Natura la catedră – Lecția nr.1: Răbdarea

Într-un articol anterior subliniam faptul că Natura este primul și cel mai bun „profesor” pentru fiecare dintre noi, Natura având multe lecții pe care ni le poate oferi. Dacă atunci când suntem copii acordăm o atenție deosebită fiecărei părți din natură, de la cele mai mici vietăți, până la copaci și animale, odată ce devenim adulți suntem învățați să gândim „logic” și să privim natura prin prisma informațiilor pe care le-am dobândit în școală.
Una dintre lecțiile pe care Natura le oferă atunci când îi permitem să fie la „catedră” este RĂBDAREA. Un cuvânt atât de greu de auzit și mai ales de pus în practică într-o societate tot mai grăbită, unde totul trebuie să se întâmple acum dacă se poate, iar cei mai mulți oameni și-ar dori să vadă rezultatele acțiunilor imediat.
Cum putem învăța Răbdarea de la Natură?
Cu greu mai putem să învățăm să avem răbdare sau să fim răbdători în societatea de astăzi. Aproape peste tot ni se cer rezultate imediate, presiunea socială a acelora care au reușit devine tot mai mare și pentru aceia care își doresc să reușească, iar Răbdarea nu mai este de mulți ani o virtute într-o lume care crede că rezultatele și obiectivele pot fi atinse exact cum facem un plic instant de cafea sau de supă. Ei bine, atunci când privim înspre Natură, lecția ne este atât de frumos explicată, încât nu este nevoie de nici un cuvânt.
Odată ce privim înspre Natură, putem observa cum totul se întâmplă fără grabă și cum ceea ce este menit a deveni realitate ia viață. Una dintre modalitățile prin care putem deprinde sau putem redescoperi Răbdarea de la Natură este aceea de a observa modul în care o sămânță rodește, modul în care florile înfloresc sau modul în care o larvă devine fluture.
Adoptă ritmul naturii: secretul ei este răbdarea.
Ralph Waldo Emerson
Atunci când plantăm o sămânță nu avem altceva de făcut decât să avem răbdare să rodească și, desigur, să ne asigurăm că are apă și un sol propice. Dar nici aceste acțiuni nu sunt obligatorii, pentru că de multe ori și dacă aruncăm semințe în sol și le lăsăm acolo, în scurt timp vor rodi o mare parte dintre acestea.
Chiar dacă ne-am dori ca semințele plantate să rodească AZI sau ACUM, acest lucru este imposibil din perspectiva naturii. Este nevoie de timp pentru ca întreg procesul natural să se desfășoare, iar în acest timp nu avem altceva decât fie să acționăm pentru a oferi semințelor un mediu cât mai propice pentru a rodi, fie să avem Răbdare, fie ambele. Dar în niciun caz nu putem grăbi procesul Naturii.
Tot la fel, atunci când avem un boboc al unei flori sau o larvă care urmează se devină fluture, procesul se va desfășura conform timpului potrivit din perspectiva Naturii. A grăbi un boboc să devină floare înseamnă că vom distruge bobocul și nu vom avea parte de nici o floare. A grăbi o larvă să devină fluture înseamnă moartea larvei și implicit a fluturelui. Procesul Naturii este unul care pare lent pentru oamenii care s-au învățat să se întâmple totul Acum, însă este singurul proces care asigură viața constant și care susține o viață sănătoasă.
Grăbirea nefirească a proceselor naturale
Este adevărat, omul a descoperit faptul că poate grăbi anumite procese precum rodirea semințelor, creșterea plantelor sau obținerea roadelor din plante. Însă este un proces nefiresc din perspectiva Naturii, iar rezultatele se văd asupra oamenilor care au tot mai multe probleme de sănătate prin prisma consumului de substanțe chimice folosite pentru obținerea imediată a produselor din agricultură. Atunci când intervenim în procesul Naturii, intervenim de fapt în echilibrul pe care Natura l-a creat și nu facem altceva decât să ne dezechilibrăm mediul corpului nostru, un corp care este creat pentru a fi în perfectă armonie cu Natura.
Când eram copil în perioada Sărbătorilor de Paște îmi plăcea să observ cum erau foarte multe buburuze pe florile de păpădie. Și la un moment dat am început să adun câteva buburuze într-o cutie mare de plastic unde acestea puteau fi observate și să le duc în casă. Le făcusem aerisire și am început să le pun firicele de iarbă și flori de păpădie în fiecare zi. După aproximativ 3 săptămâni în care mă gândeam să eliberez buburuzele pentru că le observam destul, am realizat că în cutia respectivă erau larve.
Dorind să observ ce se întâmplă mai departe, am păstrat în continuare buburuzele și în alte aproximativ 2-3 săptămâni alte buburuze zburau prin cutie, iar ulterior am eliberat toate buburuzele pe florile care apăreau la început de iunie. Atunci am avut parte de o primă lecție a Răbdării, lecție pe care ulterior am uitat-o, fiind cuprins de alergarea pe care o învățam în toate mediile în care trăiam și creșteam.
Fiecare ciclu al Naturii ne învață că Răbdarea este cheia
Într-o societate tot mai afectată de probleme emoționale și mentale, unde tot mai multă lume simte cum și-a pierdut echilibrul emoțional și mental, Natura ne arată cheia înspre regăsirea echilibrului, și anume Răbdarea. O simplă privire înspre Natură și putem înțelege faptul că omul ca și parte din Natură nu este menit a alerga constant și a fi mereu pregătit să fugă sau să se lupte.
Oamenii au nevoie de răbdare. Oamenii trebuie să construiască lucrurile încet, cărămidă cu cărămidă. Oricât de mult ne-ar plăcea să realizăm rapid lucrurile mărețe, lumea noastră nu merge așa. Geniul este un proces.
Robin Sharma
Dacă am înțelege că atunci când acționăm nu trebuie să așteptăm sau să avem pretenția de a obține rezultate imediate, Răbdarea fiind „ingredientul” care poate duce la obținerea celor mai frumoase și trainice rezultate, cu siguranță că am evita multe dintre problemele care ne dezechilibrează viața personală și profesională.
Pare greu să privim înspre Natură atunci când suntem mai mereu înconjurați de betoane, sticlă și de tehnologie. Însă este foarte simplu să observăm procesele naturale în fiecare zi. De la simplele picături de ploaie care cad tocmai atunci când ne dorim să mergem în parc și până la florile care sunt plantate în zonele verzi din orașe pe care le putem privi cu atenție, oricare dintre aceste elemente ne pot învăța să avem Răbdare.
Să redescoperim Răbdarea de la Natură!
Dacă ești printre acele persoane care cu greu pot să manifeste răbdare în mai toate aspectele vieții sale, poate că o simplă privire atentă înspre Natură te va putea ajuta să redescoperi importanța și forța pe care o are Răbdarea în procesul de creație. Din perspectiva Naturii nimic nu ia naștere și nu se creează fără răbdare.
Prin urmare, dacă tot ceea ce este creat în jurul tău din perspectiva naturii este creat prin Răbdare, poate că tocmai acest „ingredient” îți lipsește pentru a reuși să ai parte de Viața pe care ți-o dorești. Mai mult ca sigur că dacă alergi constant la un moment dat obosești. Cu siguranță că până și acele persoane care se simt pline de adrenalină să fie mereu sub presiunea obținerii de rezultate imediate, la un moment dat ajung să simtă că nu mai pot alerga, iar dacă nu simt și continuă să alerge pot ajunge să cedeze din punct de vedere al organismului.
Este dovedit faptul că foarte multe probleme de sănătate de ordin fizic, mental sau emoțional sunt cauzate de dezechilibrul apărut la nivelul organismului nostru. Acest dezechilibru este consecința stresului constant la care supunem organismul, stres care provine din faptul că suntem mereu sub presiunea obținerii rezultatelor cât mai repede.
În schimb, dacă acționăm din Răbdare, vom învăța cum putem să construim exact așa cum o face Natura – printr-un proces firesc de evoluție, proces care uneori implică și stagnare sau poate chiar și involuție. Însă așa arată procesele naturale – nimic nu poate crește la infinit.
Cuvinte de final
În încheiere te invit să privești mai atent asupra lecției Răbdării pe care ne-o predă Natura. Ori de câte ori simți că răbdarea nu este punctul tău forte și ori de câte ori simți că răbdarea lipsește din viața ta, poți alege să petreci câteva minute pe zi sau câteva ore pe săptămână urmărind plantele, florile, animalele sau procesele naturale.
Va fi suficient pentru ca lecția pe care Natura o oferă cu privire la Răbdare să fie învățată treptat și să devină parte din Viața ta pentru a regăsi echilibrul. Pentru că în cele din urmă fiecare dintre noi își dorește să regăsească echilibrul atât la nivel interior, cât și la nivelul organismului fizic. Atunci când Natura este la catedră, cu siguranță că putem învăța diferite lecții de la Natură, iar una dintre aceastea este Răbdarea.
Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.3: Momentul prezent | Laurentiu Artugyan
Pingback: Istanbul – impresii după 6 zile în orașul împărțit pe două continente | Laurentiu Artugyan