Soul – un film de vazut deopotriva de adulti si de cei mici

Filmul Soul

Deși multă lume caută să se relaxeze vizionând multe filme și diferite seriale, personal mă uit foarte rar la filme, iar la serialele și mai rar. Însă uneori se întâmplă să apară filme care să îmi atragă atenția încă din titlu și apoi trailer-ul mă convinge cumva că merită să acord atenție filmului respectiv. Ei bine, cam așa a fost cazul filmului Soul. Cu un titlu sugestiv care atrage atenția, Sufletul, și după ce în urmă cu multe luni de zile, prin primăvara anului 2020, am văzut trailer-ul și acest film era pe lista filmelor pe care îmi doream să le văd. Ideea inițială era la cinematograf, dar situația ultimelor luni m-a făcut să optez pentru vizionarea acestui film de acasă.

Acest film este încadrat în categorii precum animație, aventuri sau comedie. Însă mesajele pe care filmul Soul le transmite sunt extrem de interesante, chiar foarte puternice aș putea spune și extrem de educative atât pentru persoane de vârstă adultă, cât și pentru tineri sau pentru copii având câțiva ani. Cu un rating de peste 8 din 10 pe site-ul IMDB (la momentul redactării acestui articol) se poate spune că filmul Soul a primit foarte multe aprecieri pozitive.

Filmul Soul se derulează cumva pe două planuri ale vieții, viața fizică și dincolo de viața fizică. Povestea pe care acest film o transmite are menirea de a ajuta cel care vizionează filmul să conștientizeze importanța anumitor aspecte ale vieții, precum importanța fiecărei zile, importanța de a ne urma visul și menirea în viață, importanța lucrurilor simple și valoarea timpului, a fiecărei secunde pe care o trăim în această viață.

Fără doar și poate că odată ce vizionezi filmul Soul vei recunoaște anumite aspecte și comportamente limitative pe care le regăsești în viața ta. Fie că vorbim despre persoane care cumva îți trasează destinul și visul tău în contradicție cu ceea ce simți că vrei să trăiești și cu drumul pe care vrei să îl urmezi, fie că vorbim despre persoane care au ca singur scop și obiectiv partea materială a vieții, fie că ne referim la persoanele care au limitări și temeri ca urmare a mesajelor limitative, critice și negative primite de la cei din jurul lor, toate acestea se regăsesc în povestea prezentată în această animație.

Filmul Soul online

Pentru anumiți părinți acest film s-ar putea să fie impulsul pentru a le oferi copiilor libertatea de a-și urma visul, pasiunea, menirea, dincolo de conceptul de siguranță pe care societatea îl oferă (asigurări medicale, salariu lunar, pensie etc.). Pe de altă parte, pentru tinerii care deja au ajuns la un anumit nivel de conștientizare acest film poate fi exact impulsul de care au nevoie pentru a avea curajul de a-și urma visul, talentul și pasiunea chiar și în condițiile în care cei din jurul lor nu le oferă sprijinul de care au nevoie. Nu în ultimul rând filmul pune în evidență „urâțenia” mesajelor negative pe care le transmitem celor din jurul nostru, fie că vorbim despre copii, despre prieteni, despre colegii de școală sau colegii de muncă, fie că avem în vedere membrii familiei, parteneri de viață sau colaboratori în domeniul afacerilor. Poate că nu ne-am imaginat niciodată cum arată în interiorul unei persoane toate mesajele negative, criticile sau răutățile pe care aceștia la aud, însă în filmul Soul avem o imagine vizuală a modului în care arată toate acestea la nivelul fiecărui suflet.

Soul mesaje negative imagini

Deși pentru anumite persoane acest film ar putea să intre în contradicție cu anumite păreri, credințe sau convingeri de natură spirituală sau religioasă, filmul nu are în niciun caz o astfel de direcție. De fapt, cred că acest film își propune să scoată în evidență cât de simplu poate fi să avem o viață liniștită și fericită, o viață în care sufletul nostru să se bucure de aceste două stări prin a face zi de zi ceea ce simțim și prin a trăi prezentul, acesta fiind singurul lucru pe care îl avem. Legătura dintre lumea fizică și lumea de dincolo prezentată în film are menirea de a te pune pe tine cel care vizionezi filmul în postura de observator, postura în care nu mai ești implicat în viața ta. Cumva stai pe margine și doar observi, iar de pe margine îți poți da seama mult mai bine de anumite aspecte ale vieții tale care nu funcționează și care sunt piedici în atingerea potențialului tău și în a fi fericit cu adevărat.

Filmul Soul imagini

Această postură a observatorului este prezentată în numeroase cărți de dezvoltare personală și în numeroase tehnici de meditație ca fiind extrem de utilă pentru a reuși să „evadezi” din stări precum furie, anxietate, teamă sau nervozitate. Ei bine, dacă până acum nu ai experimentat niciodată această postură de observator în viața ta, poate că vizionând filmul Soul vei avea o perspectivă asupra acestei posturi și vei realiza care sunt beneficiile de a nu te mai identifica atât de intens cu diferitele roluri și poziții pe care le ai în societate, aceste roluri și poziții fiind importante doar la nivel mental și la nivel de ego, nicidecum la nivelul sufletului. Cumva filmul Soul vine să pună în prim plan importanța pe care trebuie să o acordăm modului în care ne simțim la nivel interior, la nivelul sufletului, lăsând în plan secund planul mental pe care foarte multă lume îl folosește preponderent.

Recenzie film Soul

Faptul că mesajul filmului este „îmbrăcat” inclusiv prin prisma unei comedii face ca ceea ce transmite această animație să fie mai ușor de perceput și de acceptat, dar și mai ușor de înțeles inclusiv pentru copii și tineri. Tocmai din acest punct de vedere filmul Soul poate fi oricând o alegere foarte bună pentru a fi vizionat de întreaga familie. Cu siguranță că cei mici ar putea avea întrebări (poate unele incomode sau chiar complicate), însă explicațiile pot fi în măsura în care adulții dețin informațiile pentru a răspunde, dar la fel de bine pot să lipsească dacă ar fi să abordăm modalitatea de a le oferi celor mici cu sinceritate limitele cunoștințelor noastre din postura de adulți, așa cum descoperim în cartea „Copilul și spiritualitatea” de Lisa Miller.

Filmul Soul este încă unul dintre filmele din categoria animațiilor care au apărut în ultimii ani și pe care le consider ca fiind foarte educative și cu mesaje extrem de utile atât pentru adulți, cât mai ales pentru copii. Dacă până acum nu ai văzut filmul Soul, din punctul meu de vedere este un film care merită a fi vizionat. Și în final te invit ca printr-un comentariu la acest articol să îmi spui cum ți s-a părut ție acest film, dacă l-ai vizionat, desigur.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: