O carte despre găsirea sensului în viață – Calea fericirii de Jorge Bucay

Calea fericirii - Jorge Bucay

Fericirea este poate una dintre cele mai mari dorințe ale multora dintre noi. Doar că fericirea „îmbracă” atât de multe forme încât uneori nici nu știm exact dacă suntem fericiți…sau că am fost fericiți. Și doar atunci când lucrurile se schimbă realizăm că eram fericiți. Atunci când am cumpărat cartea Calea fericirii având drept autor pe Jorge Bucay eram foarte curios cu privire la ce voi descoperi în paginile acestei cărți.

Nu mă așteptam să găsesc vreo „rețetă” despre cum să găsești fericirea sau cum să trăiești o viață fericită. Și sper că atunci când vei citi aceste rânduri nu îți vei dori să găsești o recomandare a unei cărți care te învață care sunt pașii care te vor face fericit(ă). Și asta pentru că prin prisma rolului pe care îl are autorul, Jorge Bucay, și anume cea de psihoterapeut, eram convins că această carte este mult mai profundă și avea să îmi descopere alte perspective asupra drumului pe care mă aflu, cel al creșterii personale.

Există atât de multe perspective, păreri și viziuni cu privire la ce înseamnă fericirea, încât personal cred că este imposibil să îți spună cineva ce să faci, cum să avansezi în viață și cum să faci alegeri astfel încât să fii fericit(ă).

Dacă până acum nu ai citit cartea Calea fericirii.Cum să îți schimbi perspectiva pentru a-ți găsi împlinirea și sensul de Jorge Bucay, trebuie să îți spun că merită să citești această carte. M-am regăsit în viziunea autorului acestei cărți încă din primele capitole prin faptul că acesta asociază ideea de fericire cu visul nostru personal, cu acel vis pe care îl avem undeva în adâncul nostru. Este vorba despre un vis mult mai măreț decât acela de a avea bunuri și posesiuni materiale, de a avea un renume sau de a fi apreciați de societate.

„Despre asta este vorba în mare măsură, despre a fi sau a nu fi fericiți. Este vorba despre a putea să răspundem singuri la întrebarea ce am făcut cu visurile noastre.” – Jorge Bucay

Tot în raport cu exteriorul și cu influența societății în viața noastră, vom descoperi din paginile acestei cărți faptul că încă de la vârste fragede suntem educați astfel încât să ne construim o identitate acceptată de societate. Și se prea poate că tocmai aceasta identitate împrumutată să fie una dintre principalele bariere atunci când vine vorba despre a ne găsi fericirea.

Dacă vei parcurge cu atenție paginile acestei cărți și vei avea mintea deschisă la mesajele din rândurile fiecărui capitol, iar apoi vei începe să trăiești acele lucruri cu care rezonezi, se prea poate să descoperi că există într-adevăr o cale a fericirii. Însă nu este aceea în care fericirea îți este definită de societate, de exterior.

„Mulți dintre noi își compun astfel identitatea: comportându-ne ca niște prostănaci și ascunzându-i pe supereroii care suntem. Ne ascundem adevăratul potențial. Ascundem toate acele lucruri de care suntem în stare. Și trăim arătându-ne personalitatea subestimată… aceea acceptată din punct de vedere social… aceea pe care am fost învățați să o dezvoltăm… aceea pe care am învățat-o ca să nu avem probleme…” – Jorge Bucay

Așa cum am mai descoperit și la alți autori în cărțile pe care le-am citit și apoi le-am recomandat, un prim pas înspre fericire este să ne descoperim adevăratul sine, să descoperim cine suntem cu adevărat și să ne dăm voie să fim exact ceea ce am descoperit. Este un prim pas esențial în a ne găsi fericirea profundă și autentică, acea fericire care nu este influențată de nimic din exterior.

„A trăi cu adevărat înseamnă să fiu ceea ce sunt cu adevărat. Indiferent de cine ești tu și de ce aștepți de la mine.” – Jorge Bucay

Reclame

„Cea mai bună parte a mea, deși vouă nu vă place, este ceea ce sunt. Cea mai bună parte a fiecăruia dintre voi, chiar dacă nimănui nu-i place, este ceea ce este fiecare dintre voi. Și s-ar putea să fie mulți cei cărora nu le place. Și, cu toate acestea… merită osteneala.” – Jorge Bucay

Parcurgând paginile cărții Calea fericirii vei ajunge să înțelegi că din perspectiva autorului faptul de a fi pe calea proprie înspre fericirea personală (din perspectiva fiecăruia) este adevărata fericire. Altfel spus, a ne găsi sensul vieții și a urma direcția înspre acesta este poate adevărata fericire.

De foarte multe ori suntem educați și învățați că fericirea se obține atunci când ajungem undeva, când ajungem cineva sau când ajungem la un anumit rezultat. Cu alte cuvinte, punem mai mare preț pe destinație și ne grăbim să parcurgem drumul cât mai repede și cât mai ușor pentru a atinge destinația unde ni se promite fericirea.

Însă după cum spune și Bucay, „nu contează să ajungi, contează calea. În realitate, nimic nu contează, doar calea”. De cele mai multe ori destinația nu ne aduce decât o fericire de scurtă durată. Și apoi avem o altă destinație spre care alergăm pentru a regăsi fericirea. Și tot alergăm însă fericirea este parcă undeva departe, iar când ne apropiem se depărtează din nou. Ei bine, atunci când învățăm că cea mai mare fericire este să ne găsim drumul spre visul nostru și să parcurgem această cale spre fericire zi de zi, atunci putem spune că am descoperit calea fericirii.

„Fericirea este, pentru mine, satisfacția de a ști că ești pe drumul cel bun. Fericirea este liniștea interioară a celui care știe încotro își îndreaptă viața. Fericirea este certitudinea de a nu fi rătăcit.” – Jorge Bucay

Nu știu exact în ce punct al călătoriei tale te afli și nu cunosc exact care este visul tău cel mai măreț, însă sunt sigur că alături de alte cărți și de alți autori din domeniul dezvoltării personale, cartea Calea fericirii de Jorge Bucay poate să fie un sprijin foarte util în drumul tău.

Reclame

Pentru cei care se află la început, aceștia se vor regăsi cu siguranță în mesajele care vorbesc despre importanța descoperirii de sine și despre renunțarea la identitățile false împrumutate din exterior. Pentru cei care au avansat ceva mai mult pe calea creșterii personale, această carte poate să le ofere curajul de a trece în planul următor al evoluției personale. Vei regăsi de asemenea foarte multe povești și povestiri având un mesaj extrem de profund și care se potrivesc perfect fiecărei secțiuni unde aceste povești sunt inserate.

„A fi fericit nu înseamnă neapărat să mă bucur, ci să trăiesc liniștea pe care mi-o oferă faptul de a mă ști pe calea cea bună spre ceva plăcut, spre ceva care are sens pentru mine.” – Jorge Bucay

Cartea se încheie printr-un capitol absolut minunat…un capitol în care autorul prezintă aproape perfect modul în care decurge dezvoltarea personală în viața fiecăruia dintre noi. Și anume, faptul că parcurgem etape însoțiți fiind de anumite persoane și de anumite relații, iar atunci când vine momentul să ajungem la un nivel superior, cel mai probabil ne vom vedea nevoiți ca pentru a trece la respectivul nivel să pătrundem pe o ușă pe care doar noi am observat-o din punctul evoluției noastre. Iar relațiile create și cei care ne-au însoțit până în punctul respectiv vor fi nevoiți să rămână în urmă, doar până în momentul în care și aceștia la rândul lor vor parcurge etapele în creșterea personală pentru a fi pregătiți să facă pasul mai departe.

„Pentru a trece în alt plan trebuie să ai curaj, desigur, dar mai ales trebuie să ai încredere în tine însuți. […] Când vei părăsi acest plan al dezvoltării pe care-l traversezi astăzi, vor rămâne în tine toate amintirile a ceea ce ai trăit, dar vei pierde aproape tot ce ai obținut în relațiile cu ceilalți, aproape tot ce ai cules din legăturile cu ceilalți.” – Jorge Bucay

Chiar dacă ai fi tentat(ă) să rămâi pentru a nu pierde relațiile create și persoanele care ți-au fost alături, îți va greu, dacă nu chiar imposibil, să rămâi pe loc și să nu urmezi mai departe drumul dezvoltării personale. Și asta pentru că odată ce ai pornit pe cale și ai început drumul spre a trăi ceea ce dă sens vieții tale nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să îți continui călătoria.

Reclame

Nu vei mai putea să stai pe loc și nici nu îți vei mai permite să pierzi timp. Iar a lasă în urmă anumite persoane, relații și locuri este foarte sănătos prin faptul că vei putea să continui calea fără a avea „un bagaj” foarte greu. Este ca și cum ai face loc altor persoane și altor relații să intre în viața ta tocmai pentru a te ajuta să îți continui drumul pe care ai pornit.

Acest intro privind cartea Calea fericirii. Cum să îți schimbi perspectiva pentru a-ți găsi împlinirea și sensul de Jorge Bucay este menit a-ți face o scurtă incursiune în ceea ce vei putea găsi atunci când alegi să citești această carte. După cum spune Jorge Bucay, „fiecare își construiește viața alegându-și drumul”, iar dacă această scurtă introducere te-a făcut curios sau te-a motivat ca în perioada următoare să citești această carte, poți găsi cartea aceasta aici.

Reține că fiecare dintre noi ne aflăm într-o călătorie, iar dacă alegem să mergem împreună pentru o perioadă de timp, este important să fim companioni plăcuți de drum și sprijin pentru ceilalți. Sper ca acest articol să fie un indiciu util în călătoria ta, dragă cititorule, iar prin paginile cărții lui Jorge Bucay să te însoțești în călătoria vieții tale de un om ale cărei lecții și experiențe să îți îndrume pașii în direcția dorită. Îndrăznește întotdeauna să mergi pe calea ta și întotdeauna călătorește dincolo de limite!

2 comentarii la “O carte despre găsirea sensului în viață – Calea fericirii de Jorge Bucay

  1. Pingback: 100 de carti ce pot schimba vieti | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Carti de citit care te pot ajuta sa inaintezi pe Calea Vietii | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: