5 motive pentru care merita sa campezi la Lacul Bucura (Muntii Retezat)

Cu cortul la Bucura Retezat

Unul dintre cele mai atractive și vizitate obiective din Munții Retezat și implicit din Parcul Național Retezat îl reprezintă Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din România. Dincolo de numărul mare de turiști și de drumeți care aleg să urce până la altitudinea de peste 2000 de metri pentru a admira unul dintre cele mai frumoase lacuri din Carpații Românești, trebuie spus că există foarte mulți montaniarzi și turiști care optează pentru a dormi la cort pe malul Lacului Bucura.

Corturi Lacul Bucura

Multă lume se întreabă (sau te întreabă) care ar fi motivele pentru care să dormi la cort la peste 2000 de metri, acolo unde orice urmă de confort sau de civilizație se poate spune că lipsește. Ei bine, trebuie spus că există suficiente argumente pentru care să campezi pe malul Lacului Bucura, iar în ceea ce urmează se regăsesc cele mai importante 5 astfel de argumente.

1. Peisajul care te lasă fără cuvinte

Fără doar și poate că peisajul pe care îl oferă căldarea glaciară a Lacului Bucura este primul argument pentru cei care se întreabă de ce ai alege să dormi la cort în acest loc din Munții Retezat. Atunci când îți montezi cortul pe malul Lacului Bucura vei avea o perspectivă superbă asupra crestelor care se află de jur-împrejur, dar și asupra Retezatului Mic.

Culmea Slăveiului, Șaua Judele și Vf. Judele, Vf. Bucura și Curmătura Bucurei, dar și creasta către Vf. Peleaga, cel mai înalt vârf din Munții Retezat cu cei 2509 de metri, toate acestea se află de jur-împrejurul Lacului Bucura și îți oferă piesaje de vis atunci când te trezești dimineața la cort și deschizi cortul sau atunci când seara te pregătești să te bagi în sacul de dormit.

Lacul Bucura la rasarit
Reclame
Se ridica ceata Lacul Bucura
2. Numărul mare de trasee disponibile

În momentul în care alegi să campezi la Lacul Bucura te bucuri de un număr foarte mare de trasee turistice marcate pe care poți să pornești în fiecare zi pentru a descoperi frumusețea unică a Retezatului. Indiferent dacă îți dorești trasee marcate cu un grad de dificultate scăzută sau medie ori dacă vrei să abordezi un traseu cu un grad de dificultate mare, Lacul Bucura îți poate oferi astfel de trasee turistice. Mai mult, chiar și dacă alegi să petreci mai multe nopți la cort pe malul lacului vei putea să faci în fiecare zi alte trasee. Cu siguranță acest aspect este un alt argument pentru care merită să dormi cu cortul la Lacul Bucura.

Indicator Lacul Bucura spre Cabana Buta
3. Accesibilitatea ridicată spre obiective de interes major din Munții Retezat

Numeroasele trasee turistice marcate pe care le ai la dispoziție atunci când campezi la Bucura în Munții Retezat asigură de asemenea accesul către foarte multe obiective de interes major din acest masiv montan. Poți parcurge traseele care te duc spre cele mai înalte vârfuri din Retezat, Vf. Peleaga (2509 metri) și Vf. Păpușa (2508 metri), dar și traseul către vârful montan care dă numele acestui masiv, Vf. Retezat (2485 metri).

Tot din zona Lacului Bucura se poate porni spre trasee către unele dintre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Astfel vorbim despre un traseu care face turul lacurilor glaciare Ana, Lia, Viorica, Florica, Tăul Porții și Tăul Agățat, dar poți parcurge și traseul de la Bucura la Lacul Zănoaga pentru a admira și cel mai adânc lac glaciar din Carpații Românești. Valea Pietrele, Culmea Slăveiu sau Vf. Judele sunt alte obiective care pot fi descoperite pornind de la Lacul Bucura.

Lacurile Viorica Ana Lia Varfurile Peleaga Papusa Muntii Retezat
4. Accesibilitatea din majoritatea punctelor de acces spre Masivul Retezat

Un alt argument care recomandă Lacul Bucura pentru a dormi la cort atunci când organizezi o ieșire de câteva zile în Munții Retezat se referă și la faptul că acest lac glaciar poate fi accesibil într-o singură zi din cele mai multe puncte de acces către Masivul Retezat. Astfel se poate ajunge la Lacul Bucura dinspre Poiana Pelegii, dinspre Cârnic sau Cabana Gențiana, dar și dinspre Gura Zlata sau Barajul Gura Apelor. De asemenea există și un traseu dinspre Valea Jiului de Vest via Cabana Buta la Lacul Bucura într-o singură zi, dar și dinspre zona Stâna de Râu există posibilitatea de ajunge într-o zi până la Bucura.

Lacul Bucura Muntii Retezat 2020
5. Atmosfera din zona de campare

Un motiv foarte important pentru care chiar merită să dormi la cort în Munții Retezat la Bucura este și atmosfera din zona de campare. Vorbim aici despre o atmosferă pe care trebuie să o regăsim în orice zonă de campare, o atmosferă descrisă de liniște, de respect față de prezența altor turiști sau drumeți, dar și de atmosfera de cele mai multe ori amicală pe care o regăsești chiar și din partea acelor montaniarzi pe care îi întâlnești sau îi cunoști acolo. Și menționez despre acest argument pentru că am dormit de câteva ori la Lacul Bucura și de fiecare dată a fost o atmosferă liniștită și care se integra perfect în atmosfera muntelui.

Camping Lacul Bucura Retezat

Acestea sunt din perspectivă personală cele mai importante argumente care te-ar putea convinge să petreci câteva nopți la cort în Munții Retezat pe malul Lacului Bucura. Desigur, atunci când sunt întrebat dacă există și aspecte mai puțin „atractive” referitoare la dormitul la cort la Lacul Bucura nu ezit să subliniez faptul că pot exista și astfel de aspecte, în funcție de părerea fiecăruia.

Reclame

Printre acestea s-ar putea număra zilele cu ceață și umiditate ridicată, lipsa unui loc amenajat pentru WC, temperaturile scăzute pe timpul nopții chiar și în zilele de vară sau expunerea la Soare atunci când sunt mai multe zile caniculare consecutive. Atunci când vorbim despre zilele cu ceață și umiditate poate să apară disconfortul termic sau dezamăgirea de a nu vedea peisajul superb în care te afli.

Referitor la lipsa unui loc amenajat pentru WC, acesta face ca foarte multe zone din jurul lacului să fie folosite în acest scop și chiar dacă există un loc „destinat” acestor nevoi, vorbim despre un loc care nu este cunoscut tuturor turiștilor și care este insuficient pentru numărul mare de turiști campați pe malul Lacului Bucura.

Ceata Lacul Bucura Muntii Retezat

Din perspectiva temperaturilor scăzute din timpul nopții, acestea se pot datora altitudinii, dar și prezenței norilor în numeroase zile, chiar și pe parcursul verii sau a zilelor cu precipitații. De cealaltă parte și zilele caniculare se pot dovedi inconfortabile prin faptul că fiind la această altitudine de peste 2000 de metri locurile cu umbră sunt mai puține și astfel expunerea la Soare în zilele caniculare poate ține de la ora răsăritului până în jurul orei 19:00-20:00, ceea ce uneori se poate transforma într-un disconfort.

Pentru a avea cât mai multe șanse să te bucuri de o vreme pe placul tău și care nu creeze disconfort atunci când alegi să dormi la cort la Lacul Bucura este indicat să verifici care sunt condițiile meteo pentru zilele pe munte pentru tura de munte pe care intenționezi să o organizezi cu cortul în Munții Retezat.

Lacul Bucura Muntii Retezat
Reclame

Chiar și în situația acestor aspecte care pentru anumite persoane sau în anumite situații pot genera un anumit grad de disconfort, trebuie spus că argumentele care recomandă Lacul Bucura pentru dormitul la cort sunt mult mai convingătoare. De-a lungul anilor am observat aici campând atât montaniarzi cu experiență în turele pe munte, cât și familii cu copii de toate vârstele, dar și turiști care erau la început în ale dormitului la cort. Dacă până acum nu ai ajuns să dormi la cort pe malul Lacului Bucura din Munții Retezat, atunci îți recomand ca pe lista destinațiilor unde intenționezi să campezi să incluzi și acest loc minunat din Masivul Retezat.

Cu cortul la Bucura Retezat

Chiar merită! Și oricât aș încerca să descriu în cuvinte senzațiile atunci când te trezești dimineața pe malul Lacului Bucura sau oricâte fotografii ai vedea, doar atunci când trăiești pe propria piele o astfel de experiență poți înțelege exact senzațiile. Și de cele mai multe ori vrei să revii pe munte la Lacul Bucura.

3 comentarii la “5 motive pentru care merita sa campezi la Lacul Bucura (Muntii Retezat)

  1. Pingback: Top 5 locuri unde am dormit la cort | Laurentiu Artugyan

  2. Doream sa mai complectez cate ceva dar… este bine sa poti descoperi pe pielea ta, a celui care ajungi pentru prima oara in Retezat si stai cu cortul la Lacul Bucura, ce este cu MAGIA RETEZAT-ului
    Felicitari pentru articol si adevarat graiesti (in acest caz, scrii)

    Apreciat de 1 persoană

    • Multumesc pentru aprecieri. Oricand este binevenita o completare, mai ales ca ar veni din partea unui iubitor si cunoscator al Retezatului 🙂 …dar sunt de acord si ca uneori este bine sa experimentezi si sa „simti” Retezatul si dormitul la cort la Bucura chiar la fata locului, chiar pe pielea ta.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: