Istanbul – impresii după 6 zile în orașul împărțit pe două continente

După orice lecție este bine să facem o pauză și să ne relaxăm, iar dacă ai parcurs lecția răbdării oferită de Natură, în continuare te invit să descoperi care sunt impresiile după 5 nopți și 6 zile petrecute în Istanbul, prima oprire dintr-o nouă călătorie, de această dată în Turcia.
La aproximativ 2 luni distanță de la momentul revenirii în România după 4 săptămâni în Egipt, am pornit din nou la drum, destinația fiind Turcia. Prima oprire – Istanbul, o metropolă împărțită pe două continente – Europa și Asia.
Cuprins
Călătoria până la Istanbul
În această călătorie am optat pentru varianta cu autocarul, fiind o călătorie care nu a fost neapărat planificată din timp și astfel prețul biletelor de avion luate înainte cu câteva zile de plecare nu era foarte mic. Am ieșit din țară pe la vama Vidin și am parcurs drumul până la Sofia cu Flixbus. Aici, după o scurtă oprire, am continuat drumul spre Istanbul tot cu Flixbus, deși ulterior am văzut că erau și alte firme de transport care ofereau curse spre Istanbul chiar la un preț mai bun decât Flixbus.
Astfel, la finalul unei călătorii de aproximativ 16 ore am ajuns la Istanbul și am descoperit un oraș unde forfota și aglomerația erau prezente de la primele ore. Istanbul este printre cele mai populate orașe ale lumii, fiind în primele 20 astfel de orașe cu o populație totală de peste 15 milioane de locuitori. Prin urmare nu are cum să fie altfel decât un oraș unde la orele de vârf atât traficul rutier, cât și transportul în comun este foarte aglomerat.
Descoperind metropola Istanbul la pas
Cazarea a fost în apropiere de Turnul Galatei (Galata Kulesi) pentru a fi în proximitatea zonei centrale. Era o modalitate de a nu pierde foarte mult timp cu transportul în comun. Având o astfel de cazare în locație centrală, am luat la pas toate zonele pe care doream să le descoperim în Istanbul. În prima zi am căutat să vedem puțin zona din jurul hotelului unde era cazarea pentru a găsi locuri unde putem mânca și pentru a face cumpărăturile.

Dacă în prima zi nu am parcurs distanțe prea mari, venind după o noapte pe autocar, începând cu ziua a doua parcurgeam zilnic minim 17 kilometri pentru a descoperi cât mai multe din Istanbul. În cea de-a doua zi în Istanbul am traversat Podul Galata pentru a ajunge la Marele Bazar din Istanbul și a admira tot ceea ce are de oferit una dintre cele mai vechi piețe din lume. Marele Bazar (Grand Bazaar) mai este considerat a fi unul dintre primele centre comerciale sau mall-uri ale lumii.


Este fascinant să te plimbi printre vânzătorii de covoare, de obiecte de artizanat, vânzătorii de dulciuri cu specific turcesc sau aceia care vând ceaiuri și cafea. Arhitectura bazarului și străduțele micuțe din bazar, dar și alte elemente de decor precum anumite fântâni, toate acestea făceau să simți o atmosferă aparte atunci când te afli în acest loc emblematic pentru Istanbul. Bazarul are foarte multe intrări și ieșiri, prin urmare poți alege în ce parte vrei să ieși în funcție de traseul pe care urmează să îl ai mai departe.





Chiar dacă eram în prima zi în Istanbul, am decis să parcurgem drumul până la cele mai impozante moschei din Istanbul, și anume Hagia Sophia și Moscheea Albastră. Dacă tot am ajuns în zonă am căutat să intrăm în Moscheea Albastră, dar aceasta era închisă pentru renovare.
La Hagia Sophia era o coadă de câteva sute de metri, prin urmare am zis că rămâne pentru zilele viitoare o vizită aici. În schimb am intrat la mormântul Sultanului Ahmet I, sub domnia căruia s-a construit această moschee impresionantă. Mormântul Sultanului se află chiar în incinta moscheei, iar pentru vizitarea acestui obiectiv nu se percepe taxă de intrare.


După o plimbare de câteva ore bune, am revenit la cazare, nu înainte de a cumpăra ceva de mâncare de prin micile restaurante din apropierea cazării. Încă din prima zi a fost o surpriză foarte plăcută senzația de a te afla în Istanbul și faptul că oriunde ne plimbam sau oriunde intram simțeam o primire foarte călduroasă.
Strada Istiklal și împrejurimile
Ziua următoare am luat la pas străduțele din apropierea cazării. Mergând înspre Turnul Galatei și luând fiecare străduță la pas, am ajuns pe Strada Istiklal, poate cea mai cunoscută stradă pentru promenadă și pentru tramvaiul de epocă, tramvai care este în continuare funcțional. Vorbim despre o stradă care aproape la orice oră este plină de viață, iar magazinele și numeroasele restaurante, cafenele și cofetării atrag constant atât localnici, cât mai ales turiștii veniți să descopere Istanbulul.


După ce am luat la pas Strada Istiklal, am decis să vedem puțin și zona mai puțin turistică, tocmai pentru a descoperi puțin din atmosfera locală, nu doar partea turistică unde mai mereu găsești oameni veniți din toate colțurile lumii pentru a se bucura de istoria și specificul orașului Istanbul.
Din momentul în care te îndepărtezi de zona turistică, observi o altă viață a oamenilor, una în care fiecare se concentrează pe treburile zilnice și unde turiștii nu mai sunt atât de prezenți în viața comunității, așa cum sunt în zonele turistice.
Cartierul Balat și atmosfera locală a unor cartiere mai puțin turistice
Următoarea zi am traversat Podul Ataturk pentru a vizita cartierul Balat. În acest cartier foarte multe case au fost colorate în diferite nuanțe, aducând astfel un plus de culoare unor clădiri care altfel erau într-o stare destul de avansată de degradare. Cartierul este situat pe pante destul de abrupte și din acest motiv casele sunt dispuse în trepte. În momentul în care te plimbi pe străduțele cartierului riști să ajungi de mai multe ori în același loc căutând să admiri casele frumos colorate, unele renovate, altele mai puțin.


Tot aici există și câteva scări care au fost colorate, aceasta fiind atracția principală a cartierului. Însă atunci când ajungi la respectivele scări, acolo unde se află și un mic băruleț, observi faptul că este un loc absolut obișnuit care a fost readus la viața prin culorile folosite. Balat este un cartier drăguț prin faptul că aici există numeroase terase, restaurante, cafenele locale și de mici dimensiuni, fapt pentru care această zonă este una interesantă pentru aceia care nu caută neapărat localurile elegante din centrul Istanbulului.
După ce am descoperit specificul cartierului Balat, acolo unde am admirat și o impresionantă biserică ortodoxă, am coborât înspre malurile Bosforului, unde am descoperit o biserică ortodoxă aparținând comunității de bulgari. După o scurtă vizită în interiorul bisericii, am pornit la pas pe malurile Bosforului înspre cazare, trecând prin cartiere mai puțin turistice, acolo unde puteam să descoperim atmosfera vieții locale.

Trecând Strâmtoarea Bosfor
Pentru cea de-a patra zi în Istanbul planul era să vizităm moschea Hagia Sophia și Palatul Topkapi. Prin urmare am pornit de dimineață înspre aceste două atracții principale din Istanbul. Cunoscând drumul cel mai scurt într-acolo, în aproximativ 30 de minute de când am plecat de la cazare am ajuns la intrarea în Moscheea Hagia Sophia, nu înainte de a trece prin Parcul Gülhane, un parc foarte frumos, dar unde încă nu erau înflorite lalele sau alte flori, fiind mijlocul lunii februarie.

Pentru a intra în Moschea Hagia Sophia trebuie să ai multă, enorm de multă răbdare. Coada pentru a intra în moschee se întindea pe câteva sute de metri, chiar dacă era ora 9 dimineața. Erau multe grupuri de turiști cu ghid, erau turiști veniți pe cont propriu și astfel am decis că vizitarea moscheii rămâne pe altă dată. Nu de alta, dar preferam să folosim orele de stat la coadă pentru a descoperi alte părți din Istanbul.
Astfel, de la Hagia Sophia am pornit înspre Palatul Topkapi, un alt punct emblematic printre atracțiile din Istanbul. Și aici era o coadă destul de mare de oameni care așteptau să intre. Fără a desconsidera importanța acestui palat și muzeu, am decis că la o vizită viitoare în Istanbul va fi trecut și Palatul Topkapi alături de Hagia Sophia pe lista principalelor obiective.
Acum am decis să luăm la pas zona de promenadă a așa-numitului Corn de Aur a Istanbulului și am pornit într-o plimbare de-a lungul Bosforului, practic ocolind Palatul Topkapi. Am ajuns într-un parc frumos amenajat, unde oamenii pescuiau (pescuitul este o activitate frecvent întâlnită inclusiv pe Podul Galata). De aici am continuat plimbarea până ce am ajuns în apropiere de Podul Galata.


Pentru că era încă devreme, am decis să traversăm Strâmtoarea Bosfor, cea mai îngustă strâmtoare navigabilă din lume, și să ajungem pe partea asiatică a orașului Istanbul. Astfel am luat un card pentru transportul cu ferry-ul public din Eminonu până în Kadikoy. Aici am descoperit o zonă plină de viață și cu foarte multă lume care vindea diferite lucruri și produse. Am continuat plimbarea pe primele străzi, apoi am găsit și un mic restaurant local unde mâncarea era foarte bună și la prețuri foarte convenabile.


După această pauză de masă am mers până la Gara Söğütlüçeşme, gară de unde urma să plecăm cu trenul pentru a continua călătoria în Turcia în zilele următoare. După ce am aflat unde este gara și am văzut puțin partea din cartierul Kadikoy, unde am observat un al doilea tramvai de epocă circulând pe străzile din Istanbul, am revenit la punctul de plecare cu ferry-ul public și am traversat din nou Strâmtoarea Bosfor înspre Podul Galatei.
Odată ce am ajuns aici, intenția era de a merge din nou la Hagia Sophia și să așteptăm la coadă pentru a intra. Însă fiind o zi de sâmbătă, în zona unde am coborât de pe ferry era foarte multă lume, o aglomerație greu de descris. Prin urmare am decis să mergem spre cazare, având convingerea că la ora respectivă era foarte aglomerat în toate punctele turistice din Istanbul.
Cartierul Kasimpasa și o scurtă plimbare până în Piața Taksim
În ultima zi înainte de plecarea din Istanbul am stabilit că nu vom mai vizita obiective turistice sau alte locuri cunoscute și că ne vom relaxa. Vremea însorită ne-a convins să petrecem câteva ore plimbându-ne prin Istanbul.
Pentru că nu am ajuns în Piața Taksim până atunci, un alt punct de reper pentru Turcia și pentru Istanbul, am pornit într-o plimbare pe Strada Istiklal până în Piața Taksim. Inițial am vrut să urcăm în tramvaiul nostalgic, dar nu am reușit fără cardul Istanbul Pass. Pentru că în ziua următoare aveam să plecăm din Istanbul, nu am mai făcut cardul respectiv și am luat din nou la pas Strada Istiklal.


Din Piața Taksim ne-am îndreptat înspre cartierul Kasimpasa, acolo unde am fost înainte cu două zile pentru a face ceva cumpărături și unde nu am apucat să vedem mai bine atmosfera. Am ajuns într-o mică piațetă unde oamenii savurau ceaiul specific turcesc, băutura salep care este specifică acestei țări și câteva preparate cu specific turcesc.
Atmosfera era una foarte frumoasă, cu oameni simpli care se bucurau de o zi însorită de duminică. După ce am petrecut câteva zeci de minute în acea piațetă, am pornit înspre cazare pentru a pregăti bagajele pentru ziua următoare, zi în care aveam de făcut o călătorie de aproximativ 12 ore cu trenul de la Istanbul la Denizli.
Impresii pe scurt despre Istanbul
Timpul petrecut în Istanbul a fost unul foarte plăcut și pot spune că după 6 zile în unul dintre cele mai mari metropole ale lumii, chiar ne-am simțit foarte bine aici. Cu toate că vorbim despre un oraș foarte aglomerat, nu am avut sentimentul pe care l-am avut atunci când am petrecut prima zi în Cairo. Dimpotrivă, de foarte multe ori simțeam că suntem într-un oraș foarte liniștit, unde oamenii nu aveau un ritm foarte alert al vieții, chiar dacă este cel mai important centru economic al Turciei.
Într-adevăr, în zonele turistice erau foarte mulți oameni, restaurantele și localurile erau foarte aglomerate, cu toate că vremea nu era cea mai plăcută pentru a vizita Istanbulul, iar cele mai importante obiective turistice erau extrem de aglomerate în fiecare zi. Prezența poliției și chiar a armatei în cele mai importante puncte turistice ale orașului te poate face să te simți puțin în nesiguranță datorită riscului ca anumite puncte din oraș să fie vizate de activitate teroristă.

Însă per ansamblu pot spune că atunci când te plimbi prin aceste locuri simți că riscul unor astfel de evenimente este prezent, dar parcă nu la fel precum se prezintă în mass-media. Desigur, este greu să cuantifici acest risc doar pe baza sentimentului de a fi acolo, mai ales că în urmă cu câteva luni a avut loc un incident nedorit pe Strada Istiklal din Istanbul. Tocmai din acest motiv am ales ca timpul petrecut în această zonă a Istanbulului să fie la ore mai puțin aglomerate.
În altă ordine de idei, oamenii pe care i-am întâlnit ne-au făcut să ne simțim bineveniți. Chiar și în cartierele mai puțin turistice, acolo unde oamenii nu prea întâlneau turiști în fiecare zi, nu am simțit că erau priviri care să ne facă să ne simțim inconfortabil. Absolut deloc. Dimpotrivă, aveam sentimentul de a fi bine primiți.

În concluzie, după 6 zile petrecute în Istanbul pot spune că am avut parte de un timp foarte plăcut aici. Chiar dacă aveam cumva așteptări pentru un oraș foarte obositor, nu a fost deloc așa și chiar am găsit foarte plăcut să te plimbi inclusiv prin zonele unde de obicei era multă lume.
Fără a face un obiectiv din vizitarea tuturor atracțiilor turistice din Istanbul, am reușit să descoperim câteva puncte emblematice ale acestei metropole. Pentru celelalte atracții turistice importante, nu ne rămâne decât să revenim în acest oraș încărcat de istorie și care este dezvoltat pe două continente.
Pingback: Denizli – supriza plăcută a unui oraș în afara destinațiilor favorite din Turcia | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cu trenul în Turcia pe ruta Istanbul – Denizli | Laurentiu Artugyan