Alimente sanatoase si nutritive pentru un rucsac usor cand mergi cu cortul

Pentru orice montaniard dormitul la cort este una dintre cele mai relaxante și plăcute experiențe pe care le are de-a lungul anului. Fie că vorbim despre un weekend la cort, fie că vorbim despre săptămâni întregi petrecute pe creste montane și cu nopți în sacul de dormit la cort, fără doar și poate că aceste experiențe sunt unice de fiecare dată.

Un rucsac cât mai ușor – idealul oricărei ture pe munte cu cortul
Atunci când ne pregătim rucsacul pentru o tura de munte căutăm întotdeauna să ne bucurăm de un rucsac cât mai ușor pe munte, un rucsac având o greutate cât mai mică. Dacă sacul de dormit și echipamentul montan sunt elemente obligatorii în rucsacul oricărui montaniard pentru a te bucura de o tura pe munte reușită, nici mâncarea nu poate să lipsească din rucsac.
De cele mai multe ori se poate dovedi că mâncarea contribuie semnificativ la greutatea rucsacului pe care îl cari în spate atunci când mergi cu cortul. Trebuie spus că poți opta să te bucuri de un rucsac ușor atunci când mergi cu cortul și în același timp să consumi alimente foarte sănătoase și cu un aport nutrițional foarte mare.
Alimente sănătoase, naturale și un rucsac ușor
Dintre alimentele care pot ocupa foarte puțin spațiu în orice rucsac, care sunt ușoare ca și greutate și care în același timp vor oferi oricărui montaniard o dietă sănătoasă chiar și atunci când este pe munte putem enumera: semințele de chia, fructele goji, nucile, nucile caju, migdalele, fulgi de ovăz, curmalele fără sâmburi și mierea.
Semințe de chia
Semințele de chia sunt extrem de nutritive și sunt o sursă extrem de importantă de proteine și fibre. Contribuie foarte mult la aportul energetic de care ai nevoie zi de zi și în același timp sunt extrem de sănătoase prin prisma faptului că semințele de chia conțin de 5 ori mai mult calciu comparativ cu laptele, de 3 ori mai mulţi antioxidanţi față de afine, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 2 ori mai mult potasiu decât bananele și de 2 ori mai multe proteine decât orice alte semințe sau boabe.
Semințele de chia au marele avantaj că nu trebuie gătite și pot fi consumate sub formă de budincă. Pentru a prepara budinca de chia se poate opta fără probleme pentru lapte praf. Acesta chiar dacă nu este poate cel mai sănătos prin prisma ingredientelor și a modului de preparare este cea mai la îndemână variantă pentru o greutate ușoară a rucsacului și pentru un volum redus al acestuia…așa cum ne dorim cu toții atunci când pornim pe poteci spre creste…
Fructe goji
Fructele goji sunt de asemenea extrem de benefice organismului în principal prin prisma antioxidanților ce se regăsesc în acestea, dar și vitaminelor A și B. Fructele goji sunt de asemenea o sursă importantă de fibre. Prin acestea fructele goji contribuie la întărirea sistemului imunitar sau la ameliorarea simptomelor de oboseală. Fructele goji trebuie puțin hidratate în lapte, sucuri sau chiar apă pentru a fi mai ușor de consumat, dar pot fi consumate și ca atare. Spre exemplu poți să le incluzi în budinca de chia.
Nuci caju, nuci obișnuite și migdale
Oleaginoasele sunt recunoscute pentru diferitele tipuri de uleiuri și acizi pe care le aduc organismului. Nucile caju sunt extrem de bogate din punct de vedere nutritiv și contribuie semnificativ la aportul de proteine. Pe lângă proteine consumul de nuci caju înseamnă și un aport de minerale (calciu, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, fier si zinc) și vitamine (C, B1, B2, B3, B6, E și K). Nucile obișnuite sunt de asemenea foarte importante pentru a beneficia de vitamine și minerale extrem de importante pentru organism.
Migdalele se numără de asemenea printre oleaginoasele care au un aport foarte important pentru organism prin cantitatea mai mare față de alte nuci de grăsimi „sănătoase”. Prin consumul de migdale poți oferi organismului o importantă sursă de antioxidanți, proteine, fibre, carbohidrați și vitamine. Toate aceste oleaginoase trebuie consumate crude pentru a nu se pierde din aportul nutritiv pe care îl aduc organismului. Poți consuma un mix din astfel de oleaginoase care este pe atât de hrănitor și sățios, cât și foarte gustos.
Fulgi de ovăz
Dintre cereale consumul de fulgi de ovăz contribuie semnificativ la energia de care ai nevoie pentru o zi pe munte. Fulgii de ovăz conțin carbohidrați cu absorbție lentă care îți aduc energia constantă de care ai nevoie pe durata efortului fizic.
Datorită consumului ridicat de fibre, fulgii de ovăz îți oferă senzația de sațietate într-un timp foarte scurt și fără să fii nevoit(ă) să consumi o cantitate foarte mare de fulgi de ovăz. În plus, fulgii de ovăz înseamnă de asemenea un mare aport de proteine, dar și de minerale precum calciu, magneziu, fosfor sau potasiu. Fulgii de ovăz pot fi consumați ca atare cu iaurt, lapte, în budinca de chia sau fierți la primus împreună cu lapte și curmale spre exemplu.
Curmale fără sâmburi
Dacă ești pasionat de sport și de drumeții, atunci cu siguranță ai remarcat cum organismul îți cere „ceva dulce” după un efort susținut sau mai ales după mai multe zile de efort susținut pe munte. Și desigur, un baton de ciocolată poate fi cea mai mare recompensă atunci când ai ajuns pe vârful muntelui. Însă dacă vrei să elimini zahărul din dieta zilnică pentru a evita efectele negative ale consumul de zahăr și dacă vrei să obții energie sănătoasă și care durează, atunci poți să ai în vedere curmalele uscate fără sâmburi.
Astăzi poți găsi astfel de curmale fără sâmburi în diferite magazine și poți să le folosești pe post de gustare dulce atunci când ești pe munte. Curmalele sunt foarte ușor de digerat și au un conținut important de fier, potasiu, complex de vitamine B, vitamina A, vitamina K și chiar seleniu. Există suficient de multe argumente pentru a consuma curmale atunci când ești pe munte și vrei ceva dulce, dar în același timp extrem de sănătos și hrănitor.
Miere
Un alt aliment foarte sănătos, extrem de dulce și foarte gustos este mierea. Mierea nu ar trebui să lipsească din rucsacul oricărui montainard. Cu mierea poți să îndulcești diferite preparate chiar și pe munte, precum budinca de chia sau amestecul de ovăz cu diferite fructe uscate, dar la fel de bine poți lua câte o linguriță de miere în fiecare dimineață. Pentru a ușura rucsacul poți opta pentru o sticluță mică de plastic unde să pui mierea. Se găsesc astfel de sticluțe în magazine și poți să reumpli sticluța respectivă pentru fiecare tura pe munte.
Completează cu batoane din fructe și semințe naturale fără zahăr
Pe lângă consumul de alimente dintre cele mai sus amintite trebuie spus că poți găsi chiar și batoane care să includă astfel de alimente sănătoase. Personal am consumat batoane de fructe din Lidl pe care le găsesc foarte gustoase și sănătoase neavând zahăr, dar și batoane Roobar care sunt batoane raw vegane cu diferite semințe, fructe uscate și alte ingrediente naturale. Astfel de batoane Roobar pot fi găsite în diferite combinații de gusturi atât în supermarket-uri precum Kaufland, cât și în magazine online de produse și suplimente alimentare naturiste.
Efortul fizic pe care îl face un montaniard atunci când se află într-o tura pe munte de câteva zile înseamnă și un consum caloric foarte mare. Chiar dacă proteinele animale sunt recomandate pentru astfel de efort, dacă vrei să nu pui în rucsac kilograme de slănină și conserve de carne poți foarte bine să înlocuiești aceste surse de proteine cu proteine din chia, migdale sau nuci caju. Mai mult, aceste semințe și oleaginoase sunt o variantă foarte bună de proteine și pentru persoanele care merg pe munte și care au optat pentru o dietă vegetariană sau chiar vegană.
Chiar dacă poate părea un aport insuficient de proteine și calorii pentru turele de munte să consumi astfel de alimente, cu siguranță că informațiile nutriționale pentru astfel de alimente sunt relevante. O astfel de dietă alimentară sănătoasă chiar și atunci când ești pe munte poate contribui la un rucsac mai ușor în spate, dar în același timp la un organism foarte energic.
Dietă alimentară sănătoasă și naturală pe munte
Personal am început de câteva luni de zile să includ în dieta săptămânală astfel de alimente precum chia, goji, nuci caju, migdale sau curmale. În viitoarele ture pe munte cu cortul îmi propun să mă bazez foarte mult pe astfel de alimente ca și sursă nutritivă pentru efortul depus în ture pe munte la cort pentru mai multe zile. Și voi reveni cu impresiile personale cu privire la consumul de astfel de alimente care pot contribui la o dietă nutritivă și sănătoasă chiar și atunci când suntem cu cortul pe munte și care în același timp să ne ofere un rucsac cât mai ușor atunci când pornim spre creste.

Toate aceste alimente pot fi completate cu brânză de vacă, orez (recomand orezul prefiert de la Panzani care vine în 2 săculeți și poate fi fiert foarte ușor pe primus), conservă de porumb (sau legume mexicane) sau fulgi de cartofi (ocazional, în cazul în care chiar nu reușești să elimini un astfel de produs din dieta alimentară pe munte). Totul depinde de preferințele alimentare ale fiecăruia dintre noi, dar și de numărul de zile pe care urmează să îl petreci pe munte.
În speranța că acest articol îți va fi util pentru a te bucura de o dietă sănătoasă și gustoasă atunci când ești pe munte, dar în același timp te vei bucura și de un rucsac a cărui greutate nu va apăsa prea tare pe umeri atunci când ești pe poteci, îți doresc să ai parte de ture pe munte cu zile însorite și cu peisaje de vis.