Superlative turistice in Muntii Aninei

Traseu Lacul Buhui

Munții Aninei reprezintă o subunitate a Munților Banatului, fiind localizați între valea râului Bârzava în nord și valea râului Nera în sud. Fiind formați în cea mai mare parte din roci calcaroase, Munții Aninei fac parte din cea mai compactă și cea mai întinsă suprafață de roci carbonatice din țara noastră, și anume zona Reșița – Moldova Nouă. Datorită geologiei și morfologiei acestor munți, aici s-au format numeroase forme de relief spectaculoase, care atrag foarte mulți pasionați de natură și de fotografie. Pe lângă natura foarte darnică cu această zonă a României, și oamenii și-au adus aportul pentru a face din Munții Aninei o zonă foarte atractivă din punct de vedere turistic.

lacul marghitas

                                                                               Lacul Marghitas

În ceea ce urmează te invit să descoperim care sunt superlativele turistice ce pot fi găsite în Munții Aninei. Pentru că întotdeauna natura este prima care „construiește”, voi începe prin a menționa superlativele naturale care atrag cel mai mult turiștii, iar aici ne referim la Peștera Buhui, Peștera Comarnic, Peștera Plopa, Cheile Nerei, Cheile Gârliștei, Cheile Carașului, Izbucul Bigăr și Cascada Bigăr.

Peștera Comarnic este cavitatea cu cea mai mare dezvoltare din întreg Banatul și este singura peșteră vizitabilă cu ghid turistic din această zonă. Formațiunile peșterii atrag foarte mulți turiști, mai ales în perioada vacanțelor și în perioada verii. Pe de altă parte, Peștera Buhui este peștera cu cel mai lung curs de râu subteran din Banat, pârâul Buhui parcurgând peste 2,3 km prin peștera omonimă. Peștera Plopa este adăpostește sectorul Peștera cu Oase, sector în care a fost găsită cea mai veche rămășiță de om modern de pe teritoriul Europei.

Ajungând la formele de suprafață, vorbim despre Cheile Nerei ca fiind cel mai lung sector de chei din țara noastră, cu aproximativ 22 de kilometri lungime. Alte sectoare de chei formate în masive calcaroase și care pot fi considerate ca fiind superlative turistice în Munții Aninei sunt Cheile Carașului și Cheile Gârliștei, ambele fiind văzute drept unele dintre cele mai sălbatice chei din Banat, dacă nu chiar și din țara noastră. Izbucul Bigăr și Cascada Bigăr pot fi menționate de asemenea ca fiind alte două superlative turistice din Munții Aninei, ținând cont de faptul că Izbucul Bigăr este un izvor carstic cu un debit foarte puternic, iar Cascada Bigăr este printre cele mai spectaculoase cascade din țară, iar recent chiar din lume, în urma unei promovări intense. Desigur, există multe idei și păreri cu privire la plasarea Cascadei Bigăr în topul celor mai frumoase cascade, dar trebuie spus că pentru turismul din Munții Aninei această cascadă a devenit un punct de reper pentru toți turiștii interesați să ajungă în zona Banatului Montan. Ba mai mult, foarte mulți, mai ales din afara țării, au venit în Banat pentru a vizita în primul rând Cascada Bigăr.

Deși nu este cea mai spectaculoasă cascadă din Banatul Montan, majoritatea turiștilor vin aici și pentru a vedea Cascada Bigăr, iar statisticile arată numărul tot mai mare și în continuă creștere al celor care vizitează această cascadă. Pe lângă statistici am observat că majoritatea celor care citesc review-urile de pe celebrul site TripAdvisor sunt interesați de acest punct de atracție. Și până la urmă, pentru turismul din zonă, acest lucru este cel mai important și cel mai benefic – faptul că tot mai multă lume vizitează Munții Aninei și descoperă și alte atracții turistice, indiferent de care este obiectivul pentru care vin în zonă. Important este să ajungă aici, iar experiența în sine îi va ajuta să descopere și alte atracții minunate și să le facă cunoscute în întreaga lume.

Mergând mai departe cu superlativele turistice create de către om în Munții Aninei, desigur, cu marea „contribuție” a naturii, pot enumera aici Lacul Buhui, Lacul Mărghitaș, Barajul de la Grota Buhui, barajul din Grota Morii și Calea ferată Anina – Oravița. Lacul Buhui este primul lac artificial din România construit pe calcare, în anul 1908. Lacul Mărghitaș, construit tot pe cursul râului Buhui, este primul lac din țara noastră care a fost construit special pentru agrement. Tot în Munții Aninei sunt construite și primele două lacuri subterane din țara noastră, numind aici lacul subteran de la Grota Buhui și lacul subteran din Peștera Grota Morii. Ambele baraje pentru formarea lacurilor subterane au fost construite pentru alimentarea cu apă potabilă a orașului Anina. Calea ferata Anina – Oravița este prima cale ferată montană din România și a patra cale ferată de pe teritoriul țării noastre. Această cale ferată străbate 14 tuneluri și 10 viaducte, străbătând cei 33,4 km în cca. 2 ore, timp în care se poate admira peisajul superb pe care îl străbate indiferent de anotimp.

Iată cum în doar câteva sute de kilometri pătrați pot fi descoperite o mulțime de superlative turistice din Banat sau chiar din România. Ceea ce trebuie să facem este să învățăm să promovăm aceste superlative turistice din Munții Aninei astfel încât să devină cunoscute la nivel național și internațional, dar și să învățăm ce înseamnă turismul în sine.

CITEȘTE ȘI Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina

Dacă până acum nu ai ajuns să vizitezi Munții Aninei, ai în vedere ca una dintre următoarele călătorii să fie în aceste locuri minunate. Odată ajuns în zonă, cu siguranță vei reveni. Iar dacă vrei să descoperi aceasta regiune alături de un ghid de turism, poți sa ma contactezi aici.

Reclame

9 comentarii la “Superlative turistice in Muntii Aninei

  1. Pingback: Trasee de drumetie de la Lacul Valiug pe Vf. Piatra Goznei – Muntii Semenic | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Descopera calea ferata Anina – Oravita | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Inceput de primavara in Muntii Banatului | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Tura pe Valea Beiului si Valea Beusnita in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Ponturi pentru a gasi cele mai bune oferte vacanta in Romania | Laurentiu Artugyan

  6. Pingback: Cetatea Carasului – Poiana Prolaz – Iabalcea | Laurentiu Artugyan

  7. Pingback: Descopera calea ferata Anina – Oravita | Laurentiu Artugyan

  8. Pingback: O vizita la Pestera Comarnic (Muntii Banatului) | Laurentiu Artugyan

  9. Pingback: Inceput de primavara in Muntii Banatului | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: