Schimba clasa! Alege intotdeauna un mediu orientat spre crestere!

Schimba clasa

„Nu te poți dezvolta în zona de confort și nu te poți simți confortabil în zona care îți permite dezvoltarea.” – John Maxwell

Dacă tot ne aflăm la mijlocul lunii septembrie, atunci când începe an de an școala, și dacă se apropie și începutul lunii octombrie, atunci când își deschid porțile și facultățile, poate că este momentul oportun să povestim despre cât este de importantă „clasa” în care ne aflăm și „clasa” în care învățăm. Nu este vorba neapărat despre „sala de clasă”, dar nici despre „clasa” ca și „nivel social”. Este vorba despre acea „clasă” unde ne petrecem cel mai mult timp și unde consumăm cea mai multă energie, fie că este vorba despre familie, locuință, loc de muncă, colectivitate, grup de prieteni sau alte astfel de exemple.

Atunci când suntem copii suntem învățați cei mai mulți dintre noi să fim „cei mai buni din clasă”. Și așa creștem! Să ne dorim să fim primii. Este cumva firesc într-o lume în care suntem învățați doar despre competiție (în orice domeniu) că trebuie să fim primii din clasă. Însă mai avem și alte lecții pe care le auzim frecvent și care ne spun că decât să fim la coadă într-un mediu foarte bun, foarte competitiv, mai bine să fim primii într-un mediu care poate fi descris ca fiind mediocru. Întrebarea care se pune este dacă vrem să fim primii întotdeauna, indiferent dacă suntem primii într-un mediu mediocru, sau dacă optăm pentru a ne dezvolta? Ei bine, pentru a crește, pentru a ne dezvolta și a atinge niveluri noi în toate aspectele vieții este necesar să schimbăm „clasa” atunci când suntem primii în respectiva „clasă”, atunci când suntem cei mai buni sau atunci când nu mai avem nimic de învățat de la cei care semnifică „clasa” noastră la un moment dat.

„Dacă ești cel mai bun din clasa ta, schimbă clasa!” – Les Brown

Este foarte bine să putem oferi lecții și învățăminte celor din jur, acelora cu care ne petrecem timpul și cu care lucrăm. Însă este recomandat ca întotdeauna, dar întotdeauna, atunci când simțim că suntem înconjurați doar de oameni care învață de la noi și oameni care nu oferă un mediu de creștere să ne orientăm și în alte direcții pentru a putea în continuare să creștem. Cu alte cuvinte, este recomandat să schimbăm „clasa” atunci când după ceva timp simțim că stăm pe loc, că suntem cei mai buni dintr-un anumit colectiv, dintr-un anumit mediu. Putem continua să oferim cunoștințele noastre acumulate de-a lungul timpului, însă este indicat să nu ne mulțumim cu ceea ce cunoaștem și să căutăm în continuare să creștem, să ne dezvoltăm.

„Disponibilitatea de a face diverse schimbări este unul dintre prețurile pe care le plătim în momentul în care apucăm pe drumul dezvoltării personale.” – John Maxwell

Da, este reconfortant să ne simțim cei mai…deștepți, buni, inteligenți, bine pregătiți, școliți, experimentați etc. Ego-ul nostru se va simți foarte bine. Pentru că de fapt cam atât poți să faci atunci când ești primul din „clasă”, să „gâdili” ego-ul și să îl faci să se simtă bine. Însă cu cât ego-ul se simte mai bine, cu atât dezvoltarea și creșterea ta vor stagna. Cu cât vei rămâne mai mult timp pe loc, într-o „clasă” în care dezvoltarea și creșterea nu mai pot avea loc, cu atât mai greu îți va fi să mergi la un nivel superior. Iar în viață la un moment dat vei fi nevoit să faci astfel de salturi către niveluri superioare, indiferent dacă vrei sau nu vrei. Viața înseamnă schimbare continuă și doar printr-o dezvoltare continuă poți să te adaptezi mai bine și mai rapid schimbărilor din viața ta.

„Adevărul este că, atunci când dedici timp creșterii personale, ajungi să economisești timp – pentru că nu pierzi o grămadă de timp cu sentimente neplăcute.” – Gabrielle Bernstein

A rămâne mereu într-o „clasă” unde ești primul sau unde ești printre cei mai buni este foarte confortabil. Poate că pe lângă confortul reprezentat de faptul că știi exact ce ai de făcut și cum trebuie făcut totul pentru a te achita de sarcinile pe care le ai de îndeplinit primești și o răsplată financiară consistentă, dincolo de răsplata de a fi respectat pentru poziția, funcția sau pregătirea pe care le deții în „clasa” respectivă. Ai putea să te întrebi ce altceva ți-ai mai putea dori? De ce să faci vreo schimbare? Ei bine, răspunsul este că oricum viața se schimbă. Faptul că tu alegi să rămâi tot acolo, într-o bulă în care „respiri” un aer reconfortant și foarte plăcut nu înseamnă că în exterior lucrurile rămân la fel. În timp ce tu alegi să stai pe loc, alții aleg să se dezvolte și să fie pregătiți pentru schimbare. Oricum schimbarea se întâmplă în afara acelei „bule” din care tu alegi să nu mai ieși.

„Schimbarea poate fi dificil de gestionat, dar ea este absolut necesară pentru dezvoltare.” – John Maxwell

Și la un moment dat vei vedea cum oameni care înainte erau „sub nivelul tău” (din perspectiva ta) au ajuns să fie total schimbați…fie că sunt mai fericiți, fie că au o liniște deplină sau câștigă mult mai mult decât tine (nu doar financiar, ci și ca timp liber sau experiențe de viață, pentru că nu tot câștigul se rezumă la partea financiară).  Aceștia pot fi oameni care din varii motive au ales să schimbe „clasa” sau au fost nevoiți să o facă (au fost concediați, au ajuns la limită cu partea de critică la locul de muncă, au ales să divorțeze pentru a găsi un mediu mai puțin abuziv, au ales să încerce să renunțe la o viață toxică sau negativă etc.). Indiferent cum ar fi, atunci când ești cel mai bun, „cel mai tare din parcare” și cel mai „strălucit” dintr-o „clasă” înseamnă că a venit momentul să ieși din acest confort psihic, mental, emoțional și financiar, și să te îndrepți spre o altă „clasă” unde poți să înveți, să te dezvolți și implicit să atingi niveluri superioare în toate aspectele vieții tale. Poate chiar să o iei într-un fel sau altul de la zero…

„Șterge toate realizările din palmaresul personal și permite-ți să fii din nou începător.” – Steve Jobs

Se spune că mediul în care trăim, oamenii care ne înconjoară și cu care petrecem cel mai mult timp ne influențează decisiv modul în care evoluăm. Astăzi este foarte ușor să „ne conectăm” la oameni care pot să reprezinte un mediu de creștere chiar dacă acei oameni se află la distanțe de sute de kilometri. Desigur, energia este altfel atunci când ești înconjurat de oameni care să sprijine dezvoltarea și petreci timp cu aceștia fizic, comparativ cu conexiunea online sau prin intermediul unor cărți. Însă atunci când vrei să te dezvolți și să crești este o variantă foarte bună opțiunea de a te conecta cu oameni care sprijină creșterea chiar și dacă vorbim despre o conexiune online sau prin intermediul unor cărți de dezvoltare personală.

„Este imposibil să fii mai bun fără să faci uneori și niște schimbări. Nimeni nu rămâne în același loc, reușind, în același timp, să evolueze.” – John Maxwell

Prin urmare, atunci când simți că cei care formează „clasa” ta nu mai îți oferă un cadru de creștere, atunci când din diverse motive poți spune că ești cel mai bun din „clasă”, atunci este momentul să renunți la „clasa” respectivă și să te muți într-o altă „clasă”. Știi cum arată „clasa” unde te poți dezvolta, în care poți crește cel mai rapid și cel mai mult? Este acel loc unde te simți cel mai puțin confortabil, unde aproape nimic din ceea ce ai învățat nu se aplică și unde trebuie să înveți deprinderi noi sau să îți dezvolți la capacitate maximă anumite abilități, talente sau cunoștințe pentru a putea accede în respectiva „clasă”. „Clasa” unde stai pe loc este definită de anumite atribute: confort, rutină, siguranță, inerție, stagnare și automulțumire. De cealaltă parte, acea „clasă” unde te poți dezvolta și poți atinge un nivel superior este definită de atribute precum disconfort, efort, schimbare, progres, depășirea nivelului, nesiguranță și acțiune/mișcare.

‚Omul nepotrivit’ este omul potrivit pentru lecția ce trebuie învățată; ‚situația nepotrivită’ este sala de clasă în care erai menit să te afli. Există întotdeauna un dar în haos și discordie. – Colette Baron-Reid

Da, știu! Pare o nebunie să renunți la confort și la stabilitate din proprie inițiativă. Însă crede-mă că este mult mai bine și mai eficient să adopți o atitudine de creștere din proprie inițiativă, o atitudine care să te învețe că schimbarea face parte din viață și este absolut SIGURĂ, în loc să fii nevoit(ă) să schimbi „clasa” din diferite motive și atunci disconfortul, nesiguranța, teama și anxietatea ce te vor cuprinde vor fi atât de intense încât nu vei găsi nici o ușă deschisă spre ceva care să arate măcar promițător înaintea ta. Iar atunci când renunțarea la confort, stabilitate și la iluzia unei siguranțe este din proprie inițiativă vei deprinde abilitatea de a alege constant noi provocări, noi drumuri în viață, noi atitudini și comportamente care să te îndrepte întotdeauna spre creștere. Cu alte cuvinte vei căuta mereu „clase” ai căror „colegi” să fie mai bine pregătiți, mai buni și de la care ai ceva de învățat, chiar și un lucru mărunt.

„Oamenii se tem să părăsească apele sigure ale cunoscutului și să se aventureze departe, în necunoscut. Ființele umane tânjesc după certitudine – chiar și atunci când aceasta le limitează. Celor mai mulți dintre noi nu ne place să încercăm lucruri noi – ne face să ne simțim inconfortabil.” – Robin Sharma

Îți doresc mult curaj să îndrăznești să alegi acea „clasă” care să te îndrume, să te sprijine și să te susțină pentru dezvoltare și creștere. Merită să faci această alegere. Îndrăznește și călătorește dincolo de limite pornind de la ceea ce afirmă John Maxwell care susține că „în viață, tot ceea ce are valoare – tot ceea ce vrei, tot ceea ce îți dorești să realizezi, tot ceea ce aștepți să primești – este anevoios.”

Reclame
Reclame

3 comentarii la “Schimba clasa! Alege intotdeauna un mediu orientat spre crestere!

  1. Pingback: Credintele limitative sau cum ne autosabotam in viata | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Transforma esecul intr-o experienta de viata pozitiva | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Energia din spatele cuvintelor si actiunilor | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: