Impresiile unei zile în vacarmul din Cairo, capitala Egiptului


Cairo este un oraș-metropolă cu peste 21 de milioane de locuitori. În momentul în care am pornit în călătoria înspre Egipt am căutat cea mai avantajoasă variantă pentru costurile cu prețul de avion și astfel am ajuns la varianta de la București în Cairo. Și dacă tot urma să ajungem în Cairo, am ales să petrecem aici primele 4 zile pentru a descoperi Piramidele din Giza, dar și o mică parte din capitala Egiptului.

Discrepanța dintre diferitele zone ale capitalei Cairo

Datorită faptului că eram cazați în Giza, oraș care este parte a metropolei Cairo, pentru a ajunge în partea centrală a orașului trebuia să trecem prin mai multe zone ale orașului. Discrepanța între aceste zone este foarte mare și chiar dacă turiștii nu își doresc neapărat să vadă astfel de locuri, din postura de călător este o realitate cu care este bine să iei contact și să vezi cu ochii tăi cum arată această lume complet diferită.

În apropiere de cazare strada era folosită atât de mașini de diferite „vârste”, cât și de căruțe, tuk-tuk-uri, cămile, cai și oameni. Ulterior, când am ieșit la bulevardul principal, traficul absolut haotic se derula pe două sensuri de mers, iar între cele două sensuri de mers, fiecare având câte 4 benzi, era o insulă plină cu mașini avariate sau parcate, mizerie și oameni care se deplasau în toate direcțiile.

Apoi drumul mergea pe o șosea de centură, un fel de autostradă care trecea prin cartiere unde clădirile erau neterminate și unde majoritatea blocurilor erau fără finisaje exterioare. Iar aici mirosul era greu de suportat, chiar dacă afară nu erau mai mult de 25-26 de grade Celsius. Oamenii de aici trăiesc majoritatea într-o sărăcie greu de descris, iar pentru a ajunge la muncă sau la școală în oraș stăteau pe marginea drumului pentru a prinde microbuzele care asigură transportul local pentru aceste zone sau autobuzele supraaglomerate.

Reclame

După aproximativ 40 de minute într-un trafic în care ambuteiajele alternează cu deplasarea în mare viteză, se ajunge în zona centrală a capitalei egiptene, unde peisajul se mai schimbă și încep să apară clădiri cu multe etaje, clădirile din sticlă și oțel sau blocurile mai elegante și mai îngrijite.

Traficul, o adevărată aventură

După primul contact cu orașul Cairo atunci când am ajuns cu avionul și am văzut cum arată traficul din această metropolă, ne-am gândit de două ori dacă să vizităm puțin acest oraș cu o populație mai mare decât a României. Pentru că aventura este ceea ce oferă adrenalină și pentru că până la urmă cea mai bună metodă de a te adapta la un loc necunoscut și unde ajungi pentru prima dată este să intri în atmosfera locului, am decis să vizităm o parte din ceea ce are de oferit capitala Egiptului.

Reclame

Am luat un Uber de la cazarea de lângă Piramidele din Giza până în Piața Tahrir, una dintre cele mai importante puncte de reper din Cairo. Aici trebuia să luăm bilete pentru autocarul care urma să ne ducă la Hurghada. După ce am cumpărat biletele pentru ruta Cairo-Hurgada, călătorie care urma să dureze aproximativ 7 ore într-un autocar al firmei GoBus, am început să ne îndreptăm înspre Piața Tahrir și înspre Muzeul Egiptean din Cairo. A traversa strada este o adevărată aventură indiferent dacă trebuie să traversezi o stradă cu 2 benzi sau dacă trebuie traversat un bulevard cu 4-5 benzi.

Chiar dacă așteptam momentul potrivit, acesta nu venea niciodată pentru că mașinile nu opreau sau nu încetineau. Dacă inițial traversam strada doar atunci când mai erau alte persoane care traversau în aceeași direcție, ulterior am început să deprind modul în care trebuie traversat. Alegeam o stradă cu cât mai puține benzi, apoi traversam prima bandă și ne strecuram printre mașinile care veneau, iar apoi ultimele benzi până ce ajungeam pe partea dorită.

În imediata apropiere a Muzeului Egiptean din Cairo erau și câteva semafoare, iar când mașinile erau oprite la Stop, era cea mai sigură variantă pentru a traversa. Evident că nimeni nu traversa pe treceri de pietoni, acestea aproape că nu există sau chiar nu există. Fiecare traversa strada pe unde apuca și aproape că aveam senzația că oamenii se aruncă înaintea mașinii.

Pentru ca totul să fie și mai interesant, după ce am traversat un bulevard, o mașină ce venea în viteză a încetinit la câțiva centimetri și șoferul a spus zâmbind „Welcome to Cairo”, după care a demarat în viteză, în vreme ce toate mașinile din spate claxonau intens.

Circulația rutieră absolut haotică și fără reguli, claxoanele neîncetate, ambuteiajele formate pe șosele și numărul imens de pietoni care traversează pe oriunde, inclusiv în diagonală într-un sens giratoriu cu multe benzi de circulație, transformă traficul din capitala Egiptului într-o primă aventură atunci când ajungi în această țară din Nordul Africii.

