Carti de citit care te pot ajuta sa inaintezi pe Calea Vietii

Carti de citit Calea Vietii

Fiecare dintre noi și-ar dori ca de-a lungul vieții să găsească răspunsuri, soluții, direcții sau variante care să ne facă să înaintăm plini de inspirație și fericire în Viață. Cu toate că de la vârste fragede suntem învățați de familie și de cei din mediul educațional diferite aspecte cu privire la cum și ce să facem cu Viața noastră pentru a ne fi bine în societate și pentru a ne găsi împlinirea și fericirea, odată cu trecerea anilor foarte mulți dintre noi realizează că foarte puțin din ceea ce am aflat de la cei din jurul nostru este sunt cu adevărat direcțiile pe care trebuie să le urmăm pentru a ne simți cu adevărat împliniți și fericiți.

Pe de altă parte, de-a lungul vieții, întâlnim persoane care ne sunt profesori și care ne ajută să învățăm cine suntem, ce suntem și cum putem ajunge în acel punct în care suntem fericiți pe deplin. Dincolo de persoanele pe care le întâlnim în diferitele contacte sociale și în diferitele situații pe care le trăim în viața personală, putem să găsim foarte multe lecții „întâlnind” autorii de cărți ce ne pot oferi adevărate puncte de reper mai ales atunci când simțim că suntem blocați într-un punct al vieții sau atunci când pare că toate lucrurile din jur se destramă. Iată în ceea ce urmează 6 cărți de citit care te pot fi adevărate puncte de sprijin pentru a înainta pe Calea Vieții.

Calea autodependenței –  Jorge Bucay

Cartea Calea Autodependenței. Cum să îți accepți definitive responsabilitatea asupra propriei vieți este despre fiecare dintre noi și despre modul în care alegem să nu ne atașăm de persoanele din jurul nostru astfel încât să nu devenim dependenți în vreun anume fel de respectivele persoane.

Conform lui Jorge Bucay, pentru a vorbi despre autodependență trebuie să știm cine suntem, încotro ne îndreptăm și alături de cine facem această călătorie. Iar răspunsurile la aceste aspecte să fie făcute exact în această ordine. Pentru că doar atunci când știm cine suntem putem ști încotro ne îndreptăm, și doar atunci când știm cine suntem și direcția în care ne îndreptăm putem știi cine să ne însoțească în această călătorie.

Reclame

Un alt aspect pe care autorul îl punctează ca fiind foarte important pentru definirea sinelui se referă la persoana sau persoanele care ne însoțesc în această călătorie, ținând cont că foarte mulți dintre noi alegem sau acceptăm să ne definim pornind de la persoanele care sunt parte din viața noastră. Iar acest lucru presupune riscul de a ne defini calea și direcția în funcție de cealaltă persoană.

Deși la prima vedere autodependența pare ideală și pare a ne oferi exact acea libertate pe care cei mai mulți spunem că ne-o dorim în privința alegerilor pe care le facem în viață, Jorge Bucay punctează foarte bine faptul că această libertate de a fi autentic înseamnă implicit și responsabilitatea pentru alegerile și deciziile asumate.

Autodependența este privită ca acea alegere de a ne cunoaște foarte bine propria persoană, având în vedere că ne petrecem întreaga viață în compania noastră. Și poate ce este cel mai important atunci când vorbim despre autodependență este faptul că deciziile pe care le luăm sunt pe baza a cine suntem cu adevărat, fără ca surse din exterior să ne influențeze alegerile și deciziile, fiind astfel foarte greu sau imposibil de manipulat.

A fi autodependent înseamnă să fiu în mod autentic cel care sunt, să acționez autentic așa cum acționez, să simt autentic ceea ce simt, să-mi asum riscurile pe care în mod autentic doresc să mi le asum, să mă fac responsabil de toate acestea și, bineînțeles, să ies în căutarea a ceea ce cred în mod autentic că îmi trebuie, fără să sper că se vor ocupa alții de asta.

Jorge Bucay
Calea întâlnirii – Jorge Bucay

În paginile cărții Calea întâlnirii. Cum să îl descoperi pe celălalt, dragostea și sexul de Jorge Bucay vei descoperi modul în care autorul, care este și psihoterapeut, vede întâlnirile pe care le avem cu toți aceia care la un moment dat fac parte din viața noastră. Această carte ne vorbește despre întâlnirile și relațiile pe care le avem în societate, dar și despre cele din viața personală și din viața intimă.

Reclame

Când alegem să citim cartea Calea întâlnirii fiecare dintre noi poate găsi cel puțin anumite aspecte care să ne ajute să ne îmbunătățim „întâlnirile” pe care le avem de-a lungul vieții și să facem din aceste momente de bucurie, de fericire și de comuniune, renunțând mai degrabă la competiție și la ideea de luptă.

Ideea mea de întâlnire este: două persoane centrate asupra lor, care împart calea fără a renunța la centrarea lor. Dacă nu sunt centrat asupra mea, e ca și cum nu aș exista. Și, dacă nu exist, cum aș putea să te întâlnesc pe cale?

Jorge Bucay

În rândurile acestei cărți vei putea descoperi perspectiva autorului privind relațiile de cuplu și privind căsătoria, o perspectivă în care înainte de a fi vorba despre obligație și demonstrație este vorba despre libertatea de a avea sentimente, trăiri, dar și despre aportul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl aducem persoanei care ne este alături sau căreia îi suntem alături pentru a fi versiunea sa autentică, fără a-i cere să adere la interesele noastre, la pasiunile noastre sau la credințele noastre.

Asemănările ne fac să putem fi împreună. Diferențele ne permit să ne fie de folos faptul că suntem împreună.

Jorge Bucay
Calea lacrimilor – Jorge Bucay

Viața înseamnă uneori și pierderi…și nu pierderi materiale, ci pierderea unor persoane dragi, fie că acest lucru vine ca urmare a faptului că persoanele respective aleg să plece de lângă noi, fie că alegem noi să plecăm, fie că vorbim despre decesul persoanelor dragi. În cartea Calea lacrimilor. Cum să faci față despărțirilor și doliului putem învăța cum să privim astfel de situații, cum să facem față mai ușor unor astfel de provocări pe care mulți dintre noi le consideră insuportabil de dureroase și cum să reușim să ne continuă drumul pe Calea Vieții.

În rândurile acestei cărți vom descoperi faptul că doliul este o perioadă necesară pentru toate tipurile de pierderi din viețile noastre, nu doar atunci când o persoană dragă pleacă din această lume. În același timp în cartea Calea lacrimilor vom descoperi faptul că doliul este absolut necesar pentru a ne dezvolta în plan personal și pentru a ajunge cea mai bună versiune a noastră.

Reclame

Tot aici vom putea surprinde faptul că uneori atunci când persoane care ne-au fost alături ani de zile aleg să plece reușim să creștem și să facem loc noului în viața noastră astfel încât să ne continuăm creșterea. În același timp există situații în care noi la rândul nostru suntem nevoiți să plecăm pentru a putea să ne urmăm Calea și să nu renunțăm la visul nostru, alegând astfel să avem o perioadă a doliului pricinuită de o ruptură sau despărțire și generând o astfel de perioadă pentru celelalte persoane.

Într-un anumit fel, nu vei mai fi niciodată ca înaintea unei pierderi importante, pentru că te schimbă inevitabil, dar poți alege dacă această schimbare va fi în bine.

Jorge Bucay

Parcurgând paginile acestei cărți vom putea înțelege mult mai bine faptul că uneori este mai sănătos să plecăm dintr-un anumit mediu pentru a putea să ne respectăm sinele autentic și propriul vis, la fel cum uneori atunci când suntem abandonați, părăsiți sau îndepărtați nu înseamnă un sfârșit, ci doar un nou început, atâta vreme cât avem curajul de a privi această „ruptură” din perspectiva unei oportunități și nu a unor uși care s-au închis.

Cu siguranță că moartea persoanelor dragi este cea mai grea pierdere pe care o resimte fiecare dintre noi în această călătorie a vieții, însă doliul și calea lacrimilor nu se referă doar la acest aspect al vieții. Iar Jorge Bucay reușește foarte bine să ne explice și să ne facă să înțelegem mai bine cum să învățăm sau cum să depășim astfel de perioade de doliu.

Există un doliu în față în viața oricui suferă o pierdere, care parcurge o schimbare, care părăsește o realitate pentru a intra în alta.

Jorge Bucay
Calea fericirii – Jorge Bucay

Cu toții ne dorim să fim fericiți în viață, chiar dacă de multe ori confundăm motivele sau aspectele care ne-a putea face fericiți cu adevărat. Tocmai de aceea cartea Calea fericirii. Cum să îți schimbi perspectiva pentru a-ți găsi împlinirea și sensul de Jorge Bucay poate fi un „instrument” foarte util pentru a găsi perspectiva care să ne conducă în a găsi sensul vieții și împlinirea fiecăruia dintre noi. Pentru că doar atunci când ne vom găsi sensul și împlinirea vieții vom putea fi cu adevărat fericiți.

În cartea Calea fericirii putem  redescoperi anumite idei și concepte referitoare la întâlnirile și la pierderile din viața noastră, aspecte discutate pe larg în cărțile Calea întâlnirii și Calea lacrimilor acestea fiind de multe ori privite drept motive sau cauze atât ale fericirii, cât și ale nefericirii. Pe de altă parte, vom pătrunde mult mai profund în ceea ce înseamnă sau în ceea ce poate să ne conducă la o fericire autentică.

Vom înțelege faptul că fericirea este despre menirea pe care simțim că o avem în această viață, despre visul pe care dorim să îl trăim și despre călătoria înspre creșterea personală pe care o parcurgem de-a lungul vieții. Deși foarte mulți dintre noi privim fericirea ca fiind o viață lipsită de griji, de provocări și de încercări, Jorge Bucay ne prezintă faptul că fericirea poate fi această călătorie către descoperirea menirii și către găsirea liniștii la nivel profund. Iar cele mai dificile încercări nu fac altceva decât să ne ajute să înaintăm în direcția care să ne conducă înspre visul nostru cel mai măreț.

A fi fericit nu înseamnă neapărat să mă bucur, ci să trăiesc liniștea pe care mi-o oferă faptul de a mă ști pe calea cea bună spre ceva plăcut, spre ceva care are sens pentru mine.

Jorge Bucay

Pornind de la faptul că fericirea este întotdeauna individuală și că ceea ce putem face este să împărtășim fericirea personală cu persoanele care ne sunt alături și cărora le suntem alături, din această carte putem înțelege că uneori fericirea înseamnă să ne continuăm drumul înspre creșterea personală pentru ne simți împliniți la nivel profund, drum care la un moment dat va implica și să lăsăm în urmă relații și persoane care până într-un punct au parcurs călătoria alături de noi.

Și atunci ai în față marea provocare: dacă ai îndrăzni să treci în celălalt plan, ar trebuie să treci singur. Nici unul dintre prietenii pe care ți i-ai făcut aici nu poate să treacă împreună cu tine. Fiecare va putea trece singur când îi va veni momentul, care nu este acesta, pentru că acesta este al tău, doar al tău.

Jorge Bucay
Calea spiritualității – Jorge Bucay

Pentru a cuprinde toate celelalte căi pe care Jorge Bucay consideră că este important să le parcurgi în viață și pe care trebuie să le conștientizezi pentru a găsi liniștea interioară și fericirea autentică, autorul propune și cartea Calea spiritualității. Cum să ajungi în vârf și să îți continui urcarea. Această carte este despre cum putem să urcăm pe cele mai înalte piscuri din viața noastră, dar să nu ne oprim acolo, ci să ne continuăm urcare. Acest lucru în contextul în care ori de câte ori ajungem pe un vârf de munte vom putea zări alte vârfuri de urcat.

Jorge Bucay ne vorbește despre planul spiritual al vieții ca despre o destinație unde putem ajunge doar în condițiile în care avem curajul de a renunța la o parte dintre rolurile pe care societatea ni le-a atribuit, roluri care de cele mai multe ori ne fac să fim angrenați într-o direcție care nu ne reprezintă. Planul spiritual este conform autorului un abandon în fața emoțiilor profunde care ne pot conduce înspre descoperirea sinelui.

Calea spiritualității este un parcurs al cărui succes nu se încununează cu aplauze, nici cu recunoașterea altora, ci cu seninătatea interioară a celui care a căutat în afară, dar a găsit înăuntru.

Jorge Bucay

Consider că această carte este foarte utilă pentru a avea o perspectivă profundă și în același timp obiectivă asupra spiritualității. Din paginile acestei cărți până și cei mai puțini interesați de această latură a vieții, aceia care aleg să fugă și să evite descoperirea sinelui profund, vor putea să înțeleagă simplitatea cu care poate fi privită spiritualitatea în viața de zi cu zi, dar mai ales care este rolul acesteia pentru a găsi ceea ce fiecare își dorește: sentimentul de pace cu sine însuși.

Reclame

Într-o societate unde totul este (sau pare) de vânzare, și spiritualitatea poate fi percepută ca ceva ce poate fi cumpărat. Fie că alegi să urmezi cursuri, fie că mergi în călătorii alături de ghizi spirituali, fie că faci donații și plătești „intermediari” care să îți ofere liniște, totul este astăzi disponibil pentru a fi plătit.

Însă odată ce parcurgi ideile lui Jorge Bucay din cartea Calea Spiritualității vei putea înțelege mai bine faptul că această călătorie a spiritualității poate fi parcursă doar singur, pe cont propriu. Este adevărat, vei înțelege și rolul maeștrilor care vor apărea în viața ta pentru a dezvolta spiritualitatea, însă graba sau încercarea a ajunge pe cineva din urmă din punct de vedere spiritual este doar o iluzie.

Spiritualitatea este o experiență interioară și cât se poate de personală, astfel încât să nu te grăbești niciodată să-i ajungi din urmă pe alții și nici să te oprești ca să te ajungă din urmă.

Jorge Bucay

Tot în această carte vei înțelege importanța detașării de lucrurile materiale și chiar de relațiile cu alte persoane pentru a înainta pe calea spiritualității, dar cel mai bine pentru a regăsi exact ideile și îndrumările aceste cărți este să parcurgi paginile scrise de autor.

Fericirea este calea – Wayne Dyer

Cartea Fericirea este calea de Wayne Dyer poate fi privit drept un „rezumat” și o concluzie care ne învață că doar fericirea autentică poate fi calea spre o Viață împlinită, spre o Viață în care să ne bucurăm de menirea și scopul pentru care suntem în această lume. Este o carte plină de înțelepciune și de exemple care te vor putea ajuta să privești fericirea dincolo de ceea ce ai fost învățat(ă) că este fericirea.

Este o carte de citit din care vei înțelege mult mai bine că succesul nu este echivalent cu fericirea, dar fericirea este echivalentul succesului. În rândurile acestei cărți fiecare dintre noi poate să descopere rolul și importanța dificultăților, a provocărilor, a încercărilor și a obstacolelor cu care ne confruntăm în viață, învățând să le privim dintr-o perspectivă a creșterii personale.

Tot în paginile acestei cărți vei putea găsi sfaturile și învățăturile necesare pentru a te elibera de părerile oamenilor din jur astfel încât să poți avea libertatea de a-ți trăi propria autenticitate, aceasta fiind singura care te poate ajuta să găsești fericirea autentică. Și nu în ultimul rând vei găsi în cuvintele lui Wayne încurajările pentru a-ți urma visurile cele mai mărețe astfel încât să trăiești toate acele experiențe care să te facă să ajungi la cea mai bună versiune a ta.

Succesul meu s-a datorat faptului că am înaintat încrezător în direcția visurilor mele. Am ieșit în lume și am trăit viața pe care mi-o imaginasem.

Wayne Dyer
În încheiere…

Cu toții ne aflăm în această călătorie numită Viață pentru a ne găsi Calea autentică, acea cale pe care să ne găsim împlinirea și menirea pentru care am primit acest cadou numit Viață. Doar că uneori simțim că suntem blocați într-un punct sau simțim că ne-am rătăcit de la ceea ce ne împlinește cu adevărat, fiind dificil să găsim direcția înapoi spre noi înșine.

Într-un astfel de context putem apela la prieteni, familie, terapeut sau coach, însă de foarte multe ori cel mai la îndemână sprijin pentru a regăsi direcția spre sinele autentic și spre calea pe care dorim să înaintăm în viață este să deschidem acele cărți care să ne ofere mesajele și răspunsurile la unele dintre întrebările sau luptele interioare pe care le avem într-un anumit punct al vieții.

Reclame

Cu siguranță că există multe astfel de cărți de citit pentru creștere personală, cărți ce sunt potrivite pentru fiecare dintre noi, iar cele 6 cărți anterior amintite se pot dovedi foarte utile pentru a ne susține sau pentru a ne ajuta să mergem înspre ceea ce fiecare dintre noi consideră a fi Calea autentică și Calea împlinirii. Dacă nu ai citit aceste cărți, îmi doresc ca acestea să fie un real sprijin în acele momente din viața ta în care pare că ceața a învăluit potecile pe care urma să înaintezi în direcția visului tău.

Poate că nu știi nici măcar de unde să începi să cauți calea, dar important este să nu te oprești. Să nu rămâi pe loc, așteptând ca drumul să se ilumineze… Să nu rămâi pe loc, așteptând să vină cineva să te caute… Să nu rămâi pe loc, așteptând ca sensul vieții tale să apară în viața ta.

Jorge Bucay

4 comentarii la “Carti de citit care te pot ajuta sa inaintezi pe Calea Vietii

  1. Pingback: 100 de grame de curaj, vă rog! | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Stabileste-ti propria destinatie in Viata! Si porneste intr-acolo! | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Ganduri pentru o calatorie dincolo de limite (22) | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Ganduri pentru o calatorie dincolo de limite (10) | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: