Primul contact cu Egiptul – doar în cuvinte, fără fotografii


Călătoria este una dintre cele mai bune metode pentru a te dezvolta în plan personal, pentru a te descoperi și pentru a descoperi alte culturi, alți oameni și alte locuri încărcate de energie. Din acest motiv călătoria este pentru mine cea mai bună opțiune pentru a ieși din zona de confort și pentru a dezvolta diferite aspecte ale vieții in plan personal.

În acest context, la mijlocul lunii noiembrie 2022 am pornit într-o călătorie în Egipt pentru aproximativ 4 săptămâni. După un zbor de aproape 50 de minute pe ruta Timișoara – București Otopeni, o escală de 4 ore în București pe aeroportul Otopeni și un zbor București – Cairo de aproximativ 2 ore și 45 de minute, am aterizat la Cairo în mijlocul nopții.

Primul pas pe aeroport – viza pentru Egipt

Odată ajuns în Egipt pe aeroport, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să obții viza pentru Egipt. Există opțiunea de viză online (e-visa) sau de viză la aterizarea pe aeroport (visa on-arrival). Viza turistică pentru cetățenii din România costă 25 USD de persoană, indiferent dacă vorbim despre viza online sau despre cea la aterizare.

Chiar dacă în diferite locuri informațiile privind obținerea vizei de turist pentru Egipt menționează faptul că durează câteva zeci de minute și că este nevoie de completarea unui formular, atunci când am ajuns în aeroport totul a durat maxim 5 minute. Deși am completat formularul pentru viză, nu a fost cerut la cei de la vamă, iar polițiștii de frontieră nici nu au scanat bagajele cu care am intrat în țară. Când le-am spus că venim din România, ne-au făcut semn să trecem. Și atât!

Reclame

Mare atenție pentru cei care doresc să meargă în Egipt pe cont propriu în ceea ce privește costul vizei. Există foarte multe website-uri unde poți să îți iei viza online, dar prețul este mult mai mare decât cei 25 USD. Poți lua viza online de pe site-ul oficial pentru viza de Egipt. Inițial era cât pe ce să aplic pentru viză pe un site unde costul vizei era de 84 USD. Acest site (Egipt e-Visa) menționează că este site-ul oficial, dar este de fapt doar o metodă de a plăti un comision considerabil pentru obținerea vizei de Egipt.

Cum pleci de la aeroport înspre cazare și cum ai internet în Egipt?

Încă din aeroport taximetriștii erau insistenți în a-ți oferi serviciile, dar nimic deranjant. Peste tot prin lume în aeroporturi sau autogări găsești astfel de taximetriști care te întâmpină atunci când ajungi într-o anumită locație. Fiind o oră târzie și cazarea fiind disponibilă doar după ora 9, până în jur de ora 6 am avut grijă să găsim o cartelă SIM pentru telefon și internet local, să găsim ceva bani locali (Lira egipteană este moneda folosită) și să găsim o metodă de a ajunge la cazare.

În acest sens aveam varianta taxiului, varianta Uber sau autobuzele locale. Pentru că timp era suficient și pentru că fiecare călătorie are inclusiv obiectivul de a descoperi viața locală și nu de a fugi de ea, am ales varianta cu un mijloc de transport în comun.

Din aeroport este un autobuz care preia călătorii (shuttle bus) și îi transportă într-o autogară apropiată de aeroport. Aici sunt autobuzele care merg înspre centrul orașului. Am urcat în autobuz, am luat biletul și apoi am început o cursă nebună prin oraș. Autobuzul aproape că mergea fără să încetinească. Călătorii urcau aproape din mers.

Reclame
Prima experință cu traficul în Cairo

În autobuz am întâlnit un localnic foarte ospitalier care vorbea spaniolă. Pentru că mă descurc bine în spaniolă, am început să discutăm puțin și această persoană a spus că ne ajută să găsim cea mai bună variantă spre cazare. Pentru că până la cazare trebuiau schimbate 2 autobuze, noul prieten egiptean a propus varianta unui microbuz care este mai ieftin decât un taxi și care ajunge mai repede decât autobuzul local datorită faptului că evită centrul orașului la oră de vârf.

Am fost de acord și am început să căutăm împreună cu un alt prieten de-al omului un microbuz înspre Giza, acolo unde aveam cazarea. Am coborât din autobuz într-o zonă super aglomerată, o piață a orașului Cairo. Și dintr-o dată eram în mijlocul unei mulțimi de oameni și mașini, scutere, autobuze, camioane, câini, cai și tot ceea ce puteai să găsești într-o piață.

Era contactul cu noua cultură și cu ceea ce reprezintă zonele aglomerate ale capitalei Cairo. După vreo 15 minute de mers cu rucsacul în spate (și unul în față) prin piață, găsim un microbuz care mergea înspre zona unde era cazarea. Am găsit un microbuz super ieftin, dar și foarte…greu de descris drept mijloc de transport în comun. Un microbuz de dimensiuni reduse, cu scaune foarte mici și foarte vechi. Dar am zis să continuăm experiența și să fie una autentică, nu una în care folosim un taxi și din aeroport ajungem direct la cazare.

Reclame

Oamenii în microbuz erau foarte ok, zâmbitori și extrem de primitori. Prietenului egipteanului care vorbea spaniolă a insistat foarte mult să plătească el costul transportului și nu am reușit nici cum să îl conving că plătesc eu. I-am mulțumit și m-am bucurat să văd că încă de la primele ore în Egipt am întâlnit oameni frumoși. Era un semn faptul că deși Egiptul trăiește mult sau se bazează aproape exclusiv pe turism, oamenii pot fi deschiși în a oferi ajutor călătorilor.

Pentru că nu am plecat în Egipt să facem turism, ci să descoperim locuri noi, oameni noi, o nouă cultură, tradiții diferite și să ne îmbogățim din perspectiva amintirilor și a experienței trăite. După multe zeci de minute într-un trafic absolut nebun, în care fiecare șofer se oprea la limită să nu lovească pe alt șofer, în care pietonii treceau printre mașini prin orice loc, fără semne de circulație sau reguli de circulație, noii prieteni egipteni sugerează că pentru a ajunge mai repede să luăm un taxi.

Răspundem afirmativ și acestei recomandări, doar că aici dintr-o dată persoana care vorbea spaniolă se supără pe prietenul lui din cauza costului taxiului și dispare, celălalt negociează prețul taxiului (aici totul se negociează) și apoi își ia la revedere. Taxiul ne duce la cazare unde întâlnim gazda pentru primele 3 nopți pentru un apartament prin AirBnb, o cazare chiar la gardul cu zona unde se află Piramidele de la Giza.

Așteptări versus realitate pentru cazarea din Cairo-Giza

Atunci când am făcut rezervarea pe platforma AirBnb nu am văzut cum arată strada unde se află cazarea. Era un fel de adăpost în aer liber pentru zeci de cai și de cămile folosite pentru „turism” în zona piramidelor, iar din loc în loc erau adevărate gropi de gunoi. Străduțele dintre blocurile din jur erau de pământ, pline de mizerie și de gunoaie, iar gălăgia era greu de descris.

Reclame

Cazarea era foarte ok pentru condițiile din Egipt și pentru prețul plătit. Mai ales că era foarte aproape de piramide. Însă ceea ce se vedea pe geamul apartamentului, dincolo de faptul că puteam vedea piramidele, era ca și cum am fi ales să petrecem ceva timp într-o zonă cu grajduri. Având în vedere că totul era ok în apartament, am trecut peste aspectul străzii și al zonei în ansamblu și am ieșit să explorăm puțin vecinătatea.

Ei bine, majoritatea străzilor erau pline de cai și cămile, iar mizeria lăsată în urma acestora era greu de alăturat ideii de capitală a unei țări. Și nu doar caii sau cămilele făceau mizerie. Gunoaiele menajere erau pe marginea trotuarelor în adevărate grămezi. La toate acestea se adăuga faptul că străduțele erau din nisip sau pământ.

Prima zi în Egipt poate fi plină de țepe

Acest peisaj al primelor ore în Cairo vine „condimentat” cu oamenii care vor să îți vândă orice și să te convingă că ospitalitatea lor este una foarte mare. Și am avut parte de prima astfel de experiență la 100 de metri de cazare. În dorința de a vedea ce găsim prin vecinătate, ne întâmpină un tânăr care vindea parfumuri și uleiuri esențiale.

Mă roagă să îi scriu câteva cuvine în limba română și ne oferă un ceai din partea casei. Îi spun că am băut deja ceai și apoi scriu câteva rânduri. Între timp omul povestește despre frumusețea Egiptului și despre parfumurile sale. Apoi insistă să descoperim 4-5 parfumuri și chiar dacă îi spun că nu doresc să testez nimic, la insistențele sale testăm 4 parfumuri.

Îi laud parfumurile și ospitalitatea, iar apoi începe o ofertă continuă pentru a cumpăra parfumuri din cele testate. De la un preț foarte mare, omul nostru tot scade la preț, deși eu insistam că nu doresc să cumpăr nimic. Dintr-o dată ospitalitatea egipteană se transformă aproape într-o vânătoare de clienți.

Reclame

Când dau să plec, după vreo 5 minute de explicat frumos că nu doresc să cumpăr parfumurile sale, îmi spune că nu e normal să nu îi plătesc produsele testate, că astea costă și că există posibilitatea să aibă probleme cu șeful. Asta după ce înainte îmi spusese că este afacerea familiei sale și că are nu știu câte magazine. Deși știam că nu are ce să facă dacă plecam fără să plătesc, i-am „plătit” testarea parfumurilor (50 lire egiptene, echivalentul a undeva la 10 RON) și am plecat.

Ulterior m-am mai întâlnit cu acest om în fiecare zi atâta timp cât am fost cazați în apropiere de Giza și în fiecare zi mă chema la el în magazin să îi cumpăr parfumul pe care zicea el că i-am promis că îl voi cumpăra.

După experiența cu „parfumeria” am plecat mai departe pentru a găsi un supermarket sau un loc pentru a mânca. Nici nu am dat bine în prima străduță, că deja eram un „vânat” proaspăt pentru taximetriști, vânzătorii de statuete și o mulțime de persoane care ne vedeau asemenea unor tonomate cu picioare. Însă de foarte multe ori acestea pot fi țepe pe care să le experimentezi în prima zi în Egipt, dacă nu ești atent(ă) și nu te documentezi înainte de a ajunge aici.

O zi interesantă, în care am pășit într-o cultură complet nouă

Pentru un prim contact cu o astfel de lume, era un adevărat șoc cultural. Deși citisem despre aceste comportamente și văzusem numeroase video-uri cu Egiptul, atunci când am experimentat pe propria piele un astfel de comportament, am simțit cu totul diferit lucrurile. Și era firesc acest lucru.

Reclame

Dincolo de faptul că în Egipt este un standard complet diferit în privința curățeniei și există foarte multă populație extrem de săracă, abordarea prin care la fiecare colț de stradă eram întâmpinat de persoane care doreau să vândă ceva, să ceară ceva pentru că ți-au oferit ajutorul (pe care nici măcar nu l-ai cerut) a fost primul lucru care m-a făcut să mă întreb dacă în urma acestei călătorii care urmează să se deruleze pe parcursul a 4 săptămâni voi căuta să revin curând în Egipt sau dimpotrivă, mă va convinge de faptul că o singură vizită aici este suficientă pentru a cunoaște cultura, o parte dintre locurile pline de istorie ale țării și o parte dintre peisajele oferite de Egipt este suficientă.

În încheiere…

…a fost o primă zi plină de senzații interesante și departe de zona de confort. Faptul că oboseala drumului spre Cairo era prezentă, a intensificat cu siguranță modul în care am perceput anumite imagini și anumite atitudini. Faptul că nu am făcut fotografii în prima zi a fost datorită bagajului și datorită faptului că eram foarte atent la traficul nebun din Cairo, un trafic pe care cu greu îl poți nume ca având reguli. Însă cred că în contextul unei astfel de zile în Egipt, cuvintele pot exprima mai bine chiar și decât fotografiile impactul pe care această lume l-a avut.

Voi reveni cât de curând și cu alte experiențe, locuri de văzut și sugestii pentru călătoriile în Egipt, de data asta însoțite de fotografii.

4 comentarii la “Primul contact cu Egiptul – doar în cuvinte, fără fotografii

  1. Pingback: Impresii după 2 săptămâni în Hurghada, Egipt | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Magia din Minte –  O carte pentru a-ți descoperi propria magie | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Impresiile unei zile în vacarmul din Cairo, capitala Egiptului | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Piramidele din Giza – un loc încărcat de istorie, dar sufocat de turism | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: