Piramidele din Giza – un loc încărcat de istorie, dar sufocat de turism

Unul dintre locurile unde istoria își are un punct de reper major este cu siguranță Egiptul. Printre locurile emblematice din Egipt și din întreaga lume din perspectiva istoriei antice se regăsesc Piramidele de la Giza.
Unde se află localizat situl arheologic Piramidele din Giza?
Pentru a ajunge să vizitezi necropola de la Giza, este nevoie să ajungi în Cairo și de aici în ceea ce a fost odată vechiul oraș Giza. În prezent Giza este considerat un oraș parte a metropolei capitalei Cairo, fiind orașul-capitală al guvernoratului Giza. Pentru a ajunge aici există posibilitatea de a folosi transportul în comun din Cairo, dar și taxiurile locale sau chiar Uber.

Giza este un oraș ce se află situat pe malul de vest al Nilului, la o distanță de aproximativ 5 km față de centrul capitalei Cairo, în vreme ce platoul necropolei Giza este la aproximativ 25 de km de centrul orașului Cairo.

Dacă îți dorești să vizitezi și să admiri din apropiere Marile Piramide și Sfinxul, poți găsi numeroase spații de cazare chiar la porțile platoului necropolei de la Giza. Într-o astfel de cazare am petrecut 3 nopți, chiar la gardul cu necropola Giza, de unde aveam vedere înspre Marile Piramide.

Piramidele din Giza și importanța acestora
Piramidele reprezintă unul dintre simbolurile egiptene, iar Piramidele din Giza sunt fără doar și poate cele mai cunoscute din Egipt și poate chiar din lume. Acest lucru chiar dacă nu vorbim despre cele mai vechi piramide din lume, conform istoricilor. Situl arheologic Piramidele din Giza se referă la o necropolă pe o suprafață foarte întinsă.

Este un platou care „adăpostește” foarte multe monumente antice, iar cele 3 piramide care sunt denumite „Marile Piramide” reprezintă atracția principală pentru turiști, împreună cu o sculptură masivă reprezentată de Marele Sfinx.
La aceste elemente se adaugă alte piramide de dimensiuni mai reduse, unele dintre ele aflate în stare de degradare avansată. De asemenea vorbim și despre existența mai multor cimitire, a unui sat muncitoresc din vremea respectivă și chiar a unui complex industrial. Toate aceste structuri reprezintă o adevărată bogăție arheologică, iar multe alte descoperiri sunt făcute în continuare în acest sit arheologic.

Sentimentul de a fi la Marile Piramide și la Marele Sfinx
De multe ori lumea încearcă să înțeleagă cum s-a reușit la vremea ridicării Marilor Piramide o astfel de structură având asemenea dimensiuni impresionante. Personal nu am căutat să înțeleg acest lucru și nici să caut care dintre teoriile disponibile în diferite surse ar fi cea mai apropiată de adevăr. Pentru că din punctul meu de vedere toate aceste teorii nu sunt decât supoziții din poziția societății contemporane.
După primul contact cu Egiptul și prima zi în această țară din nordul Africii, în ziua următoare am ales să pășim pe Platoul Marilor Piramide din Giza. A ajunge la Marile Piramide și la Marele Sfinx a fost un moment în care nu mi-am dorit altceva decât să admir măreția unor structuri cu adevărat impozante și care reprezintă un loc fără doar și poate cu o încărcătură aparte.

Sentimentul de a pătrunde într-o piramidă și ideea că sub nisipul deșertului mai există cu siguranță alte structuri și elemente ale acestei necropole antice, au fost cu adevărat aparte. Timpul petrecut printre cele 3 piramide mari și printre celelalte piramide de dimensiuni mai mici a fost unul aparte. Dacă în urmă cu mulți ani de zile învățam despre Egiptul Antic și aflam informații despre Piramidele din Giza, iată că acum eram la baza acestor piramide și puteam atinge blocurile de piatră din care sunt alcătuite aceste structuri impozante.



Când turismul devine sufocant pentru însemnătatea unui loc emblematic
Marile Piramide sunt un loc în care te simți special atunci când calci pentru prima dată. Este un loc unde poți să înțelegi că istoria nu este doar cea prezentată în manuale sau în documentare, că se poate să existe o istorie pe care să nu o înțelegem și pe care doar să ne-o imaginăm. Însă, din păcate, Piramidele din Giza sunt de-a dreptul sufocate de turism.


Deși am ajuns la Marile Piramide și la Marele Sfinx în afara vârfului de sezon, numărul turiștilor era unul foarte mare. Cu siguranță că în vârful de sezon numărul turiștilor este cu mult mai mare. Turismul este principala metodă de a aduce bani în Egipt. Însă modul în care se face turism lasă foarte mult de dorit la Piramidele de la Giza.
Una dintre intrări arată într-o stare absolut deplorabilă. Zeci de cămile și de cai sunt folosiți zilnic pentru a transporta turiștii printre piramide și pentru a se plimba prin platoul necropolei. Mai mult, aceste animale de povară sunt de multe ori extrem de slabe, biciuite fără milă și practic exploatate constant pentru a face bani de pe urma turiștilor dornici de experiențe „autentice”. Doar că nu este nimic autentic în a vedea proprietarii de cămile îmbrăcați în haine moderne cu șapcă Adidas și ochelari de soare conducând turiștii urcați pe cocoașa cămilelor.


Evident că peste tot pe platou miroase a cal și a cămile, iar insistența acelor persoane care fac bani cu cămilele și cu caii se transformă uneori într-un comportament de-a dreptul supărător pentru cei care își doresc să se bucure în liniște de acest loc unic. În același timp vânzătorii de tot felul de suveniruri și obiecte insistă să îți vândă tot felul de produse, uneori fiind foarte dificil să scapi de ei pentru a te putea plimba mai departe.


Deși nu este vorba despre agresivitate, nu este deloc plăcut să refuzi mereu tot felul de oferte, să le spui că nu ești interesat și chiar să găsești cu greu locuri unde să nu te întâlnești cu acești vânzători. La toate acestea se adaugă numărul foarte mare de turiști care vizitează Piramidele de la Giza. Chiar dacă este firesc acest lucru, zecile de autocare, microbuze, trăsuri și autoturisme care se plimbă prin interiorul necropolei te duc cu gândul la un loc foarte „vândut”, nicidecum la un loc încărcat de istorie.

Pentru mine singurul moment în care am avut puțină liniște a fost atunci când ne-am îndepărtat de drumurile turistice și de cele frecventate de cămile și de cai, plimbându-ne printre mici movile de nisip pentru a suprinde în fotografii piramidele din diferite unghiuri.
Bilete de intrare pe Platoul Giza și la Marile Piramide
Vizitarea piramidelor este posibilă cu bilete extra pe lângă biletul de intrare. Biletul de intrare pe platou este de 240 EGP (aproximativ 45 RON) și include doar vizitarea platoului și intrarea în apropiere de Marele Sfinx. Pentru vizitarea piramidelor se percep alte bilete de intrare. Pentru Piramida lui Keops intrarea este de 400 EGP (aproximativ 80 RON), în vreme ce pentru piramida lui Kefren intrarea costă 100 EGP (aproximativ 18 RON). Cea de-a treia piramidă, a lui Menkaura (Mykerinos), era închisă pentru renovare la momentul vizitei.


Datorită faptului că la Piramida lui Keops era foarte multă lume și pentru că urma să ajungem să vizităm și Valea Regilor de la Luxor, am ales să intrăm doar în Piramida lui Kefren. Sentimentul de a pătrunde într-o piramidă și de a vedea ceea ce a fost cândva mormântul unui important faraon egiptean. Chiar dacă Piramida lui Keops este mult mai atractivă prin prisma hieroglifelor, am ales să vizităm Piramida lui Kefren doar pentru a avea experiența de a pătrunde în interiorul unei piramide.

Intrarea este foarte joasă și îngustă, iar după ce se coboară câteva minute se continuă cu o porțiune dreaptă, urmată de o urcare înspre ceea ce a fost încăperea care adăpostea mormântul faraonului Kefren. Chiar și fără existența hieroglifelor, gândul de a te afla în interiorul unei piramide îți dă o stare aparte.
Remarci finale
În ciuda faptului că Piramidele din Giza sunt puse în valoare într-o manieră care nu denotă neapărat respect pentru ceea ce au reprezentat cândva faraonii, cred că merită ca atunci când ajungi în Egipt să aloci 1 zi pentru a vizita acest sit de foarte mare importanță pentru istoria Egiptului și nu numai.
Lăsând la o parte imaginea pe care toți aceia care caută să facă bani de pe urma turiștilor o dau acestui obiectiv turistic, Marile Piramide din Giza și Marele Sfinx reprezintă o atracție pentru toți turiștii și călătorii care îți doresc să ajungă în Egipt și care vor petrece cel puțin 1 zi în Cairo. Este un loc impresionant și care înainte de a încerca să îl explici, merită mai degrabă să îl simți, să îl asimilezi prin ceea ce transmite datorită măreției unor structuri foarte interesante și care impun respect.

Având în vedere că în Egipt temperaturile pot atinge constant valori de peste 38-40 de grade Celsius, pentru a te putea bucura de temperaturi optime pentru vizitarea Platoului din Giza este recomandat să optezi pentru perioada din noiembrie până în martie-aprilie. În același timp, dacă vrei să te bucuri de mai multă liniște și mai puțină aglomerație, se recomandă vizitarea sit-ului cât de dimineață posibil, în funcție de ora de deschidere a porților de intrare la sit. Pentru mai multe imagini, te invit să vizionezi un video din timpul vizitei la Piramidele din Giza.
Pingback: Luxor –un muzeu în aer liber din perspectiva vestigiilor Egiptului Antic | Laurentiu Artugyan
Pingback: Impresiile unei zile în vacarmul din Cairo, capitala Egiptului | Laurentiu Artugyan