Ansamblul de mori din satul Gârliște, județul Caraș-Severin

Satul Gârliște este localizat în Munții Aninei, în județul Caraș-Severin, aparținând de comuna Goruia, și este mai degrabă cunoscut în Banatul Montan prin prisma faptului că de aici pornește traseul marcat punct roșu care străbate Cheile Gârliștei, unul dintre cele mai sălbatice sectoare de chei din România, pentru a ajunge în orașul Anina. Acest traseu are o distanță de aproximativ 16 km, dintre care 9 km reprezintă sectorul de chei, și poate fi străbătut și în sens invers de la Anina spre satul Gârliște.

Însă dincolo de frumusețea și spectaculozitatea pe care le oferă Cheile Gârliștei, aici au fost refăcute câteva mori de apă pentru a reaminti turiștilor că foarte multe dintre văile din Munții Banatului „găzduiau” cândva astfel de mori de apă. Morile de apă din satul Gârliște se află localizate chiar la capătul satului, la începutul traseului și înainte de confluența dintre Valea Mare și râul Gârliște.


Cum ajungi în satul Gârliște, Caraș-Severin?
Pentru a ajunge să vizitezi aceste mori de apă există mai multe variante. Pentru a ajunge în sat poți opta fie pentru drumul județean DJ581 Reșița – Grădinari, iar de aici se bifurcă drumul comunal DC72 spre satul Gârliște, fie pentru drumul național DN58 Reșița – Carașova, iar din Carașova se va urma drumul comunal ce face legătura dintre localitatea Carașova și DJ581 pentru ca apoi să se parcurgă drumul comunal spre Gârliște.
Există și varianta de a face o drumeție scurtă până la ansamblul de mori din satul Gârliște. Se poate opta pentru traseul marcat cruce galbenă ce pornește din Carașova până în satul Gârliște. Intrarea pe acest traseu marcat se face de la capătul comunei Carașova și în momentul în care se ajunge în sectorul de chei format de râul Gârliște intersectează traseul marcat punct roșu ce vine de la Anina.



Pentru intrarea pe traseul marcat cruce galbenă se poate alege de asemenea ca punct de pornire la drumul național DN58 din zona unde este amplasat un releu vizibil pe partea dreaptă în direcția de mers înspre Anina sau pe partea stângă în direcția de deplasare înspre Reșița. Odată ajuns în dreptul releului se poate lăsa mașina și există câteva drumuri de căruță care facilitează deplasarea pe acest platou carstic suspendat care oferă un peisaj aparte asupra Cheilor Gârliște.
Deși în zonă nu este amplasat vreun indicator (sau cel puțin nu era ultima dată când am ales acest loc de a porni spre Cheile Gârliștei), odată ce ai ajuns în apropiere de releu vei putea observa un cleanț calcaros puțin înspre dreapta și odată ce te apropii de zona respectivă vei remarca marcaje ce indică limitele rezervației Cheile Gârliștei și limita de parc (pătrat roșu) pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului unde este inclusă rezervația Cheile Gârliște.



Tot acolo vei putea găsi inclusiv marcajul cruce galbenă ce vine din localitatea Carașova pentru a coborî ulterior în Cheile Gârliștei, intersectând marcajul punct roșu Anina – Gârliște. Traseele turistice marcate, printre care și cele care duc la ansamblul de mori de apă din satul Gârliște pot fi găsite aici.




Detalii despre ansamblul de mori din Gârliște
Ansamblul de mori din Gârliște este încadrat în categoria monumentelor de arhitectură, fiind considerate de importanță B. Acest ansamblu de mori de apă este datat ca aparținând începutului de secol XX și morile de apă sunt identificate în Lista Monumentelor Istorice cu numărul CS-II-a-B-11116. Din ansamblul de mori de apă din satul Gârliște fac parte trei astfel de construcții, și anume Moara lui Păun Iorgovan, Moara Branilor și Moara Andrisonilor.

Chiar dacă acest ansamblu de mori include doar un număr de trei astfel de construcții, trebuie spus că modul în care au fost renovate sau refăcute se încadrează foarte bine în peisajul zonei. Prin urmare, atunci când dorești să descoperi un ansamblu de mori de apă amplasat într-un peisaj foarte pitoresc și să te bucuri de drumeții în natură, ansamblul de mori din Gârliște poate fi o alegere foarte inspirată.



Alte obiective ce pot fi vizitate în zonă
Poți să descoperi împreună cu ansamblul de mori de apă din Gârliște și sectorul de chei omonim, dar și numeroase peșteri formate în Cheile Gârliștei, dintre care cea mai impresionantă este Peștera cu Apă din Cheile Gârliștei. Comuna Carașova poate fi un alt obiectiv pe care să îl vizitezi atunci când ajungi la ansamblul de mori din Gârliște, Carașova fiind centrul croat din România.



De asemenea, traseul turistic marcat în Cheile Carașului începe la Carașova și se pot vizita aceste chei formate în carst parcurgând cei 4 km de potecă turistică marcată triunghiu albastru până în Poiana Prolaz. În funcție de timp vei putea descoperi în apropiere și Cetatea Carașului, fie că alegi un traseu marcat triunghiu roșu, fie că alegi să vii dinspre Poiana Prolaz, parcurgând astfel un traseu de tip circuit cu plecare din Carașova.

Indiferent dacă vrei să te bucuri de o ieșire de o zi în natură sau dacă alegi un weekend în Banatul Montan, ansamblul de mori de apă din satul Gârliște poate să se regăsească printre obiectivele de vizitat. Dacă îți dorești să descoperi la pas această zonă din Banatul Montan și vrei să beneficiezi de serviciile unui ghid specializat în relief carstic, poți să mă contactezi aici.
E a doua oara cand vizitez Cheile Garlistei, dar de abia acum am observat la mori semnul de monument istoric. E rasul lumii sa clasezi ca monument istoric o cladire refacuta de la zero, la care nu s-au respectat deloc tehnicile traditionale: zidarie de piatra cu mortar de ciment, alei din beton, lambriu din plastic. Sa nu mai zic ca intr-una din mori sunt aruncate niste unelte vechi, gen rindea, razboi de tesut, etc care nu au nici o legatura cu moraritul. Si evident cu nici una dintre mori nu are roata functionala.
Trecand peste asta Cheile Garlistei merita vizitata, prima data am fost iarna, acum vara, e la fel de frumoasa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Într-adevăr, este destul de forțată ideea de monument istoric în aceste condiții. S-a încercat punerea în valoare a zonei și cred că din acest motiv este promovat ca un muzeu în aer liber sub formă de monument istoric. Dar la noi funcționează și astfel de abordare.
Da, cumva ansamblul de mori este un obiectiv secundar in Cheile Gârliștei, care sunt o zona foarte sălbatică și pitorească în orice anotimp.
ApreciazăApreciază
Pingback: Descopera cheile formate in relief carstic din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan
In aceasta zona sunt multe comori de descoperit. Din pacate nu este indeajuns de promovata zona. Felicitari pentru articol. Nu stiam despre acest asamblu de mori. In urma cu cativa ani am fost la Eftimie Murgu si am fost incantati.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intr-adevar, exista foarte multe locuri si obiective de descoperit si da, este nevoie de promovare pentru a face aceste comori cunoscute. Tocmai de aceea caut sa scriu si despre locuri sau atractii mai putin promovate. Multumesc pentru apreciere, ma bucur ca articolul a fost util pentru a descoperi o noua atractie in zona :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană