Cele mai importante lectii invatate in anul 2020

Lectii invatate in 2020

Anul 2020 a fost fără doar și poate un an altfel. Cumva ne-a scos din rutină, din „normal” (dacă ar fi să luăm ceea ce multă lume definește ca fiind normal….). Am auzit de multe ori că anul 2020, anul care tocmai s-a încheiat a fost un an urât, poate cel mai urât. Personal aș putea spune că ar fi suficiente motive pentru care să spun că anul 2020 a fost un an urât. Însă am învățat de-a lungul timpului, mai ales în ultimii 7-8 ani, că astfel de termeni precum „urât”, „groaznic”, „dezastruos” sau alte astfel de adjective sunt folosiți pentru a descrie acele situații, perioade din viață sau evenimente care sunt complet contrar așteptărilor noastre.

Prin urmare, pentru mine anul 2020 a fost PERFECT. Deși poate părea o exagerare, personal pot spune că anul 2020 a fost un an PERFECT – perfect pentru că m-a pregătit pentru viața care îmi stă înainte, pentru a îmi continua drumul spre visul meu și pentru a continua călătoria în transformarea personală. Într-un astfel de an provocator și diferit de orice an de până acum (dar nu anormal sau urât), am avut parte de o serie de lecții pe care am avut bucuria să le învăț (chiar dacă unele au fost intense din punct de vedere emoțional), lecții importante care cu siguranță vor fi de folos în anii ce vor urma.

Iată lecțiile cele mai importante pe care le-am învățat sau le-am redescoperit în anul 2020, un an pe care cu siguranță îl vom avea în minte pentru mult timp de acum înainte.

1.Acceptarea realității și a prezentului

Fiecare dintre noi avem anumite dorințe și așteptări, iar atunci când realitatea arată complet pe dos este o adevărată încercare să acceptăm realitatea așa cum este ea. Ei bine, anul 2020 a fost o perioadă lungă de timp în care realitatea și prezentul au arătat complet altfel de cum ne-am fi dorit sau așteptat. Astfel am avut pusă la încercare răbdarea și personal pot spune că am învățat să accept realitatea și prezentul exact așa cum sunt. În acest context am învățat cât este de important să acceptăm realitatea și să acționăm pornind de la această acceptare pentru a avea posibilitatea de a progresa inclusiv atunci când lucrurile arată altfel decât ne-am dori (poate chiar să avem cele mai mari progrese în acele perioade pe care le considerăm ca fiind dificile).

2. Înțelegerea faptului că schimbarea este constanta vieții

Încă din urmă cu ceva timp am învățat (sau cumva am fost pus în fața faptului împlinit) că schimbarea este singura constantă a vieții. Iar acest an 2020 a fost cu siguranță cea mai bună dovadă și o lecție foarte bună pentru a accepta acest lucru cu privire la ceea ce înseamnă viața și ceea ce înseamnă incertitudinea sau nesiguranța atunci când vine vorba despre viața fiecăruia dintre noi. Deși multă lume caută siguranța și echilibrul, de fapt viața întreagă înseamnă schimbare, iar uneori schimbările pe care viața ni le pune înainte pot fi considerate de-a dreptul dure. În anul care tocmai s-a încheiat cred că cei mai mulți dintre noi am putut realiza ce înseamnă schimbarea și cât de important este pentru sănătatea noastră mentală și fizică să acceptăm faptul că zi de zi schimbarea face parte din „peisajul” vieții noastre.

3. Renunțarea completă la planuri pentru viitorul pe termen lung

Câte planuri nu și-a făcut fiecare pentru anul 2020 atunci când acesta se afla în primele zile…Deși personal am renunțat în urmă cu mulți ani la a mai face planuri pe termen lung sau foarte lung, ca fiecare aveam anumite idei despre ce aș vrea să fac în anumite momente ale anului 2020. Ei bine, am învățat prin foarte multă practică (poate prea multă dintr-o dată) că planurile nu își au locul atunci când vrei să te bucuri de liniște și să nu creezi așteptări. Aproape în orice domeniu al vieții să faci planuri pe baza unor condiții actuale așteptând un viitor pornind de la un astfel de context se poate dovedi…dezamăgitor. Ei bine, anul 2020 m-a ajutat să aprofundez foarte bine lecția renunțării la planuri pe termen lung și la a trăi în momentul de aici și acum.

4. Importanța energiei universale în viața noastră

Poate una dintre cele mai importante lecții a anului 2020 a fost cea referitoare la importanța energiei în viața noastră. Nu mă refer la energia electrică, ci la energia Universului, la energia oamenilor, a locurilor…Deși am conștientizat de mai mulți ani că fiecare dintre noi este energie și fiecare loc are o energie proprie, anul care a trecut am simțit cu adevărat lipsa energiei. Cred că fiecare dintre noi a avut oportunitatea de a conștientiza lipsa energiei, fie că vorbim despre un stadion plin, despre o sală de clasă, despre o biserică, despre un concert sau despre centrele marilor orașe. Prin urmare, descoperind importanța acestei energii a întregului Univers am putea să prețuim mai mult energia pe viitor și am putea acorda mai multă conștientizare energiei pe care fiecare dintre noi o deținem și o transmitem în jurul nostru.

5. Ușurința prin care masele de oameni pot fi manipulate, direcționate sau influențate

După ani de zile în care toate canalele de comunicare au prezentat doar știri și informații negative, au indus teama și frica de viitor, anul 2020 a revelat lecția cu privire la modul în care mijloacele de comunicare pot astăzi să inducă direcții exacte unor mase uriașe de oameni într-un timp extrem de scurt. A fost anul în care lecția cu privire la manipularea, direcționarea sau influențarea maselor de oameni prin media a fost cel mai bine învățată. Și spun asta prin faptul că aproape oriunde, oricând și cu oricine ai fi discutat, subiectul era…pandemia. Deși erau în continuare (și sunt) alte subiecte foarte importante la nivel local, regional, național sau internațional, fluxul neîncetat de informație având ca temă pandemia a făcut din aceasta singurul subiect dezbătut și abordat atât în mass-media, cât și în social media, dar și pe stradă, în magazine sau în discuțiile cu membrii familiei sau cu prietenii. Da, este un subiect important (poate și de o anumită gravitate), însă am avut înainte lecția modului în care mase mari de oameni din lumea întreagă pot fi direcționate, influențate sau chiar manipulate prin circulația rapidă a știrilor sau informațiilor (reale sau nu) cu privire la un anumit subiect.

6. Beneficiile deconectării de la fluxul constant de informații/știri

Eram conștient de mai mult timp de cât de nocive sunt informațiile și știrile prezentate în mass-media și în social media. Prea puțină informație și prea multă dezinformare…Însă începând cu luna martie și mai ales cu luna aprilie a anului 2020 pur și simplu am descoperit cât este de sănătos (da, pur și simplu este vorba despre sănătate mentală și fizică să închizi fluxul de informații sau de știri) să renunț la a mă „informa” din „surse oficiale”. Dincolo de orice discuție referitoare la importanța de a fi informat, atunci când informația este prezentată alarmist sau când încearcă doar să inducă frică și negativitate în viețile noastre, personal refuz să mă conectez la un astfel de flux de informații. Informarea corectă presupune identificarea problemei, a cauzei problemei și găsirea soluției. În niciun caz informarea științifică nu se bazează pe instaurarea panicii sau a fricii zi de zi. Asta nu este informare, este doar „injectarea” sentimentului de frică.

7. Ușurința de a privi latura pozitivă a situațiilor

Dacă în luna martie când lucrurile păreau că merg înspre limitarea oricăror libertăți de deplasare cumva mă încerca un sentiment de furie și de nerăbdare cu privire la faptul că tot mai multe libertăți păreau restricționate, trebuie să spun că ulterior am învățat să privesc latura pozitivă a unor astfel de lucruri (pentru asta m-am deconectat de la informații și le-am spus celor apropiați că vreau să povestim despre orice, mai puțin despre subiectul anului) și să găsesc oportunități în ceea ce păreau a fi uși închise. Astfel am reușit să parcurg noi cursuri de marketing online, să găsesc noi oportunități de colaborare, să mă ocup mai mult de gândirea unor itinerarii turistice pentru activitatea de ghid de turism, să mă odihnesc mai mult și să petrec mai mult timp cu cei apropiați. Ulterior, toate aceste lucruri mi-au fost de mare ajutor pentru a mă îndrepta în direcția dorită și am învățat că adaptarea la situație este un talent pe care trebuie să îl cultiv tot mai intens.

Cu siguranță că anul 2020 a fost unul cu multe provocări și cu multe dificultăți pentru cea mai mare parte dintre noi și pentru întreaga lume. Chiar și așa, acum că anul 2020 a rămas în urmă, nu ne rămânem decât să asimilăm lecțiile învățate (lecții mai ușoare sau mai dureroase) în anul care tocmai a trecut, să folosim aceste lecții în anii care ne stau înainte și să acordăm atenția, energia și timpul nostru pentru a acele lucruri, emoții, persoane și situații care chiar merită și care chiar ne fac să ne simțim împliniți.

Știu că orice sfârșit de an și orice trecere în Noul An este un moment marcat de multe urări și de multe mesaje pozitive. Însă dincolo de acest moment, cred că cel mai important este să conștientizăm faptul că anul care tocmai a început, anul 2021, este și va fi într-o foarte mare măsură o continuare a anului care tocmai ce s-a încheiat. Iar aici mă refer la alegerile, abordările, comportamentele și deciziile pe care le facem fiecare dintre noi cu privire la viețile noastre.

Chiar dacă an de an la început ne trasăm niște obiective și ne propunem anumite schimbări radicale, doar faptul că am schimbat cifrele în calendar nu înseamnă că lucrurile chiar se vor schimba. Schimbarea este un proces de durată și care necesită un efort susținut. Tocmai de aceea îți doresc să te implici cât mai mult în acest proces al schimbării (dacă ai ales un astfel de drum), să acorzi timp și energie visului tău și să găsești acele situații și persoane care să constituie un sprijin în transformarea personală. Un an 2021 plin de însemnătate îți doresc!

Reclame
Reclame

5 comentarii la “Cele mai importante lectii invatate in anul 2020

  1. Pingback: Declarația de intenție pentru anul 2023 | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Lectiile anului 2021 | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Scrisoare (de mulțumire) pentru Moș Crăciun (XVIII) - ATITUDINE SLABĂ

  4. Pingback: Siguranta – „ancora” ce te tine in „porturile” cunoscute si nu iti permite sa te aventurezi in calatoria vietii tale | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Revenirea la normalitate sau sa mai bine construim o „noua normalitate”? | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: