O carte de citit ideala pentru inceputul de an: Anul schimbarii – Meredith Atwood

Începutul de an vine aproape întotdeauna cu dorințe, liste de obiective, țeluri de atins sau schimbări pe care am dori să le aducem în viața noastră. Dacă ți-ai propus ca pentru anul care tocmai a început să aduci în viața ta o serie de schimbări pentru a-ți îmbunătății viața, atunci îmi permit să vin cu o recomandare, și anume cu cartea intitulată Anul Schimbării având drept autor pe Meredith Atwood.
Este o carte de citit extrem de…directă. Și poate tocmai de aceea mesajul cărții este unul foarte profund, un mesaj care va reuși să îl facă pe cititor cel puțin să-și ridice anumite semne de întrebare, dacă nu chiar să treacă la acțiune pentru schimbarea vieții.
Am învățat multe lecții până să ajung în acest punct. Multe lecții grele. Ca să-mi pot deschide larg inima, a trebuit să restrâng cercul. Ca să-mi restrâng cercul, a trebuit să deschid ochii. Ca să deschid ochii, a trebuit să ajung la un loc al Adevărului. Și, când am făcut asta, am putut să văd Nonsensurile bine conturate, limpezi ca lumina zilei. – Meredith Atwood
Cartea Anul Schimbării are ca temă centrală rolul pe care nonsensurile îl au în viața noastră și importanța majoră pe care aceste nonsensuri o au în ceea ce înseamnă rămânerea pe loc, imposibilitatea de a ne atinge visurile sau chiar comportamentele auto-distructive pe care foarte mulți dintre noi le avem ani la rând, chiar decenii la rând, după cum spune autorul acestei cărți.
Într-un limbaj extrem de direct și de popular, Meredith Atwood reușește să își prezinte călătoria ei în a-și descoperi principalele nonsensuri care au condus spre o viață ce părea ratată, spre un eșec total al vieții sale.
Una dintre minciunile cele mai sinistre e cea care ne spune ce suntem sau ce vom fi întotdeauna sau ce nu vom fi niciodată. – Meredith Atwood
Chiar dacă poate atunci când vei citi cartea vei fi tentat(ă) să o lași din mână după primele pagini sau capitole, pentru că vei simți cumva că nu ți se adresează prin prisma experienței autorului, trebuie spus că merită să continui până la capăt. Și asta pentru că vei descoperi că deși poate nu ai avut și nu ai aceleași probleme (nonsensuri cum le spune autoarea cărții) precum Meredith, vei învăța importanța altor nonsensuri (pe care fiecare sau mulți dintre noi ale avem, doar trebuie să le privim cu sinceritate și să le identificăm) care sunt de fapt piedici majore în a reuși să avem o viață împlinită.
A avea încredere în noi înșine e pentru mulți dintre noi un tărâm necunoscut. – Meredith Atwood
Parcurgând paginile acestei cărți de citit am înțeles cât de importantă este de fapt copilăria, pentru anii care au urmat și care urmează în viața noastră. Meredith Atwood reușește extraordinar de bine să puncteze importanța mediului în care creștem asupra viitorilor adulți și asupra limitelor pe care de cele mai multe ori ni le impunem într-un mod inconștient. De asemenea, vom descoperi în paginile acestei cărți despre cât de importantă (și nocivă) este frica (sub diferitele ei forme) în a ne autosabota în cele mai multe dintre aspectele vieții.
Copilăria e adesea marele obstacol pe care trebuie să-l depășim. Mulți dintre noi ne agățăm de trecut și dăm vina pe copilărie pentru greșelile, tendințele și nenumăratele blocaje ale maturității. Poate că pe bună dreptate. E posibil ca, copilăria să fie de vină. – Meredith Atwood
Frica ne împiedică pe cei mai mulți dintre noi să ne îndeplinim propria măreție, propriul potențial și acele Visuri despre care am vorbit. Frica e lucrul care ne întrerupe șirul de victorii, ea se deghizează sub forma unei lipse de motivație și alimentează flacăra ciclică amară a autosabotajului. Frica este adesea chiar lucrul cu care trebuie să ne confruntăm. – Meredith Atwood
Cartea Anul Schimbării de Meredith Atwood nu doar că vine să prezinte experiența sau experiențele autoarei și transformarea vieții acesteia, ci vine să ne ofere la sfârșitul fiecărui capitol anumite „teme de casă” prin care să facem fiecare dintre noi pași în a ne schimba viața și a renunța la nonsensurile care sunt prezente în viața noastră.
Astfel, poți să vezi în această carte de dezvoltare personală o carte practică, care îți oferă partea teoretică, vine cu exemple reale pe care chiar autorul cărții le-a trăit și propune inclusiv exerciții practice pentru a aplica partea teoretică.
Ce mi-a plăcut foarte mult la cartea Anul Schimbării este faptul că am descoperit în spatele paginilor acestei cărți curajul autoarei de a se prezenta exact așa cum a fost și cum este, curajul de a-și diseca trecutul, copilăria și tinerețea pentru ca noi cititorii să putem înțelege cât de important este să aprofundăm adevărul nostru și cât de mult avem de „săpat” în acest sens, dar mai ales faptul că însăși autoarea cărții spune că mai are încă de „săpat” pentru a descoperi și alte adevăruri despre sine. Un alt aspect ce mi s-a părut superb este cel referitor la echilibru. Astfel, deși de multe ori auzim vorbindu-se despre importanța echilibrului în viața noastră, Meredith Atwood prezintă echilibrul ca o stagnare.
Iată adevărul despre echilibru. Echilibrul dă impresia de calm și minune, dar echilibrul înseamnă că te complaci. Echilibrul înseamnă stagnare. Echilibrul înseamnă să faci totul cu mănuși, să-i mulțumești pe toți. E sinonimul mediocrității, cimitirul Visurilor și aspirațiilor. Pentru a avea Viața pe care ți-o dorești nu te poți arunca în fața trenului echilibrului. Te va ucide, cu siguranță. – Meredith Atwood
De asemenea, autoarea subliniază extrem de bine și prin exemple foarte bine punctate rolul oamenilor din jurul nostru în nefericirea și nereușitele noastre prin faptul că de foarte multe ori renunțăm la puterea noastră pentru a lăsa în mâna celorlați puterea asupra deciziilor, trăirilor, alegerilor sau sentimentelor noastre.
Ceilalți Oameni nu sunt problema ta, decât dacă le permiți să devină problema ta. – Meredith Atwood
Nu în ultimul rând am rezonat foarte bine la ideea autoarei care prezintă liniștea ca fiind ceea ce căutăm mai degrabă decât fericirea. Nu că fericirea nu ne-am dori-o fiecare dintre noi, dar în sensul în care fericirea aceea care ne face să tresărim sau care ne rămâne pentru totdeauna în suflet și în minte este reprezentată de intervale mai scurte și intense, în vreme ce liniștea este acea stare pe care o putem experimenta constant, zi de zi, săptămână de săptămână, pentru timp îndelungat. Iar fericire fără liniștea interioară este greu să găsim.
Nu știu dacă îți dorești să faci schimbări în viața ta în anul care urmează sau nu știu care sunt acele schimbări pe care le ai în vedere. Însă indiferent dacă îți dorești schimbări în stilul de viață, în stilul alimentar, schimbări în plan profesional sau schimbări în planul vieții de cuplu, cartea Anul Schimbării poate fi oricând o alegere inspirată pentru a avea un sprijin în aceste schimbări pe care le-ai plasat ca intenții pentru perioada următoare. Lectură plăcută și o călătorie plină de însemnătate cu fiecare schimbare pe care dorești să o ai în viața ta!
Înainte de a ne pierde Speranța, trebuie să îndepărtăm din Viețile noastre barierele (Nonsensurile) care ne împiedică lumina să strălucească. Fie că e vorba despre băutură, mâncare sau o rețetă greșită, despre oameni nepotriviți sau despre un job nepotrivit, sau chiar și despre rude nepotrivite, procesul de reflecție asupra cauzelor durerii, tristeții și suferinței poate fi revelator. – Meredith Atwood
Pingback: 100 de carti CE POT schimba vieti | Laurentiu Artugyan
Pingback: 100 de carti de citit care schimba vieti | Laurentiu Artugyan
Pingback: Adevaratul refugiu – Tara Brach | O carte despre cel mai apropiat refugiu | Laurentiu Artugyan