Traseul spre Izbucul Carașului – Munții Aninei

Traseu Izbucul Carasului

Printre cele mai cunoscute și vizitate atracții turistice naturale din Banatul Montan și din întreg Banatul se numără fără doar și poate Cheile Carașului. Acest sector de chei absolut spectaculoase formate de eroziunea masivul calcaros de către râul Caraș de-a lungul timpurilor geologice atrage indiferent de anotimp numeroși turiști și drumeți.

Dacă Cheile Carașului sunt printre obiectivele promovate și cunoscute din Banat, trebuie spus că locul de unde izvorăște râul Caraș, cel care formează aceste chei, este de asemenea extrem de spectaculos, dar nu la fel de cunoscut, nu la fel de promovat și cu siguranță nu atât de vizitat de către turiști.

Baraje de travertin la Izvoarele Carasului

Pe de-o parte acest lucru se datorează faptului că accesul este unul care necesită parcurgerea unei distanțe mai lungi la pas, iar pe de altă parte pentru că nu se află printre cele mai promovate obiective turistice din Banatul Montan. Locul de unde izvorăște râul Caraș se numește Izbucul Carașului, iar acest lucru datorită faptului că în regiunile carstice majoritatea izvoarelor poartă denumirea de izbuc prin prisma modului diferit în care apa din subteran ajunge la suprafață.

Izbucul Carasului Muntii Aninei

Izbucul Carașului se află în mijlocul pădurii și pentru a ajunge aici există câteva opțiuni de trasee turistice. Prima și poate cea mai des folosită variantă de traseu turistic marcat este cea care pornește de la Lacul Buhui. Pentru a ajunge la acest lac există varianta de traseu ce pornește din orașul Anina, fie din cartierul Sigismund din zona cimitirului a cartierului respectiv, fie din cartierul Orașul Nou.

Se urmează marcajul bandă albastră (din direcția cartierul Sigismund – Maial traseul întâlnește inclusiv marcajul bandă galbenă ce indică traseul european E3 ce vine de la Ochiul Bei, din Valea Beului) și odată ajuns la Lacul Buhui vei putea remarca indicatoare cu marcaj triunghi galben către Izbucul Carașului (Izvoarele Carașului).

Reclame
Padure salbatica spre Izvoarele Carasului
Bifurcatie Lacul Buhui traseu E3

Dacă până în urmă cu ceva timp traseul către Izbucul Carașului era fără marcaj turistic, doar poteca fiind bătută prin pădure, acum accesul spre acest loc foarte frumos și extrem de interesant din mijlocul pădurii este mult mai ușor de făcut pe baza marcajului triunghi galben.

Acest traseu către Izbucul Carașului ajunge în zona Cantonului Silvic Cârneală urmând drumul forestier, iar de aici coboară spre Izbucul Carașului printr-o potecă prin pădure. Poteca străbate o pădure extrem de sălbatică, unde intervenția umană este aproape insesizabilă, mai ales dacă urmezi acest traseu în lunile de primăvară sau vara, după ce vegetația a crescut considerabil.

Indicator Izbucul Carasului

Se poate ajunge la Izbucul Carașului și venind dinspre Orașul Nou, iar în Șaua Cuptoare se alege drumul forestier care face puțin în dreapta drumului care merge spre Lacul Buhui. Deși este un drum forestier puțin mai lung decât cel de la Lacul Buhui până la intrarea în pădure spre Izbucul Carașului, distanța este aproximativ egală dacă vorbim despre parcurgerea traseului din orașul Anina până la izbuc.

Această variantă de traseu este nemarcată până la intrarea pe porțiunea de coborâre spre izbuc marcată cu triunghi galben, dar este un drum forestier care urcă ușor în altitudine și nu există alte bifurcații. Mai mult, ca punct de reper se trece pe lângă Izvorul Cârneală, acolo unde este și un mic foișor.

Izvorul Carneala

Fiind vorba despre o zonă carstică, de cele mai multe ori Izbucul (sau izvorul) Carașului nu are apă tocmai în zona de ieșire la suprafață a apei astfel încât apa din subteran iese la suprafață câțiva metri mai în aval de mica deschizătură a izbucului. Tocmai de aceea, pentru a prinde cât mai multă apă la Izbucul Carașului chiar în zona de unde izvorăște este recomandat să se ajungă aici în primele luni de primăvară și după ploi puternice.

Trebuie menționat că și în condițiile în care alegi o tură la Izbucul Carașului în lunile de vară sau după perioade cu precipitații reduse cantitativ, vei găsi apă puțin mai în aval de izbuc, acolo unde datorită conținutului ridicat de calciu și de alte minerale vei remarca o serie de micro-baraje formate din travertin care dau un aspect deosebit acestei zone, aspect similar cu pragurile de travertin formate pe cascadele de pe Valea Beușnița.

Durata drumeției până la Izbucul Carașului depinde de locul de unde se pleacă și de ritmul de mers. De la Lacul Buhui până la izbuc timpul estimat este de aproximativ 2 ore, iar dacă optezi pentru a pleca din Șaua Cuptoare, timpul pe care l-am estimat la ultima tură în care am ales acest traseu este de aproximativ 2,5-3 ore, în funcție de ritmul de mers.

Reclame

Traseul până la Izvoarele Carașului este unul fără un grad mare de dificultate și poate fi parcurs în orice anotimp. Singura mențiune este că pe timp de iarnă este foarte posibil să nu existe urme bătute pe potecă, dar acum că există marcaj turistic este mult mai ușor să te orientezi chiar și pe timp de iarnă. Efortul mai susținut pe acest traseu turistic este la întoarcere, atunci când poteca pe care ai coborât înspre Izvoarele Carașului și Valea Carașului trebuie urcată, însă diferența de nivel nu este foarte mare.

Acest traseu turistic poate fi alegerea ideală pentru o tură de 1 zi în Munții Aninei, dar și pentru o excursie de 1 zi atunci când campezi pentru mai multe nopți la Lacul Buhui sau când te cazezi la Cabana Buhui pentru a te bucura de peisajul superb oferit de lacul amplasat în mijlocul pădurii.

Traseu Lacul Buhui
Reclame

Un comentariu la “Traseul spre Izbucul Carașului – Munții Aninei

  1. Pingback: Descopera cheile formate in relief carstic din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: