Traseu Pietrele – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Pietrele

Traseu Pietrele - Lacul Gales - Pietrele

Unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Munții Retezat este fără doar și poate Lacul Galeș, un lac situat la 1990 metri altitudine. După ziua de marți, 13 august, în care am făcut o tura de munte de 13 ore cu Vf. Peleaga și Vf. Păpușa în aceeași zi, în a treia zi din vacanța activă în Munții Retezat traseul ales a fost unul puțin mai ușor prin prisma duratei și a diferenței de nivel parcurse, și anume traseul Cabana Pietrele – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Cabana Pietrele.

Portile Inchise vazute de la Galesul
Urcarea de la Pietrele la Lacul Galeș

Astfel, în dimineața zilei de miercuri, 14 august, la ora 9:30 am pornit spre Lacul Galeșul. Pentru a ajunge la acest lac glaciar prin Valea Galeșului se pornește din zona Pietrele, iar la aproximativ 5 minute se face o bifurcație pe marcaj triunghi roșu către Lacul Galeș.

Chiar dacă poate părea surprinzător, după câteva minute începe o coborâre destul de pronunțată până ce treci pârâul din Valea Galeșului, iar apoi începi să urci, mai întâi o pantă lejeră, după care urcușul devine mai pronunțat. După aproximativ 1 oră de la plecarea de la Pietrele ajungi la o bifurcație: marcajul triunghiu roșu continuă spre stânga în direcția de urcat, iar drept înainte este marcajul punct roșu către Tăul dintre Brazi.

În această tura de munte am optat pentru marcajul triunghi roșu pentru că pe marcaj punct roșu urcușul este foarte, foarte abrupt (după cum am descoperit într-o tură în anul 2017). Iar la Tăul dintre Brazi poți ajunge și dacă mergi pe triunghi roșu.

Prin urmare, după încă aproximativ 1 oră am ajuns la un indicator care semnala faptul că dacă facem la dreapta (în direcția de urcat pe marcajul triunghi roșu) ajungem în 10 minute la Tăul dintre Brazi. Pentru că obiectivul principal era Lacul Galeșul, am decis ca la întoarcere să mergem și la acest minunat lac străjuit de brazi minunați. Prin urmare, am continuat traseul pe marcaj triunghi roșu.

Reclame
Lacul Galeșul – un loc perfect pentru relaxare

Imediat după acest indicator care semnala marcajul punct roșu am ieșit din pădure și am început să vedem crestele din jur. De la ieșirea din pădure până la Lacul Galeșul se urcă ușor printre jnepeni, iar după aproximativ încă 1 oră de mers am ajuns la unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Carpați.

Lacul Galeș (1990 metri) se află imediat după un prag și astfel nu îl vezi decât atunci când ești la câțiva zeci de metri. Cu atât este mai plăcută surpriza când ajungi pe malul lacului. Lacul este absolut superb datorită faptului că este foarte limpede, de o culoare turcoaz închis și se află între creste semețe. Cu siguranță este un loc ideal pentru relaxare și pentru a admira peisajul montan al Retezatului.

Pentru că vremea era încă foarte bună, am decis o pauză mai lungă aici la lac. Am urcat puțin spre traseul care duce spre Șaua Zănoagelor pentru câteva poze cu lacul văzut de mai sus, am făcut o pauză de masă pe malul lacului și am admirat peștișorii care păreau a fi foarte curajoși, venind la câțiva centimetri de mal chiar dacă ne aflam pe malul lacului.

La coborâre nu uita să treci pe la Tăul dintre Brazi

După aproximativ 1 ora și 30 de minute am pornit la vale, pe cer începând să se adune norii. Iar acest lucru confirma cumva prognoza care anunța o schimbare a vremii începând cu după amiaza zilei respective. Deși norii coborâseră destul de jos, nu ploua și pentru că aveam timp am decis să mergem și la Tăul dintre Brazi.

Astfel, după 1 oră și 15 minute ne aflam pe malul acestui minunat lac glaciar aflat în mijlocul unei păduri de brazi. Peisajul este superb pe de-o parte, dar în același timp acest loc transmite mereu un sentiment de mister atunci când te afli aici, iar în aceasta tura de munte cu atât mai mult prin faptul că norii coborâseră până aproape la altitudinea lacului. Am făcut câteva poze, am admirat natura fantastică din acest loc unic și apoi am pornit înapoi spre traseul marcaj triunghi roșu.

După ce am pornit de la Tăul dintre Brazi am ajuns în cca. 10 minute la traseul triunghi roșu, acolo unde se află indicatorul care indică direcția spre tău, iar apoi am continuat coborârea spre zona Pietrele. Cerul devenise destul de gri, dar vremea era încă foarte bună, mai ales după două zile caniculare în creastă. În jurul orei 18:00 eram în zona cabanei și aici deja ceața devenea tot mai joasă, anunțând că ziua următoare vremea va arăta diferit de primele două zile perfect senine.

Să tragem linie!

Această tura de munte în Parcul Național Retezat a fost foarte relaxantă și extrem de plăcută. Peisajele superbe, vremea excelentă și un traseu deloc aglomerat au însemnat o nouă zi perfectă în mijlocul naturii. Traseul spre Lacul Galeș este unul foarte frumos și accesibil, fiind un traseu de dificultate medie, fără porțiuni dificile sau periculoase.

Atât Lacul Galeșul, cât și Tăul dintre Brazi sunt obiective care nu trebuie ratate atunci când ajungi în Masivul Retezat. Prin urmare, dacă vrei un traseu de câteva ore în Munții Retezat pentru o tura de munte mai lejeră, atunci traseul Pietrele – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Pietrele poate fi o alegere foarte bună.

5 comentarii la “Traseu Pietrele – Lacul Galeș – Tăul dintre Brazi – Pietrele

  1. Pingback: Traseu Pietrele – Lacul Galeș – Șaua Zănoagelor – Șaua Pelegii – Vf. Peleaga | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Traseu Cabana Pietrele – Lacul Gales – Vf. Mare – Lacul Gales – Cabana Pietrele (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Lacuri glaciare din ROMANIA pe care trebuie sa le vezi cu ochii tai! | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: La mijloc de august in Parcul National Retezat | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: