Beneficiile timpului petrecut in natura asupra sistemului imunitar

Beneficii natura pentru sistem imunitar

Fiecare dintre noi își dorește un sistem imunitar cât mai puternic și cât mai sănătos. Un sistem imunitar sănătos și puternic înseamnă implicit o sănătate de fier a fiecăruia dintre noi și astfel putem să combatem mai ușor la nivelul organismului diferitele bacterii și virusuri care sunt în jurul nostru, dar în același timp putem să facem față cu brio diferitelor afecțiuni care pot reprezenta amenințări la adresa organismului nostru.

Beneficii natura sistem imunitar

Conform numeroaselor studii de specialitate, timpul petrecut în natură reprezintă o sursă de sănătate pentru sistemul imunitar. Acest lucru se datorează mai multor aspecte, iar în ceea ce urmează vei descoperi care sunt beneficiile timpului petrecut în natura asupra sistemului imunitar.

Expunerea la bacterii prezente în natură

Conform unor studii științifice expunerea organismului la diferite bacterii care se regăsesc în natură poate avea beneficii importante pentru sistemul imunitar și de asemenea poate reduce inflamațiile. Acest lucru s-ar datora, conform studiilor științifice, expunerii la micro-organisme prezente în aer și în plante sau arbori. Aceste bacterii și micro-organisme se regăsesc în instestin și pe piele și joacă un rol important pentru sistemul imunitar, iar foarte multe dintre ele le regăsim în mediul natural.

Un rol important îl au fitoncidele, acestea fiind compuși organici volatili din anumite plante. Fitoncidele contribuie la reducerea presiunii sanguine, modifică activitatea autonomă și sprijină funcționarea sistemului imunitar. Bacteria mycobacterium vaccae este de asemenea extrem de utilă în impulsionarea sistemului imunitar.

Reclame

Mycobacterium vaccae este o bacterie pe care o regăsim în mod natural în sol și poate fi foarte ușor asimilată de organism chiar prin inhalare. Această bacterie are un rol important în reducerea inflamațiilor la nivelul organismului.

Timpul petrecut în natură readuce sistemul imunitar în starea naturală

Organismul este creat pentru a funcționa în modul „odihnește și digeră”. Însă, în contextul societății actuale, în care stresul de toate tipurile este prezent aproape tot timpul în viețile noastre, organismul funcționează cel mai adesea pe modul „luptă sau fugi”. Atunci când organismul funcționează pe modul „luptă sau fugi”, organismul stopează absolut tot ceea ce nu este esențial pentru organism în acel moment, inclusiv sistemul imunitar.

În acest context organismul este predispus la bacterii, virusuri sau inflamații. Cu alte cuvinte la diferite boli și infecții. Prin timpul petrecut în natură organismul revine la modul „odihnește și digeră” astfel încât sistemul imunitar își recapătă din nou rolul de a proteja organismul împotriva eventualelor amenințări. Conform studiilor științifice, atunci când petrecem timp în natură și organismul nostru se relaxează și se simte în siguranță, acesta investește resurse importante în sistemul imunitar (Kuo, 2015).

Expunerea la razele soarelui

Lumina naturală și mai ales razele soarelui reprezintă elemente esențiale pentru organismul uman și pentru funcționarea optimă a acestuia. Este demonstrat faptul că prin petrecerea timpului în natură și expunerea la razele soarelui contribuie semnificativ la impulsionarea sistemului imunitar al organismului. Implicit organismul este mai sănătos și poate să lupte cu diferitele boli sau infecții. Acest lucru se datorează facilitării sintezei de Vitamina D în organism, Vitamina D având pe lângă rolul de a menține sănătos sistemul osos și foarte multe roluri în reglarea optimă a sistemului imunitar.

Lacul Gales din Muntii Retezat
Expunerea la sunetele din natură

Atunci când petrecem timp în natură ne putem bucura de sunetele din natură, indiferent dacă vorbim despre sunetul păsărilor, despre apele curgătoare, despre foșnetul frunzelor sau despre vântul care adie printre frunze sau copaci. Toate aceste sunete la un loc contribuie la o relaxare psihică și mentală, acest lucru generând eliminarea stresului mental și psihic, iar acest lucru la rândul lui contribuie la un sistem imunitar mai sănătos și mai pregătit să protejeze organismul de boli, infecții sau inflamații.

Capre negre
Expunerea organismului la ioni negativi din aer

Pădurile și căderile de apă de tipul cascadelor contribuie semnificativ la ionizarea negativă a aerului. Un aer puternic ionizat negativ contribuie la reducerea stresului, la îmbunătățirea căilor respiratorii și implicit la impulsionarea sistemului imunitar. Prin urmare, timpul petrecut în zonele forestiere și cu numeroase ape curgătoare sau cascade contribuie semnificativ la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cascada travertin

Ține cont de toate aceste beneficii pe care natura și timpul petrecut în mijlocul naturii le are asupra sistemului imunitar și caută să petreci cât mai mult timp în natură. Chiar dacă uneori pare dificil să „evadezi” din oraș sau din spațiile în care lucrezi și locuiești, chiar și câteva ore pe zi petrecute în parc sau în pădurea de lângă oraș pot contribui la o organism mai sănătos din toate punctele de vedere.

Însă pentru a te bucura de un sistem imunitar pregătit să îți apere organismul de amenințarea unor infecții, inflamații sau boli, este indicat să petreci cel puțin câteva zile pe lună cât mai departe de mediul urban și cât mai aproape de natură. Cu cât mergi mai adânc în mijlocul pădurii și cu cât ești mai aproape de cascade, de râuri și izvoare, de copaci sau de solul din natură, cu atât sistemul imunitar va fi mai puternic.

Reclame

În final îți recomand câteva locuri absolut superbe și perfecte pentru a petrece timp în natură și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Văile Beului și Beușniței, Cheile Carașului și Cheile Buhuiului sunt destinații excelente dacă vrei să te bucuri de cascade, râuri repezi și multă pădure. Zonele montane înalte reprezintă alte opțiuni pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, iar Munții Retezat, Munții Godeanu sau Munții Făgăraș reprezintă doar câteva opțiuni pentru a descoperi natura cât mai aproape de forma sa pură. Mai mult, nopțile petrecute la cort aduc numeroase beneficii asupra sănătății organismului.

Indiferent de unde alegi să petreci timp în natură, caută să faci acest lucru cât mai des și cât mai mult. Vei resimți efectele beneficii asupra organismului tău!

9 comentarii la “Beneficiile timpului petrecut in natura asupra sistemului imunitar

  1. Pingback: Cum putem avea grijă de imunitatea noastră înaintea sezonului rece? | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Cum crestem vitalitatea organismului in lunile de toamna? | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Alegeri naturale pentru un sistem imunitar puternic | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Inceput de primavara in Muntii Banatului | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Drumetie la Baile Herculane: Turul foișoarelor, Izvorul Munk și Grota cu Aburi | Laurentiu Artugyan

  6. Pingback: Sustine sanatatea sistemului respirator cu produse de la Fares | Laurentiu Artugyan

  7. Pingback: Ce ne-am putea dori mai mult decat sanatate de Black Friday 2020?! | Laurentiu Artugyan

  8. Pingback: Geoturismul – o forma de turism pentru perioada post pandemie | Laurentiu Artugyan

  9. Pingback: Care este perioada optima pentru a vizita cascadele din Banatul Montan? | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: