Elemente cheie in stabilirea pretului pentru serviciile prestate

Majoritatea dintre noi prestează anumite servicii și desfășoară diferite activități lucrative. Indiferent de domeniul de activitate și de forma sub care prestăm anumite servicii cu scop lucrativ, fiecare dintre noi își dorește să fie răsplătit cât mai bine pentru ceea ce oferă. Pe de altă parte, de foarte multe ori există situații în care oamenii acceptă și compromisuri, considerând că alte oportunități nu există.
„Suntem o civilizație a oamenilor care suferă de complexul lui „trebuie să fac acest lucru”. Credem că responsabilitatea pentru toate lucrurile e pe umerii noștri. Fiind materialiști, avem o mare dificultate în a analiza ceva, cu excepția analizei în sens material, și problemele noastre se limitează, în mare măsură, la găsirea unui loc de muncă, la obținerea unuia mai bun și la creșterea veniturilor.” – Uell S. Andersen
Am fost și eu printre aceia care la un moment dat am acceptat oferte pe care le-am considerat ca fiind complet nesatisfăcătoare. Însă crescut într-o societate în care „decât deloc mai bine puțin”, era dificil să am o altfel de perspectivă asupra modului în care pot și vreau să accept activitățile lucrative pentru care să fiu remunerat sau răsplătit. Ulterior am citit cărți, am descoperit seminarii sau workshop-uri și am întâlnit persoane care mi-au schimbat perspectiva. Și astfel am înțeles că există anumite elemente cheie de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba despre stabilirea „prețului” pentru serviciile pe care le prestăm.
Iată în ceea ce urmează principalele 5 astfel de elemente de care trebuie să ții cont atunci când urmează să începi activitatea la un nou loc de muncă sau atunci când urmează să începi o nouă colaborare cu un client.
1. Cunoștințele acumulate
Un prim aspect asupra căruia trebuie să te oprești se referă la cunoștințele pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului. Cunoștințele acumulate se referă atât la cele dobândite în urma educației formale și a participării la diferite cursuri sau training-uri, cât și la cunoștințele acumulate prin propriile alegeri și experiențe, cunoștințe precum cele acumulate în diferite călătorii sau prin diferitele experiențe de viață. De asemenea, cunoștințele acumulate prin lectură reprezintă un alt mare plus atunci când ai în vedere stabilirea tarifului pentru anumite servicii în domenii specifice de activitate.
Fără doar și poate că o persoană care a acumulat cunoștințe vaste din diferite experiențe, dincolo doar de educația formală și obligatorie, are mult mai multe de oferit într-o colaborare cu scop lucrativ. Pentru că dincolo de îndeplinirea sarcinilor specifice, în orice colaborare sau angajare se pune foarte mare preț pe profesionalism, seriozitate, implicare și deschidere față de nou. Iar o persoană cu vaste cunoștințe acumulate poate să aibă un plus în acest sens și astfel să aibă un „spor” de cunoștințe.
2. Pregătirea profesională
Un al doilea element cheie foarte important se referă la pregătirea profesională dobândită prin educația formală și non-formală parcursă de-a lungul anilor. Pregătirea profesională este un mare atuu atunci când urmează să activezi exact în domeniul în care ai urmat respectiva pregătire. Astfel ai acumulat expertiza necesară pentru a oferi servicii de calitate superioară și acest lucru trebuie să se regăsească întotdeauna în valoarea pe care o primești drept răsplată pentru serviciile tale.
Chiar dacă nu activezi exact în domeniul în care ai dobândit pregătirea profesională și ai găsit un domeniu conex sau complet nou, experiența din anii de studiu, mai ales dacă vorbim despre domeniul universitar sau stagii de pregătire în străinătate, poate reprezenta un atuu important pe care să îl ai în vedere pentru a te specializa într-un nou domeniu. Având o astfel de pregătire vei putea mult mai ușor să dobândești și alte abilități și competențe astfel încât în foarte scurt timp să oferi plus valoarea dorită de fiecare colaborator sau angajator.
3. Experiența dobândită
Un alt element cheie în stabilirea tarifelor pentru serviciile prestate se referă la experiența pe care o ai în domeniul în care activezi. Dacă ești la început de drum și nu ai experiență deloc sau deții foarte puțină experiență, atunci este firesc ca acest element cheie să nu îți aducă un foarte mare plus valoare. Pe de altă parte, dacă experiența deja depășește 3 ani sau chiar 5 ani, atunci cu siguranță că poți avea în vedere să soliciți ca experiența să îți fie recunoscută prin stabilirea unui cuantum mai mare al tarifelor comparativ cu persoanele din același domeniu, dar care nu dețin experiență.
4. Timpul necesar pentru punctele 1, 2 și 3
Foarte multă lume uită sau nu apreciază la adevărata valoare timpul necesar pentru a acumula cunoștințe, pentru a dobândi aptitudinile prin pregătirea profesională și pentru a câștiga experiență în domeniul în care activează. Însă timpul este poate cea mai importantă resursă pe care o avem fiecare dintre noi. Prin urmare, ai în vedere întotdeauna câte ore, câte zile sau mai bine spus câți ani de zile ai „investit” în tine pentru a ajunge la nivelul personal și profesional la care ești ACUM. Și atunci când vei avea înaintea ta o ofertă ține cont de cât de multă valoare se pune pe pregătirea profesională, cunoștințele acumulate și experiența dobândită din perspectiva timpului investit în toate acestea.
Când eram în facultate am participat la un workshop. Atunci am auzit un adevăr care este general valabil și astăzi: când cineva vrea să te remunereze sau să te angajeze, de cele mai multe ori caută să îți ofere cât mai puțin argumentând că pentru tine ca specialist într-un domeniu de activitate o anumită sarcină poate să dureze câteva ore, cel mult câteva zile. Iar acest lucru presupune desigur o remunerație în raport cu orele lucrate. Pe de altă parte trebuie avut în vedere câte luni sau poate câți ani ți-au luat să ajungi să soluționezi respectiva sarcină într-un timp atât de scurt și adaugă timpul astfel investit la prețurile pentru serviciile oferite. Pentru că este vorba despre un timp pe care nu îl mai poți recupera. Și dacă atunci ai ales să investești timpul respectiv pentru acumularea de cunoștințe și pentru specializarea într-un anumit domeniu, acum este momentul să îți recuperezi investiția de timp sub forma remunerației și a tarifelor pentru serviciile prestate astfel încât să simți că a meritat efortul și timpul alocat pregătirii profesionale și dezvoltării personale.
În consecință nu uita de timpul investit pentru a ajunge la valoarea pe care o ai ACUM. Și atunci recuperează investiția de timp prin a câștiga suficient de mult încât să poți să „cumperi” timp prin a nu fi nevoit(ă) să prestezi servicii aproape tot timpul și să poți să te bucuri de pasiunile tale, de timp liber și de timp alături de cei dragi.
„Banii urmează sufletul, dar sufletul nu urmează întotdeauna banii. Dacă îți pui în valoare talentul și ideile, abundența nu se va lăsa așteptată. Trăiește în așa fel încât modalitatea de a câștiga bani să-ți sporească pofta de viață, nu să ți-o diminueze.” – Alan Cohen
5. Plus valoarea oferită
Un alt element cheie pentru a stabili prețurile pentru serviciile prestate se referă la plus valoarea pe care o aduci clienților, angajatorilor, colaboratorilor sau partenerilor de afaceri. Indiferent de domeniul în care activezi, atunci când colaborezi într-o formă sau alta trebuie să aduci plus valoare pentru ca respectiva colaborare să fie benefică pentru ambele părți și să continue pentru un timp îndelungat. Pe de altă parte, ai întotdeauna în vedere ca această plus valoare să fie de ambele părți. Dacă tu aduci un plus de valoare partenerilor de afaceri, colaboratorilor sau angajatorilor, atunci este firesc să te bucuri și tu de plus valoare, fie sub formă financiară, fie sub formă de timp pentru tine, fie sub alte forme.
Reține că atunci când tu aduci plus valoare unui colaborator (indiferent sub ce formă colaborezi cu persoana respectivă), acesta va căuta să continue timp îndelungat colaborarea. Tocmai de aceea caută de fiecare dată să oferi întreaga expertiză profesională și întreaga experiență de care dispui pentru a aduce plus valoare în orice colaborare. Acest lucru te poate face de neînlocuit sau foarte costisitor de înlocuit. Iar asta înseamnă că și tu la rândul tău va trebui să primești plus valoare pentru timpul, serviciile și implicare pe care le oferi. Dacă simți că o anumită colaborare nu îți aduce plus valoare, ci doar îți consumi timp, energie și expertiza, atunci poate că este momentul să cauți alte colaborări în care și tu să simți că merită.
„Parteneriatele potrivite te fac mai bun decât ești, îți amplifică valoarea, îți permit să faci ceea ce știi mai bine, să îi ajuți pe alții să evolueze, îți asigură mai mult timp liber, o companie plăcută, te ajută să îți îndeplinești cele mai mari dorințe și să îți transformi în realitate viziunea.” – John Maxwell
În concluzie…
Ține cont de aceste aspecte cheie atunci când vine vorba despre stabilirea cuantumului pentru serviciile prestate sub diferite forme de angajare sau de colaborare. Aceste elemente cheie te pot ajuta să îți recuperezi „investiția” pe care ai făcut-o în tine și să te bucuri de colaborări echitabile pentru ambele părți implicate în orice relație de angajare/afacere/colaborare. Și nu uita ca întotdeauna să încerci să faci ceea ce îți face plăcere atunci când vine vorba despre modul în care îți petreci timpul în scop lucrativ sau pentru a fi remunerat. Acest lucru poate aduce foarte mult echilibru în viață, în toate planurile vieții.
„Caută plăcere în ceea ce faci. Nu te lăsa amăgit de serviciul bine plătit, pentru că banii nu îți vor ajunge oricum. Ori faci ceva ce iubești ori trebuie să creezi tu un loc de muncă care să îți aducă bani făcând ceea ce îți dorești.” – Andy Hertz
–––-
Foto copertă by David Bartus (Pexels)
Pingback: Avantajele și dezavantajele de a fi freelancer | Laurentiu Artugyan
Pingback: Ponturi pentru a reusi in postura de freelancer | Laurentiu Artugyan