Care trebuie sa fie rolul unui Influencer in promovarea online?

„Oamenii împărtășesc idei și citesc acel tip de conținut care iese la suprafață prin intermediul prietenilor și persoanelor pe care le cunosc și în care au încredere.” – Malorie Lucich
Fiecare dintre noi este într-un fel sau altul influențat de anumite păreri, reclame, sugestii, recenzii sau discuții atunci când vine vorba despre achiziționarea unor produse sau despre plata unor servicii. Câți dintre noi nu au citit recenzii sau recomandările altor persoane atunci când a venit vorba despre alegerea unei destinații de vacanță sau a unei unități de cazare!? Câți dintre noi atunci când vine vorba despre achiziționarea unui laptop sau a unui produs electrocasnic nu caută păreri și recomandări în mediul online?
Chiar și atunci când vine vorba despre achiziționarea de echipament de munte cei pasionați de drumeții, camping și activități outdoor fac un research pentru a afla și alte păreri despre încălțămintea outdoor de care sunt interesați sau opinia despre rucsacul de munte sau cortul pentru camping. În societatea modernă și în era digitală în care trăim astăzi aproape orice tip de achiziție, fie că este vorba despre servicii sau despre produse, este influențată de părerile unor specialiști sau unor amatori care creează conținut online sub formă de text sau sub formă de video sau imagini. Din acest punct de vedere influenta online în deciziile potențialilor clienți pentru achiziționarea de produse sau servicii este în continuă creștere.
„Publicitatea este cea mai mare formă de artă a secolului XX.” – Marshall McLuhan
Modalități de promovare online
Fie că vorbim despre un specialist sau despre un expert în promovare online, fie că ne referim la persoane care creează conținut online cu privire la diferite produse sau servicii, discutăm în aceste cazuri despre un Influencer sau un Opinion Maker. Mai pe românește vorbim despre o persoană care influențează opinia, alegerile și decizia altor persoane care parcurg conținutul online sau un creator de opinie. În ultimii ani tot mai mult accent cade pe această abordare de marketing prin care brand-uri importante apelează la astfel de persoane din domeniul de blogging sau vlogging pentru a genera interes și vânzări mai mari.

Photo by Serpstat from Pexels
Modalitățile de promovare online sunt foarte variate atunci când avem în vedere acest domeniu al influenței mediului online. Printre aceste modalități putem discuta despre marketing afiliat, blogging, vlogging, promovare prin retea influenceri, vanzari pe social media, promovarea prin vouchere sau cupoane de reduceri promovate de diferiți influenceri sau promovarea prin Branding Personal. De cele mai multe ori aceste modalități de promovare online sunt folosite concomitent de un Opinion Maker, indiferent dacă vorbim despre un blogger, vlogger sau instagrammer.

Fotografie de Kaboompics .com pe Pexels.com
Ce trebuie să facă un Influencer?
Rolul pe care un Influencer îl are este acela de a informa corect, exact și detaliat cu privire la anumite produse sau servicii pe care acesta le-a testat, le-a experimentat și care i-au satisfăcut așteptările și cerințele. Un Influencer Marketing trebuie în primul rând să folosească sau să testeze produsele pe care ulterior le recomandă urmăritorilor săi. De asemenea, vorbim despre un blogger, vlogger sau instagrammer care trebuie să exprime o părere onestă și sinceră cu privire la produsul pe care îl prezintă sau îl recomandă în cadrul unui blog sau a unui vlog.
„Marketingul este o modalitate de a atrage atenția oamenilor.” – Seth Godin
Părerea trebuie să fie în funcție de modul în care acest Opinion Maker percepe nivelul până la care produsul i-a satisfăcut așteptările și dorințele. Mai mult, cel care recomandă produsul respectiv trebuie să furnizeze cât mai multe detalii cu privire la toate aspectele produsului și la utilizarea acestuia, dar în același timp trebuie să pună în evidență și eventualele minusuri sau dezavantaje.

Fotografie de Plann pe Pexels.com
Rolul pe care un Influencer Marketing îl are în recomandarea unui produs sau a unui brand trebuie să fie acela de a ajuta un potențial client să își facă o părere cât mai exactă și cât mai obiectivă asupra unui produs pentru a lua decizia dacă să îl achiziționeze sau nu. Întotdeauna un Influencer trebuie să se pună în postura celui care îi citește/vizionează postarea și să aibă în vedere să ofere conținutul pe care la rândul său i-ar plăcea să îl găsească atunci când vine vorba despre achiziționarea unui produs sau a unui serviciu.
„Conținutul este particula atomică a marketingului digital.” – Rebecca Lieb
Ce nu trebuie să facă un Influencer Marketing?
Faptul că piața de vanzari online este foarte diversificată și extrem de numeroasă face ca de multe ori Influencerii să se abată de la anumite valori. Prin urmare, există și câteva aspecte pe care un Influencer Marketing nu ar trebui să le facă. În primul rând vorbim despre faptul că nu ar trebuie să recomande un produs pe care nu l-a testat și despre care nu știe informații detaliate.
În al doilea rând un Influencer nu ar trebui să recomande urmăritorilor săi acele produse pe care el/ea le-ar evita datorită calității îndoielnice a produselor respective. Un Opinion Maker nu trebuie niciodată să fie influențat în recomandările sale de eventuale beneficii de ordin material (financiar sau în produse). Cu alte cuvinte, un Influencer nu trebuie să prezinte minciuni cititorilor și urmăritorilor săi. Chiar dacă este vorba despre un câștig pe termen scurt, atunci când un Influencer recomandă produse de calitate slabă, acesta își va pierde din credibilitate. Iar pe termen mediu și lung acest lucru va însemna o scădere constantă a numărului de urmăritori și tot mai puține oferte de colaborare cu diferite brand-uri.
„Să spui minciuni nu funcţionează în publicitate.” – Stanislaw Jerzy Lec
Nu în ultimul rând un blogger, vlogger sau instagrammer nu trebuie să omită informații atunci când prezintă un produs. Chiar dacă poate acesta le consideră irelevante, trebuie spus că pentru un potențial client orice detaliu și orice informație poate fi foarte importantă în decizia finală cu privire la cumpărarea unui produs sau la alegerea unui serviciu. Dar la fel de bine un Influencer Marketing nu trebuie să răspundă așteptărilor și întrebărilor tuturor potențialilor urmăritori, iar acest lucru datorită faptului că până la urmă influencer-ul trebuie să prezinte din perspectivă proprie părerile, beneficiile, avantajele, dezavantajele, minusurile și punctele forte ale unui anume produs.
Influenta online în achiziționarea unui produs sau serviciu
Deși există multe păreri pro și contra celor care activează în domeniul promovării online ca și Influencer Marketing sau care apelează la Branding Personal pentru a promova anumite produse sau servicii, trebuie spus că de foarte multe ori informațiile primite de la aceste persoane care sunt sau nu parte dintr-o retea influenceri sunt extrem de utile pentru noi toți.
Astfel putem să avem deja o imagine sau o părere cu privire la ceea ce înseamnă un anumit produs. Cu alte cuvinte, înainte de a achiziționa un produs știm o parte din informațiile și beneficiile oferite de produsul respectiv. De asemenea, dacă dorim să ajungem într-o anumită destinație de vacanță putem să avem deja o listă cu ce putem vizita acolo sau lista cu activitățile pe care le putem desfășura la destinația respectivă. Acest lucru înseamnă că putem valorifica la maximum timpul atunci când plecăm într-o călătorie sau într-o vacanță.
„Oamenii nu cumpără din motive logice. Oamenii cumpără din motive emoționale.” – Zig Ziglar
Indiferent dacă ești un Opinion Maker care face acest lucru din pasiune pentru crearea de conținut și pentru a ajuta cititorii și urmăritorii blogului sau ai vlogului să găsească cele mai bune alegeri ori dacă îți dorești să devii un expert în vânzări online, trebuie spus că poți să urmezi cursuri marketing online pentru a-ți dezvolta competențe în acest sens. Astfel de cursuri de marketing online organizate de specialiști în domeniu pot contribui semnificativ la creșterea calității conținutului pe care îl generezi, dar și la transmiterea unor mesaje cât mai eficiente pentru a crește traficul pe blog sau pe vlog astfel încât să ajungi la creșterea veniturilor din activitatea de Influencer Marketing. De asemenea, dacă activezi mai degrabă în domeniul de Branding Personal și îți dorești ca numele tău să recomande sau să influențeze anumite decizii ale urmăritorilor tăi, atunci trebuie spus că poți urma și cursuri branding personal elaborate de experți în domeniul marketing-ului online.
Dacă acest articol redactat pentru SuperBlog 2020 ți se pare util, te invit să îl recomanzi și altor persoane care ar putea fi interesate de promovare bloggeri, promovare online și cursuri marketing online.
Pingback: Proba 24. Influencer Marketing și branding personal în România
💯👋
ApreciazăApreciat de 1 persoană