Lacuri glaciare din ROMANIA pe care trebuie sa le vezi cu ochii tai!

Carpații Românești „găzduiesc” o mulțime de lacuri de origine glaciară, lacuri formate în urma acțiunii ghețarilor din perioada glaciară. Chiar dacă fiecare dintre aceste lacuri glaciare din România sunt frumoase și spectaculoase în felul lor, există astfel de lacuri care odată ce ai ajuns pe malul lor sau le-ai privit din crestele munților vei rămâne cu adevărat impresionat(ă). Ce să mai spunem despre sentimentul de a dormi la cort sau de a te trezi la răsărit pe malul unui astfel de lac glaciar aflat la altitudini de peste 2000 de metri?!

Chiar dacă de cele mai multe ori lacurile glaciare nu sunt foarte întinse, claritatea și limpezimea apei, culorile acestor lacuri, dar și cadrul natural în care află amplasate și liniștea care „domnește” de cele mai multe ori în jurul lacurilor fac din aceste elemente hidrografice printre cele mai atractive obiective atunci când vorbim despre turism montan și despre drumeții în zonele montane din România.

În ceea ce urmează vei găsi câteva dintre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din Carpații Românești, lacuri la care cu siguranță merită să ajungi măcar o dată în viață. Și spun că merită să ajungi pentru că cele mai multe dintre aceste lacuri se află la altitudini mari și pentru a ajunge până la acestea trebuie să parcurgi poteci de munte, uneori chiar și pe trasee de câteva ore și care presupun un efort fizic susținut.
Însă întotdeauna acest efort este răsplătit cu un sentiment…care este imposibil de descris în cuvinte, și nici chiar în fotografii nu poți regăsi sentimentul pe care îl trăiești atunci când după un prag glaciar, după o creastă montană sau în momentul în care se ridică ceața zărești un astfel de lac glaciar.
Lacuri glaciare din Munții Retezat
Cele mai multe lacuri glaciare din România se regăsesc în Munții Retezat, din acest punct de vedere această grupă montană fiind cunoscută și sub denumirea de „tărâmul ochilor albaștri” prin prisma densității foarte mari de lacuri glaciare de diferite nuanțe de albastru. Tot aici în Munții Retezat regăsim și superlativele în privința lacurilor glaciare, și anume cel mai întins lac din această categorie, Lacul Bucura, și cel mai adânc lac glaciar, Lacul Zănoaga.

Lacul Bucura are cea mai mare suprafață din categoria lacurilor glaciare din Carpații Românești, și anume 8,9 hectare. Este un lac glaciar absolut superb amplasat într-o căldare înconjurată de culmi montane spectaculoase și reprezintă de asemenea unul dintre obiectivele principale din Munții Retezat. Pe malul Lacului Bucura se poate campa cu cortul atunci când îți dorești să străbați potecile Retezatului, acest loc de campare fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de dormit la cort din munții României.


Lacul Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar din Carpații Românești. Este de asemenea extrem de spectaculos și spre deosebire de Lacul Bucura care este unul dintre cele mai vizitate atracții din Parcul Național Retezat, Lacul Zănoaga atrage inclusiv prin faptul că este un loc foarte liniștit, extrem de retras și mai puțin umblat de turiști.

Lacul Galeșu este unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Chiar dacă nu se află printre obiectivele principale ale drumeților care aleg să străbată la pas potecile Retezatului, trebuie spus că așa cum îi spune și numele, atunci când ajungi să descoperi frumusețea acestui ochi de apă, vei descoperi o privire galeșă a muntelui. Chiar dacă am fost deja de mai multe ori la Lacul Galeșu, an de an când ajung în Munții Retezat o tură de munte vizează acest lac superb din Retezat.

Tăul dintre Brazi este un alt lac glaciar care poate fi considerat ca fiind un lac aparte în peisajul Carpaților Românești, acest lac fiind situat în mijlocul pădurii de brazi și fiind înconjurat de jneapăn, de unde și denumirea, oferind astfel un peisaj diferit de celelalte lacuri glaciare din Retezat. Se poate spune că odată ce ajungi pe malul Tăului dintre Brazi simți un aer misterios al muntelui. Pentru a ajunge la Tăul dintre Brazi se urmează traseul spre Lacul Galeșu.

Lacul Stânișoara este un alt lac minunat din Munții Retezat, fiind lacul pe care orice turist îl poate descoperi atunci când alege traseul spre Vf. Retezat prin Valea Stânișoara.

Lacurile Tăul Agățat, Lia, Ana și Viorica sunt patru lacuri glaciare care se află „înșirate” de sub Vf. Judele. Acest lacuri glaciare oferă cel mai scurt „circuit al lacurilor glaciare” din Carpații Românești prin faptul că pe o suprafață redusă și într-un timp foarte scurt poți să te afli pe malul unora dintre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din Carpații României, traseul circuitul lacurilor incluzând Tăul Porții, Lacul Viorica, Lacul Ana, Lacul Lia și Lacul Bucura.

Lacul Tăul Țapului este special prin faptul că are o mică insuliță în interiorul său. Acest lucru îi oferă un aer deosebit și prin amplasarea sa la poalele crestelor montane reprezintă fără doar și poate un element de atractivitate, mai ales pentru partea dinspre Vf. Păpușa, Vf. Custurii sau Porțile Închise.
Lacul Tăul Porții este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine în Munții Retezat, și anume la altitudinea de 2260 de metri. Pentru a ajunge la acest lac se poate urma traseul care pornește de la Lacul Bucura pentru a urca în Vf. Retezat prin Poarta Retezatului, de aici venind și denumirea lacului, fiind situat la baza peretelui Porții Retezatului.

Lacul Gugu este lacul glaciar aflat sub vârful omonim, Vf. Gugu (2291 metri) din Munții Godeanu, cel mai înalt vârf din grupa montană vecină cu Munții Retezat. Este un lac glaciar care atrage prin sălbăticia zonei și prin faptul că nefiind un traseu marcat care coboară la lac asigură un loc ideal pentru cei care doresc să descopere sălbăticia munților și să evadeze puțin din potecile și traseele turistice marcate.

Lacuri glaciare din Munții Parâng
Foarte asemănători prin prisma reliefului cu Munții Retezat, Munții Parâng sunt o altă grupă montană din Carpați cu un mare număr de lacuri glaciare, dintre care unele sunt cu adevărat extrem de spectaculoase.

Lacul Gâlcescu este lacul glaciar cu cea mai mare suprafață din Munții Parâng. La fel ca și în cazul celui mai întins lac glaciar din Munții Retezat, și pe malul Lacului Gâlcescu se poate înnopta la cort, acesta fiind un alt loc minunat pentru a dormi la cort și pentru a surprinde atât apusul, cât și răsăritul Soarelui.

Alte două lacuri minunate din Munții Parâng sunt Mândra și Roșiile, Lacul Mândra fiind în apropierea Vf. Parângul Mare (2519 metri), cel mai înalt din Munții Parâng.


Lacuri glaciare din Munții Făgăraș
Cel mai masiv sector al Carpaților Românești este reprezentat de grupa Munților Făgăraș. Și în această grupă montană se regăsesc o serie de lacuri glaciare pe care merită să le descoperi atunci când iei la pas potecile Făgărașilor.
Lacul Bâlea este un lac glaciar care atrage foarte mulți turiști an de an, poate chiar cel mai mare număr de turiști ca urmare a faptului că este situat în imediata vecinătate a Transfăgărășanului, acest lucru făcând din Lacul Bâlea cel mai accesibil lac glaciar din Carpații Românești. Lacul este superb prin modul în care este format, prin amplasarea sa în căldarea glaciară a Bâlii, dar și prin faptul că pe malul acestui lac a fost ridicată una dintre cele mai elegante cabane din Carpați, cabana omonimă a lacului.

Lacul Capra se află la doar circa 2 ore distanță de Lacul Bâlea, fiind astfel un alt lac glaciar cu un grad ridicat de accesibilitate pentru cei interesați să admire aceste frumuseți din Carpații Românești. Lacul Capra este opțiunea multora dintre montaniarzii care doresc să doarmă la cort în apropiere de zona Bâlea Lac și care totuși preferă să evite aglomerația din această zonă în lunile de vârf de sezon turistic, atunci când zona Bâlea Lac este o adevărată forfotă. Iar cu siguranță că a dormi la cort la Lacul Capra este cu adevărat spectaculos prin prisma peisajului.

Lacul Podragu te captivează prin culoarea sa de un albastru intens și prin amplasarea între crestele semețe ale Făgărașilor, fiind poate cel mai spectaculos lac din această grupă montană. Este un peisaj minunat să te pui la somn sau să te trezești la cort pe malul Lacului Podragu, dar în același timp este un lac minunat de admirat din creastă.
În plus Lacul Podragu reprezintă unul dintre punctele de pornire în traseul spre Vf. Moldoveanu (2545 metri), cel mai înalt vârf din Carpații Românești. De fapt de la Lacul Podragu se poate ajunge cel mai simplu și cel mai rapid într-o tură de muntă de o zi pe Vf. Moldoveanu cu întoarcere în același punct de plecare. Tot aici se află și Cabana Podragu.
Lacul Călțun este un alt glaciar din Munții Făgăraș de o frumusețe deosebită, iar aici se găsește și Refugiul Călțun. Cei care doresc să ajungă pe Vf. Negoiu (2535 metri), al doilea vârf din țară ca și altitudine din România, pornind de la Bâlea Lac vor trece și pe la Lacul Călțun, acest lac fiind vizibil și atunci când te afli pe Vf. Negoiu dacă ai venit dinspre Cabana Negoiu.
Lacul Doamnei este un lac glaciar de mici dimensiuni situat în superba valea glaciară cu numele de Valea Doamnei. Frumusețea acestui lac este dată în principale de peisajul de ansamblu a văii glaciare unde s-a format.

Acestea sunt doar o parte dintre lacurile glaciare care merită a fi vizitate în Carpații Românești. Desigur, fiecare poate găsi un anumit lac glaciar ca fiind cel mai frumos sau cel mai atractiv din varii motive și pornind de la diferite argumente. Dacă pe lângă aceste lacuri glaciare anterior amintite consideri că și alte lacuri din această categorie care nu au fost menționate se numără printre obiective de neratat în Carpații Românești, te invit să îmi lași un comentariu la acest articol.
Dacă vrei să ajungi la unul dintre aceste lacuri glaciare din Carpații Românești și nu indrăznești să pornești pe cont propriu pe poteci, te invit să arunci o privire pe pagina cu tururi organizate care propun trasee către o parte dintre aceste lacuri sau să mă contactezi pentru a organiza un itinerariu conform dorințelor tale.
Pingback: Traseu Cabana Pietrele – Lacul Gales – Vf. Mare – Lacul Gales – Cabana Pietrele (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan