Descopera care sunt etapele in dezvoltarea personala

Dezvoltarea personală este un subiect tot mai des abordat și tot mai prezent în societatea modernă. Multă lume spune că este doar ceva „la modă”. Se poate, dar chiar și așa atunci când începi să „practici” dezvoltarea personală lucrurile în viața ta se schimbă. Și se schimbă în bine. Doar că de multe ori acest drum al dezvoltării personale începe dintr-o prăpastie foarte adâncă, începe ca urmare a unei căderi într-unul sau în mai toate aspectele vieții. Din perspectivă proprie consider că există un anumit număr de etape în procesul de dezvoltare personală.
1. Căderea sau prăbușirea
De cele mai multe ori prima etapă în dezvoltarea personală este căderea sau prăbușirea. În această etapă individul experimentează situații în planul vieții personale sau al vieții profesionale care îi destabilizează complet mediul în care trăiește. Survin schimbări bruște, radicale și majore, schimbări care dau peste cap complet viața de până la acel punct al individului. Aceste schimbări generează căderea sau prăbușirea de la un anumit nivel de viață și de la un anumit echilibru (de multe ori este vorba doar despre o iluzie a echilibrului) către emoții, sentimente, trăiri și stări necunoscute pentru persoana respectivă. Sau apare o dorință profundă de a te schimba datorită sentimentului de neîmplinire, acel sentiment care devine o voce tot mai puternică ce strigă asupra nevoii de a-ți regăsi drumul.
„Ceea ce ne împinge către o schimbare personală este în primul rând suferința, disconfortul, insatisfacția față de noi înșine. Demersurile încep după o criză personală, conjugală sau familială, după o ruptură, după o pierdere sau o separare. Energiile blocate până atunci se eliberează și devin mai receptive față de o viață mai bună.” – Jacques Salome
2. Fundul prăpastiei
Atunci când ne raportăm la etapa în care ne putem prăbuși din „lumea noastră” construită până într-un anumit punct, trebuie spus că aceasta este de multe ori o lungă perioadă în care suntem în cădere liberă. Dacă un anumit eveniment care produce schimbări majore în viața ta te afectează serios și este completat cu alte evenimente pe care le percepi ca fiind extrem de negative, atunci căderea este una lungă și continuă. Simți că nu mai poți să regăsești nici cel mai mic punct de echilibru. Prin urmare consecințele acestor schimbări sunt recunoscute sub forma depresiilor, căderilor nervoase, atacurilor de panică, comportamente de risc precum alcoolul sau drogurile și pot ajunge până la ideea de suicid. Oricare dintre aceste situații pot fi considerate ca fiind etapa numită „fundul prăpastiei”. Adică mai jos simți că nu poți cădea. Sau că te-ai prăbușit de foarte sus direct pe fundul prăpastiei și că ai ajuns în cea mai adâncă prăpastie e vieții tale.
„Am descoperit că suferința și necazurile contribuie foarte mult la dezvoltarea personală. Nimic nu te ajută să crești, să înveți și să evoluezi mai rapid. Nimic nu îți oferă o oportunitate atât de mare pentru a-ți recupera mai mult din adevărata putere ca persoană. Ochii noștri de oameni o privesc ca pe o experiență negativă. Aceasta este judecată pură și în spatele acestei credințe false se află frică pură.” – Robin Sharma
3. Ridicarea
Foarte multe persoane care au ales drumul dezvoltării personale au început de pe fundul prăpastiei din viața lor. Există persoane care se află într-o continuă cădere și care tot caută să regăsească echilibrul pierdut al vieții lor, dar care apelează exact la aceleași abordări care au generat și care susțin căderea. Pe de altă parte, există persoane care odată prăbușite pe fundul prăpastiei au realizat că mai jos nu se poate…este chiar fundul prăpastiei. Și că singura opțiune este să se ridice. De foarte multe ori dorința de a te ridica și primele eforturi în a te ridica îți aparțin. Chiar dacă de-a lungul etapei de cădere ai căutat ajutor și ai crezut că îl primești, de multe ori căderea continuă. Și asta pentru că respectivul „ajutor” este doar o iluzie din vreme ce motivele și cauzele care generează căderea sunt date de alegerile personale. Tocmai de aceea, dorința de a te ridica trebuie să fie personală și doar o dorință personală de a ieși de pe fundul prăpastiei în care ai ajuns poate să susțină dezvoltarea personală.
„Câteodată, când atingem limita de jos, sărim înapoi mai sus decât am fi reuşit dacă nu făceam acea călătorie în Iad. Energia generată de prăbuşire devine carburant pentru transformare. Mulţi oameni s-au înălţat până la măreţie în urma unei încercări grele, aceasta motivându-i să aleagă un nou curs al vieţii lor. Ei nu au fost distruşi de regres, ci întăriţi de el.” – Alan Cohen
4. Găsirea sprijinului
Următoarea etapă în procesul de dezvoltare personală este găsirea sprijinului de care ai nevoie pentru a te ridica de pe fundul prăpastiei în care ai ajuns. Se spune că Universul ne oferă întotdeauna oamenii și situațiile potrivite pentru a ne ridica și a ne atinge potențialul. Ei bine, atunci când ai luat decizia de a te ridica din cele mai profunde prăbușiri ale vieții tale, fie aceasta emoționale, spirituale, mentale sau fizice, vei găsi sprijinul de care ai nevoie. Sprijinul de care ai nevoie îți va ieși în cale fără să-l cauți. Îmi place să spun că atunci când ești pe fundul prăpastiei tot ceea ce trebuie să faci este să iei decizia de a te ridica de acolo și să ridici privirea din pământ. Și vei vedea imediat cel puțin o mână dispusă să îți ofere primul sprijin pentru a te ridica. Acest sprijin se poate ivi înaintea ta sub diferite forme: un film motivațional, diferite cărți de citi, curs de dezvoltare personală sau un eveniment la care primești o invitație din partea unui prieten sau a unui coleg. Oricare dintre acestea se pot ivi înaintea ta tocmai prin faptul că ai luat o decizie – aceea de a te ridica de pe fundul prăpastiei în care ai ajuns.
5. Conștientizarea
Deși de multe ori poți primi sprijinul de care ai nevoie pentru creșterea personală, trebuie spus că există riscul de a rata un astfel de sprijin atunci când ești inconștient, când trăiești pe pilot automat și când refuzi să renunți la vechile obiceiuri și comportamente. Tocmai de aceea este nevoie de CONȘTIENTIZARE pentru a vedea sprijinul pe care îl primești. De multe ori există lucruri atât de mici, care par atât de nesemnificative care ne ies în cale sub formă de sprijin, încât nici nu realizăm că acea mică portiță era primul pas făcut în sus după mult timp petrecut pe panta spre fundul prăpastiei. Însă atunci când ai luat decizia de a te ridica și ai observat cel puțin o mână de sprijin oferită, atunci cu siguranță vei avea conștientizarea pentru a zări cel puțin o parte dintre oportunitățile menite a susține procesul de dezvoltare personală. Fără această etapă este foarte dificil să treci la următoarele etape în această direcție a evoluției personale.
7. Acțiunea intenționată
Odată ce ai devenit conștient(ă) de faptul că procesul de transformare personală a început poți trece la etapa următoare, și anume la acțiune. Acțiunea, oricât de mică ar fi, este pasul esențial pentru a avansa în dezvoltarea personală. Când vorbesc despre acțiune mă refer la acele acțiuni conștiente și intenționate care schimbă vechile obiceiuri și comportamente cu unele noi. De fapt este vorba despre prima acțiune pe care o faci cu enorm de mult curaj (deși probabil că ești aproape paralizat(ă) de frică!) în direcția transformării personale. Altfel spus, primul pas în urma conștientizării este o acțiune care să fie îndreptată înspre schimbarea vieții. Aici putem vorbi despre: renunțări (la un loc de muncă, la o companie negativă/abuzivă, la sarcinile de îndeplinit care nu te împlineau etc.), schimbarea modului de gândire, schimbarea modului de a vorbi sau despre orice alt fel de acțiuni intenționate (cu un grad de conștientizare foarte mare) menite a susține decizia pe care ai luat atunci când ai spus „GATA, EU MĂ RIDIC!”.
„Cu toţii avem momente de cădere care ne impun să ne ridicăm şi să ştim cine suntem cu adevărat. Atunci când ţi se destramă căsnicia, când îţi pierzi serviciul, când oamenii pe care ai contat îţi întorc spatele, soluţia ca să mergi mai departe este schimbarea modului în care vezi situaţia. Ştiu precis că toate greutăţile noastre au o semnificaţie. Aşa că învaţă din aceste provocări, deoarece a fi deschis face diferenţa dintre a reuşi şi a rămâne blocat.” – Oprah Winfrey
7. Următorii pași – acțiuni intenționate repetate
Prima acțiune reprezintă o etapă esențială în procesul de transformare personală, dar este doar prima picătură….nu dintr-un pahar, ci dintr-un ocean. Dacă rămâi doar la o acțiune sau doar la câteva acțiuni, atunci vei ajunge din nou pe panta care alunecă spre prăpastia din care intenționezi să te ridici. Vorbim astfel de etapa reprezentată de foarte multe acțiuni intenționate în direcția visului tău. Aceste acțiuni intenționate trebuie efectuate constant, indiferent dacă vorbim despre alegerea conștientă a gândurilor zilnice, de vorbirea conștientă sau de renunțarea la comportamentele auto-distructive. Aceste acțiuni repetate înseamnă o etapă destul de îndelungată în procesul de transformare personală, însă odată ce astfel de acțiuni intenționate devin parte din noile obiceiuri și comportamente, primele rezultate vor apărea.
„Obiceiurile pozitive vor genera rezultate, iar rezultatele te vor orienta către o schimbare personală.” – Robin Sharma
8. Obstacole și testele
După orice lecție sau după mai multe lecții apar și testele. Același lucru se întâmplă și în dezvoltarea personală. Indiferent dacă vorbim despre o carte de dezvoltare personală pe care am citit-o, de o decizie pe care am luat-o conștienți cu privire la schimbarea comportamentelor sau dacă discutăm despre modul în care reacționăm la factorii exteriori (pe care înainte îi consideram întotdeauna, dar întotdeauna, responsabili pentru furia, suferința, supărarea sau nefericirea noastră), atunci când ne aflăm pe drumul dezvoltării personale etapa de teste sau obstacole va fi prezentă fără doar și poate. Altfel cum ai putea spune că într-adevăr evoluezi!?
Obstacolele nu sunt neapărat majore. Un obstacol poate fi un coleg de muncă ce reușește întotdeauna să te scoată din sărite. Un test poate fi un paragraf citit într-o carte și cu care rezonezi extrem de puternic…dar pe care nu îl transformi în acțiune. Un test major poate fi o schimbare semnificativă care survine în viața ta și care îți dă peste cap toate lucrurile pe care le aștepta-i sau pe care le dorea-i (asta pentru a învăța să nu ai așteptări). Fiecare dintre noi poate percepe complet diferit un obstacol sau un test în funcție de situația personală, dar și în funcție de nivelul la care ne aflăm în acest proces de creștere personală.
„În fiecare lucru care mă deranja la altă persoană se află un cadou pentru dezvoltarea mea personală.” – Robin Sharma
9. Evoluția
O altă etapă în creșterea în plan personal este evoluția. Dacă acțiunile intenționate devin parte tot mai prezentă în viața de zi cu zi, atunci deja am ajuns la etapa evoluției. În această etapă apar și teste sau obstacole, dar cele mai multe sunt depășite cu succes. Pe de altă parte există și momente în care vechile obiceiuri sau comportamente revin și ne sabotează întregul proces de evoluție personală, dar faptul că alternează cu reușitele ne motivează să continuăm. În etapa de evoluție este firesc să mai experimentăm vechile tipare de gândire sau de comportament, tipare care nu pot fi eliminate odată ce am luat decizia de a urma drumul dezvoltării personale, fiind nevoie de un proces la fel de lent precum cel prin care modul de gândire și comportamentele vechi au devenit tipare ale vieții noastre.
„Fiecare eveniment are un scop și orice situație are lecția sa. Am realizat că eșecul, fie el personal, profesional sau chiar spiritual, este esențial pentru dezvoltarea personală. El atrage după sine creșterea interioară și multiple recompense psihice. Nu-ți regreta niciodată trecutul. Mai degrabă îmbrățișează-l ca pe un maestru ce este.” – Robin Sharma
10. Platoul
Următoarea etapă în procesul de transformare personală înseamnă etapa de platou. Conștientizarea a devenit un stil de viață și modul pe pilot automat este demult îndepărtat. Acțiunile intenționate fac parte din cotidian, iar revenirea la vechile tipare de gândire și comportamente este tot mai rară. Cumva poți spune că ai atins acel prag în care oamenii din jurul tău remarcă o schimbare majora. Pe de altă parte, dincolo de confirmarea venită din exterior, etapa de platou este confirmată de starea ta interioară și de faptul că știi când și cum să regăsești imediat acțiunile intenționate, curajul de a-ți urma visul indiferent de presiunile și părerile venite din exterior, dar mai ales ești dispus(ă) să continui efortul de a urca spre atingerea potențialului tău maxim și efortul de a-ți găsi fericirea, menirea și împlinirea. Însă dezvoltarea personală nu trebuie să te ducă doar pe platou, ci trebuie să îți ofere oportunitatea de a ajunge pe cele mai înalte și semețe piscuri ale vieții tale.
11. Creșterea sau transformarea continuă
Pentru ultima etapă în procesul de dezvoltare personală am păstrat denumirea de „creștere continuă” sau „transformare continuă”. Cu alte cuvinte, de la etapa de platou, atunci când deja ești la un nivel de stabilitate și echilibru în ceea ce înseamnă o viață conștientă cu acțiuni intenționate, urmează etapa în care țintești tot mai sus și spre alte urcușuri în transformarea personală. Se poate spune că această etapă de creștere sau transformare continuă este acea etapă care durează…toată viața. Da, exact!
Dacă ai crezut că dezvoltarea personală este asemenea unei facultăți pe care la un moment dat ai onoarea de a o absolvi cu succes, trebuie spus că dezvoltarea personală este un proces continuu de-a lungul întregii vieți. Și asta pentru că viața înseamnă mereu schimbare, mereu situații noi și întotdeauna va mai fi ceva de învățat pentru a-ți îndeplini menirea oferind astfel oamenilor din jurul tău dovada faptului că se poate – să îți urmezi visul, să te ridici de pe fundul prăpastiei, să o iei de la zero, să ai mereu zâmbetul pe buze sau să găsești întotdeauna latura pozitivă a lucrurilor.
Vei fi acea persoană care pune în practică dezvoltarea personală și care își asuma responsabilitatea pentru succese, dar și pentru eșecuri, concomitent cu asimilarea de noi lecții în procesul de dezvoltare personală. În etapa de creștere continuă vei mai ajunge din nou în vale, poate chiar în mai multe văi, dar asta doar pentru că tu îți dorești să cobori de pe anumite vârfuri pentru a urca pe altele și mai înalte, pe vârfuri care să îți ofere noi perspective asupra vieții. Și având astfel de noi perspective vei găsi noi oameni și noi oportunități care să îți susțină procesul de dezvoltare personala astfel încât acesta se va transforma într-o minunată călătorie.
„Când ajungem în vârful muntelui pe care îl urcăm în momentul acela, ghici ce vedem? Alte vârfuri de urcat. Asta înseamnă să trăiești în școala numită Pământ: să evoluezi și să înveţi neîncetat pentru unicul scop de a te ajuta să-ţi amintești și să-ţi recuperezi potenţialul maxim și plenitudinea pe care, din nefericire, le-am piedut.” – Robin Sharma
Remarci finale
Ceea ce îmi place cel mai mult la întreg procesul de transformare personală este că … aceasta reprezintă o alegere PERSONALĂ. Astfel nu ai altceva de făcut decât să îți asumi responsabilitatea alegerilor pe care le faci. Deși de multe ori atunci când ești pe panta descendentă și aluneci spre prăpastie sau chiar atunci când te prăbușești „arunci” vina pe alții, deși de multe ori atunci când ești la pământ pe fundul prăpastiei ai tendința să te complaci și să consideri că alții „ți-au făcut” asta, până ce nu îți recapeți puterea asupra propriei tale ființe și asupra propriilor alegeri nu ai cum să începi să urci.
„Noi ne creăm singuri situațiile prin care trecem, după care renunțăm la puterea noastră personală învinovățindu-i pe ceilalți pentru frustrările noastre.” – Louise Hay
Totul începe printr-o decizie, și anume aceea de a-ți transforma viața pentru a te bucura de visul tău. Vestea bună este că odată ce ai luat decizia de a face un pas în acest sens și îți dorești să începi procesul de transformare personală poți beneficia de sprijin din partea unui coach dezvoltare personală. Acesta nu va face treaba în locul tău și nici nu îți va oferi sfaturi sau soluții miraculoase. Tot ceea ce face un coach dezvoltare personală este să îți pună acele întrebări care au menirea de a te aduce la acel nivel de conștientizare prin care să realizezi că tot ceea ce ai nevoie este deja în interiorul tău. Doar că societatea, obiceiurile și temerile acoperă acel „ceva” care te-ar putea repune pe drumul propriului vis. Altfel spus, un coach dezvoltare personală este doar un antrenor care vine să te susțină în călătoria ta de transformare personală.
Îți urez o călătorie minunată în procesul de dezvoltare personală și alege să te bucuri de fiecare etapă în această călătorie dincolo de limite.
Pingback: Statut și reputație – două limite în creșterea personală | Laurentiu Artugyan
Pingback: Indicii ca te afli pe calea dezvoltarii personale | Laurentiu Artugyan
Pingback: Lectiile anului 2021 | Laurentiu Artugyan
Pingback: Intotdeauna gaseste-ti inspiratia in interiorul tau! | Laurentiu Artugyan
Pingback: O carte despre găsirea sensului în viață – Calea fericirii de Jorge Bucay | Laurentiu Artugyan
Pingback: Credintele limitative sau cum ne autosabotam in viata | Laurentiu Artugyan
Pingback: Cum citim o carte de dezvoltare personala? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Deconectarea si avantajele sale | Laurentiu Artugyan
Pingback: Care este diferenta dintre coaching, mentorare si consultanta? | Laurentiu Artugyan
Pingback: Elemente cheie in stabilirea pretului pentru serviciile prestate | Laurentiu Artugyan