometri parcurși și diferența de nivel. Odată ce ai ajuns în Șaua Bucurei mai rămâne coborârea pe Valea Pietrele. Inițial coborârea este mai abruptă, până în apropiere de Tăul Pietrele, dar de acolo totul devine o plimbare foarte plăcută printr-un peisaj superb. La Tăul Pietrele a fost ultima pauză, pentru odihnă, o gustare și să ne răcorim puțin după o zi caniculară. În jurul orei 19:00 am pornit mai departe spre Cabana Pietrele, unde am ajuns în jurul orei 21:00.
Concluzia: O nouă zi superbă în Munții Retezat
Această tura de munte a fost cu adevărat fantastică. După ce în ziua de luni am urcat pe Vf. Retezat prin Culmea Lolaia, în ziua a doua am parcurs două văi și am urcat pe primele două vârfuri din Munții Retezat. Cerul perfect senin a oferit o perspectivă asupra tuturor „vecinilor” Retezatului, iar acest lucru a fost fără doar și poate un bonus. Căldura zilei și oboseala acumulată au fost doar mici aspecte care pot fi amintite, dar sentimentele de liniște regăsite în acești munți ne-au oferit o zi superbă în Munții Retezat. Traseul acesta a însemnat 13 ore petrecute pe potecile din Munții Retezat, ore în care am urcat, am coborât, am admirat natura și întreg peisajul, am făcut poze și ne-am încântat privirile cu unele dintre cele mai frumoase creste și lacuri glaciare din Carpații Românești.
Deși este o tura de munte de dificultate destul de mare, datorită în principal lungimii sale și diferenței de nivel, pe vreme bună și într-o zi lungă de vară acest traseu montan poate fi parcurs fără dificultăți prea mari, mai ales de persoanele care au experiență în a lua la pas potecile montane. Îți dorești să urci pe unul dintre aceste vârfuri montane din Retezat și să te bucuri de o vacanță activă alături de un ghid de turism? Te invit în acest caz să mă contactezi aici.
Pingback: Traseu Pietrele – Lacul Galeș – Șaua Zănoagelor – Șaua Pelegii – Vf. Peleaga | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu in Retezatul Mic: Campusel – Vf. Piatra Iorgovanului – Campusel | Laurentiu Artugyan
Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan
Pingback: Traseu Pietrele – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Pietrele | Laurentiu Artugyan