Reclame
Vizita la Muzeul Egiptean din Cairo

După ce am reușit să traversăm câteva bulevarde și am ajuns la intrarea în Muzeul Egiptean din Cairo, am decis să vizităm muzeul unde se află peste 100000 de exponate, dintre care cele mai interesante și atractive sunt sarcofagul lui Tutankhamon, masca de 11 kg din aur a lui Tutankhamon, câteva mumii și foarte multe bucăți din descoperirile arheologice făcute de-a lungul timpului în numeroasele situri arheologice egiptene.

Intrarea la Muzeul Egiptean din Cairo costă 200 de lire egiptene (EGP) pentru adulți, adică undeva la 40 RON. Pentru a intra în muzeu trebuie să treci printr-un control de securitate unde se scanează bagajul și unde treci printr-o poartă ca la aeroport. Chiar dacă era ora 10:00 dimineața, muzeul era plin de oameni. Cu greu găseai un loc unde să poți admira în voie exponatele.

Muzeul este dispus pe două etaje, dar cei mai mulți vizitatori se îndreaptă direct înspre camera unde se află lucrurile găsite în mormântul lui Tutankhamon. În același timp, sectorul cu mumii sau cu elementele faraonului Ramses al II-lea este foarte apreciat de vizitatori. Fiind pentru prima dată atât de aproape de statuete egiptene, pereți cu hieroglife, mumii sau sarcofage vechi de mii de ani, a fost o senzație aparte să ai la câțiva centimetri înaintea ochilor adevărate capodopere ale lumii antice.

Un alt loc interesant al muzeului este acela unde sunt prezentate numeroase scrieri pe papirus și chiar pe diferite tipuri de piatră. Muzeul este plin de elemente descoperite în diferite morminte ale faraonilor și reginelor care au fost la conducere de-a lungul veacurilor în Egiptul Antic. După mai bine de 2 ore petrecute în muzeu, am considerat că este suficient, având în vedere că zumzetul era unul neîncetat și aglomerația era foarte mare.

Piața Tahrir și largile bulevarde ale capitalei Egiptului

La ieșirea din muzeu am încercat să găsim un loc unde să mâncăm și un loc unde să găsim ceva internet mai bun, având în vedere că internetul în Egipt este foarte, foarte slab. Fiind aproape de Piața Tahrir sau chiar în piață, am dat o tură pe aici și am căutat un centru comercial unde să găsim puțină liniște în acest vacarm și un loc să mâncăm.

Problema era că harta de pe Google Maps indica eronat două centre comerciale în apropiere. După 30 de minute în care ne-am tot învârtit prin zonă și după numeroase încercări ale unor vânzători de a ne convinge să le vizităm magazinele cu suveniruri, am ales în cele din urmă o cafenea de tip bistro unde era puțină lume și unde am găsit ceva internet la o viteză rezonabilă. În același timp am admirat largile bulevarde care dau în Piața Tahrir și apoi ne-am îndreptat înspre Fluviul Nil.

Fluviul Nil, podurile peste Nil și Insula Gezira

Nilul este cel mai lung fluviu din lume din perspectiva lungimii și pentru orice geograf să ajungă să admire unul dintre reperele geografice ale lumii este o mare bucurie. Nilul la Cairo este un loc de promenadă, însă total diferit față de ceea ce suntem obișnuiți în orașele europene. Podurile de peste Nil fac legătura cu Insula Gezira, o insulă unde se află unul dintre cartierele selecte ale capitalei egiptene, cartierul Zamalek.

Reclame

După o plimbare de câteva zeci de minute și după ce am admirat Nilul de pe două poduri care traversează acest fluviu, am ajuns și la Cairo Tower sau Turnul din Cairo. Acest turn realizat din beton are 187 de metri înălțime și poate fi urcat pe scări sau cu un lift pentru a admira întreg orașul Cairo chiar de pe Insula Gezira.

De foarte multe ori este nevoie să faci din timp rezervare pentru a putea urca în turn, coada pentru a vizita acest turn fiind foarte mare. De asemenea, nu este permis accesul cu o cameră foto profesională, iar acest lucru pentru că există o persoană chiar în fața turnului care folosește o cameră profesională pentru a face fotografii, desigur, contra cost. Pentru că era destul de târziu și având în vedere că înainte cu o zi am petrecut multe ore pentru vizitarea Necropolei din Giza, am decis să luăm un Uber înapoi spre cazarea din Giza.

În traficul infernal de la ora 17:00 a durat 70 de minute până când am ajuns la cazare, după o zi în care gălăgia din Cairo, traficul haotic, miile de oameni care mergeau la muncă sau care aveau de rezolvat diferite lucruri și zecile de persoane care încercau să te convingă să cumperi ceva au fost elemente care ne-au stors de-a dreptul de energie. Per total a fost o zi foarte interesantă, cu un apus de soare de pe unul dintre podurile de peste Nil și cu multă adrenalină într-o metropolă ce poate fi definită ca având un ritm foarte alert.

4 comentarii la “Impresiile unei zile în vacarmul din Cairo, capitala Egiptului

  1. Pingback: Istanbul – impresii după 6 zile în orașul împărțit pe două continente | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Impresii după 4 săptămâni petrecute în Egipt | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: GoBus – Experiența de a călători cu autocarul în Egipt | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: O scurtă incursiune în viața beduinilor și în Deșertul Estic – Egipt | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: