Variante de trasee montane marcate catre Vf. Retezat

Trasee marcate catre Vf Retezat

Vârful Retezat (2485 de metri) este unul dintre cele mai vizitate vârfuri montane din Carpații Românești. Fiind situat în Parcul Național Retezat, primul parc național din România, Vârful Retezat atrage iubitori de munte și de natură din întreaga țară, dar și foarte mulți montaniarzi străini.

Trasee marcate Varful Retezat

Pentru a ajunge pe Vf. Retezat orice turist și orice montaniard are la dispoziție mai multe trasee turistice marcate. Totul depinde de punctul de plecare în traseu, de timpul avut la dispoziție, dar și de forma fizică a celui care intenționează să urce pe acest vârf montan din Munții Retezat. În ceea ce urmează vei găsi variante de trasee motane marcate pe care le poți alege atunci când vrei să pornești pe poteci către Vf. Retezat. Punctele de pornire pentru aceste trasee montane care îți vor purta pașii pe Vf. Retezat sunt: Stațiunea Râușor, Cabana Pietrele și Lacul Bucura.

1. Râușor – Valea Ștevia – Șaua Lolaia – Vârful Retezat

Traseul care pornește din Stațiunea Râușor către Vf. Retezat este marcat cu bandă roșie. Aceste traseu urmează Valea Ștevia în amonte, trecând pe lângă Refugiul Ștevia și urcarea devine tot mai abruptă odată ce ne apropiem de Lacul Ștevia (Tăul Ștevia). Însă traseul nu ajunge la lacul glaciar, ci cotește spre Șaua Lolaia. Până în șa este un urcuș destul de abrupt.

Reclame

Continuăm traseul pe marcaj bandă galbenă pe curbă de nivel până ce ajungem la ultimul urcuș înainte de vârf. Aici este poate cea mai dificilă porțiune a acestui traseu, și anume un urcuș abrupt printr-un vâlcel îngust unde există și riscul de căderi de pietre. Însă cu atenție se poate urca fără nicio problemă, mai ales în condiții de vreme bună. Traseul durează cca. 5 ore la urcare și dacă se optează pentru întoarcerea pe același traseu vorbim de un traseu de cca. 9-10 ore.

Taul Stevia Retezat
2. Râușor – Șaua Ciurila – Culmea Lolaia – Șaua Lolaia – Vârful Retezat

Un alt traseu care pornește din Stațiunea Râușor spre Vf. Retezat urmează marcajul cruce albastră până în Șaua Ciurila. Este de fapt porțiune a traseului Râușor – Cabana Pietrele. Odată ce ajungem în Șaua Ciurila traseul se intersectează cu marcajul bandă galbenă a traseului de creastă ce străbate Culmea Lolaia cu vârfurile Lolaia Nord și Lolaia Sud.

Culmea Lolaia Retezat

Traseul urcă lin din Șaua Ciurila până în zona vârfurilor din Culmea Lolaia pentru ca apoi să coboare până în șa. De aici traseul este comun cu cel prezentat anterior prin vâlcelul îngust înainte de a ajunge pe vârf. Timpul necesar pentru a urca pe Vf. Retezat urmând acest traseu este de cca. 5 ore. În cazul în care acest traseu este străbătut dus-întors, atunci durata sa este de cca. 10-11 ore. Acest traseu montan marcat spre Vf. Retezat poate fi parcurs sub formă de circuit împreună cu prima variantă menționată anterior.

3. Râușor – Valea Valereasca – Vârful Retezat

A treia variantă de traseu montan către Vf. Retezat ce pornește din Stațiunea Râușor este cel care ne poartă pașii prin Valea Valereasca. Marcajul acestui traseu este triunghi roșu. Dacă alegem să urcăm pe acest traseu, prima porțiune urmează un drum forestier destul de lung până ce trecem de câteva stâne, unele abandonate.

Apoi începe un urcuș foarte abrupt și destul de alunecos prin pădure până în zona subalpină. De aici peisajul începe să se schimbe, iar atunci când ajungem în zona subalpină avem înaintea noastră imaginea superbă înspre Rezervația Științifică Gemenele. Traseul urcă până ce ajungem în zona cu lespezi de piatră, iar apoi un urcuș nu foarte abrupt înspre vârf. Și iată-ne pe Vârful Retezat! Acest traseu prin Valea Valereasca spre Vârful Retezat poate fi parcurs sub formă de circuit cu una dintre variantele de la punctele 1 și 2.

Valea Valereasca spre Retezat
Reclame
4. Cabana Pietrele – Valea Stânișoara – Lacul Stânișoara – Șaua Retezat – Vârful Retezat

Dacă primele trei variante de trasee montane pe Vf. Retezat pot fi parcurse sub forma unui traseu de 1 zi, variantele de trasee care pornesc de la Cabana Pietrele sunt recomandate pentru cei care înnoptează la Cabana Pietrele, în zona Cârnic sau cu cortul la camping-ul din zona Cabanei Pietrele. Unul dintre traseele cele mai ușoare și în același timp cele mai frumoase către Vf. Retezat ne poartă pașii prin Valea Stânișoara.

Valea Stanisoara Retezat

Traseul este marcat cu triunghi albastru. Prima parte este prin pădure și în zona de intersecție cu traseul care vine dinspre Șaua Ciurila începe zona subalpină. Traseul continuă urcușul pe praguri glaciare până în zona Lacului Stânișoara. De aici avem perspectiva înspre Șaua de vară a Retezatului, iar vârful se profilează în dreapta, dar încă nu se vede.

Lacul Stanisoara Retezat

De la Lacul Stânișoara începe un urcuș abrupt până în șa într-o zonă unde căderile de pietre pot provoca mici probleme. Însă cu mare atenție și fără grabă se ajunge în 15-20 de minute în Șaua Retezat. De aici mai avem un urcuș de cca. 45-60 de minute și suntem pe Vf. Retezat. Pentru a urca pe acest traseu avem nevoie de cca. 4½ – 5 ore.

Camping Pietrele Retezat
5. Cabana Pietrele – Valea Stânișoara – Șaua Ciurila –Culmea Lolaia – Șaua Lolaia – Vârful Retezat

O altă variantă de traseu marcat până pe Vf. Retezat pornind de la Cabana Pietrele urmează marcajul comun triunghi albastru și cruce albastră până la bifurcația spre Șaua Ciurila. La bifurcație facem dreapta în direcția de urcare pe vale. Urmează un urcuș nu foarte abrupt până în Șaua Ciurila unde intersectăm marcajul bandă galbenă, marcajul care străbate întreaga Culme Lolaia până pe Vf. Retezat.

Acest marcaj îl urmăm și după cca. 3 ore de la plecarea din Șaua Ciurila ajungem pe vârf. Per total acest traseu înseamnă aproximativ 4-5 ore până pe vârf. Acest traseu l-am parcurs la urcare în tura pe Vf. Retezat din august 2019, atunci când am optat ca și variantă de coborâre pentru traseul prin Valea Stânișoara (traseu menționat mai sus la punctul 4).

Varful Retezat din Saua Lolaia
6. Cabana Pietrele – Culmea Lolaia – Șaua Lolaia – Vârful Retezat

Tot de la Cabana Pietrele pornește și traseul marcaj bandă galbenă către Vf. Retezat. Acest traseu începe printr-un urcuș destul de abrupt prin pădure până ce ieșim în zona subalpină. Din acest moment începem să avem o perspectivă superbă asupra crestelor Retezatului.

Urcușul continuă constant și ajungem apoi în Șaua Ciurila unde intersectăm traseele care vin dinspre Râușor și de la Cabana Pietrele prin Valea Stânișoara. Urcușul continuă și devine mai accentuat cu fiecare metru până în zona vârfurilor Lolaia Sud și Lolaia Nord. Apoi coborâm în Șaua Lolaia, iar de aici ne mai așteaptă cca. 1 oră de urcat. Per total acest traseu durează la urcare cca. 5-6 ore într-un mers foarte lejer sau 4-5 ore într-un mers mai alert.

Culmea Lolaia Muntii Retezat
Reclame
7. Lacul Bucura – Curmătura Bucurii – Vârful Bucura II – Șaua Retezat – Vârful Retezat

Dacă ai ales să campezi în zona Lacului Bucura, unul dintre cele mai frumoase locuri unde am dormit cu cortul, atunci ai două variante de trasee până pe Vf. Retezat. Pentru prima variantă de traseu urcăm de la cel mai mare lac glaciar din țară în Curmătura Bucurii și de aici urmăm marcajul bandă roșie spre Vârful Bucura II.

După ce trecem de vârf începem coborârea înspre Șaua de vară a Retezatului unde intersectăm și traseul care vine din Valea Stânișoara. Apoi începem ultimul urcuș înspre Vf. Retezat. Acest traseu este unul destul de lung, cu o porțiune mai complicată în zona Vf. Bucura II. Este un traseu de cca. 4-5 ore dus și aproximativ 10-11 ore dus-întors.

8. Lacul Bucura – Tăul Porții – Poarta Bucurii – Șaua Retezat – Vârful Retezat

Un al doilea traseu cu punct de pornire Lacul Bucura este mai scurt ca și durata, și anume cca. 3-3½ ore până pe Vf. Retezat. Traseul urmează marcajul bandă galbenă spre Tăul Porții și urcă apoi înspre Poarta Bucurii. Apoi traseul ajunge într-o porțiune mai tehnică, unde avem și câteva mici sectoare cu lanțuri și unde trebuie atenție.

Practic acest traseu marcat este sub Vf. Bucura II și la un moment dat observăm și marcajul care duce pe acest vârf. Urmează coborârea către Șaua de vară a Retezatului și apoi urcarea din șa către Vf. Retezat. Cele două trasee care pornesc de la Lacul Bucura către Vf. Retezat pot fi parcurse în circuit. Pentru o tură de munte de 1 zi poate fi cea mai bună alegere având ca și punct de pornire Lacul Bucura să parcurgi la dus traseul prin Vf. Bucura II, iar la întoarcere traseul pe la Tăul Porții.

Trasee montane marcate Vf_Retezat

Acestea sunt traseele pentru care poți opta pentru a ajunge pe Vf. Retezat. Însă trasee turistice marcate în Munții Retezat sunt mult mai multe. Oricare dintre aceste trasee montane marcate sunt de-o frumusețe de nedescris în cuvinte. Poate că imaginile pot vorbi mai bine despre frumusețea Retezatului indiferent de anotimp. Însă sentimentele și emoțiile trăite pe poteci sunt reale și intense doar atunci când le trăiești acolo…în adierea vântului la altitudine, sub bătaia razelor de soare sau chiar sub bătaia stropilor de ploaie.

Reclame

Este important să îți alegi un traseu pe care să îl poți străbate într-un timp estimat în funcție de experiența ta pe munte, dar și în funcție de vremea din ziua respectivă și mai ales în funcție de forma ta fizică. Personal, cel mai simplu traseu montan marcat către Vf. Retezat și care poate fi parcurs fără aproape nicio dificultate pe vreme bună din iunie până în septembrie-octombrie este cel care pornește de la Cabana Pietrele prin Valea Stânișoara.

Pentru mine Munții Retezat sunt munții mei de suflet și an de an se află pe lista munților pe care îmi propun să îi „reîntâlnesc”. Sunt munții cărora le simt cel mai mult dorul atunci când nu sunt pe munte. Iar Vf. Retezat nu lipsește din obiectivele oricărei ture în Retezat, indiferent dacă este o tură de o zi pe Vf. Retezat sau dacă sunt mai multe zile la cort în Munții Retezat.

Trasee Varful Retezat

Dacă nu ai ajuns până acum pe Vf. Retezat, poate că este timpul să te gândești la o tură de munte pe unul dintre cele mai spectaculoase și cele mai pline de energie locuri din România – Retezatul. În cazul în care nu îndrăznești să pornești singur la drum sau ai în vedere să urci alături de cineva care cunoaște traseele către acest vârf din Munții Retezat, nu ezita să mă contactezi. Bucură-te de fiecare clipă petrecută pe poteci de munte!

3 comentarii la “Variante de trasee montane marcate catre Vf. Retezat

  1. Pingback: Traseu Lacul Bucura – Saua Judele – Lacul Zanoaga | Laurentiu Artugyan

  2. Mai exista variantele cu plecare de la cabana Gentiana, pe valea Pietrele:
    1. Cabana Gentiana – lacul Pietrele – saua Stanisoara – valea si lacul Stanisoara – saua Retezatului – varful Retezat
    2. Cabana Gentiana – lacul Pietrele – saua Stanisoara – pe sub varful Bucura II – saua de iarna a Retezatului – saua Retezatului – varful Retezat
    3. Cabana Gentiana – lacul Pietrele – curmatura Bucurei – varful Bucura I – saua de iarna a Retezatului – saua Retezatului – varful Retezat
    Scuze pentru complectare

    Apreciat de 1 persoană

    • Multumesc pentru completare, Ovidiu. Este binevenita aceasta completare, mai ales din partea unei persoane care cunoaste foarte bine Retezatul. Variantele 1 si 2 din comentariu imi sunt cunoscute din auzite, dar din ce stiu nu sunt marcate (nu apar nici pe site-ul parcului). Iar varianta 3 din comentariu poate fi intr-adevar o optiune, insa ar fi o tura foarte lunga. Dar daca te cazezi la Gentiana poti avea in vedere aceste variante, desigur. Chiar daca eu personal cand am stat la Gentiana nu am avut in vedere Vf. Retezat :). Multumesc inca o data.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: