Tura pe Valea Beiului si Valea Beusnita in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Tura pe Valea Beiului si Valea Beusnita

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița reprezintă una dintre principalele atracții din Banat atunci când vine vorba despre atracțiile naturale. Iar acest lucru este astăzi recunoscut și la nivel european și mondial prin includerea unei suprafețe importante din acest parc național în patrimoniul mondial UNESCO. Din cadrul parcului arealul Cheile Nerei – Beușnița a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Cascada Beusnita cu apa

Cheile Nerei Beusnita UNESCO

În cadrul acestui parc național printre cele mai importante atracții se numără Valea Beiului datorită numeroaselor cascade pe travertin și tuf calcaros, dintre care se remarcă Cascada Văioaga, dar mai ales datorită Lacului Ochiu Bei, și Valea Beușnița, această vale fiind o înlănțuire de cascade formate pe tuf calcaros și travertin încă din momentul în care acest râu se varsă în Bei și până la izvoare.

Valea Beusnita travertin

Primăvara – perioada ideală să vizitezi văile Bei și Beușnița!

Având în vedere că perioada optimă pentru a surprinde aceste cascade în întreaga lor splendoare este perioada martie-mai, atunci când este cea mai multă apă pe cascade, pentru al doilea weekend din luna martie am ales o tură pe Valea Beiului și Valea Beușnița. Chiar dacă vremea nu era foarte însorită și nici foarte călduroasă pentru mijlocul lunii martie, vremea a fost perfectă pentru o drumeție de o zi.

Raul Bei Cheile Nerei Beusnita

Podul Bei – Canton Valea Bei – Ochiu Bei – Cascada Beușnița

Traseul a pornit de la Podul Bei urmând în amonte Valea Beiului până la Cantonul Valea Bei. De aici se merge în stânga Păstrăvăriei Valea Bei și se urmează poteca până la Ochiu Bei, iar de aici începe traseul spre Cascadele Beușniței. De la Podul Bei și până la Ochiu Bei marcajul este bandă galbenă, iar de la Ochiu Bei până la Cascadele Beușniței marcajul este cruce roșie.

Valea Beiului

După aproximativ 45 de minute de la plecarea de la Podul Bei am ajuns la superba Cascadă Văioaga. Datorită numeroaselor zile cu ploi abundente din săptămâna care tocmai se încheia cascada avea un debit important și acest lucru reprezenta un motiv de bucurie reușind să surprindem cascada în toată splendoarea.

După alte aproximativ 30 de minute se ajunge la Cantonul Valea Bei, aici fiind și un camping care a fost amenajat mai drăguț față de acum aproximativ 2 ani, când am fost ultima dată aici. Apoi traseul urmează o potecă prin pădure și după aproximativ 30 de minute se ajunge la Ochiu Bei. Acest lac carstic absolut superb este locul de unde izvorăște râul Bei și tot aici râul Beușnița se varsă în râul Bei formând o serie de cascade în trepte din travertin care dau un piesaj splendid la început de primăvară.

Camping Valea Beiului

Valea Beusnita

Traseul urmează marcajul cruce roșie pe un urcuș mai abrupt de circa 5 minute după care traseul lejer revine și după aproximativ 30-40 de minute te afli în fața unei cascade absolut superbe: Cascada Beușnița. În această tura în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița cascada avea foarte multă apă, acest lucru oferind un peisaj foarte frumos. Aici am făcut o pauză de aproximativ 1 oră după care am pornit pe același traseu pe care am venit înapoi spre Podul Bei.

Pe scurt…

A fost o zi superbă de martie în mijlocul naturii. Chiar dacă pădurea încă nu avea frunze, flori de primăvară precum toporași, viorele, ghiocei sau primule de pădure erau prezente peste tot, iar arborii deja aveau muguri anunțând că foarte curând ne vom bucura de verdele crud al lunii aprilie. Mai mult, datorită faptului că pădurea era lipsită de frunze ne-a permis să admirăm apa de diferite nuanțe de albastru a râului Bei, dar și numeroasele culmi calcaroase care străjuiesc văile Bei și Beușnița.

Dacă până acum nu ai vizitat Valea Beiului și Valea Beușniței cu ale lor superbe căderi de apă, dar și Lacul Ochiu Bei, atunci îți recomand să o faci cât mai repede. Primăvara este anotimpul perfect pentru a surprinde cascadele în toată splendoarea lor. Cu siguranță nu vei regreta timpul petrecut în aceste locuri fantastice din Banatul Montan. Dacă ai nevoie de un ghid pentru o tură pe Valea Beiului și Valea Beușnița, nu ezita să mă contactezi.

Laurentiu Artugyan Beusnita

Reclame

5 comentarii la “Tura pe Valea Beiului si Valea Beusnita in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

  1. Pingback: Traseul spre Izbucul Carașului, Munții Aninei | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Traseu turistic Camping Valea Beiului – Ochiul Beiului – Valea Beului Sec – Canton Crivina – Cheile Minișului – Lacul Buhui | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Marcaje pe care le poti intalni intr-o drumetie pe munte | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Care este perioada optima pentru a vizita cascadele din Banatul Montan? | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Beneficiile timpului petrecut in natura asupra sistemului imunitar | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: