Natura – primul și cel mai bun “profesor”


Societatea modernă ne prezintă drumul succesului ca fiind un drum în care educația (formală și informală) este absolut necesară. Suntem crescuți și învățați să urmăm diferite școli, cursuri de formare, cursuri de pregătire și cursuri de instruire pentru a putea ajunge să ne bucurăm de succes și de reușite.

Educația formală și educația oferită de Natură

Personal sunt un susținător al educației de orice fel și consider ca fiind foarte importantă educația continuă, nu doar până în momentul în care se încheie un ciclu de educație formală. Însă în același timp am învățat faptul că această educație care ne este oferită (sau vândută) de către societatea modernă omite să ne pregătească sau să ne educe în foarte multe direcții ale vieții.

Tocmai din acest motiv majoritatea oamenilor se confruntă cu provocări de natură emoțională, spirituală sau mentală – prin prisma faptului că educația din școală sau din numeroasele cursuri de formare profesională nu ne pregătește deloc sau aproape deloc în această direcție.

În momentul în care am simțit cum latura profesională a vieții a ajuns să ocupe foarte mult din timpul și energia avute la dispoziție, am realizat faptul că fiecare dintre noi poate avea un „profesor” fantastic și care este poate cel mai bun „profesor” – Natura.

Reclame

Când mă refer la faptul că Natura este cel mai bun profesor, am în vedere faptul că Natura ne învață o mulțime de lecții extrem de utile fiecăruia dintre noi, lecții care ne pot ajuta chiar mai mult decât lecțiile pe care le învățăm în școală. Acest lucru este absolut firesc dacă ținem cont de faptul că suntem Natură și suntem parte din Natură.

Prin urmare este firesc ca Natura să ne poată oferi tot ceea ce avem nevoie pentru a evolua și pentru a reuși să rezistăm în această lume în care mai mult ca sigur nu am venit doar pentru a acumula bani și bunuri materiale sau pentru a ne construi case.

Cum am descoperit Natura drept profesor?

În perioada în care alergam ca un bezmetic să îndeplinesc foarte multe sarcini și lucruri pe care le aveam de rezolvat (nu trebuia neapărat, dar așa mi se spunea) am început să înțeleg din numeroase cărți pe care le-am citit faptul că uneori cea mai simplă formă de relaxare și de meditație este să privesc natura.

Cumva știam acest lucru pentru că încă din copilărie iubeam să petrec timp în natură și mai ales în pădure. Știam acest lucru pentru că iubeam să mă pierd printre potecile din Munții Retezat, acolo unde simțeam că mă încarc cu o energie pe care nu o regăseam nicăieri.

Natura e mult mai vastă ca noi toți împreună, decât fiecare dintre noi, încât, te face să te simți mic și de aceea pune viața în perspectivă. Fără îndoială, răsăritul, apusul, cerul înstelat ne amintesc de locul nostru în lume și aceasta ne face să reflectăm…faptul de a fi în natură te focalizează.

Michael Thompson
Reclame

Cu toate acestea, am conștientizat la un anumit moment că Natura este mult mai mult decât doar natura sălbatică pe care o regăsim atunci când mergem în pădure sau atunci când ne petrecem timp la cort. Natura este tot ceea ce ne înconjoară, de la aerul pe care îl respirăm, până la ploaia care cade în zilele cu nori și până la roadele pe care le dă pământul. Datorită sau din cauza faptului că societatea modernă ne-a îndepărtat tot mai mult de natură, practic de mediul nostru firesc, omul modern alocă enorm de puțină atenție și enorm de puțin timp pentru a privi natura și pentru a o înțelege.

În ziua de azi, noi, oamenii de rând, am devenit foarte dizarmonici în relația noastră cu natura, ne-am îndepărtat de viață și ne-am afundat, în artificial, ne-am îndepărtat de firesc.

Simina Cernat

Dacă am aloca mai mult timp în acest sens, am descoperi faptul că înainte de a merge la școală, înainte de a urma anumite cursuri de formare profesională și înainte de a deveni experți pe diferite domenii de activitate, este esențial să privim înspre Natură. Cumva de la vârste fragede suntem fascinați de natură, doar că pe măsură ce creștem educația formală și societatea ne îndepărtează de ceea ce este în natura lucrurilor.

Prin urmare ajungem să ne simțim deconectați de la sursa noastră primordială și ne conectăm la fluxul societății, acel flux în care doar consumăm energie, fără a ne reîncărca la loc cu energie. Din acest motiv de foarte multe ori persoanele stresate și foarte obosite simt cum se relaxează foarte bine atunci când petrec timp în natură. Pentru că se reconectează la sursa creatoare – este ca și cum te-ai reîntoarce acasă.

Da, este foarte adevărat. Pare doar o poveste frumoasă ideea că Natura este primul și cel mai bun „profesor”. Poate că te întrebi care ar fi lecțiile pe care Natura, acest „dascăl” aflat la îndemâna oricui și în orice moment, le-ar avea de oferit.

Ei bine, trebuie spus că lecțiile sunt numeroase, iar dacă ar fi să ne uităm la unii oameni care trăiesc cumva în mijlocul naturii, departe de marile orașe și care poate au avut parte de foarte puțină educație în cadrul școlilor, am descoperi cât de multe cunosc acești oameni și cât de eficient se organizează fără a avea toate informațiile și cunoștințele pe care noi le-am acumulat de-a lungul multor ani petrecuți pe băncile școlilor și în amfiteatrele universităților.

Redescoperirea Naturii și a lecțiilor oferite de Natură

Atunci când conștientizezi cât de la îndemână erau și sunt lecțiile pe care le avem de învățat pentru a evita poate multe dintre situațiile dureroase și multe dintre suferințele prin care unii dintre noi au trecut de-a lungul anilor, realizez că de fapt societatea ne-a deconectat de la sursa noastră și ne-a conectat la o sursă unde mai degrabă consumăm energie.

Reclame

Într-adevăr, poate să apară sentimentul de frustare și chiar de furie pentru că ajungi la concluzia că ai pierdut timp și energie pentru a genera oboseală și suferință, în loc să te bucuri de firescul pe care l-ai primit și cu care ai fost înzestrat(ă) de Natură.

Natura procedează așa cu toți. Ne ajută să vedem imaginea mai vastă, locul pe care îl ocupăm în ea, și unde suntem în raport cu celelalte viețuitoare.

Lisa Miller

Însă este mai bine să conștientizezi acest aspect și să revii la lecțiile oferite de Natură pentru a te putea bucura în continuare de Viață pornind de la aceste lecții. Natura ne învață lecția răbdării, lecția schimbării, lecția abundenței, lecția ritmului, lecția echilibrului și multe alte lecții. Tot ceea ce trebuie să facem este să privim cu atenție la Natură, să privim acest „profesor” care ne vorbește fără cuvinte, dar foarte expresiv și care ne învață cele mai simple și importante lucruri pentru o viață împlinită.

Dacă până în acest moment nu ai privit înspre Natură și înspre elementele naturii ca fiind un „profesor”, poate că începând de acum merită să aloci mai multă atenție și energie în acest sens. Voi reveni în perioada următoare cu o parte dintre lecțiile pe care Natura mi le-a oferit și pe care mi le oferă în continuare, lecții pe care Natura le are de oferit oricui dorește să le asimileze.

3 comentarii la “Natura – primul și cel mai bun “profesor”

  1. Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.5: Ritmul | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.4: Liniștea | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.1: Răbdarea | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: